Jump to content
Rothschild

ROBOR-ul creste din nou.

Recommended Posts

 robor.jpg.35c4a7523e403ff128e2c64bb9704cfa.jpg

Indicele ROBOR a înregistrat cel mai înalt nivel din acest an.  

Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05% în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut, indicatorul era la 0,91% pe an. 

 Indicele a ajuns joi la nivelul de 2,79% cel mai mare din acest an și totodată un nou record al ultimilor trei ani, arată datele publicate de Bancă Națională a României ( BNR ). 

 Ce este ROBOR-ul și cum se calculează 

 

ROBOR este un indicator de referinţă pentru dobânzile la creditele în lei. O bancă foloseşte ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru a vă calcula dobânzile la ratele pe care le plătiţi în fiecare lună, adăugând o marjă pe care o stabileşte în funcţie de riscul pe care consideră că şi-l asumă când vă acordă creditul. ROBOR se stabileşte pe baza informaţiilor furnizate de primele 10 bănci din piaţă. Unele bănci au câteodată surplus de bani (lichidităţi), iar altele au nevoie de bani. Aşadar, băncile se împrumută una pe cealaltă, în funcţie de nevoi, iar la aceste împrumuturi aplică dobânzi. Cu cât banii din piaţă sunt mai puţini, cu atât ei devin mai valoroşi, astfel că dobânzile la ei vor creşte. Iar ROBOR este o rată medie a dobânzilor la care băncile din România se împrumută între ele, el calculându-se zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci selectate de către Banca Naţională. Cu alte cuvinte, cu cât nevoia de bani este mai mare, cu atât şi media dobânzilor creşte, deci automat şi ROBOR creşte. ROBOR la 3 luni este rata dobânzii plătită la creditele în lei pe care băncile comerciale şi le acordă între ele pe o perioadă de trei luni.

 

Sursa

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...