Jump to content
Electra

La ce ne ajuta sa bem ceai?

Recommended Posts

Ceaiul verde are o putere incredibila prin care determina metabolismul sa arda grasimi. Daca vrei sa slabesti, ia-l in considerare si invata cum sa-l bei

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care fac sport si beau ceai verde pierd de doua ori mai mult in greutate decat cei care nu consuma aceasta bautura. Una dintre componentele ceaiului verde, numita epigallocatechin gallate, este cea responsabila pentru slabirea mai rapida, scrie Prevention.com.

Daca te hotarasti sa bei ceai verde s-ar putea sa iti pui unele intrebari: Cat de importanta e temperatura la care il prepari? Ce fel de ceai verde ar trebui sa bei? E util extractul de ceai verde?

Conteaza compania care produce ceaiul?

Raspunsul este: da! Pot exista diferente intre tipurile de ceai ale unor producatori diferiti. Pornind de la calitatea frunzelor de ceai si pana la numarul ingredientelor adaugate, care nu sunt necesare cand vrei un ceai natural, care sa te ajute sa slabesti. Doar nu vrei sa anulezi puterea ceaiului consumand zaharul adaugat in pliculet. Citeste lista de ingrediente si ai grija sa alegi un ceai cu ingrediente naturale, fara conservanti si E-uri. 

Link to comment

Ceaiul de catina este un remediu naturist de care organismul tau are mare nevoie, atat pentru refacerea nivelului de energie, cat si pentru tratarea sau prevenirea unor afectiuni. Cu numeroase beneficii pentru sanatate, catina, supranumita "ginsengul romanesc", isi merita pe deplin titlul de cel mai bun antioxidant al organismului.

Ce substante iti furnizeaza ceaiul de catina

Ceaiul de catina poate fi consumat zilnic, ca adjuvant natural in cadrul unei alimentatii sanatoase si echilibrate. El iti furnizeaza o serie de substante pretioase, printre care vitaminele A, B (B1, B2, B6 si B9), C (o cantitate de zece ori mai mare decat cea din citrice), E, K si P. La acestea se adauga substante minerale: calciu, magneziu, fier, potasiu si sodiu.

Link to comment

Ceaiul de macese

Ceaiul de macese este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Astfel, protejeaza organismul de raceala si gripa. Ajuta la restabilirea echilibrului florei intestinale, mai ales dupa un tratament cu antibiotice.

Totodata, ceaiul de macese este benefic si pentru combaterea febrei, noteaza digherbs.com.

Macesele se mai pot consuma sub forma de pulbere sau sirop.

Mod de preparare a ceaiului de macese: infuzia se obtine turnand o cana de apa clocotita peste o lingura de fructe. Se acopera vasul si se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se bea cald, pe parcursul a 10 - 15 minute.

Nu se poate trece cu vederea faptul ca ceaiul de macese este recomandat pentru tratarea si prevenirea arteritei, aterosclerozei, dar si a bolilor de rinichi. In acest caz se beau doua cani de ceai de macese pe zi. Are efect diuretic si grabeste eliminarea nisipului dar si a pietrelor de la rinichi.

Sa nu uitam faptul ca macesele regleaza tranzitul intenstinal si au efect laxativ. Persoanele care au probleme cu constipatia pot bea zilnic 2 cani de ceai de macese.

Mai mult decat atat, alunga crampele menstruale si durerile provocate de sindromul congestiei pelvine. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, sunt utile in caz de osteoartrita.

Pentru ca au un continut ridicat in vitamine, macesele sunt utile in tratamentele de infrumusetare. Folosit in aromaterapie, uleiul de macese imbunatateste starea de spirit, alunga depresia si tensiunea.

Link to comment

Plantă aromatică binecunoscută, pătrunjelul are efecte antioxidante, detoxifiante, antialergice, antitumorale, tonic hepatice, antispastice, vasodilatatoare, antirahitice, antiinflamatoare, vermifuge, diuretice etc.

Pentru prepararea ceaiului de pătrunjel adăugați în 200 ml de apă fierbinte o lingură și un sfert de frunze uscate de pătrunjel (și tulpini), acoperiți vasul și lăsați la infuzat pentru 5-6 minute, strecurați și consumați.

Între beneficiile consumului de ceai de pătrunjel amintim:

detoxifică organismul

facilitează scăderea în greutate, combate obezitatea

utilizat extern, tonifică rădăcina firului de păr

elimină petele de pe piele cauzate de înaintarea în varstă

întărește sistemul imunitar

stimulează metabolismul

are efect antidepresiv ușor, calmant

contribuie la eliminarea calculilor renali și previne litiaza renală

purifică sângele

crește fertilitatea feminină

adjuvant în tratarea infertilității masculine

ameliorează crampele menstruale

previne cancerul

scade nivelul de colesterol

previne și tratează infecțiile urinare

îmbunătățește digestia

menține elasticitatea vaselor sangvine

reglează ciclul menstrual

combate balonarea

stimulează circulația sangvină periferică.

Consumul de ceai de pătrunjel este contraindicat femeilor însărcinate deoarece poate induce travaliul sau poate cauza avort spontan, celor care alăptează deoarece reduce secreția de lapte matern.

Depășirea dozei de 200 ml pe zi poate cauza excitare nervoasă, vomă, greață, scaun hemoragic, diaree sau alte tulburări digestive.

Ceaiul de pătrunjel se va consuma pe parcursul a cel mult 10 zile consecutiv.

Link to comment

Ceai de Salvie: Tratamente si modul de folosire corect

 

Exista un vechi proverb ce spune « cine are salvie în grǎdinǎ nu mai are nevoie de medic ». Nimic mai adevarat,  salvia are numeroase proprietǎţi benefice. In grǎdinǎ, alungǎ insecte ca musca morcovului sau fluturele de varzǎ, contribuind la creşterea morcovului, a verzei, a cǎpşunilor, roşiilor şi maghiranului. 

Salvia uscatǎ, pusǎ în dulap, alungǎ insectele din locuinţǎ. Uleiul esenţial de salvie este folosit în parfumerie iar frunzele de salvie sunt folosite cu succes in fitoterapie. In gastronomie este folositǎ pentru a condimenta carnea albǎ, in reţetele cu brânzǎ si în omlete.

Denumirea de salvia deriva din cuvintul latinesc ,,salvare” (a vindeca, a insanatosi). Din vechile carti despre plante medicinale reiese cit de mult era stimata pe vremuri salvia: „Cind Maica Domnului a trebuit sa fuga cu copilul Isus in fata lui Irod, a rugat toate florile de cimp sa o ajute insa niciuna nu i-a oferit adapost. Atunci s-a inclinat catre salvie iar aceasta i-a oferit refugiu. Sub frunzele sale dese, ocrotitoare, a adapostit pruncul in fata aprozilor lui Irod. Acestia au trecut pe langa ei fara a-i vedea. Dupa ce pericolul a fost depasit Maica Domnului a iesit din ascunzatoare si a vorbit afectuos salviei: «De azi inainte si pina in vecii vecilor vei fi o floare preferata a oamenilor. Iti dau putere sa vindeci oamenii de orice boala; salveaza-i de la moarte, cum ai facut si cu mine».” De atunci, salvia infloreste pentru salvarea si ajutorarea oamenilor.

Efectele salviei asupra sǎnǎtǎţii

Frunzele de salvie conţin uleiuri volatile bogate în esenţe care se regǎsesc şi în unele conifere, cum ar fi tuya, polifenoli şi flavonoizi, tanin şi un principiu activ cu gust amar, picrosalvina. Acestǎ bogǎţie de compuşi activi conferǎ frunzelor de salvie proprietǎţi în tratarea multor afecţiuni.

Virtuţile salviei au fost confirmate de famacologi  şi au putut demonstra care principii active au rol în diferite afecţiuni. A fost izolat salviolul, care are acţiune tonicǎ asupra inimii şi centrilor nervoşi. Frunza de salvie conţine un tanin special, cu efect astringent şi antiinflamator, cunoscut din cele mai vechi timpuri. Cercetǎtorii contemporani au descoperit mai nou o saponinǎ cu proprietǎţi acide, un principiu amar, sǎruri de fosfor, o pentozǎ (un zahar aldehidic) şi glutaminǎ, asparaginǎ şi diverşi compuşi minerali. Medicii germani Madaus,  Schultz, şi olandezul Van Swieten au demonstrat proprietǎţile antisudorale ale infuziei de salvie.  Salvia conţine acid ursolic, ce acţiune astringentǎ şi antisepticǎ, care regularizeazǎ transpiraţia.

Pe de altǎ parte, aceştia confirmǎ si acţiunea stimulantǎ şi nevroticǎ a acestui medicament vegetal si îl recomanda împotriva asteniei nervoasecauzate de obosealǎ, împotriva surmenajului, în cazuri de slǎbiciune generalǎ, neurastenie,  digestie lentǎ. A fost folositǎ pentru tratarea unor tulburǎri neurovegetative: papitaţii, atacuri de panicǎ, senzaţii de ameţealǎ fǎrǎ o cauzǎ organicǎ determinatǎ.

 

În ceea ce prieşte afecţiunile legate de organele genitale, existǎ cercetǎri realizate de medicii, biologii şi farmacologii Asper, Flamm, Lesieux, Krosz-vyski, Leclerc şi alţii. Cercetǎrile lor au demonstrat cǎ salvia, în infuzie sau sub formǎ de extract, are o acţiune de reglare a fluxului menstrual,descongestioneazǎ organele, calmând reacţiile dureroase din timpul menstruaţiei, ea având o acţiune beneficǎ şi în cazul tulburǎrilor provocate de menopauza, deoarece conţine estrogeni vegetali.

Pentru uz extern, infuzia de salvie este antiseptic, cicatrizant şi descongestionant. Se aplicǎ sub formǎ de comprese pe plǎgi, ulcere, contuzii şi inflamaţii. Aceeaşi infuzie este un remediu excelent pentru gingivite,  glosite,  periostite,  stomatite,  afte,  amigdalite şi dureri în gât (sub formǎ de gargarǎ, de 5-6 ori pe zi)

Este un coleretic,  adicǎ stimuleazǎ secreţia debilǎ. De asemenea, are acţiune relaxantǎ şi antispasticǎ asupra muşchilor stomacului şi intestinelor. Mestecarea frunzelor proaspete de salvie faciliteazǎ digestia. Proprietǎţile sale sunt utile în special în tratarea tulburǎrilor digestive ca: digestia lentǎ sau dificilǎ, balonarea, gazele intestinale. Salvia acţioneazǎ şi la nivel digestiv.  Calmeazǎ crampele stomacale şi este gastroprotector în caz de arsuri gastrice.

Salvia este tonic, antiseptic, digestiv, depurativ, tratazǎ tusea şi angina, iar bǎile cu salvie au effect antireumatic.

Este folositǎ pentru a opri lactaţia, intensificǎ culoarea pǎrului. Salvia încetineşte deteriorarea sistemului nervos şi îmbunǎtǎţeşte memoria. Se pare cǎ este eficientǎ şi împotriva bolii Alzheimer, luptând împotriva scǎderii concentraţiei de acetilcolinǎ.

Datoritǎ proprietǎţilor sale antiseptice, salvia încetineşte dezontarea agenţilor infecţioşi, iar virtuţile sale antioxidante diminuazǎ inflamaţiile.

Salvia calmeazǎ herpesul labial, putânt chiar sǎ îl trateze, atunci când este asociat cu un alt antiviral. Uleiul  de salvie amestecat cu ulei de lavandǎ, diluate şi aplicate pe herpes şi în jurul acestuia, vor împiedica proliferarea acestuia.

Ceai de salvie – beneficii
Salvia vindecǎ afecţiunile benigne ale pielii şi împiedicǎ formarea plǎcii dentare.
 

Consumati ceai de salvie

Intrebuintari principale ale ceaiului de salvie:
-intern: diabet; diskinezie biliara; faringite; brinsite
-extern: afte; stomatite; gingivite; abcese dentare.
Alte afectiuni unde se poate folosi cu succes ceai de salvie:
-intern: dispepsii; flatulenta; dismenoree; tulburari de menstruatie; colica si calculoza biliara; astenii; sudoratie nocturna exagerata; afectiuni circulatorii.
-extern: ten acneic si seboreic; rani cu puroi; transpiratia fetida a picioarelor.

Modul de preparare al ceaiului de salvie: adaugati 2 linugurite de salvie macinata si uscata la fiecare 200ml de apa, lasati sa fiarba la foc, dupa care acoperiti vasul cu un capac 15-20 minute.
Ceaiul de salvie are efect: antinevralgic, hipoglicemiant, coleretic, antisudorific, neurotonic, antiseptic si antiinflamator.
Ceaiul de salvie nu este recomandat femeilor gravide sau care alapteaza si bolnavilor de epilepsie.

Link to comment

Ceai de ROSTOPASCĂ

Rostopasca face parte din familia Papaveraceae, fiind o plantă erbacee, perenă, întâlnită în păduri, grădini, pe lângă ziduri, garduri, în câmpii sau zone montane. Datorită proprietăţilor sale curative, rostopasca este considerată a fi una dintre cele mai puternice plante de leac utilizate în terapie de-alungul timpului. Conform scrierilor lui Dioscoride, denumirea ştiinţifică a plantei, ''Chelidonium'' provine din grecescul ''helidonous'' care înseamnă rândunică, şi se datorează faptului că, perioada de înflorire a plantei coincide cu sosirea rândunelelor. În medicina populară, planta a primit denumirea de negelariţă deoarece, era folosită pentru extirparea negilor încă din Evul Mediu. Se mai numeşte buruiană de cele sfinte, gălbănare, hilindunea, iarba-rândunelei, mac sălbatic, măselariţă, negeloasă, scânteiuţă, etc.

Actiuni

INTERN:

Stimulează şi reglează secreţia hepatică de bilă, stimulează tonusul şi peristaltismul vezicii biliare ameliorând fluxul biliar, hepatoprotector, hipolipemiant, hipocolesterolemiant, normalizează valorile bilirubinei şi ale colesterolului, antilitiazic, analgezic, antispastic, antiinflamator, sedativ şi narcotic al centrilor nervoşi superiori, antibacterian, antimicotic, antiviral, antitumoral.
 

EXTERN:

Cicatrizant, antibacterian, antimicotic, antiviral, antitumoral.

Contribuie la

INTERN:

- producerea şi eliminării de bilă

- protejarea celulelor hepatice,

- reducerea spasmelor care pot apărea la nivelul căilor biliare şi tractului intestinal

- menţinerea concentraţiei normale a bilirubinei, colesterolului şi grăsimilor în sânge.

EXTERN:

Contribuie la menţinerea sănătăţii pielii.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: dischinezii biliare, colecistite acute şi cronice, colici hepatobiliare, hepatite cronice, ciroză hepatică, litiază biliară, spasme ale tractului gastrointestinal, tuse spastică, tumori de esofag, pancreas, ficat, plămâni.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: răni, fistule, dermatoze, psoriazis, infecţii cronicizate ale pielii, negi, bătături, cheratită, tumori cutanate.

Precautii

Rostopasca este o plantă puternic activă. Din acest motiv se utilizează numai la recomandarea medicului.

SUPRADOZAREA:
Intoxicaţia apare la doze mari (peste 7 grame pe zi) şi se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, colici abdominale, somnolenţă, fenomene toxice hepatice, dureri de cap, ameţeli, delir, halucinaţii, asfixie, putând conduce la exitus.

Contraindicatii

Copii sub 14 ani, sarcină, alăptare, alergie la rostopască.

Link to comment

Un alt ceai mai putin cunoscut, dar la fel de benefic pentru organism este ceaiul din rubarba. Originara din Asia, rubarba este folosita si in gastronomie, avand un continut bogat de vitamine, magneziu, potasiu, fier. Ceaiul de rubarba poate ajuta la tratarea constipatiei si poate stimula apetitul. In acelasi timp, este recunoscut si pentru proprietatile sale antibacteriene.

Link to comment

Rozmarinul face parte din familia Lamiaceae, fiind un subarbust peren, plăcut mirositor, de origine mediteraneeană, unde creşte spontan. Denumirea ştiinţifică Rosmarinus este considerată a fi derivată din latina veche, unde se numea ''roua mării'' datorită culorii albastru pal a florilor şi datorită faptului că, rozmarinul creşte de multe ori în apropierea mării. În mod tradiţional, rozmarinul era utilizat pentru îmbunătăţirea memoriei, fiind un simbol al amintirilor şi al prieteniei. Grecii antici ardeau rozmarinul pentru a alunga spiritele rele şi bolile. Într-o tradiţie similară, crenguţele de rozmarin erau aşezate sub pernă pentru a alunga coşmarurile. Se mai numeşte mirtin, rojmalin, rusmarin, etc.

Actiuni

INTERN:

Stimulent al circulaţiei cerebrale şi periferice, îmbunătăţeşte memoria, creşte capacitatea de concentrare, creşte tonusul psihic, adaptogen (antistress), tonic digestiv, coleretic şi colagog, hipocolesterolemiant, antispastic, diuretic, antireumatic, antihipertensiv, antiseptic respirator şi intestinal, antioxidant, antitumoral.
 

EXTERN:
Rubefiant (revulsiv), antireumatic.

Contribuie la

INTERN:

- normalizarea circulaţiei periferice şi cerebrale

- funcţionarea în condiţii optime a memoriei

- reducerea surmenajului psihic şi intelectual

- reducerea stărilor de ameţeală

- funcţionarea normală a sistemului digestiv, prin:
      - îmbunătăţirea digestiei
      - stimularea producerii şi eliminării de bilă
      - reducerea spasmelor care pot apărea la nivelul tractului intestinal

- menţinerea concentraţiei normale a colesterolului în sânge

- menţinerea tensiunii arteriale în limite normale

- eliminarea disconfortului care apare la nivelul aparatului osteo-articular.

EXTERN:

Contribuie la eliminarea disconfortului care apare la nivelul aparatului osteo-articular.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: vertij (ameţeală), migrene, insuficienţă circulatorie periferică şi cerebrală, la persoanele vârstnice cu tulburări de circulaţie şi memorie, surmenaj psihic şi intelectual, afecţiuni hepatobiliare, indigestie, colici abdominale, hipercolesterolemie, ateroscleroză, hipertensiune arterială, gută, reumatism.
 

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: reumatism, artroze, dureri musculare, sciatică, nevralgii.

Precautii

SUPRADOZARE:

În doze mari (peste 15 grame pe zi), rozmarinul este toxic, producând : crampe abdominale, greaţă, nefrite.

Contraindicatii

Sarcină, alăptare, copii mici, alergie la rozmarin.

Forma de prezentare: 50 g

Administrare:

INTERN:

- pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia 1/2 linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.

- macerat la rece – se prepară dintr-o linguriţă cu vârf de plantă adăugată la 250 ml de apă rece, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2 căni cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

- infuzie – se prepară dintr-o linguriţă cu vârf de plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2 căni cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

EXTERN:

- se aplică local sub formă de cataplasme, care se obţin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin măcinată se amestecă cu apă caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern. Deasupra se aplică un pansament ocluziv care să poată menţine cataplasma la locul afectat minim 3 ore.

Link to comment

Efectele benefice ale ceaiului de cozi de cireşe

Printre bolile care pot fi tratate cu ceai sau decoct de cozi de cireşe se numără infecţiile urinare (sau popular cunoscute sub numele de cistită), uretritele (infecţii ale uretrelor) şi nefrita (boală inflamatoare a rinichilor), scrie clicksanatate.ro.

Prepară un decoct din 40 de cozi de cireşe în 500 ml de apă fiartă timp de 10 minute. Dă deoparte 20-25 de minute şi bea timp de 2 săptămâni. Poţi consuma acest decoct şi în cazul durerilor la nivelul rinichilor sau al colicilor renale şi microlitiazelor (nisip la rinichi).

În cazul litiazei renale şi a retenţiei de apă prepară un decoct din 50 de cozi de cireşe fierte în 500 ml de apă. După 15 minute de clocot, strecori şi bei când s-a mai răcit, pe parcursul întregii zile.

Fitoterapeuţii spun că efectele decoctului se intensifică dacă se adaugă frunze de merişor, seminţe de măceşe, frunze de mesteacăn şi coada calului. Rezultatele se vor vedea chiar din primele zile de cură, pe care o ţii 30 de zile. Acest tratament poate fi administrat şi celor care au nivelul de uree şi cel de creatinină crescute.

Ceaiul din cozi de cireşe poate regla unele afecţiuni digestive. În diaree, fitoterapeuţii recomandă un ceai preparat dintr-o lingură de cozi de cireşe fierte timp de 5 minute în 200 ml de apă. Efectele ar trebui să apară după câteva ore de la administrare. În cazul durerilor de stomac se recomandă un ceai din 1-2 linguri de cozi de cireşe fierte în 250 ml de apă, timp de 15 minute şi din care bei 1 cană pe zi.

Pe lângă efectul diuretic, cozile de cireşe au şi proprietăţi depurative, ajutând la eliminarea reziduurilor din sânge şi a depozitelor de grăsime. Cel mai simplu ar fi să bei zilnic, timp de o lună câte o cană de ceai de cozi de cireşe pe care îl prepari astfel: fierbi 1 lingură de cozi de cireşe în 300 ml de apă şi scurgi.

Link to comment

Ceai de PUFULIŢĂ

 

Pufuliţa face parte din familia Onagraceae, fiind o plantă erbacee, perenă, cu frunze ovat-lanceolate şi flori roşii-purpurii. Originară din Europa, Asia şi Africa, creşte în locuri umede, mlăştinoase, crânguri, zăvoaie, pe lângă izvoare, pârâuri, lacuri sau râuri. Se utilizează în medicina tradiţională, pentru tratarea afecţiunilor prostatei, în special a adenomului de prostată. Se mai numeşte răscoage, sburătoare, limbricaş.

Actiuni

Antiinflamator, antitumoral (acţionează în special asupra vezicii urinare şi prostatei), decongestiv, coleretic, colagog, astringent, hemostatic, dezinfectant, diuretic, depurativ, regenerant tisular mai ales la nivelul prostatei şi rinichilor.

Link to comment

Musetelul este una dintre plantele folosite inca din vechi timpuri pentru efectele tamaduitoare asupra organismului, iar astazi, mai mult ca niciodata, el isi poate dovedi puterile benefice si asupra corpului tau. Introdus in alimentatia de zi cu zi, ceaiul de musetel te ajuta sa slabesti armonios, dar in acelasi timp iti amelioreaza si alte probleme de sanatate, cum ar durerile menstruale acute, reumatismul sau insomniile.
 

Link to comment

Ceai cu portocala si ghimbir

 

Portocalele au peste 170 de fitochimicale si mai mult de 60 de flavonoidde, multe avand propriati anti-inflamatorii si antioxidante. Lupta cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv de plamani, piele, san, stomac si colon.

Ghimibirul are proprietati gastrointestinale dovedite si este folosit pentru a preveni mai multe tipuri de probleme stomacale.

Ingrediente

1 lingura de ghimbir ras

1 cana de apa

1 cana de suc proaspat de portocale

1 lingura si jumatate de suc de lamaie

1 lingura de miere

 

Intr-o tigaie adauga ghimbirul si apa si lasa pana cand incep sa fiarba. Ia de pe foc si lasa la infuzat timp de cinci minute, dupa care strecoara mixtura.

 

Intr-o cana, combina sucurile, mierea si amestecul de ghimbir.

 

Poti bea rece sau cald.

Portocalele au peste 170 de fitochimicale si mai mult de 60 de flavonoidde, multe avand propriati anti-inflamatorii si antioxidante. Lupta cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv de plamani, piele, san, stomac si colon.

Ghimibirul are proprietati gastrointestinale dovedite si este folosit pentru a preveni mai multe tipuri de probleme stomacale. 

Ingrediente

1 lingura de ghimbir ras
1 cana de apa
1 cana de suc proaspat de portocale
1 lingura si jumatate de suc de lamaie
1 lingura de miere

Intr-o tigaie adauga ghimbirul si apa si lasa pana cand incep sa fiarba. Ia de pe foc si lasa la infuzat timp de cinci minute, dupa care strecoara mixtura. 

Intr-o cana, combina sucurile, mierea si amestecul de ghimbir.

Poti bea rece sau cald.

Link to comment

Coada-şoricelului (Achilea millefolium) - beneficii şi proprietăţi

 

Descriere

Coada-şoricelului este o plantă care creşte pe solurile aspre de pe păşuni şi de pe marginea drumurilor. Frunzele ei verde-închis sunt divizate în mai multe segmente, aspect reflectat de numele latin de „millefolium", adică „o mie de frunze". Capetele plate ale inflorescenţelor, alcătuite din multe flori albe sau roz, apar vara.

Pentru obţinerea preparatelor medicinale din coada-şoricelului, majoritatea autorilor recomandã folosirea florilor,  însă unii considerã totuşi cã toatã partea aerianã (tulpina, frunzele) poate fi recoltatã împreunã cu florile mãrunte, albe, dispuse în inflorescenţe.

Coada-şoricelului - Acţiune

Proprietăţi astringente, stomahice, antispasmotice, antiseptice, antiinflamatorii, decongestive, hemostatice, cicatrizante, calmante, vermifuga (favorizează eliminarea viermilor intestinali), reglator hormonal datorită prezenţei fitosterolilor, principiile active ajută la refecerea celulelor hepatice, favorizează evacuarea vezicii biliare, acţiune coleretică, colagogă, impiedică formarea pietrelor la vezică (efecte comparabile cu anghinarea), antiinflamatorie la nivelul vezicii, combate colecistiele acute şi cronice, creşte rezistenţa organismului la infecţii, flavonoidele au acţiune antispastică, combat spasmele intestinale, reduc inflamaţia şi ajută la refacerea mucoasei tubului digestiv, datorită fitosterolilor continuţi, hormoni naturali (apigeina şi luteolina) reglează activitatea gonadelor, stimulează activitatea hormonilor care controlează ciclul menstrual, acţiune diuretică, depurativă, dezintoxicant pentru ficat, bilă, rinichi.

Coada-şoricelului - Indicaţii terapeutice

Coada-şoricelului este întrebuinţatã datoritã efectelor ei benefice în afecţiunile digestive, enterite, enterocolite, în colicile abdominale, în bolile diareice, în tratamentul hemoroizilor. În amestec cu alte plante cu acţiune similarã, este folositã pentru stimularea digestiei în caz de hipo sau anaciditate gastricã. Planta mai este recomandatã în tratamentul afecţiunilor din sfera genitalã la femei, în inflamaţiile cronice ale anexelor precum şi pentru calmarea durerilor menstruale, datorate spasmelor musculaturii uterine. Preparatele din coada-şoricelului sunt deosebit de valoroase în vindecarea plãgilor, inclusiv a arsurilor.

Link to comment

CEAI - MUGURI DE PIN

Susţine buna funcţionare a tractului respirator.

Ajută la menţinerea funcţiei urinare normale.

Ingrediente: mugurii arbustului Pinus silvestris L., fam. Pinaceae, care conţin ulei volatil cu alfa- şi beta-pinen, tanin, rezine, vitamina C.

Efect
Antiseptic, antiinflamator, diuretic, tonic nervos.

Întrebuinţari principale
Infecţii respiratorii (bronşite, traheite, laringite, tuse, gripă).

Alte întrebuinţari
Infecţii urinare (pielonefrite, cistite, uretrite), reumatism.

Contraindicaţii
La dozele recomandate La dozele recomandate nu se cunosc.

Preparare:
Se prepară infuzie din 1 linguriţă plantă la o cană cu apă.

Întrebuinţare
Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.

Link to comment

Ceaiul de cimbru este folosit inca din timpuri stravechi in tratarea problemelor respiratorii, multumita unui ulei volatil foarte important, numit timol, care actioneaza ca un compus antiseptic.
Cimbrul este o planta perena comestibila, cu frunze mici si verzi si flori de culoarea lavandei. Cel mai bun lucru este ca aceasta planta poate fi recoltata in orice perioada a anului, chiar daca iarna radacinile sunt inghetate si uscate, iar recoltarea necesita mai multa atentie .
De obicei, cimbrul nu este atacat de daunatori, dar, daca planuiti cultivarea acestuia in curtea proprie, aveti grija la mustele verzi.

Proprietatile ceaiului de cimbru

Ceaiul de cimbru este de obicei introdus in tratamentele impotriva tusei, racelii si febrei, dar sa tinem cont si de proprietatile anti-fungice ale acestuia. Multumita acestei calitati, ceaiul de cimbru este folosit in tratarea ciupercii numite "piciorul atletului" si in alte boli ale pielii. Desi oamenii obisnuiau sa bea ceai de cimbru inca din Antichitate, pentru proprietatile sale vindecatoare, timolul, un compus organic ce se gaseste in aceasta planta, a fost abia recent descoperit.

 

Beneficiile ceaiului de cimbru sunt multe, incepand cu minunatul ajutor pe care acesta il ofera in bolile respiratorii, cum ar fi inflamarea laringelui sau meteorismul. De asemenea, ceaiul de cimbru este un remediu pentru durerile menstruale, dar si pentru simptomele premenstruale. Timolul din acest ceai de cimbru este folosit de marile companii pentru a produce apa de gura ce trateaza infectiile gingiilor si alte inflamatii ale tractului respirator.
Ceaiul de cimbru are efect expectorant si este prescris de multi medici ca un ajutor in cazul curatarii plamanilor de mucus. Sa nu uitam de beneficiile pe care le aduce ceaiul de cimbru in tratarea unor probleme ale tractului digestiv cum ar fi meteorism excesiv, greata, colici, indigestie si pierderea apetitului. In afara de asta, puteti aplica funze de cimbru pe taieturi si pe rani deschise pentru a dezinfecta zona afectata.

 

Cum se prepara ceaiul de cimbru

 

Sa prepari ceaiul de cimbru este usor. Daca doresti sa obtii doua cani de ceai, ai nevoie de doua cani de apa fierbinte si doua linguri de frunze de cimbru. Pentru inceput, tai frunzele de cimbru si pui apa fiarta peste ele. Le lasi la infuzat 10 sau 15 minute, in functie de cat de concentrat vrei sa fie ceaiul. Il poti bea cald sau il poti pune la frigider pentru mai tarziu. In orice caz, nu lasa plantele sa fiarba prea mult; plantele fierte isi pierd proprietatile curative si s-ar putea sa nu mai aiba niciun efect asupra organismului tau.

Efectele secundare ale ceaiului de cimbru

Conform multor botanisti, consumul excesiv de ceai de cimbru poate duce la aparitia unei reactii alergice in corp sau poate chiar creste nivelul de toxicitate. De asemenea, daca sunteti alergic la rozmarin, busuioc, isop, oregano si telina, veti fi alergic si la acest ceai. Cel mai bine ar fi sa consultati medicul inainte de a incepe un tratament pe baza de ceai de cimbru. Daca nu cunoasteti alimentele la care sunteti alergic, consultati un specialist inainte de a urma orice tratament pe baza de plante.

Contraindicatiile ceaiului de cimbru

Nu beti ceai de cimbru daca sunteti insarcinata sau alaptati. De asemenea, daca aveti varsaturi, este bine sa contactati medicul inainte de a lua alte masuri.
Din moment ce ceaiul de cimbru are un efect expectorant semnificativ, este bine sa il consumati in cantitati mici pentru a evita ulcerul sau alte probleme gastrice. In general, ceaiul de cimbru nu duce la complicatii cand cantitatea este mai mica de doua cani pe zi.
Asadar, daca ai gatul imflamat si esti gata sa incerci un remediu naturist,ceaiul de cimbru poate fi raspunsul la problema ta.
Acorda atentie indicatiilor noastre si bucura-te de proprietatile acestui ceai!

Link to comment

Ceai din muguri de pin

 

Ce proprietati au mugurii de pin ? La ce se pot folosi ? Cum se consuma ?

Mugurii de pin numiti in latina Gemmae Pini, au beneficii nebanuite, fiind extrem de importante in tratamentul bolilor respiratorii si nu numai. Sub forma de ceai, acesti muguri de pin sunt recomandati in caz de bronsita, traheita, cistita, tuse de orice fel, pielita, uretrita si chiar si in caz de laringita.


 Pentru ca are efect antiinflamator si antiseptic, ceaiul din muguri de pin este extrem de util in cazul infectiilor urinare si respiratorii. Bun si in caz de reumatism si calculoza renala (ajuta in eliminarea pietrelor la rinichi). Intareste sistemul imunitar.

Cum se prepara ? Ceaiul consumat intern, se face cu 1 lingurita de planta uscata, peste care se toarna apa fiarta. Se acopera timp de un sfert de ora, dupa care se strecoara si se bea. Zilnic se beau 2-3 cani.
 

Ceai muguri de pin

Extern, se poate folosi pentru imbaieri locale, sau in comprese. In acest caz, preparati ceaiul mai concentrat, adica puneti 4-5 linguri de planta la 1 litru de apa fiarta.

Acest ceai nu are contraindicatii. Nu provoaca reactii adverse.

Desigur, nu este bine sa depasiti doza recomandata, ca orice alt lucru dus in exces, poate avea efecte nedorite. Respectand dozajul, insa, este un ceai extraordinar de util !

  • Upvote 1
Link to comment

Cura de slăbire cu păpădie. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de kilogramele în plus cu ajutorul păpădiei

Cura de slăbire cu păpădie este una dintre dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de kilogramele în plus, susţin experţii în nutriţie. Potrivit acestora, planta are rolul de a stimula eliminarea toxinelor din organism şi de a stimula metabolismul. Pentru asta trebuie să bei două-trei căni de ceai de păpădie şi să respecţi câteva reguli elementare de nutriţie.

 

Experţii în nutriţie spun că păpădia este o plantă bogată în vitamine şi ajută la detoxifiere, ceea ce face ca organismul să funcţioneze în parametri normali şi să elimine excesul de grăsime.

Cura de slăbire cu păpădie nu trebuie ţinută mai mult de 3 săptămâni, după care se face pauză cel puţin o săptămână, pentru efecte maxime.

 

Cura de slăbire cu păpădie. Cum se prepară ceaiul de păpădie care te slăbeşte

În cura de slăbire cu păpădie se folosesc frunzele, cât şi rădăcinile de păpădie. Pentru a scăpa de kilogramele în plus turnaţi 150-200 de mililitri de apă fierbinte peste 10 grame de amestec de rădăcină şi frunze uscate şi lăsaţile la infuzat timp de 5-10 minute. Beţi trei căni de ceai de păpădie pe zi după această reţetă.

  • Upvote 1
Link to comment

Ceai de mac

Petalele (paparoanele) macului de câmp se recoltează pentru uz medicinal după deschiderea completă a florilor și numai după ce roua s-a ridicat. Ele sunt lăsate să se usuce în strat subțire, într-un loc umbros. Se păstrează la umbră, în vase închise ermetic.

Acestea dispun de mucilagii, antocianozide, alcaloizi (readina și reagenină, cantități mici de tebaină, infime de narcotină), pigmenți (carotenoizi, antociani) și substanțe amare.

Infuzia realizată din petalele uscate tratează bolile respiratorii acute, cu tuse. În astmul bronșic alergic, în faza de debut, ceaiul de paparoane este deosebit de benefic, în special în cazul copiilor.

Ceaiul din petale de mac alungă insomnia și este folosit împotriva hemoragiilor. Ceaiurile pediatrice realizate din petale de mac roșu de câmp tratează gripa, răcelile, agitația, insomnia, pojarul, scarlatina și alte boli infecțioase specifice copiilor.

Petalele de mac se folosesc în industria farmaceutică la prepararea ceaiurilor, a tincturilor și a siropurilor și stă deseori la baza obținerii morfinei, una dintre substanțele utilizate pentru calmarea durerilor.

Morfina realizată din mac este un adjuvant important în medicină. În trecut, medicii foloseau morfina pentru a adormi pacienții, astfel încât să le poată efectua intervențiile chirurgicale necesare.

  • Upvote 1
Link to comment

Ceaiul de Soc are efect miraculos daca este preparat CORECT

Socul (Sambucus nigra) este o plantă cu efecte terapeutice puternice ce poate trata şi preveni un număr urias de afecţiuni. Florile şi fructele de soc sunt folosite pentru herpes simplex, probleme reumatice inflamaţii ale căilor respiratorii, reducerea inflamaţiilor, calmarea iritaţiilor. De asemenea ceaiul de soc are efect diuretic şi este foarte eficient în detoxifierea organismului deci si pentru piererea în greutate. Frunzele de soc au si puternice proprietăţi insecticide.


Florile au efect diuretic, laxativ, antiinflamator şi au proprietăţi antivirale şi antiseptice, în timp ce fructele au excelente proprietăţi antioxidante.

Atât florile cat si frunzele conţin rutin, izocuercitin şi hiperozid. Florile conţin glicozide, taninuri, sapine, pectine, uleiuri esenţiale, vitamina C şi saruri minerale, iar fructele conţin taninuri şi antociani cum sunt sambucin, sambucianin, crisantemin şi alte glicozide şi cianidine.
Numai florile şi fructele de soc pot fi folosite pentru uz intern. Frunzele si ramurile socului sunt otravitoare pentru consum.

Spoiler

Ceai de soc – proprietati si efecte

Beneficiile utilizării interne a socului, sub forma de infuzie(ceai de soc) sunt :
– florile de soc sunt folosite în mod tradiţional pentru tratarea gripei, răcelii, sinuzitelor, stărilor febrile (reduce febra), probleme ale căilor respiratorii superioare, precum şi a febrei fânului;
– fructele au efect analgezic dar au şi proprietăţi laxative (fiind foarte eficiente în constipaţie) şi diaforetice;
– fructele se folosesc în afecţiunile reumatice şi în artrita;
– florile şi fructele de soc sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, previn cancerul şi ajută la manţinerea sub control a tumorilor benigne. Sunt foarte eficiente în activarea sistemului imunitar;
– cu ceai de soc se pot distruge eficient si viermii intestinali;
– socul este un remediu natural în lupta cu obezitatea datorită proprietătilor laxative şi diuretice, ajutând la detoxifierea organismului şi la eliminarea excesului de apă din organism;
– socul creşte secreţia glandelor mamare;
– alte utilizări ale ceaiului de soc: stimulează sistemul imunitar, tratează infecţiile urechii, stimulează circulaţia.

Compresele cu Ceai de Soc trateaza celulita

Ceaiul de soc este folosit de mult timp datorita proprietatilor sale antilipidemice, sporind arderile, mobilizarea grasimilor si reducand tesutul adipos din corp. Ceaiul si tinctura de soc sunt indicate aproape in toate dietele, iar compresele de soc ajuta in eliminarea celulitei.

Indicaţii pentru uz extern:
– frunzele şi scoarţa de soc sunt folosite pentru a trata arsurile minore şi degerăturile;
– florile sunt folosite pentru ochii inflamţi, pentru pielea iritată şi inflamată, furuncule, eczeeme, urticarii, leziuni sau ulceraţii la nivelul cavităţii bucale;

Prepararea ceaiului de soc

 

Infuzia. Modul clasic de preparare a infuziei din flori de soc este următorul: adăugaţi o lingură de flori in 250 de apă fierbinte. Păstraţi vasul acoperit timp de aproximativ 5 minute. Filtraţi şi îndulciţi cu miere (dacă doriţi). În mod regulat se beau 3 căni de ceai de soc pe zi, după fiecare masă. În cazul în care aveţi gripă sau răceală se pot bea până la 6-8 căni cu ceai de soc pe zi, dar numai timp de câteva zile.
Decoctul din flori de soc este obţinut prin fierberea a 50 g de flori în 250 ml de apă timp de 3 minute.

Decoctul din scoarţă de soc este obţinut astfel: două mâini de scoartă de soc se fierb într-un litru de apă până când apa se reduce la jumătate din cantitatea iniţială, apoi se filtrează şi se divide cantitatea în trei părţi. Se bea câte o parte înainte de fiecare masă.

Fructele de soc se pot folosi sub formă de infuzie în amestec cu alte fructe sau plante uscate, fiind preparată la fel ca şi infuzia de flori. De asemenea, fructele se pot folosi sub formă de suc preparat astfel: 20 de g de fructe se amestecă cu o lingură de miere şi se mixează. Se ia câte o ligurită în fiecare dimineaţă, ca laxativ.

Precauţii in utilizarea ceaiului de soc

– frunzele şi fructele crude conţin glicozide toxice. De aceea aceste remedii trebuie folosite cu grijă, doar aşa cum vă sunt indicate de către specialişti.
– Nu consumati continuu ceai de soc. Folosiţi-l maxim 10 zile cu 5 zile pauză.
– Când folositi remedii din plante, trebuie să fiţi conştienţi că acestea pot fi extrem de puternice, şi puteti avea reacţii adverse. Dacă apar reacţii adverse cum sunt intoxicaţii, vomă, iritaţii ale gâtului, arsuri stomacale, dificultăţi respiratorii sau convulsii, opriţi imediat folosirea remediilor din plante şi consultaţi medicul dumneavoastră.

Link to comment

1. Consumul ceaiului verde ajuta la diminuarea grasimii abdominale.

Ceaiul verde reprezinta varianta cea mai viabila in orice moment al zilei datorita diferitelor beneficii privind sanatatea; dar, daca vreti sa slabiti, ar trebui, in mod cert, sa aveti ceai verde in dulapul de bucatarie.

S-a dovedit ca ceaiul verde stimuleaza metabolismul si, pentru ca pierderea in greutate are legatura cu metabolismul, ceaiul verde este venerat pentru abilitatea sa de a oxida grasimea cu pana la 17% si de a imbunatati pierderea in greutate cu pana la 77%.

2. Consumul de ceai verde imbunatateste sanatatea dintilor.

Ceaiul verde va va scuti de sunetul burghiului in vizita dumneavoastra anuala la stomatolog. Cum ? Raspunsul este dat de catechinele continute de ceaiul verde.

Catechinele sunt molecule ce se gasesc in ceaiul verde si care inhiba cresterea bacteriilor, mai ales a lui streptococus mutans, cel mai mare dusman al infectiilor bucale.

Daca veti consuma ceai verde, veti diminua formarea placii la nivelul gurii si veti combate formarea cavitatilor si degradarea dintilor.

3. Ceaiul negru si verde contin antioxidanti.

Ceaiul negru si verde contin flavonoide ce previn oxidarea si sustin diminuarea coagularii in organism. Ceaiul verde are cea mai mare cantitate de antioxidanti pentru ca nu este fermentat, spre deosebire de ceaiul negru.

Acesti antioxidanti reduc riscul atacurilor cardiace si va ajuta sa va monitorizati nivelul colesterolului.

4.  Ceaiul verde ajuta in lupta cu Alzheimer si dementa.

Conform PsyBlog, in urma unui studiu condus de Rushworth si colaboratorii sai, s-a ajuns la concluzia ca un component al ceaiului verde ajuta la vindecarea Alzheimer.

Astfel, un compus chimic al ceaiului verde – epigallocatechin-3-gallatte – reduce formarea placii la nivelul creierului.

5. Ceaiul verde imbunatateste aspectul fizic.

Ceaiul verde poate deveni un component de baza al tabieturilor voastre de infrumusetare.

Conform MyBeautyBunny unul dintre cele mai mari beneficii ale ceaiului este abilitatea sa naturala de a hidrata organismul – spre deosebire de cafea, care promoveaza opusul, caci este un diuretic. Iata de ce mergeti in mod constant la toaleta dupa ce ati savurat o “trenta” la Starbucks.

Ceaiul contine si polifenoli, molecule cu calitati puternic anti – imbatranire. Si daca ai acnee, esti norocos. Ceaiul scade in mod natural nivelul stresului si lupta cu cortizolul. Ceaiul verde va preveni formarea acneei.

6. Ceaiul verde imbunatateste functia cognitiva.

Daca ai de dat un test maine, nu bea cani cu cafea pentru a te asigura ca vei fi treaz si plin de energie. Ceaiul poate fi alternativa mult mai eficienta. Amino-acidul teanina din ceai este asociat cu “performanta cognitiva imbunatatita”, conform unui experiment PsyBlog realizat de Einother and Martens.

7. Ceaiul verde reduce riscul formarii cancerului.

In timp ce, atat ceaiul verde cat si cel negru sunt asociate cu prevenirea cancerului si cu reducerea riscului formarii lui-statisticile stiintifice ce sustin efectele ceaiului sunt uimitoare.

Conform Women’s Health, prin doar simpla “sorbire” a ceaiului de cel putin 3 ori pe saptamana, poti reduce riscul formarii diferitelor forme de cancer digestiv cu aproape 30%.

8. Ceaiul verde reduce stresul si alte afectiuni.

Daca te vei documenta, vei descoperi ca exista un tip de ceai pentru fiecare afectiune. Daca esti deranjat la stomac din cauza unei prezentari la slujba sau scoala, opteaza pentru ceaiul de menta.

Pentru nopti fara somn inaintea unui examen important folositi ginseng. Durere de cap dupa ore in trafic? Folositi o combinatie de ceai cu lavanda. Healthy US va ofera o lista.
9. Ceaiul verde iti va imbunatati performantele la sala.

Daca vei bea cateva cani de ceai English Breakfast tea in fiecare dimineata, nu te vei transforma peste noapte in Arnold Schwartzenegger, dar acest lucru te poate ajuta sa ajungi ca el.

Ceaiul este recunoscut pentru multele sale beneficii fizice, una dintre acestea fiind de crestere a rezistentei in timpul activitatilor fizice si a antrenamentelor fizice. Catechinele continute de ceaiul verde ajuta la accelerarea arderii grasimilor si transformarea lor in energie prin imbunatatirea rezistentei musculare in timpul antrenamentelor fizice.

10. In timp ce oamenii cred faptul ca doar cafeaua ii poate trezi dimineata, stiinta sugereaza altceva.

In timp ce multe tipuri de ceai nu contin mari cantitati de cafeina, ceaiul negru este o exceptie.

O cana de cafea contine 15mg de cafeina la fiecare 8 uncii/ cana. 

Ceaiul verde, ce contine mai multa cafeina decat ceaiul standard- are 30mg cafeina la 8 uncii servite.

Ceaiul negru are cam 60-70mg la 8 uncii servite. Daca veti bea o cana mare de ceai negru, va veti putea bucura de aceeasi cantitate de cafeina.

Link to comment

În scop terapeutic se folosesc mugurii şilăstarii tineri recoltaţi primăvara  cât şi cojile verzi, frunzele şi fructele de la NUCI

Frunze de nuc - Compoziţie

Frunzele de nuc conţin taninuri, derivaţi de naftochinone (juglona şi hidrojuglonele), flavone, acid cafeic şi cumaric, vitamina C, clorofilă şi substanţe minerale.

Frunze de nuc - Acţiune

Frunzele de nuc au proprietãţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente, antidiabetice şi tonice-amare şi are efecte hipotensive, antisudorifice şi cicatrizante..

Frunze de nuc - Indicaţii terapeutice

Preparatele din frunze de nuc sunt folosite în tratamentul inflamaţiilor mucoasei bucale şi gastro-intestinale, dispepsii şi afecţiuni diareice.
De asemenea, preparatele din frunze de nuc sunt folosite în tratarea unor boli ale pielii cum ar fi unele eczeme, dermatite de contact, micoze, dermatite cronice etc.

Administrare:

În stomatite se poate folosi sub formã de gargarã, un decoct din 3 linguri de frunze la 1 canã cu apã. Se clãteşte gura de câteva ori pe zi.

În tratamentul diabetului zaharat se poate folosi ca mijloc adjuvant infuzia din frunze de nuc. Infuzia se preparã din 1 lingurã de frunze la 1 canã cu apã şi se beau 2-3 cãni pe zi.

Pentru stimularea poftei de mâncare se bea infuzia îndulcitã cu miere de albine, înainte de mesele principale.

Pentru bãile medicinale se fierb 100 g de frunze în 3-4 litri de apã, timp de 15 minute. Lichidul obţinut se amestecã cu apa din cadã la temperaturã potrivitã şi se stã în baie timp de 15-20 de minute.

  • Upvote 1
Link to comment
Ceaiul preparat din aceasta planta are efect laxativ mediu, dar reduce si nivelul de zahar din sange, usurand nivelul de absorbtie al rinichilor
Rubarba este o planta leguminoasa dulce, a carei cultivare are origini antice, de pe vremea vechilor chinezi. In urma cu cca. 2700 ani, “ershiwu shi” (analele istorice oficiale ale dinastiilor imperiale chinezesti) mentionau faptul ca rubarba era folosita ca tratament impotriva febrei, era si plata tributului anual catre imparati, etc. In aceeasi masura, colectiile istorice avertizau ca, desi rubarba are proprietati curative, consumata exagerat, devenea un potential drog si chiar unealta mortala (sinucidere provocata sau omor).
Rubarba de gradinaBotanistul grec Dioscoride (40-90 d.C) a facut referiri la aceasta planta in enciclopedia sa medicala “De Materia Medica”, mentionand ca rubarba a fost importata in Grecia prin comert, de pe taramurile Bosforului.
Din 1788, rubarba a devenit o planta-aliment, consumata de populatia Europei, si raspandita dincolo de ocea, dupa anul 1820, in regiunile Statelor Unite ale Americii.
In Romania, in secolul al XVIII-lea, rubarba a devenit cunoscuta si cultivata in tinuturile Ardealului, raspandindu-se si in alte regiuni.

Calitatile terapeutice ale rubarbei

Sfatul nutritionistului: Alimente pe care NU trebuie sa le mananci crude. Iti afecteaza 
 
Denumiri stiintifice (si tipuri):
Rheum rhabarbarum (rheum x hybridum) – rubarba de gradina, consumabila
Rheum rhaponticum – rubarba “falsa”
Rheum officinale – rubarba “medicinala”
Rheum palmatum – rubarba “turceasca”
Rheum acuminatum, Rheum australe, Rheum ribes – cateva tipuri de rubarba ornamentala
Denumiri romanesti pentru rubarba:
revent
rabarbar
rabarbura
Detalii nutritive
Rubarba este o planta cu continut slab de grasimi saturate si sare, si foarte putin colesterol, dar un continutul crescut de magneziu.
Intr-o portie cruda de rubarba (100g) gasesti urmatoarele valori nutritionale:
- minerale: calciu (86mg), magneziu (12mg), fosfor (14mg), potasiu (288mg), sare (4mg), zinc, seleniu, fier
– acizi omega-6: 99mg
– vitamine: A, C (8mg), E, folati, colina
– carbohidrati: 4,5g (din care fibre dietetice 1,8g, zaharuri 1,1g)
– calorii: 21
– pigmenti: beta-caroten
Preparare si consum
Cubulete de rubarbaDin rubarba, partea preferata pentru pregatire si consum este tulpina, maruntita in cubulete, cruda sau fiarta, gatita simplu sau impreuna cu alte alimente.
Cu cat tulpina este mai rosie, cu atat este mai dulce.
Pe piata romaneasca, rubarba apare in multe produse. Iata cateva:
- ceaiuri de plante/fructe si sucuri care contin rubarba
– laxative
– suplimente alimentare pentru slabit, suplimente nutritionale pentru caini si pisici
– gemuri bio, jeleuri, marmelade
– parfumuri, lotiuni de corp, arome fructate, geluri de dus, spray-deodorant, creme
Beneficii pentru sanatate
Tulpinile rosii de rubarba contin mai multa vitamina A decat cele verzi. Vitamina A este un puternic antioxidant care asigura sanatatea pielii si a celulelor, asigura functiile imunitare intracelulare, sprijina metabolismul oaselor, si, in cazul femeilor insarcinate, ajuta la dezvoltarea embrionala a fatului in primele saptamani de la conceptie.
Rubarba este bogata in vitamina C, un puternic antioxidant si agent antiinflamator, care intareste sistemul imunitar, il protejeaza de efectele toxice ale intrusilor externi, participand si la dezvoltarea unor celule sanatoase si puternice in organism. Vitamina C, impreuna cu calciul, fac din rubarba un aliment preferat pentru intarirea sistemului osos si a dintilor.
Deoarece rubarba are un continut mic de grasimi saturate si sare, consumul ei poate ajuta organismul sa inlature efectele colesterolului rau, putand fi benefica si pentru slabit, deoarece mareste nivelul de ardere a grasimilor din corp.
Buchete de rubarbaFibrele dietetice continute in rubarba asigura o digestie sanatoasa, inlatura efectele constipatiei si a altor probleme digestive (balonare, crampe, etc), fiind folosit si ca laxativ.
Vitamina K are un rol important in asigurarea sanatatii celulelor cerebrale si a sistemului nervos, putand avea efect de incetinire sau chiar prevenire a aparitie bolii Alzheimer. De asemenea, vitamina K intareste, repara si sistemul osos.
Ceaiul de rubarba are un efect laxativ mediu, dar reduce si nivelul de zahar din sange, usurand nivelul de absorbtie al rinichilor.
Nutrientii si vitaminele din rubarba au posibile efecte si impotriva indigestiei, disfunctiilor biliare.
Efecte secundare si contraindicatii
Este contraindicat consumul frunzelor de rubarba (in stare cruda), care sunt toxice, deoarece contin oxalati, acizi organici antioxidanti care pot afecta tesuturile.
Consumand exagerat rubarba, exista riscul aparitiei unor efecte secundare:
– deshidratare
– voma si stare de greata
– dureri si crampe abdominare
– slabirea puterii musculare
Consumul radacinilor si frunzelor de rubarba nu este recomandat pentru femeile insarcinate, nici in alimentatia copiilor mici.
Persoanele care sufera de apendicita, intestin iritabil, au interdictie in a consuma rubarba. De asemenea, rubarba poate avea conflict cu anumite medicamente anti-inflamatorii si diuretice.
Concluzie
Rubarba incepe sa fie apreciata si de romani, si inclusa in multe dintre retetele de deserturi.

images.jpg

Link to comment

Ceaiul verde te ajută să slăbești pentru că îți grăbește metabolismul, ceea ce înseamnă că arzi calorii mai rapid. Ba chiar, statisticile arată că persoanele care fac mișcare și beau ceai verde reușesc să slăbească de două ori mai repede. Totul se datorează antioxidanților care se găsesc din plin în ceaiul verde. Cum consumi ceaiul Poți bea ceaiul verde simplu sau îndulcit cu miere (însă de preferat este simplu), îl poți bea și cu gheață, însă specialiștii recomandă să îl bei cald, pentru că atunci te poți bucura de efectele antioxidanților în totalitate – gheața diluează ceaiul. De asemenea, poți alege și ceaiuri cu arome, dacă ceaiul verde simplu nu îți este pe plac, însă ideal este să nu cumperi ceai îndulcit deja, pentru că substanțele active din ceai își pierd din puteri. Ceaiul negru este făcut din aceeași plantă ca și cel verde, însă trece printr-un alt tip de procesare. Ceaiul negru conține mai multă cofeină decât cel verde, de aceea este indicat să-l bei doar dimineața, în locul cafelei. Ceaiul oolong mai este o variantă bună pentru cei care vor să scape de câteva kilograme în acest fel, însă pe acesta este indicat să-l cumperi vărsat, din locuri specializate (de exemplu, se găsește la ceainării de vânzare). Acesta este mai scump și mai greu de găsit spre deosebire de celelalte două variante.

- See more at: http://www.avantaje.ro/articol/ceaiul-verde-te-ajuta-sa-slabesti-eficient-cum-se-tine-dieta#sthash.ef58KIM6.dpuf

 

Link to comment

Roinita este o planta medicinala cu importante proprietati curative asupra organismului. Ceaiul de roinita are o aroma placuta si este usor metolat. Placerea de a bea un ceai gustos este completata si de o serie de beneficii importante asupra sanatatii, roinita fiind considerata un tratament de exceptie impotriva anxietatii, stresului, insomniei si a multor altor afectiuni frecvente.

 

Combate depresia si stresul

Substantele active din roinita actioneaza ca un calmant asupra sistemului nervos central. Consumul moderat de ceai de roinita este considerat un remediu de exceptie impotriva simptomelor pe care depresia si stresul le provoaca in organism: oboseala, stare anxioasa, agitatie, dureri de cap etc.

Trateaza afectiunile digestive

Roinita are puternice efecte calmante si terapeutice asupra sistemului digestiv. Indigestia,balonarea si diareea sunt doar trei afectiuni gastrointestinale care pot fi tratate cu ceai de roinita, datorita proprietatilor calmante ale acestuia.

Combate tulburarile de somn

Insomniile sau tulburarile de somn aparute pe fondul surmenajului psihic pot fi tratate cu succes cu o cura de ceai de roinita. In combinatie cu valeriana, musetel sau hamei, ceaiul de roinita se dovedeste a fi un somnifer natural exceptional, ajutandu-se sa ai un somn odihnitor si linistit in timpul noptii.

Combate simptomele dementei sau ale Alzheimerului

Studii recente au aratat ca roinita are capacitatea de a combate starea de agitatie frecvent intalnita la bolnavii de Alzheimer, dar si de a amana declinul cognitiv asociat dementei. Roinita este considerata un stimulent sau revitalizant mental foarte bun.

Previne bolile de inima

Roinita are efecte calmante si asupra inimii, reducand palpitatiile si hipertensiunea arteriala.

Trateaza leziunile herpetice

Ceaiul de roinita este util si in combaterea sau inhibarea mai rapida a actiunii virusului herpetic in organism. Consumat intern, ajuta la diminuarea efectelor virusului, iar aplicat extern, pe leziuni, grabeste vindecarea.

  • Upvote 1
Link to comment

Despre ceaiuri se aud numai vorbe bune. De la cel verde pana la ceaiurile oolong sau rooibos toate au dovedit ca au un efect benefic asupra sanatatii si pot preveni aparitia anumitor boli. Multe dintre ele au un efect si asupra psihicului si pot influenta starea in care ne aflam.

 
 
 

Un singur pliculet cu ceai e o doza de sanatate. Contine vitamine, antioxidanti, polifenoli si minerale. Unele ceaiuri si infuzii de plante cum sunt musetelul sau menta pot sa alunge greata, sa intareasca sistemul imunitar si sa energizeze organismul. Dincolo de aceste beneficii multe dintre ele pot fi remediul pentru lupta impotriva depresiei, a stresului si a situatiilor tensionate. Iti pot relaxa si mintea si trupul. The Daily Meal a facut o selectie de ceaiuri potrivite pentru ati imbunatati zilnic starea de bine.

Pentru calm si relaxare

Sunt recomandate ceaiurile de musetel si lemongrass. Primul este ideal pentru relaxarea intregului corp. Un studiu publicat in 2006 in Jurnalul de chimie agro-alimentara din SUA spunea ca unul din beneficiile terapeutice ale musetelului este relaxarea musculaturii si efectul de sedativ usor.

 

Ceaiul din lemongrass este recomandat pentru cei care sufera de anxietate, stres sau insomnii. In Brazilia este folosit de secole in medicina traditionala in locul unui sedativ usor.

In aceeasi categorie a ceaiurilor bune pentru relaxare sunt si infuziile din plante care contin frunze de lamai verbena. Aceasta planta e recomandata pentru stres, nervozitate sau insomnie.

Pentru energie

Daca ai nevoie de un energizant natural apeleaza cu incredere la ceaiul verde sau la ceaiul negru. Ambele au cofeina, dar in cantitati mai mici decat intr-o cana de cafea, asa ca te vei simti mult mai alert dupa ce le bei. Pentru productivitate si concentrare

Tot ceaiul verde te poate ajuta sa te concentrezi mai bine, dar daca te feresti de cofeina poti incerca un ceai din menta. Are un gust proaspat si o aroma revigoranta si te poate ajuta sa fii mai alert, mai atent si mai putin anxios, spune un studiu al Univeristatii Indiana din SUA. Il poti bea in pauza de masa la serviciu, inainte de o zi grea de munca sau in sesiune cand trebuie sa inveti.

Pentru un somn usor

Multa lume se lupta cu insomniile si noptile agitate. Pentru un somn linistit bea inainte de culcare un ceai de musetel, cunoscut pentru proprietaile calmante sau un ceai rooibos. Un studiu facut de cercetatorii suedezi in 2010 sugera ca o infuzie cu ceai rooibos scade tensiunea arteriala si induce senzatia de relaxare. Pe lista de ceaiuri bune de baut seara este si cel de lavanda, o planta care este recomandata pentru reducerea stresului si calmare.

Pentru intarirea imunitatii

Ai nevoie de cateva infuzii care sa lupte cu bacteriile si sa aiba proprietati anti-inflamatorii. Trece pe lista ceaiul verde, ceaiul de musetel si ceaiul de ginseng.

Pentru aprinderea pasiunii

Contrar a ceea ce te asteptai, nu e nevoie de un pahar de vin ca sa va dezlegati imaginatia in doi. O infuzie facuta cu un amestec de vanilie si busuioc are proprietati afrodisiace. Data viitoare cand esti la intalnire, sari peste alcool si treci direct la ceasca de ceai.

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...