Jump to content
PePe

Aparatele de aer conditionat polueaza atmosferic

Recommended Posts

 

Folosirea tot mai frecventa a aparatelor de aer conditionat, mai ales in perioada cu temperaturi ridicate, agraveaza si mai mult poluarea atmosferica, potrivit unui sudiu afisat marti in revista PLOS Medicine si citat de EFE.

2121130156_aerconditionat.jpg.0822b4e73c1434f4471ce7c5b5e4e99e.jpg

Datorita impactului atat de mare, echipa de cercetatori de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA anticipeaza cu mai mult de 1.000 de decese pe an la jumatatea acestui secol, din cauza nivelurilor ridicate de poluare provocate de folosirea intensa a combustibililor fosili pentru a raci incaperile.

Principalul autor al acestui studiu este Jonathan Patz, de la Universitatea Wisconsin-Madison, care a declarat ca pe viitor in perioadele cu temperaturi ridicate aparatele de aer conditionat "va salva vieti". Totusi el a avertizat ca folosirea mai intensa a aerului conditionat depinde de energia produsa de combustibilii fosili, iar poluarea atmosferica va provoca mai multe imbolnaviri si decese.

Incaperile rezidentiale si de birouri sunt cei mai mari consumatori de energie din SUA, fiind responsabile de peste 60% din cererea energetica a acelei tari, unde s-a desfasurat acest studiu. Studiul aproximeaza 13.000 decese suplimentare pe an provocate de nivelurile de particule fine ridicate pe timpul verii si 3.000 de decese suplimentare provocate de ozonul din SUA la jumatatea acestui secol.

Majoritatea deceselor sunt atribuite unor procese precum emisiile de gaze si de substante chimice emanate in atmosfera. Totusi peste 1.000 dintre aceste decese, vor fi provocate anual de o mai mare utilizare a aparatelor de aer conditionat, care are la baza energie produse pe baza de combustibili fosili.

Rezultatele in urma cestui studiu, potrivit echipei din Wisconsin, subliniaza necesitatea de a schimba sursele de energie actuale cu unele sustenabile, precum energia eoliana si cea solara si fabricarea unor aparate de aer conditionat mai economice din punct de vedere al consumului de energie.

Sursa: 9am

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...