Kitte Posted March 4, 2019 Posted March 4, 2019 In cadrul acestui event vom explora lumea oamenilor de stiinta care au avut contributii importante (unele ne-recunoscute), prin inventiile sau descoperirile lor, prin contributiile la proiecte majore sau prin dezvoltarea de teorii ce ne-au ajutat sa intelegem lumea in care traim. Fizicieni, chimisti, inventatori, biologi, astronomi, medici, fiecare diferit, dar totul la fel: un om exceptional. Fiecare set va contine 5 itemi. Un item va reprezenta o poza cu un om de stiinta. Taskul vostru este sa recunoasteti personajul si sa scrieti in 1-2-3 randuri de ce este acesta important, ce anume a facut. Rezolvarea corecta si completa a itemului va aduce 3 puncte in cadrul Eventului lunii martie Ex: Petrache Poenaru a inventat primul toc rezervor din lume (stilou). La 25 mai 1827, Petrache Poenaru obtine Brevetul francez 3208 pentru inventia cu titlul „Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala”.
Kitte Posted March 11, 2019 Author Posted March 11, 2019 Event deschis ! Pentru premii si bonusuri va rog consultati topicul principal. Setul 1 - Rezolvarea unui item va aduce 3 puncte. Rezolvare inseamna recunoasterea (numirea) omului de stiinta + precizarea in 1-3 fraze (nu accept 3 cuvinte, dar nu imi scrieti romane ca va pun sa reformulati) importantei acestui om de stiinta (ce a descoperit, ce a inventat, la ce proiecte majore a participat, ce realizare are etc). Itemul 1 Spoiler Itemul 2 Spoiler Itemul 3 Spoiler Itemul 4 Spoiler Itemul 5 Spoiler Succes!
BeStrong Posted March 11, 2019 Posted March 11, 2019 Itemul 1 Thomas Alva Edison Inventează și experimentează în 1872 sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe același fir, două telegrame în sensuri contrare.
Kitte Posted March 11, 2019 Author Posted March 11, 2019 Acum 1 oră, BeStrong a spus: Itemul 1 Thomas Alva Edison Inventează și experimentează în 1872 sistemul telegrafic duplex prin care se transmit simultan, pe același fir, două telegrame în sensuri contrare. Ai copiat primul rand din wikipedia. Edison are 1083 de brevete si asta e tot? Am spus pe scrut, dar nici asa prima chestie de pe wikipedia si gata.
BeStrong Posted March 11, 2019 Posted March 11, 2019 1 hour ago, Kitte said: Ai copiat primul rand din wikipedia. Edison are 1083 de brevete si asta e tot? Am spus pe scrut, dar nici asa prima chestie de pe wikipedia si gata. Ok imi pare rau ca am scris atat de putin, sper ca acum sa fie ok. În anul 1877 inventează fonograful, primul aparat de înregistrat sunete și totodată de redare a lor. În anul 1878 perfecționează telefonul lui Alexander Graham Bell și, folosind microfonul inventat de Hughes, brevetează telefonul cu bobină de inducție și microfon cu cărbune, căruia îi adaugă apoi soneria electrică de apel. Monedă comemorativă pentru invenția becului electric (fața) Monedă comemorativă pentru invenția becului electric (reversul) În anul 1879 inventează becul cu incandescență, iar în anul 1880 realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic "Columbia", care a devenit astfel prima navă iluminată electric. În anul 1880 propune un proiect pentru folosirea tracțiunii electrice pe calea ferată. În ziua de 4 septembrie 1882 la New York, Thomas Alva Edison punea în funcțiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraș.
Closed Posted March 11, 2019 Posted March 11, 2019 3. Gregor Mendel Cunoscut si ca tatal geneticii moderne, Mendel a fost îndrumat de ambii săi profesori de la universitate și de colegii de la mănăstire să studieze variația plantelor. Mendel și-a citit lucrarea „Versuche über Pflanzen-Hybriden”, în 1865, la două întruniri ale Societății de Istorie Naturală din Moravia. În timpul vieții, rezultatele sale au fost respinse, Mendel murind ignorat de comunitatea științifică la vârsta de 61 de ani de nefrită cronică. La numai câteva zile după moartea sa, abatele care i-a succedat i-a ars lucrările din bibliotecă. Recunoașterea importanței descoperirilor sale a fost realizată abia la începutul secolului al XX-lea când Hugo de Vries, Carl Erich Correns și Erich von Tschermak au ajuns în mod independent la aceleași concluzii, redescoperind astfel legile eredității.
Ellena Posted March 11, 2019 Posted March 11, 2019 Poza 5 Rosalind Franklin Aceasta a fost un biofizician britanic care a descoperit înțelegerea structurilor fine moleculare ale ADN ului, virusului, ARN ului, cărbunelui și.al grafitului.
Ellena Posted March 11, 2019 Posted March 11, 2019 Acum 32 minute, Ellena a spus: Poza 5 Rosalind Franklin Aceasta a fost un biofizician britanic care a descoperit înțelegerea structurilor fine moleculare ale ADN ului, virusului, ARN ului, cărbunelui și.al grafitului. A ramas în istorie drept unul dintre cei mai nedreptăţiţi oameni de ştiinţă. Rosalind nu a putut primi premiul nobel, deoarece a decedat, iar la premiere colegii cu care a lucrat nici macar nu i-au rostit numele. Pe 25 iulie 2013, cei de la Google Doodle au omagiato transformand "Google".
Kitte Posted March 12, 2019 Author Posted March 12, 2019 @BeStrong @Ellena si @Closed 3 puncte. @BeStrongapreciez mai rezumat. Ex a inventat A , B , C si D, a descoperit X, Y , Z si a participat la proiectul Q. Iar partea aia cu moneda comemorativa fata verso te tradeaza la copy paste Nu te-am depunctat. Setul 2 Itemul 1 Spoiler Itemul 2 Spoiler Itemul 3 Spoiler Itemul 4 Spoiler Itemul 5 Spoiler
Closed Posted March 12, 2019 Posted March 12, 2019 3. Dimitri Mendeleev- 27.01.1834 Chimist rus care a publicat tabelul periodic al elementelor, care este foarte asemanator cu cel de azi. La 16 ani intra in Institutul Pedagogic din Sankt Petersburg datorita situatiei sociale si materiale, provenite din cauza mortii tatalui sau. A murit de gripa in Sankt Petersburg la 73 de ani.
BeStrong Posted March 12, 2019 Posted March 12, 2019 Itemul 1 Nicolaus Copernic (germ. Nikolaus Kopernikus, pol. Mikołaj Kopernik) (n. 19 februarie 1473, în orașul liber hanseatic Toruń, aflat azi în Polonia - d. 24 mai 1543, Frauenburg, astăzi Frombork, Polonia), astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar. Teoria cosmologică a lui Ptolemeu ("Sistemul ptolemeic"), oficial acceptată, concepea existența unui Univers geocentric în care Pământul este fix și imobil, în centrul unor sfere concentrice în rotație pe care se găsesc diversele planete ale Sistemului Solar (cum îl numim astăzi). Sper sa fie bine de data asta @Kitte.
Kitte Posted March 12, 2019 Author Posted March 12, 2019 Acum 2 ore, BeStrong a spus: Itemul 1 Nicolaus Copernic (germ. Nikolaus Kopernikus, pol. Mikołaj Kopernik) (n. 19 februarie 1473, în orașul liber hanseatic Toruń, aflat azi în Polonia - d. 24 mai 1543, Frauenburg, astăzi Frombork, Polonia), astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar. Teoria cosmologică a lui Ptolemeu ("Sistemul ptolemeic"), oficial acceptată, concepea existența unui Univers geocentric în care Pământul este fix și imobil, în centrul unor sfere concentrice în rotație pe care se găsesc diversele planete ale Sistemului Solar (cum îl numim astăzi). Sper sa fie bine de data asta @Kitte. Tu intelegi ce a facut Copernic si de ce este important bazat pe ce ai scris tu ?
RW3 Posted March 12, 2019 Posted March 12, 2019 Item 2 Max Planck ( 23 aprilie 1858 - 4 octombrie 1947) a fost un fizician teoretic german, a carui descoperire de canale de energie la catigat Premiul Nobel in fizica in 1918. Planck a făcut multe contribuții la fizica teoretică, dar faima sa ca fizician se bazează în primul rând pe rolul său de inițiator al teoriei cuantice, care a revoluționat înțelegerea umană a proceselor atomice și subatomice. În 1948, instituția științifică germană, Societatea Kaiser Wilhelm (din care Planck a fost de două ori președinte) a fost redenumită Societatea Max Planck (MPS). MPS include acum 83 de instituții care reprezintă o gamă largă de direcții științifice. Planck a venit dintr-o familie tradițională, intelectuală. Părintele strămoș și bunicul său au fost profesori de teologie la Göttingen; tatăl său a fost profesor de drept la Universitatea din Kiel și München. Unul dintre unchii săi era de asemenea un judecător.
BeStrong Posted March 12, 2019 Posted March 12, 2019 51 minutes ago, Kitte said: Tu intelegi ce a facut Copernic si de ce este important bazat pe ce ai scris tu ? Pai in al 2-lea alineat am scris. Nu am vrut sa scriu nici prea mult, nici prea putin dupa cum ai spus in posturile trecute.
Ellena Posted March 12, 2019 Posted March 12, 2019 Item 5 Louis Pasteur Louis Pasteur a fost chimist și bacteriologic, acesta a fondat microbiologie. El a demonstrat ca fermentația și alterarea vinului erau provocate de microorganisme. Acesta a găsit o modalitate prin care se poate preîntâmpina alterarea, numita "pasteurizarea". Louis Pasteur a găsit leacul pentru boala rabiei.
Kitte Posted March 12, 2019 Author Posted March 12, 2019 Acum 12 minute, BeStrong a spus: Pai in al 2-lea alineat am scris. Nu am vrut sa scriu nici prea mult, nici prea putin dupa cum ai spus in posturile trecute. in asta ? Teoria cosmologică a lui Ptolemeu ("Sistemul ptolemeic"), oficial acceptată, concepea existența unui Univers geocentric în care Pământul este fix și imobil, în centrul unor sfere concentrice în rotație pe care se găsesc diversele planete ale Sistemului Solar (cum îl numim astăzi). Mai citeste o data. Teoria cosmologica a lui Ptolemeu. Si ce anume a facut Copernic ? Nu vreau sa te chinui acum pentru 3 puncte, dar vreau si sa intelegi ca nu ai scris ce a facut omul. 1
BeStrong Posted March 12, 2019 Posted March 12, 2019 1 hour ago, Kitte said: in asta ? Teoria cosmologică a lui Ptolemeu ("Sistemul ptolemeic"), oficial acceptată, concepea existența unui Univers geocentric în care Pământul este fix și imobil, în centrul unor sfere concentrice în rotație pe care se găsesc diversele planete ale Sistemului Solar (cum îl numim astăzi). Mai citeste o data. Teoria cosmologica a lui Ptolemeu. Si ce anume a facut Copernic ? Nu vreau sa te chinui acum pentru 3 puncte, dar vreau si sa intelegi ca nu ai scris ce a facut omul. Nicolaus Copernic astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar. In 1930 termina opera sa fundamentală, "De Revolutionibus Orbium Coelestium" ("Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti"). 1
Kitte Posted March 12, 2019 Author Posted March 12, 2019 Acum 21 minute, BeStrong a spus: Nicolaus Copernic astronom și cosmolog, matematician și economist, preot și prelat catolic, a dezvoltat teoria heliocentrică a Sistemului Solar. In 1930 termina opera sa fundamentală, "De Revolutionibus Orbium Coelestium" ("Despre mişcările de revoluţie ale corpurilor cereşti"). Raspuns validat. 1
Kitte Posted March 13, 2019 Author Posted March 13, 2019 @BeStrong @RW3 @Closed 3 puncte Va recomand sa postati strict despre partea stiintifica, fara cand s-a nascut, cine era tata etc. Nu ma supar daca scrieti, dar nu este relevant pentru event. Setul 3 Itemul 1 Spoiler Itemul 2 Spoiler Itemul 3 Spoiler Itemul 4 Spoiler Itemul 5 Spoiler
Ellena Posted March 13, 2019 Posted March 13, 2019 @Kittepe mine de nu m-ai punctat?...... Item 1 Marie Curie A fost prima femeie din Europa care și-a luat doctoratul în științe si a introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. În timp ce lucra cu diferite componente care includeau uraniul, Marie a descoperit că toriul emite unde radioactive chiar mai intense decât uraniul, descoperind si un nou element chimic. În 1901 a descoperit că radiul putea vindeca anumite afecțiuni dermatologice.
Closed Posted March 13, 2019 Posted March 13, 2019 2. Michael Faraday Se implica in cercetari cum ar fi electromagnetismul. Se poate spune ca descoperă principiul de funcționare a motorului electric cu magneți permanenți. Faraday arată după o serie de experimentări că electricitatea se obține prin inducție, prin frecare, pe cale chimică sau termoelectrică.
nemo Posted March 13, 2019 Posted March 13, 2019 Item 4. Nikola Tesla Nikola Tesla a fost un inventator, fizician, inginer mecanic, inginer electrician și unul dintre promotorii cei mai importanți ai electricității comerciale. Tesla este considerat ca fiind un important om de știință al sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX.
Kitte Posted March 13, 2019 Author Posted March 13, 2019 Acum 27 minute, Ellena a spus: @Kittepe mine de nu m-ai punctat?...... My bad merci ca mi-ai atras atentia! Am modificat si in sumarizare.
BeStrong Posted March 13, 2019 Posted March 13, 2019 Itemul 3 Stephen Hawking În 1974, la vârsta de 32 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri membri ai prestigiosului for de ştiinţă britanic Royal Society. Cinci ani mai târziu, a devenit Lucasian Professor la Universitatea Cambridge, unde se mutase de la Oxford, pentru a studia astronomia teoretică şi cosmologia. Cercetările sale l-au dus la concluzia că aceste găuri negre au o durată de existență limitată, constituirea unor perechi de particule-antiparticule virtuale ducând la o "evaporare" treptată a acestora sub forma radiației Hawking. La Conferința Internațională asupra Relativității Generale și Gravitației din 21 iulie 2004, care a avut loc la Dublin, Hawking a emis ideea că găurile negre ar putea transmite, într-o manieră deformată, informații asupra întregii materii pe care au asimilat-o.
RW3 Posted March 13, 2019 Posted March 13, 2019 Item 5 Charles Robert Darwin A fost un naturalist englez, geolog și biolog, cel mai bine cunoscut pentru contribuțiile sale la știința evoluției. Propunerea sa potrivit căreia toate speciile de viață au coborât de-a lungul timpului de la strămoșii obișnuiți este acum larg acceptată și considerată un concept fundamental în știință. Într-o publicație comună cu Alfred Russel Wallace, el a prezentat teoria sa științifică că acest tip de ramificație a evoluției a rezultat dintr-un proces pe care el la numit selecție naturală, în care lupta pentru existență are un efect similar cu selecția artificială implicată în creșterea selectivă. Darwin a publicat teoria evoluției cu dovezi convingătoare în cartea sa despre originea speciilor, depășind respingerea științifică a conceptelor anterioare de transmutare a speciilor. Descoperirea științifică a lui Darwin este teoria unificatoare a științelor vieții, explicând diversitatea vieții.