Jump to content
Electra

La ce ne ajuta sa bem ceai?

Recommended Posts

Ceaiul negru - prezentare

 

 Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra sănătății, însă mulți dintre noi nu știm încă cum să le folosim, în ce cantități și în ce combinații. De exemplu, cafeaua ce ne trezește dimineața poate fi înlocuită cu o soluție mult mai la îndemâna noastră și cu beneficii semnificative pentru organismul nostru, ceaiul negru.

 Denumirea de "ceai negru" se referă la culoarea frunzelor, deoarece infuzia are în general, nuanța de negru-roșiatic. Ceaiurile negre de calitate pot fi infuzate în apă fierbinte și lăsate mai mult la infuzat decât alte tipuri de ceai, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care ceaiul negru conține cea mai mare cantitate de cafeină.

 Ceaiul negru și cel verde provin ambele din aceeași plantă numită Camellia sinesis și se prepară din frunzele și tulpinile acesteia. Însă, acestea se diferențiază prin faptul că ceaiul negru are un aspect și o aromă distinctă, datorită faptului că este fermentat. Frunzele de ceai negru trece printr-un întreg proces de elaborare care constă în patru etape: oxidare, rulare, fermentare și în final uscare.

 Deși există într-adevăr mai multe studii medicale despre beneficiile incontestabile ale ceaiului verde, este necesar să prezentăm și beneficiile ceaiului negru asupra sănătății.

Notorietatea ceaiului negru

 Conform statisticilor, în anul 1997 ceaiul negru reprezenta aproximativ 75% dintre toate tipurile de ceai consumate în întreaga lume.

 Pentru occidentali, ceaiul negru a fost întotdeauna cel mai clasic și mai cunoscut dintre toate tipurile de ceai, mai ales în Marea Britanie. Se pare însă că în prezent această tendință este în curs de schimbare și se consumă tot mai des și alte ceaiuri precum binecunoscutul ceai verde, ceaiul Oolong sau ceaiul roșu Pu Erh. Aceste ceaiuri au fost consumate și preferate în mod tradițional, aproape în mod exclusiv, în țările asiatice.

 Chiar dacă și alte tipuri de ceai câștigă tot mai multă notorietate, ceaiul negru rămâne cel mai consumat tip de ceai la nivel mondial.

Beneficiile ceaiului negru asupra organismului

 În general, ceaiul negru poate fi consumat fără niciun fel de probleme, însă este recomandat să nu se consume după ora 17, datorită conținutului său bogat de cafeină.

 Ceaiul negru este un aliat de nădejde al organismului, deoarece protejează organismul de diverse boli cardiovasculare, scade colesterolul și reglează greutatea corporală. Consumat zilnic, ceaiul negru ne ajută să ne păstrăm o siluetă de invidiat, deoarece acesta are proprietatea de a stimula digestia și de a arde grăsimile. De asemenea, dantura este protejată, iar apariția cariilor și a plăcii bacteriene sunt împiedicate datorită consumului de ceai negru.

Să vedem în continuare ce alte beneficii aduce ceaiul negru organismului nostru:

 - Are un conținut bogat de antioxidanți, cu toate că în cantități mai mici decât ceaiul alb sau ceaiul verde;

 - Datorită flavonoidelor pe care le conține, ceaiul negru este util pentru îmbunătățirea capacității atât de dilatare, cât și de contractare a vaselor de sânge;

 - Reduce riscul declanșării atacurilor cardiace;

 - Ajută ca colesterolul HDL (colesterolul bun) să nu se oxideze;

 - Poate preveni atacurile cardiace, boala Parkinson și ateroscleroza;

 - Consumat în mod regulat, poate preveni anumite tipuri de cancer;

 - Ajută la relaxarea vaselor de sânge, datorită conținutului său bogat de flavonoide;

 - Împiedică formarea plăcilor de aterom (colesterol rău) care sunt responsabile de majoritatea accidentelor cardiovasculare;

 - Are efect diuretic.

Valorile nutriționale ale ceaiului negru

 Caracteristica nutrițională cea mai reprezentativă pentru ceaiului negru este aceea că are un indice de teină mai ridicat decât alte tipuri de ceaiuri. Teina este o substanță vegetală asemănătoare cafeinei și este puternic stimulantă și energizantă. Cel mai mic nivel de teină se găseşte în ceaiul alb, urmat de ceaiul verde, iar tipurile care pot înlocui cu succes cafeaua atunci când avem nevoie să alungăm starea de somnolenţă sunt ceaiul negru şi ceaiul Oolong.

 Totodată, ceaiul negru este foarte bogat în minerale, precum zinc, calciu, crom, magneziu, mangan, fier, potasiu, fosfor, fluor și aluminiu.

 Ceaiul negru mai are puternice proprietăți antioxidante și este bogat în uleiuri volatile, aminoacizi, iod și vitaminele PP, K, B1, B2 și vitamina C.

Ceaiul negru poate preveni cancerul

 Ceaiul negru este un aliat de nădejde pentru prevenirea cancerului. Numeroase studii medicale au arătat că ceaiul negru poate preveni apariția cancerului și a celulelor tumorale. Ceaiul negru previne îndeosebi apariția cancerului pulmonar, ovarian, de col sau rectal. De asemenea, studiile și cercetările din domeniul medical au dovedit că ceaiul negru previne și apariția cancerului de prostată, de stomac sau de sân.

 Dar care este motivul pentru care ceaiul negru poate ajuta la apariția cancerului? Frunzele de ceai negru conțin substanțele numite flavonoide. Flavonoidele sunt compuși polifenolici, care se găsesc în fructe, legume și anumite băuturi (ceai, cafea, sucurile de fructe, vinul roșu).

 Flavonoidele au numeroase efecte benefice asupra sănătății, au proprietăți anti-alergice, antivirale, antiinflamatorii, antiagregante plachetare, antioxidante și antitumorale.

 Iată ce a declarat cercetătoarea din domeniul nutriției, Aedin Cassidy, profesoară la Norwich Medical School din Anglia: "Principalele surse de flavonoide includ ceaiul negru şi citricele, care pot fi foarte uşor de inclus într-o dietă, ceea ce ne sugerează că schimbările simple ale obiceiurilor alimentare pot avea un impact important în ce privește reducerea riscului de instalare a cancerului ovarian".

       Alte beneficii ale consumului de ceai negru

 Iată alte câteva beneficii importante pentru sănătate pe care le aduce consumul de ceai negru:

Ceaiul negru previne afecțiunile cardiovasculare

 Ceaiul negru se dovedește a fi un aliat de nădejde pentru protejarea și salvarea arterelor. Așadar, un consum regulat de ceai negru împiedică formarea de cheaguri de sânge ce ar putea bloca arterele, iar oxidanții și flavonoidele îmbunătățesc vasodilatația coronariană.

Ceaiul negru protejează de tulburările sistemului digestiv

 Sistemul digestiv este mult mai protejat cu ajutorul unui consum regulat de ceai negru, iar afecțiunile acestuia sunt cu ușurință combătute. Ceaiul negru previne diareea, ameliorează tulburările gastrice, intestinale și inflamațiile intestinale.

Ceaiul negru stimulează activitatea cerebrală

 Ceaiul negru este un excelent stimulent al activității cerebrale, deoarece cafeina în cantități reduse conținută în ceaiul negru este un stimulent minunat ce contribuie la reglarea circulației sângelui către creier.

Ceaiul negru energizează în mod natural

 Ceaiul negru este un bun înlocuitor al cafelei și datorită faptului că mărește nivelul de energie al organismului, stimulând inima, sistemul respirator și creierul. Fiind un stimulent al sistemului nervos central, ceaiul negru este indicat mai ales atunci când se dorește menținerea unei stări de alertă mentală.

Contraindicații pentru ceaiul negru

 Unul din principalele efecte negative ale consumului de ceai negru este acela că împiedică absorbția fierului în organism. Pentru a se evita acest lucru, se recomandă ca ceaiul negru să nu fie consumat cu o oră înainte și cu o oră după masă. Astfel, nutrienții din alimente pot fi absorbiți cu ușurință în organism.

 Datorită conținutului său de cafeină, mai ridicat decât în toate celelalte ceaiuri, ceaiul negru crește tensiunea arterială, poate produce insomnie dacă este consumat târziu, palpitații sau nervozitate, printre altele.

 Pe de altă parte, efectul diuretic al tuturor tipurilor de ceai, poate provoca o pierdere prin urină a mineralelor, precum potasiu, calciu și sodiu. Cu toate că ar fi nevoie de o cantitate destul de mare de ceai pentru ca aceste pierderi să fie semnificative, este bine să se ia în considerare acest lucru, mai ales în cazul persoanelor care au carențe de aceste minerale, cum este de exemplu osteoporoza.

 Totuși, dacă se consumă două-trei căni de ceai negru zilnic, la adulții sănătoși nu ar trebui să apară nicio problemă.

 În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, se recomandă să se consume maxim două căni pe zi de ceai negru.

Ceaiul negru - prezentare

 

 Ceaiurile au diferite proprietăți din cele mai benefice asupra sănătății, însă mulți dintre noi nu știm încă cum să le folosim, în ce cantități și în ce combinații. De exemplu, cafeaua ce ne trezește dimineața poate fi înlocuită cu o soluție mult mai la îndemâna noastră și cu beneficii semnificative pentru organismul nostru, ceaiul negru.

 Denumirea de "ceai negru" se referă la culoarea frunzelor, deoarece infuzia are în general, nuanța de negru-roșiatic. Ceaiurile negre de calitate pot fi infuzate în apă fierbinte și lăsate mai mult la infuzat decât alte tipuri de ceai, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care ceaiul negru conține cea mai mare cantitate de cafeină.

 Ceaiul negru și cel verde provin ambele din aceeași plantă numită Camellia sinesis și se prepară din frunzele și tulpinile acesteia. Însă, acestea se diferențiază prin faptul că ceaiul negru are un aspect și o aromă distinctă, datorită faptului că este fermentat. Frunzele de ceai negru trece printr-un întreg proces de elaborare care constă în patru etape: oxidare, rulare, fermentare și în final uscare.

 Deși există într-adevăr mai multe studii medicale despre beneficiile incontestabile ale ceaiului verde, este necesar să prezentăm și beneficiile ceaiului negru asupra sănătății.

Notorietatea ceaiului negru

 Conform statisticilor, în anul 1997 ceaiul negru reprezenta aproximativ 75% dintre toate tipurile de ceai consumate în întreaga lume.

 Pentru occidentali, ceaiul negru a fost întotdeauna cel mai clasic și mai cunoscut dintre toate tipurile de ceai, mai ales în Marea Britanie. Se pare însă că în prezent această tendință este în curs de schimbare și se consumă tot mai des și alte ceaiuri precum binecunoscutul ceai verde, ceaiul Oolong sau ceaiul roșu Pu Erh. Aceste ceaiuri au fost consumate și preferate în mod tradițional, aproape în mod exclusiv, în țările asiatice.

 Chiar dacă și alte tipuri de ceai câștigă tot mai multă notorietate, ceaiul negru rămâne cel mai consumat tip de ceai la nivel mondial.

Beneficiile ceaiului negru asupra organismului

 În general, ceaiul negru poate fi consumat fără niciun fel de probleme, însă este recomandat să nu se consume după ora 17, datorită conținutului său bogat de cafeină.

 Ceaiul negru este un aliat de nădejde al organismului, deoarece protejează organismul de diverse boli cardiovasculare, scade colesterolul și reglează greutatea corporală. Consumat zilnic, ceaiul negru ne ajută să ne păstrăm o siluetă de invidiat, deoarece acesta are proprietatea de a stimula digestia și de a arde grăsimile. De asemenea, dantura este protejată, iar apariția cariilor și a plăcii bacteriene sunt împiedicate datorită consumului de ceai negru.

Să vedem în continuare ce alte beneficii aduce ceaiul negru organismului nostru:

 - Are un conținut bogat de antioxidanți, cu toate că în cantități mai mici decât ceaiul alb sau ceaiul verde;

 - Datorită flavonoidelor pe care le conține, ceaiul negru este util pentru îmbunătățirea capacității atât de dilatare, cât și de contractare a vaselor de sânge;

 - Reduce riscul declanșării atacurilor cardiace;

 - Ajută ca colesterolul HDL (colesterolul bun) să nu se oxideze;

 - Poate preveni atacurile cardiace, boala Parkinson și ateroscleroza;

 - Consumat în mod regulat, poate preveni anumite tipuri de cancer;

 - Ajută la relaxarea vaselor de sânge, datorită conținutului său bogat de flavonoide;

 - Împiedică formarea plăcilor de aterom (colesterol rău) care sunt responsabile de majoritatea accidentelor cardiovasculare;

 - Are efect diuretic.

Valorile nutriționale ale ceaiului negru

 Caracteristica nutrițională cea mai reprezentativă pentru ceaiului negru este aceea că are un indice de teină mai ridicat decât alte tipuri de ceaiuri. Teina este o substanță vegetală asemănătoare cafeinei și este puternic stimulantă și energizantă. Cel mai mic nivel de teină se găseşte în ceaiul alb, urmat de ceaiul verde, iar tipurile care pot înlocui cu succes cafeaua atunci când avem nevoie să alungăm starea de somnolenţă sunt ceaiul negru şi ceaiul Oolong.

 Totodată, ceaiul negru este foarte bogat în minerale, precum zinc, calciu, crom, magneziu, mangan, fier, potasiu, fosfor, fluor și aluminiu.

 Ceaiul negru mai are puternice proprietăți antioxidante și este bogat în uleiuri volatile, aminoacizi, iod și vitaminele PP, K, B1, B2 și vitamina C.

Ceaiul negru poate preveni cancerul

 Ceaiul negru este un aliat de nădejde pentru prevenirea cancerului. Numeroase studii medicale au arătat că ceaiul negru poate preveni apariția cancerului și a celulelor tumorale. Ceaiul negru previne îndeosebi apariția cancerului pulmonar, ovarian, de col sau rectal. De asemenea, studiile și cercetările din domeniul medical au dovedit că ceaiul negru previne și apariția cancerului de prostată, de stomac sau de sân.

 Dar care este motivul pentru care ceaiul negru poate ajuta la apariția cancerului? Frunzele de ceai negru conțin substanțele numite flavonoide. Flavonoidele sunt compuși polifenolici, care se găsesc în fructe, legume și anumite băuturi (ceai, cafea, sucurile de fructe, vinul roșu).

 Flavonoidele au numeroase efecte benefice asupra sănătății, au proprietăți anti-alergice, antivirale, antiinflamatorii, antiagregante plachetare, antioxidante și antitumorale.

 Iată ce a declarat cercetătoarea din domeniul nutriției, Aedin Cassidy, profesoară la Norwich Medical School din Anglia: "Principalele surse de flavonoide includ ceaiul negru şi citricele, care pot fi foarte uşor de inclus într-o dietă, ceea ce ne sugerează că schimbările simple ale obiceiurilor alimentare pot avea un impact important în ce privește reducerea riscului de instalare a cancerului ovarian".

       Alte beneficii ale consumului de ceai negru

 Iată alte câteva beneficii importante pentru sănătate pe care le aduce consumul de ceai negru:

Ceaiul negru previne afecțiunile cardiovasculare

 Ceaiul negru se dovedește a fi un aliat de nădejde pentru protejarea și salvarea arterelor. Așadar, un consum regulat de ceai negru împiedică formarea de cheaguri de sânge ce ar putea bloca arterele, iar oxidanții și flavonoidele îmbunătățesc vasodilatația coronariană.

Ceaiul negru protejează de tulburările sistemului digestiv

 Sistemul digestiv este mult mai protejat cu ajutorul unui consum regulat de ceai negru, iar afecțiunile acestuia sunt cu ușurință combătute. Ceaiul negru previne diareea, ameliorează tulburările gastrice, intestinale și inflamațiile intestinale.

Ceaiul negru stimulează activitatea cerebrală

 Ceaiul negru este un excelent stimulent al activității cerebrale, deoarece cafeina în cantități reduse conținută în ceaiul negru este un stimulent minunat ce contribuie la reglarea circulației sângelui către creier.

Ceaiul negru energizează în mod natural

 Ceaiul negru este un bun înlocuitor al cafelei și datorită faptului că mărește nivelul de energie al organismului, stimulând inima, sistemul respirator și creierul. Fiind un stimulent al sistemului nervos central, ceaiul negru este indicat mai ales atunci când se dorește menținerea unei stări de alertă mentală.

Contraindicații pentru ceaiul negru

 Unul din principalele efecte negative ale consumului de ceai negru este acela că împiedică absorbția fierului în organism. Pentru a se evita acest lucru, se recomandă ca ceaiul negru să nu fie consumat cu o oră înainte și cu o oră după masă. Astfel, nutrienții din alimente pot fi absorbiți cu ușurință în organism.

 Datorită conținutului său de cafeină, mai ridicat decât în toate celelalte ceaiuri, ceaiul negru crește tensiunea arterială, poate produce insomnie dacă este consumat târziu, palpitații sau nervozitate, printre altele.

 Pe de altă parte, efectul diuretic al tuturor tipurilor de ceai, poate provoca o pierdere prin urină a mineralelor, precum potasiu, calciu și sodiu. Cu toate că ar fi nevoie de o cantitate destul de mare de ceai pentru ca aceste pierderi să fie semnificative, este bine să se ia în considerare acest lucru, mai ales în cazul persoanelor care au carențe de aceste minerale, cum este de exemplu osteoporoza.

 Totuși, dacă se consumă două-trei căni de ceai negru zilnic, la adulții sănătoși nu ar trebui să apară nicio problemă.

 În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, se recomandă să se consume maxim două căni pe zi de ceai negru.

Link to comment

Rooibos – Beneficiile ceaiului rosu

 

Nu contine cofeina si de aceea ceaiul rosu nu e supus nici unui proces tehnologic de inlaturare a cofeinei. Oricine poate bea ceai rosu, inclusiv copiii si femeile insarcinate, si poate fi baut in cantitati nelimitate.

Contine antioxidanti puternici. Rooibos-ul contine o gama larga de antioxidanti, care aduce nenumarate beneficii corpului. Antioxidantii continuti de ceaiul rosu protejeaza corpul luptând impotriva radicalilor liberi, au proprietati antiinflamatorii si previn diverse boli ale inimii.

Are un continut ridicat de minerale. Ceaiul rosu contine multe minerale care sunt vitale sanatatii noastre: magneziu – este esential pentru sistemul nervos, calciu si mangan care sunt foarte importante pentru dinti si oase, zinc – are un rol important in metabolism si fier, esential pentru distribuirea oxigenului in sânge si muschi.

Imbunatateste circulatia sângelui, reduce tensiunea arteriala si colesterolul.

Faciliteaza problemele sistemului digestiv. Continutul ridicat de flavonoizi alina problemele stomacului: crampele, diareea, indigestia. Flavonoizii ajuta la reducerea spasmelor stomacului, inflamatiei si alergiilor. Ceaiul rosu este recomandat si in reducerea colicilor la bebelusi.

Faciliteaza absorbtia fierului in organism. Datorita continutului redus de tanine, ceaiul rosu ajuta organismul in absorbtia fierului.

Previne diverse tipuri de cancer. Exista studii medicale care demonstreaza legatura dintre consumul de ceai rosu si reducerea unor tipuri de cancer produse de substante chimice. Rooibos-ul contine antioxidanti care protejeaza celulele si AND-ul uman impotriva distrugerii si previne dezvoltarea celuleor cancerigene.

Are efect benefic asupra  pielii. Ceaiul rosu te ajuta sa ai o piele mai frumoasa deoarece contine un acid care contribuie la reducerea acneei, psoriasis-ului si eczemei. Poti aplica un plic de ceai rosu utilizat pe zona afectata si acesta va calma si vindeca orice tip de inflamatie.

Poate proteja organismul impotriva bolilor Parkinson si Alzheimer. Consumul regulat de ceai de rooibos poate proteja organismul de  procesul prin care radicalii liberi ataca celulele nervoase si tesutul nervos si care, in timp, duc la aparitia bolilor mai sus mentionate.

Ajuta la un somn adânc si linistit. Ceaiul de rooibos poate fi baut in cantitati nelimitate. Multi oameni beau ceai inainte de a merge la culcare pentru a preveni insomnia. Datorita continutului ridicat de minerale si absentei cofeinei, consumul de ceai rosu te face sa te simti calm si relaxat.

Putem bea ceaiul rosu cald sau sub forma de ceai rece (ice tea). Pentru obtinerea ceaiului rece trebuie dublata cantitatea de ceai pusa la macerat in apa calda si trebuie lasata timp de 5-7minute, dupa care se adauga cantitatea dorita de cuburi de gheata. De obicei, ceaiul rosu are un gust dulceag, dar pentru plus savoare poti adauga miere sau sirop de artar sau agave, dupa gust.

  • Upvote 1
Link to comment

Rostopasca face parte din familia Papaveraceae, fiind o plantă erbacee, perenă, întâlnită în păduri, grădini, pe lângă ziduri, garduri, în câmpii sau zone montane. Datorită proprietăţilor sale curative, rostopasca este considerată a fi una dintre cele mai puternice plante de leac utilizate în terapie de-alungul timpului. Conform scrierilor lui Dioscoride, denumirea ştiinţifică a plantei, ''Chelidonium'' provine din grecescul ''helidonous'' care înseamnă rândunică, şi se datorează faptului că, perioada de înflorire a plantei coincide cu sosirea rândunelelor. În medicina populară, planta a primit denumirea de negelariţă deoarece, era folosită pentru extirparea negilor încă din Evul Mediu. Se mai numeşte buruiană de cele sfinte, gălbănare, hilindunea, iarba-rândunelei, mac sălbatic, măselariţă, negeloasă, scânteiuţă, etc.

Actiuni

INTERN:

Stimulează şi reglează secreţia hepatică de bilă, stimulează tonusul şi peristaltismul vezicii biliare ameliorând fluxul biliar, hepatoprotector, hipolipemiant, hipocolesterolemiant, normalizează valorile bilirubinei şi ale colesterolului, antilitiazic, analgezic, antispastic, antiinflamator, sedativ şi narcotic al centrilor nervoşi superiori, antibacterian, antimicotic, antiviral, antitumoral.
 

EXTERN:

Cicatrizant, antibacterian, antimicotic, antiviral, antitumoral.

  • Upvote 1
Link to comment

Ceaiul de busuioc era folosit ca leac inca din timpul fenicienilor care ii atribuiau proprietati magice multiple. La noi planta a sosit cu o incarcatura magica din timpul dacilor, deoarece acestia apreciau foarte mult mirosul si proprietatile sale. Zalmoxis i-a instruit pe geto-daci in medicina. Discipolii sai sunt mentionati de Platon care relateaza conceptia zalmoxiana "nu poti sa vindeci trupul fara a tine seama de suflet". Busuiocul pare sa fi fost si el printre leacurile lui Zalmoxe intrucat, asa cum indica si datinile de Boboteaza, dupa crestinarea populatiei nord-dunarene romanii l-au folosit pentru sfintirea locurilor si alungarea necuratului.

Infuzia se prepară astfel: se toarnă o cană de apă clocotită peste o linguriță de plantă uscată și mărunțită. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat 15 minute apoi care se strecoară. Ceaiul se bea cald, neîndulcit sau îndulcit cu un vârf de linguriță de miere de albine.

Infuzia din frunze și flori de busuioc se mai recomandă în caz de crampe abdominale, infecții urinare, dureri de cap, laringită, faringită, gripă, vomă și răceală. Pentru tratarea durerilor în gât, nu se consumă băutură fierbinte deoarece irită și mai tare gâtul și întârzie vindecarea.

Busuiocul întărește sistemul imunitar, reglează funcțiile glandelor endocrine și metabolismul celular, tonifiind întregul organism. Putem să consumăm ceai de busuioc pentru acțiunea energizantă sș antidepresivă.

Pentru prevenirea îmbătrânirii premature și menținerea tinereții se recomandă busuioc macerat la rece, în cure de minim 2 luni pe an sau în consum constant. Se pot consuma 2-4 căni de ceai de busuioc pe zi. Infuzia de busuioc este de folos și pentru refacerea stomacului după o masă copioasă.

Consumată zilnic, infuzia ajută la tratarea și vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric și colitelor de fermentație.

  • Upvote 1
Link to comment

Ceaiul rooibos

Acest ceai este cunoscut si sub denumirea de ceai rosu ce se obtine din arbustul Aspalathus linearis care creste in Africa de Sud. Este bogat in vitamina C si alte vitamine si minerale, are proprietati antioxidante, ajuta la prevenirea semnelor imbatranirii si in cazul unor probleme ale pielii, cum ar fi eczemele.

Link to comment

Ceaiul din frunze de zmeură este un bun anti-infecțios, care reduce simptomele răcelii și gripei.

Pentru femei, este un ceai care nu trebuie să lipsească din casă datorită tratării durerilor de menstruație și tonifierea uterului. Se poate folosi de asemenea și ca apă de gură naturală sau ca și calmant pentru iritații.

Link to comment

Salvia (Salvia officinalis) este o plantă erbacee cu flori divers colorate, (mici) cultivată ca plantă medicinală sau decorativă, originară din sudul Europei și din regiunile mediteraneene. Este cunoscută și sub denumirile de jale, jaleș, salbie, șalvir, șalet sau șerlai. Salvia este o plantă din familia labiatelor, ea poate atinge o înălțime de 30-70 centimetri, florile ei violete sunt dispuse verticilat, deci în cerc, în jurul unei axe comune iar frunzele sale opozite, alb-lânoase sclipesc argintiu și emană un parfum ușor amar, aromatic. Denumirea de salvia derivă din cuvântul latinesc"salvare" (a vindeca, a însănătoși).

Dintr-o frumoasă carte veche despre plante medicinale reiese cât de mult era stimată pe vremuri salvia: "Când Maica Domnului a trebuit să fugă cu copilul Iisus din fața lui Irod, a rugat toate florile de câmp s-o ajute; dar nici una nu i-a oferit adăpost. Atunci s-a înclinat către salvie și iată aici a găsit refugiu. Sub frunzele sale dese, ocrotitoare, s-a ascuns cu pruncul din fața aprozilor lui Irod. Aceștia au trecut pe lângă ei fără a-i vedea. După ce pericolul a fost depășit, Maica Domnului a ieșit din ascunzătoare și a vorbit afectuos salviei: <<De azi înainte și până în vecii vecilor vei fi o floare preferată a oamenilor. Îți dau putere să vindeci oamenii de orice boală; salvează-i de la moarte așa cum ai făcut și cu mine>> ." De atunci, salvia înflorește orișicând întru salvarea și ajutorarea oamenilor.

Tratamente naturale pe baza de salvie[modificare | modificare sursă]

Salvia reprezintă o plantă medicinală recomandată ca remediu natural în tratarea și vindecarea hipertensiunii arteriale, afecțiunilor intestinelor și stomacului, ale măduvei spinării, inflamațiilor căilor respiratorii, oboselii fizice și psihice, nervozității, dar și în stimularea menstruației, febră, stres, tonus sexual scăzut, afte, stomatite, ulcerații ale pielii, tuse, bronșită, abcese dentare, celulită.

Ceaiul de salvie, băut mai des, fortifică întregul organism, ne ferește de atacuri de apoplexie și are un efect foarte favorabil asupra paraziților.

În combaterea transpirației nocturne este singura plantă medicinală, în afara levănțicii, care ne vine în ajutor, ea vindecă maladia care provoacă această transpirație în timpul nopții.

Medicii o recomandă în spasme, afecțiuni ale măduvei spinării, dereglări glandulare și tremurul membrelor.

Ceaiul are un efect benefic și asupra ficatului bolnav, înlătură balonările, are acțiune depurativă.
Salvia este foarte eficientă în tratarea bolilor specifice femeilor: probleme ale organelor pelviene (băi de șezut cu salvie), dar și în bolile specifice bărbaților: probleme de sterilitate și impotență (ceaiul din frunze de salvie sau ceai din flori de salvie mărunțite).
Ceaiul de salvie este recomandat în uz extern, în vindecarea bolilor de gât (amigdalită), abceselor dentare, inflamațiilor cavității bucale. Mirosul neplăcut al gurii poate fi combătut cu gargarisme cu ceai de salvie de patru-cinci ori pe zi sau chiar și mai multe ori pe zi.

Link to comment

Ceaiul de papadie

Ceaiul de papadie ajuta la detoxifierea ficatului. Contribuie la regenerarea lui si sporeste capacitatea functiilor acestuia. Papadia are o actiune depurativa, remineralizanta, detoxifianta si contribuie la producerea de bila (un lichid galben-verzui si amar) de catre ficat, ce sustine procesul digestiv.

Link to comment

Ienupărul face parte din familia Cupressaceae, fiind un arbust conifer, răşinos, spontan, cu frunze aciculare, cu o dungă albă pe faţă şi verzi-închis pe dos. Fructele se prezintă ca nişte bobiţe, de culoare negru-albăstrui, aromate, cu gust uşor dulceag. Creşte la altitudini de 700-1500m, la marginea pădurilor şi poienelor, în păşuni, coline şi zone muntoase. Rezistent la ger şi la secetă, preferă locurile luminoase. Se mai numeşte archiş, boabe de brad, brădişor, brazi pitici, cetină, feniar, ienuper, inibahar, jinept, jip mic, etc.

Actiuni:

INTERN: diuretic, antiseptic urinar, intestinal şi respirator, litotriptic urinar, antiinflamator, analgezic, depurativ, bronhodilatator, stomahic, carminativ, hipoglicemiant, sudorific.

EXTERN: antiinflamator, analgezic, antiseptic.

Contribuie la:

INTERN:

- funcţionarea normală a sistemelor:
      - urinar, prin ameliorarea diurezei şi a capacităţii de detoxifiere a rinichilor
      - digestiv, prin detoxifierea tractului intestinal (prin eliminarea florei de fermentaţie şi
      de putrefacţie) şi creşterea poftei de mâncare
      - respirator, prin menţinerea sănătăţii arborelui bronşic

- reducerea disconfortului care apare la nivelul articulaţiilor, ligamentelor şi muşchilor.

EXTERN:

Contribuie la reducerea disconfortului care apare la nivelul articulaţiilor, ligamentelor şi muşchilor.

Indicatii:

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: edeme, afecţiuni ale tractului urinar (infecţii şi litiază urinară), afecţiuni digestive (infecţii gastro-intestinale, enterite, enterocolite, colite de fermentaţie, dispepsie, flatulenţă, anorexie), bronşite acute şi cronice, reumatism, artrite, gută.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: reumatism, boli articulare, dureri musculare.

Link to comment

Ceaiul de grapefruit si infuzia de scortisoara - ideale pentru slabit! 

. Ceaiul de grapefruit

Daca nu iti place grapefruitul proaspat sau sucul acestui fruct, poti sa-i dai un "impuls" metabolismului tau folosind ceaiul de grapefruit. Acest fruct contine un ingredient numit naringenina care iti mentine insulina la un nivel ideal. De asemenea, aceasta bautura te ajuta in procesul de digestie. Inlocuieste sucurile carbogazoase cu acest ceai si kilogramele se vor topi. 

  • Upvote 1
Link to comment

Napraznicul (geranium robertianum) este una dintre plantele cu proprietati medicinale miraculoase. Infuzia din aceasta planta este unul dintre cele mai puternice remedii contra numeroaselor tipuri de cancer, dar beneficiile lui terapeutice si profilactice nu se limiteaza doar la aceasta maladie grava. Iata motivele pentru care merita sa introduci ceaiul de napraznic chiar astazi in dieta ta zilnica.

Trateaza cancerul

Napraznicul nu este doar un adjuvant in lupta contra cancerului, ci un real tratament, spun fitoterapeutii. Exista cazuri in lume in care persoane bolnave de cancer pulmonar, mamar, intestinal, de piele sau uterin au fost vindecate doar cu ajutorul acestei plante medicinale.

 

Intareste sistemul imunitar si previne infectiile

Ceaiul de napraznic este unul dintre cele mai puternice imunostimulatoare naturale, datorita concentratiei crescute de fenoli, compusi cu rol esential in combaterea multiplicarii agentilor patogeni in organism si in prevenirea infectiilor. Este aliatul de nadejde al sanatatii in sezonul rece, cand virozele respiratorii sunt extrem de active, protejandu-te cu succes de neplacutele afectiuni.

Trateaza infertilitatea la barbati si femei

Napraznicul este o planta cu puternice proprietati vindecatoare asupra organelor reproducatoare, in vederea combaterii infertilitatii atat la femei, cat si la barbati. Curele cu ceai de napraznicajuta la tratarea impotentei, a oligospermiei si astenospermiei la barbati si a fibroamelor uterine, chisturilor ovariene sau a tulburarilor de ciclu menstrual si ovulatiei la femei.

Este un tonic fizic si psihic

Nu in ultimul rand, ceaiul de napraznic este un puternic remediu contra oboselii fizice. Energizeaza organismul si il protejeaza de atacul radicalilor liberi. In plus, are un efect relaxant si asupra sistemului nervos, combatand rapid efectele stresului in corp.

Trateaza afectiuni gastrointestinale

Ceaiul de napraznic este un tratament natural de incredere si in vindecarea ulcerului sau diareei, dar si a altor inflamatii intestinale.

Contraindicatii sau efecte secundare ale ceaiului de napraznic

Napraznicul este una dintre plantele medicinale cel mai bine tolerate de organism. Doar barbatii cu afectiuni ale prostatei trebuie sa evite acest remediu naturist.

  • Upvote 1
Link to comment

Ceai de VENTRILICĂ

Ventrilica face parte din familia Scrophulariaceae, fiind o plantă erbacee, perenă, cu tulpină târâtoare la bază şi ridicată la vârf, frunze eliptice şi flori violacee sau albastre, alcătuite din patru petale, cu lobii inegali. Creşte în păduri, pajişti, de-alungul pârâurilor, pe locuri defrişate, pe lângă garduri, tufişuri, în regiunea montană şi subalpină. Cunoscută din cele mai vechi timpuri, germanicii o considerau ''leacul tuturor relelor'', ea fiind preluată de romani şi folosită datorită proprietăţilor terapeutice deosebite. Se mai numeşte buruiană de perit, mătrice,veronică, ventricea, şopârliţă, vindrilică, etc.

Actiuni

INTERN:

Stomahic, colagog, tonic digestiv, expectorant blând, anticataral, diuretic, astringent, hemostatic, depurativ, antiinflamator.

EXTERN:

Cicatrizant, vulnerar (vindecă rănile), astringent, hemostatic.

Contribuie la

INTERN:

- funcţionarea normală a sistemului digestiv, prin:
     - îmbunătăţirea digestiei şi eliminării bilei
     - reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului intestinal
      - creşterea poftei de mâncare

- menţinerea sănătăţii aparatului respirator

- eliminarea lichidelor reţinute în exces în corp

- reducerea riscului de sângerare

- detoxifierea organismului.

EXTERN:

- menţinerea sănătăţii pielii

- reducerea riscului de sângerare.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: digestie lentă şi dificilă, colici abdominale, anorexie, afecţiuni hepatice (hepatită cronică, ciroză), litiază biliară, litiază renală, catar bronşic, bronşită cronică, reumatism, afecţiuni dermatologice.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: răni, arsuri, eczeme şi dermatite cronice.

Link to comment

Ceaiul de verbină, o adevărată infuzie de sănătate

 

Verbina (verbena officinalis) este un remediu la ajutorul căruia ar trebui să apelăm cu încredere în anotimpul rece. Ceaiul de verbină face parte din infuziile de plante cele mai populare în Franta şi este adesea băut ca digestiv. Prin infuzare se obţine o băutură cu o notă proaspată şi minunată de citrice. Dar uimitoare sunt si propietăţile pe care le are ceaiul de verbină asupra sănătăţii organismului!

Verbina conţine numeroase săruri minerale, esenţe  aromatice şi amare, ceară şi tanin şi este bună pentru insomnii, dureri de spate, febră sau probleme digestive. Planta se recomandă, de asemenea, şi în ameliorarea stărilor febrile şi a intoxicaţiilor. S-a constatat, însă, că jumătate din bolile pe care verbina le ameliorează ţin de sistemul nervos, domeniu în care verbina are proprietăţi cu adevărat miraculoase. Iată 5 afecţiuni care pot fi ameliorate cu ceaiul de verbină :

1. Insomnia

Verbina este renumită pentru efectul ei asupra insomniei. Pentru un somn liniştit, bea o cană de ceai cu o oră înainte de culcare timp de 2-3 săptămâni. Pentru anxietate, poti face şi o baie relaxantă cu verbină. Infuzează timp de 10 minute 200 g de flori şi frunze de verbină într-un litru de apă, strecoară si toarnă apoi infuzia în cada cu apă.

2. Migrenele

În cazul migrenelor, care apar pe fondul oboselii şi stresului, infuzia de verbină poate da rezultate. În acest caz,  se administrează 500 ml de ceai pe zi. Potrivit neurologilor de la Universitatea din Hong Kong, verbina este printre foarte puţinele remedii cu acţiune neuroprotectoare. Planta împiedică degradarea celulelor sistemului nervos odată cu vârsta, acţionând favorabil mai ales asupra creierului.

Link to comment

Ceai de nuci 

Nucile sunt printre cele mai apreciate alimente, acestea fiind folosite de gospodine pentru realizarea a numeroase deserturi, însă sunt folosite şi ca remedii pentru tratarea diferitor boli sau afecţiuni, fie că este vorba de miezul acestor fructe sau cojile lor.

Dacă o gospodină este întrebată de ce este bun ceaiul de nuci, cel mai probabil primul răspuns oferit de aceasta este că e bun pentru circulaţi sângelui deoarece contribuie la subţierea sângelui îngroşat. Însă, pe lângă acest atribut foarte cunoscut, ceaiul din coji de nuci este un posibil remediu deoarece:

Calmează tusea Ceaiul din coji de nuci este un bun remediu pentru persoanele care vor să scape de tuse.O mână de coji de nucă pot fi puse într-un recipient, este adăugată apă şi pus la foc pentru a da în clocot. Ceaiul se bea cald, nu fierbinte, neîndulcit, îndulcit cu miere simplă sau cu miere cu lămâie. Evitarea ceaiului fierbinte este indicată deoarece în momentul în care suntem răciţi lichidul ne usucă mucoasa şi poate produce arsuri la nivelul ei, ceea ce poate duce la favorizarea apariţiei bacteriilor. Tratează ulcerul Pentru a trata ulcerul este bine să faci un ceai a cărui concentraţie să fie mult mai puternică. Totodată, recomandarea este ca pe stomacul gol, bolnavul de ulcer să ia câteva linguriţe din acest ceai.   Sursă de calciu Persoanele care consideră că au deficienţă de calciu pot recurge la varianta consumului constant de ceai din coji de nuci. Zilnic este indicat să beţi undeva între o jumătate de litru şi un litru din acest tip de lichid. Pe lângă tratamentele oferite de cojile de nuci pentru consum intern, acestea pot fi folosite şi pentru tratamente externe. Se pot face frecţii uşoare sau să se aplice comprese din coajă de nucă verde în zonele cu varice. 
 

Link to comment

Beneficiile ceaiului de albastrele: inamicul numarul unu al ridurilor, durerilor si al starilor de melancolie

Intareste sistemul imunitar si trateaza infectiile
Ceaiul de albastrele nu este doar un tonic puternic pentru imunitatea organismului tau, ci si un tratament contra infectiilor care s-au strecurat in corp. In timp ce iti intareste sistemul imunitar, ceaiul are un efect antiseptic si calmant, reducand simptomele infectiilor.


Amelioreaza durerile
Ceaiul de albastrele are un puternic efect calmant si antiinflamator asupra articulatiilor afectate de artrita si a durerilor cauzate de reumatism. Trebuie consumat zilnic, de doua-trei ori pe zi, timp de doua-trei luni.

Trateaza diareea
Cu puternice proprietati astringente si antiseptice, ceaiul din flori de albastrele este un remediu excelent si rapid contra diareei si a altor probleme aparute la nivelul tractului gastro-intestinal.

Creste pofta de mancare
Persoanele subnutrite sau care sufera de anorexie ori alte tulburari alimentare au un aliat de nadejde in acest ceai, daca este consumat zilnic.

Reduce anxietatea si combate depresia
Ceaiul de albastrele are si un efect usor calmant sau sedativ asupra sistemului nervos central, fiind de un real folos in combaterea crizelor de anxietate, stres sau depresie.

Uz extern: excelent produs cosmetic
Ceaiul de albastrele are numeroase proprietati terapeutice si cosmetice atunci cand este aplicat extern. S-a dovedit recent ca este un puternic aliat al tenului sanatos. Substantele active din planta ajuta la mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii si la combaterea ridurilor si a altor probleme ale tenului. In plus, aplicarea ceaiului pe rani, leziuni sau eczeme grabeste vindecarea si cicatrizarea acestor afectiuni ale pielii.

Aplicarea ceaiului sub forma de comprese pe ochi ajuta la atenuarea senzatiei de roseata, tratarea conjunctivitei si la combaterea aspectului obosit al acestora.

Nu se cunosc interactiuni, efecte adverse sau contraindicatii ale ceaiului de albastrele, dar specialistii recomanda curele de maximum 3 luni si pauzele intre acestea.

Link to comment

CEAI DE GHIMBIR. Această băutură grozav de sanatoasa este recomandată pentru tulburările digestive, întărirea sistemului imunitar şi calmarea greţurilor matinale care apar în cazul unor femei însărcinate. Ceaiul de ghimbir este foarte eficient impotriva unor tipuri de cancer, reduce inflamaţiile articulare şi durerile reumatice, intareste imunitatea organismului si scade nivelul colesterolului rău

Ghimbirul face parte din familia Zingiberacea si este considerat un aliat remarcabil pentru sanatate putand trata multe afecţiuni şi oferi rapid beneficii pentru sistemul digestiv. A fost utilizat ca plantă medicinală încă din antichitate pentru a ameliora problemele reumatice şi pentru a trata semnele de răceală şi gripă. Cercetările asupra ghimbirului au scos la iveală proprietăţi digestive şi anticancerigene, utilizări cosmetice şi o eficienţă surprinzator de buna a ceaiului de ghimbir în tratarea cancerului de colon şi a celui ovarian.

Desi ghimbirul poate fi consumat si sub forma condimentelor, pentru a conferi mâncărurilor, sucurilor proaspete sau prăjiturilor o aromă unică, revigorantă, pentru a putea profita de deplin de proprietatile binefacatoare ale ghimbirului trebuie să apelăm la varianta infuziei. O cană cu ceai de ghimbir pe zi contribuie la combaterea problemelor respiratorii si la diminuarea stresului , are un puternic efect antiinflamator şi întăreşte imunitatea organismului.

Ceai de Ghimbir – beneficii şi proprietăţi curative

Ghimbirul conţine calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E şi B6.Uleiurile volatile din ghimbir au efecte analgezice, sedative şi antitermice. Acestea îi dau gustul şi aroma specifică şi favorizează mişcarea muşchilor tractului gastrointestinal, contribuind la o mai bună digestie.
Ghimbirul are aproape 500 de compuşi identificaţi, mulţi cu activităţi biologice cunoscute, acţionând în feluri diferite, fie influenţând o anumită enzimă sau proteină, fie sprijinind activitatea altor compuşi. Iată câteva dintre beneficiile ghimbirului:

1. Ceaiul e ghimbir ajută la digestie

Ghimbirul este foarte eficient pentru o digestie sănătoasă, el acţionând prin descompunerea proteinelor pentru a elibera stomacul şi intestinele de gaze. Este atât de eficient în acest sens întrucât are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decât legendara papaya.
Odată ingerat, ghimbirul favorizează eliberarea unor enzime importante în procesul de digestie. Aceste enzime au un rol esenţial, deoarece ajută la absorbţia eficientă a nutrienţilor din alimentaţie. De asemenea, ajută la digerarea mâncărurilor grase prin stimularea producţiei de salivă şi uşurarea procesului de înghiţire.
Ceaiul de ghimbir combate disconfortul digestiv prin îmbunătăţirea absorbţiei de substanţe benefice din alimente şi prevenirea supraalimentaţiei. Prin urmare, ceaiul de ghimbir consumat după mesele îmbelşugate este excelent pentru recăpătarea controlului asupra digestiei.
În plus, consumat zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni apariţia diareei, a flatulenţelor, a balonării şi a indigestiei datorită substanţelor chimice din compoziţia sa, care tonifiază musculatura tractului digestiv, şi împiedică nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.

2. Ceaiul de ghimbir are efecte anti-ulcer

Ghimbirul are efecte importante anti-ulcer comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe bază de reţetă şi conţine o substanţă numită zingibain, care distruge paraziţii şi ouăle lor. Extractele de ghimbir, testate în laborator, distrug o serie de paraziţi, cum sunt cei din peştele crud, în decurs de 16 ore. De aceea, infuzia de ghimbir este indicată în tratarea bolilor parazitare.

În caz de indigestie şi inapetenţă, se amestecă părţi egale de suc de ghimbir, lămâie şi sare şi se administrează înainte de mese. Pentru afecţiuni biliare amestecaţi două părţi de suc de ghimbir cu şapte părţi lapte, apoi fierbeţi până scade la jumătate; adăugaţi zahăr şi beţi înainte de culcare. Dacă va confruntaţi cu dureri de stomac sau de intestine, se recomandă o infuzie din ghimbir uscat, amestecat cu ulei de ricin, sau un amestec de răşină şi pudră de ghimbir.

3. Calmează greţurile matinale cu ceai de ghimbir

Ghimbirul calmează greţurile matinale care apar la unele femei însărcinate, atâta timp cât în sarcina se consumă o cană de ceai de ghimbir la două zile. Este un remediu eficient, care poate să fie folosit în siguranţă de femeile însărcinate care se confruntă cu acest simptom neplăcut.

Este cel mai bun remediu natural pentru greaţă, în toate formele sub care se găseşte: ulei esenţial, capsule, macerat în alcool, marinat în miere, murat în saramură sau oţet, după metodele orientale şi în special japoneze, fiert în supe ori preparat ca ceai, în infuzie.


Diminuează durerile menstruale
Această plantă este un remediu natural şi foarte util în diminuarea durerile menstruale. Dacă simptomele prezentate în fiecare lună vă complesesc, încercaţi să vă aplicaţi de câteva ori pe zi comprese locale cu ceai de ghimbir.E demonstrate ştiinţific că o compresă îmbibată în ceai de ghimbir şi aplicată pe regiunea inferioară a abdomenului poate ameliora durerile şi relaxează musculatura.

4. Ceaiul de ghimbir scade tensiunea

Ghimbirul scade tensiunea relaxând vasele de sânge ce înconjoară muşchii, facilitând circulaţia sanguină în tot corpul. Ajută la prevenirea şi tratarea greţurilor cauzate de mişcare şi calmează ameţelile.Ceaiul de ghimbir este excelent şi pentru o bună circulaţie a sângelui, previne formarea cheagurilor şi ajută la transportul oxigenului şi asubstanţelor nutritive către toate organele vitale din corp, inclusiv către penis (de unde şi efectul afrodisiac). Aminoacizii şi mineralele din rădăcina de ghimbir promovează de asemenea nivelul de eritrocite, drept urmare este reduc riscul de boli cardiovasculare.

5. Ceaiul de ghimbir ajută în răceli şi gripe

Putem să apelăm la efectele curative ale ghimbirului pentru a combate afecţiunile respiratorii. Este deosebit de eficient în tusea expectorantă, prin curăţarea plămânului, însă şi în problemele respiratorii alergice, cum este astmul. Ceaiul de ghimbir ajută în răceli şi gripe prin inducerea transpiraţiei şi tonifică sistemul imunitar. În plus, are acţiune expectorantă, fiind benefic pentru a scăpa de tuse, bronşită, iritaţii ale gâtului. Un mod simplu de a face ceai de ghimbir este să aduceţi apa la fierbere, tăiaţi câteva felii de ghimbir şi lăsaţi-le să fiarbă la for mic în apă pentru 10-15 minute. Ceaiul de ghimbir este extrem de eficient în tratarea răcelilor datorită faptului că decongestionează căile nazale superioare, umezeşte muscoasa gâtului, ajutând astfel la ameliorarea tusei, şi favorizează expectoraţia, care grăbeşte astfel procesul de vindecare.

Prepară-ţi acasă o cană de ceai de ghimbir după următoarea reţetă: Cojeşte rădăcina de ghimbir proaspată, taie o bucata mică şi dă-o pe răzătoare până când obţii 2-3 linguriţe de răzătură. Pune ghimbirul într-o cană şi toarnă peste apă fierbinte care să acopere 3/4 din cană (este preferabil să torni apa după ce a clocotit vreo 2 minute), apoi completează restul cu suc proaspăt de lămâie sau lime. Dacă bei ceaiul îndulcit sau eşti răcit, adaugă o linguriţă de miere (de tei sau salcâm) şi acoperă mixtura, lăsând-o câteva minute să infuzeze bine. Trece-l printr-o strecurătoare ca să scapi de răzătură şi consumă-l cât este cald. ATENTIE: Este foarte important să se consume rădăcina proaspătă de ghimbir, nu pliculeţele cu prafuri destul de incerte ca origine.

6. Ceaiul de ghimbir ameliorează simptomele supărătoare ale afecţiunile respiratorii: alergii, astm

Nutriţionistul Phyllis Balch scrie în cartea sa “Prescription for Herbal Healing” că ghimbirul acţionează prin inhibarea unui component al sistemului imunitar care provoacă alergiile şi astmul. Cercetători francezi au arătat într-un studiu publicat în decembrie 2008 în jurnalul “International Immunopharmacology” că ghimbirul reduce inflamaţiile cailor respiratorii, în special în plămâni, reducând simptomele respiratorii asociate cu alergiile de sezon.

7.Ghimbirul este foarte eficient împotriva cancerului

Ghimbirul este unul dintre cei mai redutabili duşmani ai cancerului, considerat chiar a avea un efect antitumoral în leucemii.Extrasele de ghimbir stimulează imunitatea prin creşterea activităţii timusului şi splinei, precum şi producţia de fagocite. Şi în cancerul de sân este indicat consumul de ghimbir, care se pare că ar inhiba invazia, motilitatea şi aglutinarea celulelor canceroase.

8.Tulburări sexuale

Cercetatarile ştiinţifice efectuate asupra ghimbirului atestă faptul că această plantă aromatică este utilă persoanelor care suferă de tulburări sexuale. Potrivit specialiştilor, efectul „viagra” al ghimbirului poate îmbunătăţi viată sexuală, acesta acţionând asupra organelor genitale, îmbunătăţind circulaţia sangvină.

9.Reduce inflamaţiile articulare şi durerile reumatice

Ghimbirul reduce inflamaţiile articulaţiilor, fiind recomandat adesea în artrită reumatoidă. De asemenea, dacă beţi o cană de ceai de ghimbir după ce aţi depus efort fizic, puteţi evita apariţia febrei musculare şi a durerilor de încheieturi, în general. În cazul inflamatiilor locale, de tipul luxatiilor sau entorselor, compresele cu ghimbir fac minuni.

 

10.Scade nivelul colesterolului rău

Studiile recente arată că ghimbirul scade nivelul colesterolului rău din organism, reducând riscul bolilor de inimă. Contribuie la o bună circulaţie a sângelui, printr-un complex optim de minerale şi aminoacizi, eficient în lupta cu bolile cardiovasculare. În plus, această plantă întăreşte imunitatea organismului, printr-o combinaţie de antioxidanţi care, în paralel, se dovedeşte eficientă şi în lupta cu colesterolul şi chiar în prevenirea cancerului.

11.Ceaiul de ghimbir are efecte analgezice puternice

O cană de ceai de ghimbir reduce prostaglandinele care sensibilizează receptorii durerii din terminaţiile nervoase, demonstrând efecte puternic analgezice. Este un bun remediu împotriva stresului, iar potrivit specialiştilor, efectul ceaiului de ghimbir este similar cu cel al anxioliticelor uşoare, tip Xanax.

12.Ceaiul de ghimbir intareste imunitatea organismului

Întăreşte sistemul imunitar datorită cantităţii mari de antioxidanţi, care reduc riscul de infecţii sau afecţiuni. De exemplu, o ceaşcă de ceai de ghimbir consumată zilnic poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral deoarece substanţele active din ghimbir blochează depozitarea grăsimilor pe artere, reduc nivelul de cholesterol rău şi ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer.

Ceai de ghimbir – Precauţii şi contraindicaţii

Ghimbirul nu ar trebui folosit de către persoanele cu inflamaţii ale stomacului sau plămânilor. Efectele secundare sunt rare şi apar atunci când se foloseşte fără discernământ sau se consumă în cantităţi mari, zilnic.

Totuşi, există persoane sensibile, cărora le poate provoca arsuri la stomac. În cazul femeilor însărcinate, se recomandă prudenţă; se poate administra ghimbir, împotriva greturilor şi ameţelilor, dar nu pe termen lung.

Persoanele cu pietre la fiere trebuie să se sfătuiască cu medicul înainte de a recurge la un tratamament cu ghimbir. Evitaţi să luaţi ghimbir, cu două săptămâni înainte de a suferi o intervenţie chirurgicală.

Reacţii cu alte medicamente ale ceaiului de ghimbir

Ghimbirul poate prelungi starea de somn, dacă este luat împreună cu barbituricele. Consumul zilnic de ghimbir poate să intervină în absorbţia fierului şi a vitaminelor liposolubile.

Ghimbirul sporeşte puterea unor medicamente ca aspirina, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), fapt ce poate duce la apariţia unor hemoragii (stimulează circulaţia).

Oricum l-aţi prefera, fie în feluri de mâncare condimentate, în băuturi naturale ori preparat sub formă de ceai, ghimbirul vă va surprinde şi energiza organismul, prin gustul deosebit şi efectele benefice pentru sănătate. Consumat cu moderaţie, ceaiul de ghimbir ajută la o bună funcţionare a organismului, facilitează însănătoşirea şi previne apariţia anumitor boli.

Link to comment

Siminoc (Helichrysum arenarium)

 

Siminocul se foloseste in tratarea unor boli ale aparatului digestiv, in hepatita, ciroza hepatica, insuficienta hepatica, dischinezie biliara, inflamatii ale vezicii biliare, colecistite cronice, hipoaciditate gastrica, tulburari digestive, helmintiaza. De asemenea, ajuta in ameliorarea durerilor reumatice si artritice, in caz de guta si tulburari metabolice. 

Infuzia se prepara din 2 lingurite siminoc la un litru de apa fiarta si racita la 90. Se infuzeaza zece minute, se filtreaza printr-o strecuratoare cat mai fina si se bea cate o cana, de doua, trei ori pe zi. 15 grame ajung pentru 10-15 zile de tratament!

Siminocul nu are contraindicatii si nu interactioneaza cu alte plante medicinale sau medicamente. 

Infuzia de siminoc creste secretia biliara si de suc gastric, scade colesterolul, diminueaza spasmele create de bila lenesa. Siminocul este, de asemenea, un bun diuretic, la nivelul aparatului urinar tratand retentia de apa. Dupa patru, cinci zile de folosire a infuziei, se constata cresterea presiunii sanguine si o imbunatatire a starii generale a organismului. 

Ca remediu pentru rinichi se prepara o fiertura dintr-un sfert de litru de lapte in care se pune o lingurita de planta. Amestecul se fierbe cinci minute dupa care se strecoara. Se pot bea doua cani pe zi. Are efect diuretic si ajuta la eliminarea nisipului format la rinichi. 

Datorita proprietatilor sale antialergice, antiinflamatorii si astringente, siminocul se foloseste si pentru ingrijirea pielii, ajutand la indepartarea celulelor moarte si curatind pielea in profunzime. Sub forma de comprese cu infuzie, preparata mai concentrat, dintr-o lingura de planta la o cana de apa, siminocul ajuta la vindecarea cicatricelor si in tratamentul acneei, a dermatitelor si furunculelor.

 

Trateaza bolile de ficat, inclusiv ciroza hepatica, diabetul, bolile de stomac. Recomandam sa utilizati infuzia din siminoc pentru efecte vizibile si de durata minim 6 luni.

 

Este indicat si in cura de slabire!!!

 

Alte denumiri: floarea-patului, flori de paie, iarba flocoasa, imortele, margica, ochisori, semenic, siminic.

Link to comment

Una dintre cele mai răspândite plante din lume, această buruiană se agaţă cu uşurinţă de haine şi se găseşte pe toate câmpurile. Deşi ignorată de mulţi şi aruncată, este un leac excelent, bun la toate 

 

Brusturele, cunoscut şi sub denumirea de captalan, lipan sau podval-mare, conţine uleiuri eterice, substanţe amare, săruri minerale şi vitamine din complexul B, fiind o plantă extrem de sănătoasă.

Specialiştii în fitoterapie afirmă că această plantă are proprietăţi detoxifiante, antioxidante şi antibacteriene, fiind utilă în prevenirea şi tratarea unor boli care de care mai variate, de la diabet, tulburări hepatobiliare şi boli reumatice, până la probleme de natură dermatocosmetică.

Combate diabetul

Datorită conţinutului de substanţe active care reglează nivelul glicemiei din sânge, ceaiul din rădăcină de brusture este un adjuvant recomandat în lupta contra diabetului. O astfeld e curtă prevede consumul a trei - patru căni de ceai, câte 15 zile pe lună.

Stimulează activitatea ficatului şi a bilei

Brusturele apără organismul de efectele unor substanţe nocive, precum tutunul şi alcoolul, şi stimulează funcţia hepată-biliară.

Detoxifiază organismul

Datorită substanţelor active conţinute, cum sunt sărurile de potasiu, vitaminele din complexul B, uleiurile volatile şi tannina, brusturele este unul dintre cele mai eficiente leacuri în detoxifierea organismului.

Reduce nivelul glicemiei

Cercetările au dovedit că prin consumul ceaiului din rădăcină de brusture nivelul zahărului din sânge se reduce simţitor. De aceea, fitoterapeuţii recomandă terapia cu un astfel de ceai mai ales bolnavilor de diabet.

Tratează acneea

Brusturele este una dintre plantele cu cel mai puternic efect antimicrobian, datorită conţinutului de arctiozidă, o substanţă al cărei efect în organism este comparabil cu al penicilinei. Astfel, ajută la tratarea celor mai frecvente infecţii ale pielii, cum ar fi acneea, furunculoza sau cuperoza.

Link to comment

Ceai de Vulturica

Denumire stiintifica vulturica:

Hieracium pilosella

Denumire populara vulturica:

buruiană de călcat, buruiană pentru trântitură, călcătură, ciubărul cloştii, culcuşul vacii, gălbeioare, hultuneală, iarba eretei, iarba găinii, încheietoare, ochiul şarpelui, opintic, urechea şoarecelui, vulturoancă.

Proprietati terapeutice vulturica:

- antifebrilă

- antiulceroasă

- azot-urică

- astringentă

- hemostatică

- diuretică

- energetică.

Afectiuni care se trateaza cu vulturica:

boli tratate cu vulturica: afecţiuni bucale, afecţiuni hepatice, albuminurie, ascită, catar intestinal, diaree, edeme, febră, furuncule, hematurie, hemoroizi, infecţie urinară, litiaze renale, nefroze, oligurie, ulcer gastric şi duodenal.

Mod de preparare vulturica:

- ceai de vulturica – 1 lingură de vulturica mărunţită se va pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 15 minute. Se consumă 2-3 căni de ceai de vulturica pe zi.

- 50 g de vulturica mărunţită se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se ţine 15 zile bine închis şi se agită de mai multe ori pe zi. Se strecoară şi se va lua câte 1 linguriţă diluată de 3 ori pe zi în afecţiuni renale, hemoragii, etc.

Link to comment

Ceaiul verde şi influenţa cofeinei

 

Desi ceaiul verde are foarte multe efecte benefice, acesta are si cateva efecte negative. Acestea sunt palpitatii ale inimii, insomnii si altele, cauza lor fiind continutul de cofeina, care, pentru unele persoane, este daunatoare. Aceasta problema a fost rezolvata in urma aparitiei ceaiului verde decofeinizat. Desi nivelul de cofeina din ceai este foarte scazut, persoanele foarte sensibile la cofeina ar trebui sa bea ceai verde decofeinizat.

La o cantitate de aproximativ 200 grame de ceai, continutul de cofeina este de aproximativ 40 miligrame. Dupa cum se poate deduce, ceaiul verde contine relativ putina cofeina si, daca asta nu este o problema, veti beneficia de toate efectele benefice ale acestei bauturi.

Link to comment

ceai de salvie

Intrebuintari principale ale ceaiului de salvie:
-intern: diabet; diskinezie biliara; faringite; brinsite
-extern: afte; stomatite; gingivite; abcese dentare.
Alte afectiuni unde se poate folosi cu succes ceai de salvie:
-intern: dispepsii; flatulenta; dismenoree; tulburari de menstruatie; colica si calculoza biliara; astenii; sudoratie nocturna exagerata; afectiuni circulatorii.
-extern: ten acneic si seboreic; rani cu puroi; transpiratia fetida a picioarelor.

Modul de preparare al ceaiului de salvie: adaugati 2 linugurite de salvie macinata si uscata la fiecare 200ml de apa, lasati sa fiarba la foc, dupa care acoperiti vasul cu un capac 15-20 minute.
Ceaiul de salvie are efect: antinevralgic, hipoglicemiant, coleretic, antisudorific, neurotonic, antiseptic si antiinflamator.

Link to comment

Ceaiul verde contine flourina, indispensabila pentru sanatatea dintilor. Baut zilnic reduce riscul aparitiei cariilor cu pana la 50%. Cofeina continuta in proportie de 204% de ceaiul verde confera un efect tonic, revitalizant. Datorita efectului diuretic, laxativ ceaiul verde scade tensiunea arteriala, elimina constipatia, ajuta la slabire si la detoxifierea organismului.

Beneficiile aduse sanatatii de ceaiul verde au fost pe larg cercetate iar in comunitatea stiintifica gradul de conştientizare a beneficiilor aduse de ceaiul verde a crescut foarte mult, ceea ce a condus la noi si noi studii. Astfel, in noiembrie 2004, in baza de date PubMed erau cuprinse mai mult de 1000 de studii legate de ceaiul verde, dintre care aproape 400 erau publicate chiar in timpul anului 2004! In acest articol includem un scurt rezumat al unora dintre cercetari.

Concluziile generale ale acestor cercetari sunt ca bautorii de ceai verde au un risc scazut de a dezvolta o gama larga de boli, de la simple infecţii virale sau bacteriene pana la boli degenerative cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, cancer, accident vascular cerebral, boală periodontala sau osteoporoza. Cele mai recente studii ofera o foarte bună înţelegere a modurilor în care actioneaza ceaiul verde

http://prodieta.ro/slabire-cu-ceai-verde-cura-de-slabire-detoxifierea-organismului/

Link to comment

Ceaiul de fructe este o modalitate de a te asigura ca esti suficient de hidratant. 

Multe persoane au probleme cu consumul suficinet de apa, asa ca ceaiul este o alternativa. 

Daca consumul de zahar este de maxim o lingurita rasa la o ceasca de 300ml, iar lamaia se adauga cand ceaiul s-a racit putin (altfel distrucgem vitamina c) este o solutie perfecta de hidratare si vitamina c. 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...