Jump to content
Guest Stroger

Ce este bios-ul ?

Recommended Posts

Guest Stroger

BIOS-ul (Basic Input Output System) a fost introdus la scara larga de catre IBM, odata cu primele PC-uri. La acea vreme era una dintre putinele solutii care presu­punea un nivel de abstractizare indepen­dent de sistemul de operare si care avea in acelasi timp si calitatea de a fi suficient de bine documentat. Acest nivel deservea sistemul cu o serie de functii de baza, rea­liza pasii necesari incarcarii sistemului de operare si, totodata, punea la dispozitie unele optiuni de configurare.

De fapt, vorbim despre un cip aflat pe placa de baza, care are grija ca toate ele­mentele componente ale calculatorului, la pornire, sa functioneze impreuna. Ina­inte ca sistemul de operare sa fie incarcat este initializat BIOS-ul care, prin inter­mediul rutinelor de baza (intrare/iesire), asigura comunicarea intre componentele hardware instalate in sistem.

Initial, acest cip era o memorie ROM, dar pentru ca in aceste conditii era mai greu de actualizat, mediul de stocare a fost inlocuit de memoria EEPROM, de­numita si flash ROM. Cipul este montat pe un soclu, pentru a fi mai usor de inlo­cuit (ca orice alta componenta) si chiar s-a asigurat dublarea acestuia, pentru a preintampina erorile cauzate de un BIOS defect (Dual BIOS).

In momentul de fata exista trei mari producatori de cipuri BIOS mai cunos­cuti, si anume Phoenix Technologies, AWARD Software si AMI (American Me-gatrends Inc.). in general, producatorii de placi de baza opteaza pentru unul din­tre acestia trei.

Ce face BIOS-ul ?

BIOS-ul are mai multe roluri, dar cel mai important se refera la apelarea tuturor componentelor conectate la placa de baza. Cand computerul este pornit, infor­matia de la Harddisk (HDD) nu poate ajunge la procesor (CPU) si, implicit, sistemul de operare nu poate fi incarcat fara instruc­tiunile furnizate de BIOS.

De asemenea, BIOS-ul are de efectuat o serie de procese, printre care un test ca­re verifica daca totul merge asa cum tre­buie, citirea informatiei de la alte cipuri BIOS care initializeaza alte placi (de exemplu placa grafica), mai multe co­menzi pe care sistemul de operare le va folosi pentru a lucra cu diferitele compo­nente hardware, setari pentru Harddisk, ceasul intern etc.

In concluzie, BIOS-ul indeplineste trei functii fundamentale:

Verificarea componentelor la pornirea calculatorului (Power On Self-Test sau POST). 
Incarcarea sistemului de operare de pe discul dur (HDD) in memoria de lucru. 
Face legatura intre sistemul de operare si unele dispozitive fizice.


M-am gandit ca acest tutorial este de folos anumitor persoane.

Sursa: clubtech.ro

Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Infinity said:

M-am gandit ca acest tutorial este de folos anumitor persoane

Dacă textul e concepția proprie atunci trebuie formatat corect fără background-ul special. Dacă e copy paste din altă parte atunci trebuie precizată sursa.

Link to comment
Share on other sites

Guest Stroger
43 minutes ago, 41nd said:

Dacă textul e concepția proprie atunci trebuie formatat corect fără background-ul special. Dacă e copy paste din altă parte atunci trebuie precizată sursa.

Nu, nu e conceptie proprie, imi cer scuze pentru greseala facuta. Pe viitor voi posta si sursa.

Edited by Infinity
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...