Jump to content
Electra

La ce ne ajuta sa bem ceai?

Recommended Posts

Se stie de ceva timp ca zmeura si frunzele de zmeura pot ajuta in tratamentul infertilitatii feminine.Zmeura rosie, cunoscuta si ca "rubus ideaus", este un fruct comestibil apartinand speciei Rubus. Zmeura si frunzele dezmeura sunt folosite de multi ani de catre multe culturi pentru efectele benefice asupra sarcinii.

Zmeura rosie contine niveluri ridicate de vitamine si minerale, inclusiv vitaminele C, B, acid folic,magneziu, cupru si fier, importante nu numai pentru a mentine functiile normale ale corpului dar si pentru a regulariza ciclurile menstruale prin echilibrarea fluxului sangvin catre organele reproducatoare, imbunatatind astfel sansele de a ramane insarcinata.

Zmeura se pare ca mai are si un efect tonifiant asupra sistemului reproducator feminin, ajutandu-l sa functioneze normal.

e asemenea, fructul contine si substanta cyanidins ce inhiba dezvoltarea obezitatii si diabetului, scazand riscul infertilitatii cauzate de simptomele diabetului si obezitatii.

Timp de mai multe secole femeile care aveau un risc crescut de a pierde sarcina consumau ceaiul de frunze de zmeura rosie pentru a preveni complicatiile. Ceaiul de frunze de zmeura rosie relaxeaza uterul si poate micsora riscul de avort spontan. 

Ceaiul de frunze de zmeura rosie este si un bun stimulat al fertilitatii pentru ca ajuta ca oul fertilizat sa se prinda de peretele uterin si sa ramana acolo.

Consumate sub forma de ceai, frunzele de zmeura rosie sunt unul dintre cele mai sigure tonice pentru femeile care incearca sa ramana insarcinate dar si pentru cele care sunt deja insarcinate. Ceaiul tonifica uterul (prin substanta alkaloid fragrine), imbunatateste contractiile si ajuta in tratamentul constipatiei.

Mod de preparare

Fructele de zmeura pot fi consumate ca atare, in salate de fructe sau in tarte de fructe. Exista in farmacii si zmeura sub forma de capsule sau tinctura.

Pentru a prepara ceaiul de frunze zmeura, toarna o cana de apa fiarta peste 1 sau 2 linguri de frunze uscate, lasa acoperit timp de 10 minute si apoi indulceste dupa gust. Spre deosebire de alte plante "medicinale", frunzele de zmeura au chiar un gust placut. 

Administrare

2, 3 cani de ceai pe zi. Fructe la discretie.

Contraindicatii

Nu exista contraindicatii daca nu se face supradoza.

http://www.copilul.ro/fertilitate/tratamente-naturiste-fertilitate/Zmeura-si-frunzele-de-zmeura-rosie-trateaza-infertilitatea-feminina-a6061.html

Link to comment

Ceaiul de sunătoare este un remediu tradiţional pentru depresie, stări febrile, dezinfectarea rănilor şi cicatrizarea arsurilor minore iar cercetări recente au scos la iveală că beneficiile acestei plante sunt datorate proprietăţilor antivirale şi antibacteriene, precum şi activităţii la nivel cerebral, care ajută la eliminarea de serotonină, aşa-numitul hormon al fericirii.


Sunătoarea este comercializată sub diferite forme (tinctură, pliculeţe de cei, plantă uscată, capsule) şi este frecvent asociată cu valeriana, o altă plantă cu efecte benefice asupra stării psihice.

Ceai de sunătoare - Mod de preparare

La 300 ml de apă clocotită se adaugă o linguriţă de flori uscate sau frunze şi se lasă la infuzat 10-15 minute.

Aroma infuziei de sunătoare este destul de puternică, gustul uşor amărui şi pronunţar iar culoarea arămie. Se poate folosi ca îndulcitor mierea de albine cu zeamă de lămâie sau zahărul brun.

Ceai de sunătoare – Substanţe active şi proprietăţi

În compoziţia plantei se regăsesc numeroşi compuşi cu efecte benefice, printre carecolina, hipericina, saponinele, uleiul volatil, acidul valerianic, flavonoide şi taninuri – substanţe care atribuie sunătoarei calităţi terapuetice deosebite.

Ceaiul de sunătoare prezintă proprietăţi antiseptice, sedative, antiinflamatoare, remineralizante, cicatrizante şi astringente.

Ceai de sunătoare – Beneficii

Învinge depresia şi anxietatea, afecţiunile secolului 21 – numeroase studii au demonstrat că ceaiul de sunătoare este la fel de eficient precum antidepresivele, dar are mult mai puţine reacţii adverse decât acestea. Însă, trebuie ţinut cont că cercetările au avut loc pe eşantioane reduse şi în cazuri de depresie în forme uşoare, prin urmare, ceaiul de sunătoare nu trebuie să înlocuiască tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist.

De asemenea, ceaiul de sunătoare ar putea ameliora durerile de urechi cauzate de otită, o afecţiune cauzată de o infecţie. Într-un studiu realizat pe 100 de copii, o combinaţie de plante formată din sunătoare, usturoi şi gălbenele a dat rezultate în ameliorarea durerilor şi grăbirea vindecării infecţiei.

Consumat frecvent, ceaiul de sunătoare poate ameliora funcţionarea bilei, fiind recomandat în special în prevenirea dischineziei biliare şi a colecistitei. În plus, sunătoarea sprijină circulaţia sanguină şi ajută la eliminarea retenţiei de apă, favorizând în acest fel şi scăderea în greutate.

Pentru cei care se confruntă cu insomnii, ceaiul de sunătoare este excelent deoarece creşte producţia de melatonină, hormonul care stimulează somnul profund, fără vise.

Şi fumătorii care îşi propun să renunţe la acest viciu sunt sfătuiţi să consume mai des ceai de sunătoare, care diminuează senzaţia de dependenţă de nicotină.

Ceaiul de sunătoare este benefic şi pentru piele. Aplicat sub formă de comprese, ceaiul de sunătoare este indicat petnru tenul iritat, uscat, ridat. De asemenea, este un remediu excelent şi pentru micile tăieturi sau arsuri la nivelul pielii, favorizând cicatrizarea acestora.

Ceai de sunătoare - Contraindicaţii

Ceaiul de sunătoare are efecte puternice, în consecinţă, cereţi părerea unui specialist înante de a-l consuma deoarece prezintă şi efecte adverse mai puţin cunoscute. De exemplu, persoanele care urmează tratament cu antidepresive, anticoagulante, contraceptive orale, medicamente antiastmatice, antihipertensive sau imunosupresive trebuie să evite consumul de ceai de sunătoare pentru că efectul acestora poate fi mult diminuat.

De asemenea, consumul în exces poate duce la tulburări digestive precum diaree sau crampe abdominale, greaţă sau reacţii alergice ale pielii, anxietate, disfuncţie erectilă, ameţeală, gură uscată (xerostomie) sau migrene.

Sunătoarea poate, de asemenea, să crească sensibilitatea pielii şi a ochilor la lumina solară puternică.

http://www.csid.ro/health/medicina-alternativa/ceai-de-sunatoare-remediu-pentru-depresie-si-colecist-12550249/

Link to comment

                                                                                                                 Ceai de ceapa

Ceaiul de ceapă nu-i tocmai un ceai, e de fapt o fiertură de ceapă, dar, pentru că toate băuturile pe care le bea românul când e răcit se cheamă fie “ceai” fie “sirop”, o să-i spun î continuare pe numele ales de înaintași. Nu vreau să confundați postarea asta cu “sfatul medicului” pentru că nu-i. Nu e nici măcar o recomandare, recomandarea e ca atunci când sunteți răciți/bolnavi, să căutați un medic. Postarea e despre cum poți transforma ceaiul de ceapă (dacă ajungi la el, așa cum ajunge familia mea uneori) într-o experiență mai puțin neplăcută. Îmi amintesc una dintre răcelile mele din copilărie, o răceală în care tusea nu se mai dezlipea de mine, o răceală foarte chinuitoare. Mama m-a scăpat de tuse cu ceai de ceapă. A făcut-o apoi și în alți ani, și pentru frații mei. O făceau și bunicile ori mamele altor copii pe care-i cunoșteam. O fac și eu de câteva zile, cu rezultate, pentru soția mea care nu poate să ia medicamente. Așadar, avem ceapă, cum procedăm?

Fiertura de ceapă e bună, dacă mai pui nite lucruri pe lângă ea și o transformi în supă. Nu poți face asta în cazul de față, deși, dacă mă gândesc acum, s-ar putea că o supă de ceapă să aibă și calitățile pe care le are ceaiul. În fine, nu insist. Iată ceaiul:

Speli bine 2-3 cepe și le cureți de coji (poți păstra prima cămașă de lângă miez). Le tai în jumătate și le pui la fiert într-n litru de apă. Ții pe foc mic până scade aa la jumătate.

 

Stingi focul, storci în oală o jumătate de lămâie, poți chiar să pui o felie de lămâie acolo. Pune și câteva frunze de mentă. După ce se răcește puțin ceaiul, îndulcește-l cu miere. Cam atât ai de făcut pentru a masca gustul cepei fierte, care nu-i chiar pe placul tuturor (foarte rar e pe placul copiilor și cei mai mulți dintre adulții pe care-i cunosc, strâmbă din nas).

Mare lucru nu-i. 

Patru căni pe zi, te scapă de tuse în 2-3 zile. Dacă ai accese severe, ceaiul de ceapă le va calma repejor și vei apuca să-ți tragi sufletul. Să fii sănătos. 

Link to comment

Ceaiul alb reprezinta pentru mine o bautura delicata, eleganta, potrivita mai ales seara, inainte de culcare, in compania unei carti. Alintata de aroma sa blanda, alunec mai usor in lumea viselor. Ceaiul Secret tibetan este perfect pentru acest ritual, deoarece imbina parfumul discret al ceaiului alb cu dulceata unor plante si fructe exotice, o combinatie care, cel putin in cazul meu, iese mai mereu castigatoare.

E si usor de pregatit: se pune aproximativ o lingurita de ceai in 250 ml de apa calda (la temperatura de 80º C), apoi se lasa la infuzat circa 3 minute.

Citind ingredientele de pe punguta de ceai, am observat prezente curioase, de care nu auzisem pana atunci si nu stiam exact ce reprezinta. Pe langa papaya, bucatele de rodie si alte bunatati, Secret tibetan contine frunze de ceai Mao Feng si floarea patimilor, pe care nu cred ca le-am mai intalnit in alte ceaiuri.

Am vrut sa elucidez misterul, asa ca am sapat putin in cautare de informatii. Rezultatul? Am aflat cateva lucruri interesante despre aceste doua ingrediente.

Floarea patimilor este o planta medicinala ce provine din America de Sud, fiind o iubitoare a zonelor calde, tropicale. Se intalneste si in alte regiuni ale lumii, cum ar fi India de Est si Australia. Desi are reale proprietati curative, se pare ca nu este atat de populara, iar beneficiile ei au fost pana acum trecute cu vederea. Floarea patimilor se utilizeaza in principal ca sedativ, pentru a trata insomnia, stresul si anxietatea. Are o actiune calmanta pentru starile de nervozitate si alaturi de valeriana formeaza o echipa imbatabila impotriva agitatiei. Probabil de aceea mi se pare mie atata de potrivit Secretul tibetan inainte de culcare.

Cel de-al doilea ingredient enigmatic, Mao feng, este un tip ce ceai verde cultivat in partea de sud-est a provinciei Anhui din China. Ceaiul creste in apropiere de Huangshan (Muntele Galben), o regiune renumita pentru peisajele spectaculoase, unde se obtin si alte varietati de ceai verde. Muntii acoperiti de ceata din Huangshan si solul fertil reprezinta un loc prielnic pentru plantatii. Frunzele de ceai Mao feng se recolteaza primavara devreme, inainte de festivalul chinezesc Qingming. Sunt culesi doar mugurii noi de ceai si frunzele de langa ei, astfel ca Mao feng, care este unul dintre cele mai celebre ceaiuri chinezesti, se remarca prin gustul fin, floral.

Inedita mi s-a parut si prezenta unui ingredient rar intalnit in ceaiuri, respectivsarea de mare. Nu, Secret tibetan nu e un ceai sarat, ba dimpotriva, gustul este deosebit de dulce. Sarea are rolul de a amplifica compozitiei si de a le face mai perceptibile, iar jocul parfumurilor devine cu atat mai savuros.

Link to comment

10 lucruri nestiute despre ceai

Ceaiul. O licoare calda, aromata, cu o istorie veche de peste 5000 de ani. Il consumam in fiecare zi pentru proprietatile sale si pentru gustul delicios. De multe ori am fost curiosi sa aflam mai multe lucruri despre ceai, pentru a sti cu exactitate ce beneficii aduce organismului consumul acestuia.

1. Ceaiul diminueaza pofta de mancare, ceea ce il face ideal in diete.
2. Multe dintre sortimentele de ceai contin cofeina, iar unele dintre ele pot concura cu alte bauturi pe baza de cofeina precum cafeaua. O ceasca de ceai negru, spre exemplu, contine jumatate din cantitatea de cofeina dintr-o ceasca de cafea.
3. Stiati ca ceaiul a fost descoperit din intamplare de catre imparatul chinez Shen Nung? Ei bine, se pare ca acesta a amestecat accidental apa fiarta pe care o bea cu frunze uscate, din care a reiesit aromata licoare.
4. Nu doar laptele iti intareste oasele. O ceasca de ceai in fiecare zi te poate ajuta sa ai oase mai puternice.
5. Valoarea ceaiului este una incontestabila, insa stiati ca pana in secolul al XIX-lea, in Siberia, lazile de ceai erau folosite deseori in loc de bani?
6. Pliculetele de ceai au fost inventate in secolul XX de catre un comerciant pe nume Thomas Sullivan.
7. Frunzele intregi de ceai isi pot pastra proprietatile perfect timp de un an, daca sunt ambalate si depozitate corect.
8. Una dintre cele mai mari curiozitati legate de ceai este aceea ca toate sortimentele provin din aceeasi planta, numita Camellia Sinensis.
9. Baut in fiecare zi, ceaiul te fereste de vizita la medicul dentist, si asta pentru ca lupta impotriva cariilor.
10. Stiati ca dupa apa, ceaiul este cea mai populara bautura din lume, iar in medie, intr-o zi sunt consumate 3 miliarde de cesti de ceai.

 

Link to comment

Beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde este folosit pentru tratarea sclerozei multiple, tratamentul si prevenirea cancerului, prevenirea bolilor Alzheimer si Parkinson,  accelereaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor, se utilizeaza in tratarea poliartritei reumatoide si in tratarea bolilor cardiovasculare.

In plus, reduce riscul de boli de inima, de atac de cord si  riscul de cancer esofagian. Mai mult, consumul de ceai verde reduce dezvoltarea anumitor celule canceroase si  nivelul de colesterol din sange.

Potrivit unor studii, consumul regulat de ceai verde poate ajuta la prevenirea cariilor dentare prin uciderea bacteriilor care cauzeaza formarea placii dentare.
 
Efectele adverse ale ceaiului verde

Ai grija insa  la efectele secundare ale ceaiulului verde. Majoritatea rezulta din continutul de cofeina: de obicei, o ceasca de ceai verde contine 30 de mg de cofeina.

Link to comment

Pentru a avea un somn liniştit, fă tot posibilul să-ţi creezi o atmosferă propice. Lumina difuză, o baie fierbinte, cititul unei cărţi sunt câteva dintre elementele care te pot ajuta. De asemenea, un ceai liniştitor poate fi cheia. Încearcă ceaiul de valeriană, tei, muşetel, floarea pasiuni sau mentă. Iată de ce.

Pe lângă efectul antispasmodic, antibacterian şi  antiinflamator, ceaiul de muşeţel face minuni dacă ai probleme cu somnul, având un rol de calmare. Pentru infuzie, sunt suficiente  două linguriţe de flori de muşetel la o ceaşcă de ceai.

Ceaiul de mentă are o puternică acţiune antistres. Dacă este băut înainte de a merge la culcare, relaxează corpul şi ajută la inducerea stării de somn. Menta diminuează simptomele cauzate de anxietate şi stres şi stimulează sistemul imunitar deoarece este bogată în nutrienţi: fosfor, vitamina B şi calciu. În plus, este un remediu eficient pentru îmbunătăţirea digestiei şi ameliorarea afecţiunilor digestive.

Ceaiul de floarea pasiunii este recunsocut ca remediu natural împotriva insomniei datorită efectului calmant şi relaxant. Unii specialiştii îl recomandă şi pentru anxietate. Oboseala cronică, lipsa concentrarii, stările de iritare şi depresiile dispar dupa un ceai de floarea pasiunii.

Ceaiul de tei este recomandat persoanelor care au tulburări de somn datorită calităţilor sale relaxante. Este un calmant general pe care poţi să-l foloseşti cu încredere şi atunci când te supără  stomacul pe fond de stres.

Dacă simţi că nu poţi adormi sau dacă suferi de palpitaţii, stări de nervozitate sau nelinişte,ceaiul de valeriană constituie un remediu excelent. Nu îţi  va da  somnolenţă pe timpul zilei, ci doar te va ajuta să te relaxezi.

Link to comment

DE CE SA BEI CEAI VARA?

 

Vara este anotimpul in care bem multe lichide. Stim ca trebuie sa ne hidratam tot timpul, insa vara mai mult ca oricand simtim nevoia sa consumam lichide. Cand vine vorba de ceea ce bem pentru a ne racori, in minte ne vine prima oara apa, apa minerala, apoi sucurile reci, frappe-urile si undeva mai la urma ne gandim ca si ceaiul poate fi o solutie de a ne hidrata.

Fie rece sau fierbinte, ceaiul chiar este o sursa ideala de hidratare atunci cand temperatura creste peste masura si simtim nevoia sa bem ceva pentru a ne racori. Exista preconceptia gresita ca ceaiul il bei doar atunci cand esti bolnav, de aceea multe persoane nu se ating de el decat in situatiile cand sunt racite sau au gripa. Insa ceaiul, pe langa proprietatea de a hidrata organismul, are un efect revigorant si da o stare generala de bine atunci cand este consumat.

Un ceai ideal pe timp de vara este cel de menta impreuna cu o lingurita de miere si o felie de lamaie. Este bun atat cald, cat si rece daca nu agreati ideea de ceai fierbinte vara. Si ceaiul verde poate fi consumat in anotimpul cald, acesta fiind foarte racoritor, ajuta la arderea grasimilor, insa nu se consuma mai tarziu de ora 16.00, deoarece da insomnie. La mare cautare in timpul verii sunt ceaiurile de fructe: capsuni, lamaie sau fructe de padure (zmeura, fragi, afine, coacaze), acestea sunt mai acrisoare, dar revigorante si ideale si pentru copii, avand in vedere ca nu contin cofeina. Au in schimb foarte multe vitamine si minerale. Uitati-va pe lista de ingrediente atunci cand cumparati ceai, deoarece multe din cele din comert contin coloranti. Plafarul este o optiune mai sigura atunci cand vine vorba de ceaiuri naturale.

Consumul de ceai poate fi de ajutor vara pentru persoanele care se confrunta cu excesul de transpiratie. Din frunzele de nuc uscate si maruntite se pot face infuzii (o lingurita de ceai la o cana de apa), fiind considerate foarte eficiente impotriva transpiratiei. De asemenea, frunzele de salvie au aceleasi proprietati consumate sub forma de infuzie. Recunoscute pentru efectele lor antisudorifice sunt si scoarta de salcie si scoarta de stejar din care se fac ceaiuri.

Alte beneficii ale ceaiului

Ultimele cercetari medicale au aratat ca aceasta bautura straveche are potentiale puteri de vindecare ale diverselor afectiuni, de la carii la boala Parkinson. Cercetatorii cred ca beneficiile consumului de ceai se manifesta la nivelul intregului organism. Iata cateva dintre afectiunile ce pot fi vindecate sau macar cum poate fi imbunatatita starea de sanatate cu ajutorul ceaiului:

Artrita: Studiile realizate de cercetatori au aratat ca femeile in varsta care sunt bautoare de ceai sunt cu peste 60% mai putin expuse la a dezvola o artrita reumatoida decat acelea care nu consuma deloc ceai.

Densitate osoasa: Consumul de ceai regulat vreme de mai multi ani ajuta la mentinerea unor oase puternice.

Cancer: S-a descoperit ca extractul din ceai verde inhiba cresterea celulelor canceroase ale vezicii urinare. Alte studii sugereaza ca ceaiul verde protejeaza impotriva dezvoltarii cancerelor de stomac si esofagiene. Cercetatorii speculeaza ca polifenolii din ceai pot inhiba anumite mecanisme care duc la dezvoltarea cancerului. Ceaiul verde si cel negru au fost creditate ca avand puteri de inhibare a cancerului.

Raceala: Destul de putin consumat la noi in tara, insa ceaiul negru este recunoscut pentru efectele sale pozitive atunci cand ne confruntam cu o raceala. Intr-un studiu recent, s-a aratat ca oamenii care faceau gargara cu extract de ceai negru de doua ori pe zi aveau o imunitate mai crescuta impotriva racelii, fata de oamenii care nu faceau gargara cu acest tip de ceai.

Afectiuni ale inimii: Consumul a mai mult de doua cani de ceai pe zi scade cu pana la 44% riscul decesului din cauza unui atac de inima. Ceaiul este bogat in flavonoide si alte substante care sunt asociate cu reducerea riscului de a avea atacuri fatale de inima.

Hipertensiune arteriala: Iubitorii de ceai pot fi surprinsi sa afle ca bautura lor favorita mai are inca un beneficiu asupra sanatatii: controlul presiunii sangelui. Consumul a jumatate de cana de ceai verde sau ceai oolong pe zi reduce riscul de hipertensiune arteriala cu peste 50%.

Ce contine ceaiul?

Cele mai multe substante continute de ceai sunt flavonoidele- o grupa de antioxidanti ce se gasesc in multe plante. Antioxidantii scapa organismul de radicalii liberi. Ceaiul contine fluoride care intaresc smaltul si reduc aparitia tartrului. De asemenea, aceasta bautura contine minerale si vitamine in functie de ce fel de ceai este vorba.

Nu va feriti sa consumati ceai pe timp de vara, ba chiar puteti inlocui o ceasca de cafea cu una de ceai, beneficiile sunt multiple, pe langa efectele de revigorare si hidratare atat de necesare in anotimpul calduros.


Read more: http://doctor.info.ro/de_ce_sa_bei_ceai_vara.html#ixzz3tdtknGdu

Link to comment

Ceai pentru stomac, ulcer, gastrita, arsuri, balonari

Indicat pentru afectiuni ale stomacului - ulcer, gastrită, arsuri, balonări, este o combinaţie din mai multe plante medicinale cum ar fi:

- Rostopască
- Muşeţel
- Mentă
- Cicoare
- Păpădie
- Sunătoare
- Turiţă mare
- Gălbenele
- Salcâm
- Urzică

 

Mod de preparare
Se face o infuzie dintr-o lingură mare amestec la 600 ml. apă, se lasă la răcit acoperit 15-20 de minute.

Mod de întrebuinţare
Se vor consuma câte 200 ml de ceai cu 15 minute înainte de principalele mese. La fiecare pahar de ceai se va adăuga câte o linguriţă de tinctură.
Această combinaţie de plante a fost testată şi acţionează cu succes asupra tuturor bolilor pe sistem, atât ale stomacului, cu efect benefic garantat aproximativ 85-90%. Randament chiar şi peste procentul de 90% se poate obţine în asociere cu tinctura pentru stomac obţinută din plante medicinale.

Rol terapeutic
Elimină hiperaciditatea, vindecă ulcerul indiferent de localizare sau vechime, cicatrizat, dispare colita de fermetaţie, calmează afecţiunile provocate de nervii stomacali etc.
Pentru  persoanele care suferă de ulcer recomandăm şi tinctura  de ghinţură, care care cicatrizează ulcerul  vechi (cu nişă). Ulcerul nu trebuie operat pentru că boala poate să recidiveze, tinctura de ghinţură în combinaţie cu ceaiul descris în acest prospect cicatrizează ulceraţia.

Regimul în timpul tratamentului
În timpul tratamentului se vor evita mâncărurile care nu sunt suportate de stomac: murături, prăjeli, mâncăruri acide, grăsimi, etc.
Această cură cu ceai este indicată şi preventiv, neavând contraindicaţii. Tratamentul este indicat pe perioada de la una la trei luni în funcţie de gravitatea şi vechimea bolii.
Ceaiul mai sus amintit se poate obţine şi prin poştă ramburs de către orice persoană indiferent de cantitate.

http://www.elenagruie.ro/produse/ceaiuri/item/22-ceai-pentru-stomac-ulcer-gastrita-arsuri-balonari.html

Link to comment

Dieta cu ceai de musetel: cum sa il bei ca sa slabesti

Musetelul este una dintre plantele folosite inca din vechi timpuri pentru efectele tamaduitoare asupra organismului, iar astazi, mai mult ca niciodata, el isi poate dovedi puterile benefice si asupra corpului tau. Introdus in alimentatia de zi cu zi, ceaiul de musetel te ajuta sa slabesti armonios, dar in acelasi timp iti amelioreaza si alte probleme de sanatate, cum ar durerile menstruale acute, reumatismul sau insomniile.

Trebuie sa stii ca dieta cu ceai de musetel nu este o dieta in sine, ci mai degraba o metoda secundara alimentatiei sanatoase si stilului de viata echilibrat. Bogat in vitamina A, calciu, magneziu si potasiu, ceaiul de musetel este un aliat de incredere in curele de slabire. Iata cum trebuie sa il consumi, pentru a profita la maximum de beneficiile lui senzationale.
 

1. Prepara o infuzie aromata de musetel

Influzia de musetel se prepara fie cu pliculete cumparate din farmacii, fie cu flori culese si uscate chiar de tine. Incearca sa nu faci un ceai prea concentrat, deoarece te poti alege cu ameteli si chiar stari de greata. Ceaiul poate fi consumat cald sau rece, in functie de preferinte. Ideal ar fi sa nu-l indulcesti cu zahar. Pentru a da o aroma dulceaga ceaiului poti folosi miere, in cantitati mici. Aceasta se adauga doar in ceaiul cald sau rece, intrucat la temperaturi mari poate deveni toxica.

Pentru un plus de aroma, dar si pentru accelerarea procesului de ardere a grasimilor, poti adauga in ceai si suc proaspat de lamaie. Stii deja ca lamaia este bogata in vitamina C si contine substante care stimuleaza metabolismul sa arda mai multe grasimi.

2. Consuma ceai de musetel inainte de fiecare masa

Dieta cu ceai de musetel presupune sa consumi aceasta bautura inainte de fiecare masa. Pe langa faptul ca iti va da mai repede senzatia de satietate si te va determina sa mananci mai putin, ceaiul de musetel va stimula productia de suc gastric si, implicit, te va ajuta sa slabesti.

3. Consuma ceai de musetel in locul bauturilor nesanatoase

Probabil ca nu vei fi incantata sa inlocuiesti sucurile acidulate sau bauturile energizante cu ceai de musetel, insa daca vrei sa slabesti, trebuie sa ai incredere in aceasta bautura. Ceaiul de musetel favorizeaza eliminarea excesului de apa din tesuturi, gratie potasiului, ceea ce inseamna ca poti reduce aspectul inestetic al celulitei.

Ceaiul de musetel imbunatateste digestia

Pe langa faptul ca ajuta la topirea depozitelor adipoase si contribuie la eliminarea surplusului de apa din organism, ceaiul de musetel mai are un efect benefic asupra siluetei tale. Mai exact, un consum regulat de ceai de musetel favorizeaza procesul digestiv si trateaza anumite probleme, cum ar fi constipatia, indigestia sau tranzitul intestinal lent. Toate aceste probleme incetinesc incercarile organismului de a scapa de toxine si de grasimi si, deci, te impiedica sa slabesti.

Tine dieta cu ceai de musetel si vei avea o digestie mai buna, iar in scurt timp vei incepe sa slabesti. Este bine sa stii ca ceaiul de musetel, de unul singur, nu te poate ajuta sa slabesti daca ai o alimentatie nesanatoasa si cu dezechilibre nutritionale. In schimb, da cel mai bun randament atunci cand alimentatia ta se bazeaza in special pe produse care contin toate grupele de nutrienti.

Un alt aspect important: nu inlocui consumul de apa cu consumul de ceai de musetel. Acesta din urma ar trebui sa vina in completarea celor 2 litri de apa recomandati zilnic.

Link to comment

Dieta cu ceai de musetel: cum sa il bei ca sa slabesti

Musetelul este una dintre plantele folosite inca din vechi timpuri pentru efectele tamaduitoare asupra organismului, iar astazi, mai mult ca niciodata, el isi poate dovedi puterile benefice si asupra corpului tau. Introdus in alimentatia de zi cu zi, ceaiul de musetel te ajuta sa slabesti armonios, dar in acelasi timp iti amelioreaza si alte probleme de sanatate, cum ar durerile menstruale acute, reumatismul sau insomniile.

Trebuie sa stii ca dieta cu ceai de musetel nu este o dieta in sine, ci mai degraba o metoda secundara alimentatiei sanatoase si stilului de viata echilibrat. Bogat in vitamina A, calciu, magneziu si potasiu, ceaiul de musetel este un aliat de incredere in curele de slabire. Iata cum trebuie sa il consumi, pentru a profita la maximum de beneficiile lui senzationale.

1. Prepara o infuzie aromata de musetel

Influzia de musetel se prepara fie cu pliculete cumparate din farmacii, fie cu flori culese si uscate chiar de tine. Incearca sa nu faci un ceai prea concentrat, deoarece te poti alege cu ameteli si chiar stari de greata. Ceaiul poate fi consumat cald sau rece, in functie de preferinte. Ideal ar fi sa nu-l indulcesti cu zahar. Pentru a da o aroma dulceaga ceaiului poti folosi miere, in cantitati mici. Aceasta se adauga doar in ceaiul cald sau rece, intrucat la temperaturi mari poate deveni toxica.

Pentru un plus de aroma, dar si pentru accelerarea procesului de ardere a grasimilor, poti adauga in ceai si suc proaspat de lamaie. Stii deja ca lamaia este bogata in vitamina C si contine substante care stimuleaza metabolismul sa arda mai multe grasimi.

2. Consuma ceai de musetel inainte de fiecare masa

Dieta cu ceai de musetel presupune sa consumi aceasta bautura inainte de fiecare masa. Pe langa faptul ca iti va da mai repede senzatia de satietate si te va determina sa mananci mai putin, ceaiul de musetel va stimula productia de suc gastric si, implicit, te va ajuta sa slabesti.

3. Consuma ceai de musetel in locul bauturilor nesanatoase

Probabil ca nu vei fi incantata sa inlocuiesti sucurile acidulate sau bauturile energizante cu ceai de musetel, insa daca vrei sa slabesti, trebuie sa ai incredere in aceasta bautura. Ceaiul de musetel favorizeaza eliminarea excesului de apa din tesuturi, gratie potasiului, ceea ce inseamna ca poti reduce aspectul inestetic al celulitei.

Ceaiul de musetel imbunatateste digestia

Pe langa faptul ca ajuta la topirea depozitelor adipoase si contribuie la eliminarea surplusului de apa din organism, ceaiul de musetel mai are un efect benefic asupra siluetei tale. Mai exact, un consum regulat de ceai de musetel favorizeaza procesul digestiv si trateaza anumite probleme, cum ar fi constipatia, indigestia sau tranzitul intestinal lent. Toate aceste probleme incetinesc incercarile organismului de a scapa de toxine si de grasimi si, deci, te impiedica sa slabesti.

Tine dieta cu ceai de musetel si vei avea o digestie mai buna, iar in scurt timp vei incepe sa slabesti. Este bine sa stii ca ceaiul de musetel, de unul singur, nu te poate ajuta sa slabesti daca ai o alimentatie nesanatoasa si cu dezechilibre nutritionale. In schimb, da cel mai bun randament atunci cand alimentatia ta se bazeaza in special pe produse care contin toate grupele de nutrienti.

Un alt aspect important: nu inlocui consumul de apa cu consumul de ceai de musetel. Acesta din urma ar trebui sa vina in completarea celor 2 litri de apa recomandati zilnic.

Link to comment

Ceaiul de soc

Ceaiul de soc se prepara din flori de soc, in cantitate de 1-2 lingurite la o cana de apa.

Se consuma 3 cani de infuzie pe zi.

Ceai de soc pentru raceala

Ceaiul de soc este un foarte bun sudorific, avand proprietatea de a provoca o transpiratie abundenta.

Datorita acestei proprietati, indirect, ceaiul de soc scade temperatura si ajuta la eliminarea toxinelor, fiind foarte util in gripa sau raceala.

Ceai de soc pentru bronsita

Ceaiul de soc ajuta in afectiunile cailor respiratorii superioare, dar si inferioare.

Se foloseste in brosita pentru a ajuta la calmarea tusei seci si la fluidificarea secretiilor bronsice.

Link to comment

Pentru ca nu este fermentat, ceaiul verde conţine cantitatea cea mai mare de polifenoli dintre varietăţile de ceai ce se produc din Camellia sinensis (ceai negru, ceai oolong, ceai alb) şi cantitatea cea mai mică de cofeină. Ceaiul verde este cea mai bună sursă de catechine, substanţe mai puternice decâtvitamina C şi E în combaterea efectelor stresului oxidativ şi care mai au şi alte proprietăţi. Ceaiul verde mai conţine şi alcaloizi ca teobromina, teofilina şi cofeina, substanţe care stimulează sistemul nervos.

Ceaiul verde şi colesterolul
Un efect foarte important şi mediatizat al ceaiului verde este scăderea nivelului de colesterol rău concomitent cu creşterea cantităţii de colesterol bun HDL. Studii recente efectuate în Japonia au arătat ca persoanele care beau mai mult de cinci ceşti de ceai verde pe zi  au un risc de deces, din cauza unui stop cardiac cu 26% mai mic şi din cauza tuturor cauzelor cu 16%, decât persoanele care consumă mai puţin de o ceaşcă zilnic.

Consumul de ceai verde reduce şi riscul de afecţiuni cardiovasculare, inclusiv pe cel de hipertensiune arterială. Un studiu efectuat în China a arătat că un consum moderat de ceai verde şi oolong produce o scădere a riscului  de hipertensiune arterială cu 46-65% faţă de persoanele care nu consumă aceste tipuri de ceai.

În timpul unui alt studiu s-a dovedit că substanţele active din ceaiul verde scad cantitatea de colesterol LDL cu aproximativ 16%. Studiul a fost efectuat pe 240 de persoane ce au primit zilnic zilnic capsule ce conţineau 375 mg de extract de ceai negru şi verde, timp de 12 săptămâni. Comparativ cu efectele statinelor, rezultatele extractului de ceai verde par reduse, însă acestea sunt comparabile cu ale altor substanţe folosite pentru reducerea nivelului de colesterol (non statine).

Interesant este faptul că într-un studiu precedent, în care s-au folosit doar capsule cu extract de ceai verde, nivelul colesterolului nu s-a modificat. Încă nu se cunoaşte dacă adăugarea de extract de ceai negru în compoziţie a produs scăderea nivelului acestuia.

Cantitatea de extract din capsula administrată în timpul ultimului studiu poate fi obţinută din 35 de ceşti de ceai negru sau şapte ceşti de ceai verde şi de aceea se consideră ca una-două ceşti de ceai verde pe zi nu influenţează nivelul de colesterol. Nu este indicat să încercaţi sa creşteţi consumul de ceai astfel încât să atingeţi valorile de mai sus (35 ceşti de ceai negru sau şapte de ceai verde).

Ceaiul verde şi cancerul
Studii efectuate pe diferite populaţii au arătat ca ceaiurile verde şi negru pot proteja celulele organismului împotriva cancerului, rata de apariţie a cancerului fiind mult mai mică în ţări ca Japonia.

Primele studii clinice sugerează ca polifenolii din ceai pot preveni cancerul şi chiar distruge sau stopa dezvoltarea celulelor canceroase.

Numeroase studii au arătat ca ceaiul verde sau compuşii activi conţinuţi de acesta pot preveni şi încetini apariţia, respectiv dezvoltarea celulelor tumorale în cazul următoarelor tipuri de cancer: de vezică, mamar, ovarian, pancreatic şi de piele. În cazul cancerelor de plămâni, prostată şi stomac, datele provenite din studii au fost contradictorii, unele chiar arătând ca un consum ridicat de ceai verde creşte riscul de cancer de plămâni şi stomac.

Persoanele ce sunt sub chimioterapie trebuie sa consulte un medic specialist înainte de a consuma ceai verde, acesta diminuând efectele tratamentului.

Ceaiul verde poate ajuta şi persoanele care suferă de diabet de tip 1.

De asemenea, ceaiul verde poate preveni afecțiunile hepatice, iar studiile pe animale au arătat că anumite substanțe prezente în acesta (catechinele) pot ajuta la tratarea hepatitei virale. Totuși, studiile au utilizat doze mari de catechine și nu este clar dacă ceaiul verde, care conține o cantitate mai mică de catechine, este eficient în tratarea hepatitei virale.

Acest tip de ceai accelerează metabolismul şi vă poate ajuta să slăbiţi.

Efectele adverse ale ceaiului verde
Nu au fost raportate efecte adverse majore, însă ceaiul verde este o sursă importantă de oxalaţi, aceştia putând produce pietre la rinichi. Cafeina este un alt compus ce se găseşte în ceaiul verde, cercetările arătând ca aceasta, în cantitate mare, produce creşterea tensiuni arteriale şi multe alte probleme.

Ceaiul verde poate diminua efectele chimioterapiei şi absorbţia fierului din legume şi fructe. Astfel, consumul a mai mult de cinci ceşti de ceai verde (nu căni) pe zi poate produce mai multe efecte dăunătoare decât benefice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru capsulele ce conţin extract de ceai verde. Consumul recomandat este de 2-3 ceşti pe zi.

Ceai verde – contraindicaţii
Persoanele ce suferă de afecţiuni cardiovasculare, renale, hepatice, ulcere şi de anxietate ar trebui să evite ceaiul verde sau să limiteze consumul. La fel şi în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. În cazul hepatiteti virale ceaiul verde sau suplimentele cu catechine trebuie consumate doar cu avizul unui medic specialist.

În cazul persoanelor ce suferă de anemie, glaucom sau osteoporoza, se recomanda consumul de ceai verde sau de capsule doar după ce a fost consultat un medic specialist.

Nu au fost efectuate studii în ceea ce priveşte efectele ceaiului verde asupra copiilor şi de aceea este mai sigur să nu îl folosiţi până după apariţia unor date care să arate că nu este dăunător.

Substanţele prezente în ceaiul verde interacţionează cu anumiţi compuşi activi din medicamente, diminuând efectele acestora sau generând diferite efecte adverse şi de aceea este indicat ca în cazul în care urmaţi un tratament să întrebaţi medicul dacă puteţi consuma ceai verde.

Ceaiul verde diminuează efectele adenozinei, medicament ce stabilizează ritmul cardiac, reduce efectele sedativelor şi medicamentelor folosite pentru scăderea tensiunii arteriale şi pentru ca este o sursa de vitamina K, ceaiul verde nu este indicat persoanelor ce urmează un tratament cu anticoagulante.

Atunci când este consumat împreună cu efedrina, ceaiul verde poate produce insomnie, scădere în greutate, anxietate şi tremurături.

Când este consumat împreună cu anumite medicamente ce se folosesc pentru tratarea depresiei, ceaiul verde poate produce o creştere mare a tensiunii arteriale numită criză hipertensivă.

Anticoncepţionalele cresc timpul pe care cofeina îl petrece în organism, astfel prelungind efectele acesteia.

Ceaiul verde poate intensifica activitatea unor antibiotice crescând riscul de efecte adverse.

Interacţiunile prezentate mai sus sunt doar câteva exemple şi de aceea înainte să consumaţi ceai verde în timpul unui tratament consultaţi un medic specialist.

Pentru că încă nu se cunosc toate aspectele în ceea ce priveşte consumul de capsule ce conţin extract de ceai verde, este recomandat să consumaţi ceai şi nu capsule ce conţin compuşii activi din acesta. Trebuie să ţineţi cont că în capsulele cu extract de ceai verde se găseşte o cantitate foarte mare de compuşi activi şi că este posibil să vă faceţi mai mult rău decât bine.

Link to comment

Ceai de gălbenele - Beneficii

 

Întăreşte sistemul imunitar prin prezenţa betacarotenului, care ajută organismsul să lupte cu bacteriile şi virusurile. Astfel, răcelile de sezon vor fi ţinute la distanţă sau pot fi ameliorate simptomele şi vindecarea va avea loc mai rapid. De asemenea, betacarotenul previne procesele inflamatorii din corp, scăzând riscul de artrită reumatoidă sau alte afecţiuni alesistemului osos.

Ameliorează simptomele afecţiunilor gastrointestinale  precum gastrita, indigestia sau ulcerul peptic şi poate preveni arsurile stomacale survenite în urma unei mese copioase, bogată în grăsimi. În plus, efectul benefic se manifestă şi în cazul afecţiunilor tractului urinar sau a tulburărilor digestive la copii.

Reduce intensitatea crampelor abdominale  specifice sindromului premenstrual datorită flavonoizilor, care au efect antiinflamator.

Sub formă de gargară, ceaiul de gălbenele vindecă durerile de gât, ameliorează aspectul gingiilor (previne sângerările) şi diminuează simptomele gingivitei sau a altor afecţiuni ale cavităţii orale.

Ceaiul de gălbenele consumat zilnic are efect detoxifiant, deci ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare din corp şi protejează ficatul, vezica urinară şi alte organe interne, favorizând în acelaşi timp scăderea în greutate.

Previne formarea ridurilor şi ameliorează acneea prin aplicarea de comprese sau pliculeţe de ceai aplicate pe zonele problematice. Proprietăţile emoliente şi cicatrizante din gălbenele duc la un aspect mai luminos al pielii, vindecă înţepăturile de insecte, iritaţiile, tăieturile şi cicatricile. De asemenea, ceaiul de gălbenele este indicat şi pentru scalpul uscat, cu tendinţă spre mătreaţă.

Link to comment

Secretele ceaiului de urzica, supranumit „Focul Vindecator”

Cu ceai de urzica vitaminizezi, detoxifiezi si mineralizezi organismul. De asemenea, consumul ceaiului de urzici combate si astenia de primavara. Te ajuta sa scapi de matreata si de caderea parului. Este unul dintre ceaiurile cele mai bogate in substante benefice si compusi activi si are efecte extraordinare pentru sanatatea oamenilor.

Numele urzica(urtica dioica) provine de la cuvântul „uro” ce înseamnă „eu ard” si ugerează senzaţia de usturime ce apare la atingerea plantelor.
Desi nu este deloc prietenoasă cu pielea noastră, urzica are incredibil de multe beneficii pentru corpul omenesc si au fost folosita in multe zone de sute de ani ca aliment, plantă medicinală, ceai de urzicitonic energizant sau ca materie primă pentru obţinerea firelor pentru ţesături. Urzicile sunt o excelentă sursă de proteine, fier şi alteminerale esenţiale pentru organism. Deasemenea sub formă de tincturi sau de ceai, urzicile au fost folosite în medicina tradiţională pentru a face părul să fie mai strălucitor şi mai puternic, sau pentru a curăţa sângele. În Grecia antică erau folosite în tratamentul artritei, tusei sau tuberculozei.

Ceaiul de urzica – Beneficii

– ajută de detoxifierea organismului de substanţe chimice şi metale grele
– fiind bogat in minerale si vitamine, este execelnt pentru vitaminizarea, remineralizarea si echilibrarea sistemului de aparare al organismului.
– elimina starile de anemie, ce apar mai ales primavara
– ajută la reducerea retenţiei de apă, sunt în particular foarte eficiente în sindromul premenstrual şi menoragie
– stimulează lactaţia şi este ajută la recuperarea energiei după naştere
– cu ceai de urzici se creşte concentraţia de testosteron în mod natural, crescând vitalitatea la bărbaţi
– este diuretic, crescând secreţia de acid uric, dar în acelaşi timp este eficient în tratamentul enurezisului nocturn
– contine sterolii, componente din frunzele de urzici, reduc activitatea dehidrotestosteronului, care cauzează afecţiuni ale prostatei
– prin acţiunea antiinflamatoare ceaiul de urzici reduce simptomele cauzate de artrită. Cantităţile însemnate de bor şi siliciu din frunzele de urzici sunt de ajutor în reducerea durerilor provocate de osteoartrite, tendinite, bursite, artrita reumatoidă sau guta. Frunzele pot fi folosite si pentru a obţine o pastă care se poate aplica directe pe locurile dureroase
– proprietăţile antihemoragice pot fi utile în hemoragiile interne sau în tratarea rănilor sau tăieturilor de mici dimensiuni
– actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor
– are efect benefic in bronsita si astm
– magneziul din urzici moderează durerea cauzată de fibromialgie
– conţine antihistaminice naturale care sunt eficace pentru diferite alergii
– are proprietăţi analgezice
– se poate folosi ceai de urzici ca tonic feminin, mai aels pentru femeile tinere, aflate la începutul menstrutiei şi pentru femeile în vârstă aflate la menopauza;

Link to comment

Ceaiul din mătase de porumb

Ceaiul din mătase de porumb se face din 2 linguri de mătase mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat un sfert de oră, după care se strecoară lichidul. Pentru rezultate optime, se va urma o cură de 10 zile şi se va bea 2-3 căni de ceai pe zi. După aceste zile se va face o pauză de 5 zile. Pentru un gust mai plăcut al ceaiului, poţi pune şi o linguriţă de miere şi suc de lămâie.

Atenţie!

Mătasea de porumb conţine tanin, care se elimină în momentul fierberii. De aceea, ceaiul din mătase de porumb nu este indicat persoanelor alergice la tanin. De asemenea, consumul de ceai de mătase de porumb poate provoca mâncărimi, pe fondul unei alergii severe. În această situaţie se va stopa consumul de ceai.

Înainte de a urma o cură cu ceai din mătase de porumb, trebuie să ceri sfatul unui medic. Este important să îi comunici orice efect secundar apărut. Dacă urmezi un tratament cu furosemide este contraindicat consumul de ceai de mătase de porumb.

Link to comment

Ceai de paducel – indicat pentru afectiunile cardiace

Deşi era cunoscut şi ca un bun diuretic şi eficient în eliminarea pietrelor la rinichi şi a pietrelor la vezica biliară, ceaiul de păducel este recunoscut mai ales pentru rolul său în bolile cardiovasculare. Compuşii activi prezenţi în frunze, flori şi fructe sunt cei care îi conferă proprietăţile benefice, chiar dacă acestea în conferă un miros neplăcut şi un gust amar. 
Desi proprietatile paducelului sale sunt bine cunoscute in medicina traditionala naturista, este indicat să consultaţi un medic înainte de a începe un tratament cu ceai de paducel.

Ceai de paducel – indicat pentru afectiunile cardiace

Deşi era cunoscut şi ca un bun diuretic şi eficient în eliminarea pietrelor la rinichi şi a pietrelor la vezica biliară, ceaiul de păducel este recunoscut mai ales pentru rolul său în bolile cardiovasculare. Compuşii activi prezenţi în frunze, flori şi fructe sunt cei care îi conferă proprietăţile benefice, chiar dacă acestea în conferă un miros neplăcut şi un gust amar. 
Desi proprietatile paducelului sale sunt bine cunoscute in medicina traditionala naturista, este indicat să consultaţi un medic înainte de a începe un tratament cu ceai de paducel.

Paducel pentru bolile cardiovasculare

Ceaiul de păducel este folosit în mod uzual pentru a trata afecţiunile cardiovasculare. Mecanismul de acţiune se bazează pe conţinutul în antioxidanţi al păducelului, care cauzează relaxarea muşchilor netezi ai inimii şi dilatarea vaselor de sânge, scăzând astfel presiunea şi permiţând creşterea fluxului sanguin. Următoarele afecţiuni care beneficiază de deschiderea vaselor sanguine sunt: angina, ateroscleroza, insuficienţa cardiacă congestivă şi hipertensiunea. In plus, ceaiul de păducel creşte puterea şi frecvenţa contracţiilor cardiace.

Ameliorează simptomele insuficienţei cardiace

Mai multe studii efectuate pe pacienţi cu afecţiuni cardiace au demonstrat că fructele de păducel ajută la îmbunătăţirea funcţiei cardiace, diminuarea palpitaţiilor, a oboselii şi a altor simptome legate deinsuficienţa cardiacă, după cum declară cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland. Alte studii au demonstrat că fructele de păducel pot normaliza activitatea inimii, pot îmbunătăţi eficienţa inimii iar contracţiile inimii pot deveni mai puternice la aproape toţi pacienţii cu boli cardiace primare şi la o parte din pacienţii cu boli cardiace secundare severe, conform Herb Growing & Marketing Network. Aceste din urmă studii au arătat că la administrarea in vitro a unui mg de extract uscat de fructe de păducel circulaţia sanguină coronariană a fost îmbunătăţită de la 20 până la 140%.

Alte plusuri ale ceaiului de paducel :

Tratează hipertensiunea

Ameliorează angina

Combate anxietatea

Combate radicalii liberi

 

Link to comment

Ceaiul de sunătoare este un remediu tradiţional pentru depresie, stări febrile, dezinfectarea rănilor şi cicatrizarea arsurilor minore iar cercetări recente au scos la iveală că beneficiile acestei plante sunt datorate proprietăţilor antivirale şi antibacteriene, precum şi activităţii la nivel cerebral, care ajută la eliminarea de serotonină, aşa-numitul hormon al fericirii.

Sunătoarea este comercializată sub diferite forme (tinctură, pliculeţe de cei, plantă uscată, capsule) şi este frecvent asociată cu valeriana, o altă plantă cu efecte benefice asupra stării psihice.

Link to comment

De ce e bine sa bem ceai de tei

Ceaiul de tei este unul din cele mai cunoscute si folosite ceaiuri de la noi. Virtutile terapeutice ale teiului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Ceaiul de tei are efect calmant, emolient, deoarece combate starea de uscaciune a mucoaselor, sedativ, usor antispastic, expectorant, sudorific.

Intern, ceaiul se recomanda in raceli, gripa insotita de febra, guturai, bronsita acuta, stari de agitatie sianxietate, combate insomnia, trateaza tulburarile digestive usoare mai ales, in combinatie cu musetelul si menta. Se pot bea cate doua, trei cani de ceai pe zi.

Indiferent cum consumam ceaiul de tei, ca remediu natural impotriva anumitor afectiuni sau ca simplu aliment, mai ales dimineata, trebuie sa stim cum sa-l preparam pentru ca din factor de bine sa nu ne devina dusman. De regula, pentru prepararea ceaiului se foloseste floarea bine uscata si maruntita. Niciodata floarea nu se fierbe.

Se clocoteste apa si se toarna peste floarea pusa in alt vas. Floarea de tei, o lingurita sau un plic pentru o ceasca de apa clocotita, se lasa la infuzat cel mult trei, patru minute, atat cat lichidul sa capete o culoare galbuie-ruginie, dupa care se filtreaza imediat. Cand lichidul este de culoare rosie-maronie intensa, acel ceai nu se mai bea, este toxic si face rau. De aici, de la faptul ca multi nu stiu cum sa prepare ceaiul, s-a tras concluzia ca teiul nu ar fi un bun remediu.

Ceaiul de tei, preparat asa cum trebuie, ajuta la vindecarea racelii si gripei, calmeaza tusea, mareste diureza si secretia biliara, combate tulburarile digestive si scade tensiunea arteriala. De asemenea, este recomandat in dureri de cap, spasme abdominale si febra musculara. Datorita efectelor sedative ale florii de tei, ceaiul se mai recomanda in insomnie, stari de nervozitate si suprasolicitare intelectuala.

In caz de raguseala si dureri in gat, gingivita ori inflamatii ale mucoasei bucale, ceaiul se bea cald si nu fierbinte, asa cum gresit procedeaza foarte multe persoane. Ceaiul fierbinte irita si mai mult zona deja bolnava si intarzie vindecarea.

Pentru uz extern, sub forma de gargara, infuzia se face mai concentrata, patru linguri de planta la un sfert de litru de apa clocotita si, pentru eficienta maxima, planta se tine in apa tot trei, patru minute ca si in cazul ceaiului de baut. In infuzia pentru gargara se poate adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar sau doua lingurite de zeama de lamaie. Infuzia pentru gargara nu trebuie sa fie mai calda decat temparatura corpului.

Pentru ochi iritati, obositi si incercanati, se folosesc comprese, puse pe ochi, timp de 10, 15 minute, cu infuzie preparata in acelasi fel ca pentru gargara. Prea concentrat si mai mult de trei cesti pe zi, ceaiul din flori de tei poate avea efecte excitante asupra sistemului nervos, cauzand, mai ales, insomnie.

Sa avem sanatate! 

Link to comment

De ce e bine sa bem ceai?

Pentru calm si relaxare 

Sunt recomandate ceaiurile de musetel si lemongrass. Primul este ideal pentru relaxarea intregului corp. Un studiu publicat in 2006 in Jurnalul de chimie agro-alimentara din SUA spunea ca unul din beneficiile terapeutice ale musetelului este relaxarea musculaturii si efectul de sedativ usor.

Ceaiul din lemongrass este recomandat pentru cei care sufera de anxietate, stres sau insomnii. In Brazilia este folosit de secole in medicina traditionala in locul unui sedativ usor.

In aceeasi categorie a ceaiurilor bune pentru relaxare sunt si infuziile din plante care contin frunze de lamai verbena. Aceasta planta e recomandata pentru stres, nervozitate sau insomnie.

Pentru energie

Daca ai nevoie de un energizant natural apeleaza cu incredere la ceaiul verde sau la ceaiul negru. Ambele au cofeina, dar in cantitati mai mici decat intr-o cana de cafea, asa ca te vei simti mult mai alert dupa ce le bei. Pentru productivitate si concentrare

Tot ceaiul verde te poate ajuta sa te concentrezi mai bine, dar daca te feresti de cofeina poti incerca un ceai din menta. Are un gust proaspat si o aroma revigoranta si te poate ajuta sa fii mai alert, mai atent si mai putin anxios, spune un studiu al Univeristatii Indiana din SUA. Il poti bea in pauza de masa la serviciu, inainte de o zi grea de munca sau in sesiune cand trebuie sa inveti.

Pentru un somn usor

Multa lume se lupta cu insomniile si noptile agitate. Pentru un somn linistit bea inainte de culcare un ceai de musetel, cunoscut pentru proprietaile calmante sau un ceai rooibos. Un studiu facut de cercetatorii suedezi in 2010 sugera ca o infuzie cu ceai rooibos scade tensiunea arteriala si induce senzatia de relaxare. Pe lista de ceaiuri bune de baut seara este si cel de lavanda, o planta care este recomandata pentru reducerea stresului si calmare.

Pentru intarirea imunitatii 

Ai nevoie de cateva infuzii care sa lupte cu bacteriile si sa aiba proprietati anti-inflamatorii. Trece pe lista ceaiul verde, ceaiul de musetel si ceaiul de ginseng.

Pentru aprinderea pasiunii 

Contrar a ceea ce te asteptai, nu e nevoie de un pahar de vin ca sa va dezlegati imaginatia in doi. O infuzie facuta cu un amestec de vanilie si busuioc are proprietati afrodisiace. Data viitoare cand esti la intalnire, sari peste alcool si treci direct la ceasca de ceai.

Link to comment

eu beau ceaiul de musetel impotriva aftelor

Muşeţelul este o plantă a cărei flori sunt folosite de secole în tratamentul diferitelor probleme de sănătate, de la tulburări digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii sau migrene, precum şi în prevenirea îmbătrânirii pielii, ameliorarea arsurilor solare, a acneei, cearcănelor şi a scalpului uscat.
 

 

articole_4592.jpg

Edited by maxxyt0
am uitat sa pun poza
Link to comment

Ceaiul verde te ajută să slăbești eficient. Cum se ține dieta

Ceaiul verde este considerat unul dintre cele mai sănătoase ceaiuri pe care le poți consuma. Iată care sunt efectele sale benefice și cum poți slăbi eficient bând această licoare.

 

Ceaiul verde te ajută să slăbești pentru că îți grăbește metabolismul, ceea ce înseamnă că arzi calorii mai rapid. Ba chiar, statisticile arată că persoanele care fac mișcare și beau ceai verde reușesc să slăbească de două ori mai repede. Totul se datorează antioxidanților care se găsesc din plin în ceaiul verde.

Cum consumi ceaiul

Poți bea ceaiul verde simplu sau îndulcit cu miere (însă de preferat este simplu), îl poți bea și cu gheață, însă specialiștii recomandă să îl bei cald, pentru că atunci te poți bucura de efectele antioxidanților în totalitate – gheața diluează ceaiul. De asemenea, poți alege și ceaiuri cu arome, dacă ceaiul verde simplu nu îți este pe plac, însă ideal este să nu cumperi ceai îndulcit deja, pentru că substanțele active din ceai își pierd din puteri.

Ceaiul negru este făcut din aceeași plantă ca și cel verde, însă trece printr-un alt tip de procesare. Ceaiul negru conține mai multă cofeină decât cel verde, de aceea este indicat să-l bei doar dimineața, în locul cafelei.

Ceaiul oolong mai este o variantă bună pentru cei care vor să scape de câteva kilograme în acest fel, însă pe acesta este indicat să-l cumperi vărsat, din locuri specializate (de exemplu, se găsește la ceainării de vânzare). Acesta este mai scump și mai greu de găsit spre deosebire de celelalte două variante.

Cum ții dieta cu ceai verde

Cât de des bei

Pentru început, trebuie să îți obișnuiești corpul cu ceaiul, de aceea nu este indicat să consumi multe căni de ceai verde de la început. Poți începe cu o cană pe zi, dimineața, apoi să mai adaugi o cană și la prânz sau până la ora mesei, la serviciu. Așadar, ca să poți bea ceai verde mai des, este important să ai și la birou pliculețe cu ceai, o cană care poate fi pusă în cuptorul cu microunde și eventual un infuzor.

Trebuie să ajungi la cinci sau șase căni de ceai verde pe zi, fără zahăr. Atenție, însă: dacă ai probleme cu somnul, nu bea ceai verde înainte de culcare. Îl poți înlocui cu un ceai rooibos (roșu, din plante) sau poți căuta unul verde decofeinizat.

Fă-ți o rutină

Cel mai ușor mod de a ține o dietă este să-ți faci o rutină. Așadar, obișnuiește-te să bei ceai în fiecare zi și vei vedea că în numai o săptămână îi vei simți lipsa dacă nu îl mai bei.

Ceai înainte de masă

Un alt lucru folositor în dieta cu ceai verde este să bei o cană de ceai verde chiar înainte de masă. Astfel, nu te vei mai pune pe mâncat cu stomacul gol și te vei sătura mai repede. Mai puține calorii mâncate înseamnă slăbire rapidă.

Încearcă mai multe ceaiuri

Așa cum și tu te plictisești făcând zilnic același lucru, și papilele tale gustative se plictisesc dacă le dai zilnic același tip de ceai. Mai încearcă și alte tipuri – de exemplu ceaiul verde cu iasomie sau cel verde cu mentă sunt delicioase – însă le poți face și tu mici schimbări: adaugă puțină lămâie sau portocală, adaugă mentă sau măr – orice idee ai, merită încercată!

Link to comment

Vara este anotimpul in care bem multe lichide. Stim ca trebuie sa ne hidratam tot timpul, insa vara mai mult ca oricand simtim nevoia sa consumam lichide. Cand vine vorba de ceea ce bem pentru a ne racori, in minte ne vine prima oara apa, apa minerala, apoi sucurile reci, frappe-urile si undeva mai la urma ne gandim ca si ceaiul poate fi o solutie de a ne hidrata.

Fie rece sau fierbinte, ceaiul chiar este o sursa ideala de hidratare atunci cand temperatura creste peste masura si simtim nevoia sa bem ceva pentru a ne racori. Exista preconceptia gresita ca ceaiul il bei doar atunci cand esti bolnav, de aceea multe persoane nu se ating de el decat in situatiile cand sunt racite sau au gripa. Insa ceaiul, pe langa proprietatea de a hidrata organismul, are un efect revigorant si da o stare generala de bine atunci cand este consumat.

 

Link to comment

Pentru prepararea ceaiului de pătrunjel adăugați în 200 ml de apă fierbinte o lingură și un sfert de frunze uscate de pătrunjel (și tulpini), acoperiți vasul și lăsați la infuzat pentru 5-6 minute, strecurați și consumați.

Între beneficiile consumului de ceai de pătrunjel amintim:

detoxifică organismul

facilitează scăderea în greutate, combate obezitatea

utilizat extern, tonifică rădăcina firului de păr

elimină petele de pe piele cauzate de înaintarea în varstă

întărește sistemul imunitar

stimulează metabolismul

are efect antidepresiv ușor, calmant

contribuie la eliminarea calculilor renali și previne litiaza renală

purifică sângele

crește fertilitatea feminină

adjuvant în tratarea infertilității masculine

ameliorează crampele menstruale

previne cancerul

scade nivelul de colesterol

previne și tratează infecțiile urinare

îmbunătățește digestia

menține elasticitatea vaselor sangvine

reglează ciclul menstrual

combate balonarea

stimulează circulația sangvină periferică.

Consumul de ceai de pătrunjel este contraindicat femeilor însărcinate deoarece poate induce travaliul sau poate cauza avort spontan, celor care alăptează deoarece reduce secreția de lapte matern.

Depășirea dozei de 200 ml pe zi poate cauza excitare nervoasă, vomă, greață, scaun hemoragic, diaree sau alte tulburări digestive.

Ceaiul de pătrunjel se va consuma pe parcursul a cel mult 10 zile consecutiv

Link to comment

CEAI RADACINA DE VALERIANA 

Ajută la instalalrea unui somn natural.

Favorizează păstrarea calmului în condiţiile unui stil de viaţă solicitant.

 

Susţine starea de bine mentală în caz de tensiune şi stres.

 

Compozitie: radacina plantei Valeriana officinalis L., fam. Valerianaceae contine iridoide (valepotriati), ulei esential, sequiterpene, alcaliozi actinidinici, derivati de acid cafeic, acizi graşi, taninuri, steroli, rezine.

 

Efect

Anxiolitic, sedativ, relaxant, spasmolitic, antipiretic.

 

Intrebuintari principale

Insomnie, anxietate, neliniste, tensiune nervoasa, stres

 

Alte intrebuintari

Distonie neurovegetativa (palpitaţii, dureri precordiale, dischinezii gastro-biliare), dismenoree, menopauza, migrene, spasme, colici, balonări.

 

Contraindicatii

Sarcina si alaptare

Poate afecta reflexele conducătorilor auto şi ale persoanelor care manipulează utilaje.

 

Preparare:

-Uz intern: infuzie din 1 lingurita radacina maruntita la o cana cu apa.

-Uz extern: infuzie concentrata din 3-4 linguri radacina maruntita la 1 litru de apa

 

Mod de administrare:

-Uz intern: se beau 2-3 cani cu ceai pe zi.

-Uz extern: infuzia concentrata se toarna in apa de baie

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...