Jump to content
Frank

Legenda lui Moș Nicolae

Recommended Posts

1280px-Sinterklaas_portrait.jpg

 

Știm cu toții că Moș Nicolae aduce daruri, iar ziua de 6 decembrie este o zi specială pentru toți copiii, însă câți dintre noi știm cu adevărat care este legenda lui Moș Nicolae? Află cine a fost Sfântul Nicolae, cel de la care a pornit tradiția cadourilor în ghete. Citeşte întreaga ştire: Legenda lui Moș Nicolae - află care este povestea Sfântului Nicolae și de unde a pornit tradiția cadourilor.

CUPRINS: 

1.Cine este Moș Nicolae?

2.Legenda lui Moș Nicolae

3.Moaștele Sfântului Nicolae

4.Tradiția cadourilor de Moș Nicolae

5.Cum a luat naștere tradiția cadourilor în ghete

6.Mos Nicolae ajută fetele sărace

7.Nuieluşă în ghete – obicei de Moș Nicolae

8.Legenda lui Moș Nicolae în alte țări

Cine este Moș Nicolae?

Moş Nicolae este o personificare populară a timpului îmbătrânit. El a preluat din calendarul creştin numele și data de celebrare de Sfântul Nicolae, un personaj real (episcop de Myra), apărător al credinţei în Iisus. El a fost recunoscut ca sfânt începând din secolul al XVI-lea. Deci, Moş Nicolae a existat ca trup şi suflet, acum el există ca spirit, fiindcă întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea. Citeşte întreaga ştire: Legenda lui Moș Nicolae - află care este povestea Sfântului Nicolae și de unde a pornit tradiția cadourilor.

 

Legenda lui Moș Nicolae:

Sfântul Nicolae a trăit în secolele II-III d.Hr, iar data de 6 decembrie celebrată astăzi este data morţii sale, în anul 352. Când a crescut, Nicolae a fost dus la școală pentru a studia Sfânta Scriptură, deoarece încă de la vârste fragede s-a arătat iubitor de săraci. Rămas fără părinţi, a folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică. Citeşte întreaga ştire: Legenda lui Moș Nicolae - află care este povestea Sfântului Nicolae și de unde a pornit tradiția cadourilor.

Pe zi ce trecea, Nicolae evolua tot mai mult duhovnicește, de aceea i s-a încredințat lui Dumnezeu, apoi a plecat la o mănăstire pentru a se călugări, însă Dumnezeu a avut alte planuri pentru el. Pe durata vieții, Nicolae a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință, iar asta l-a făcut să fie foarte îndrăgit de locuitorii orașului. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve. Citeşte întreaga ştire: Legenda lui Moș Nicolae - află care este povestea Sfântului Nicolae și de unde a pornit tradiția cadourilor

 

Moaștele Sfântului Nicolae

În 1087, în timp ce locuitorii creștini greci din Myra au fost subjugați de nou-sosita dinastie musulmană Seljuq, la scurt timp după schisma din 1054 d.Hr., un grup de negustori din Italia, din orașul Bari, a scos oasele majore ale scheletului lui Nicolae din sarcofagul său din biserica greacă din Myra. Oasele sfântului au fost duse la Bari și puse în Basilica di San Nicola. Marinarii din Bari au adunat doar jumătate din scheletul lui Nicolae, lăsând toate fragmentele minore în sarcofagul bisericii. Acestea au fost ulterior luate de marinarii venețieni în timpul primei cruciade și plasate la Veneția, unde a fost construită o biserică a Sfântului Nicolae, patronul marinarilor, pe San Nicolò al Lido. Totuși, astăzi poate fi văzut sarcofagul vandalizat al Sf. Nicolae în Biserica Sf. Nicolae din Myra. Sfântul Nicolae a fost mai târziu revendicat ca un sfânt patron al multor grupuri diverse, de la arcași, marinari și copii până la amanet. El este, de asemenea, pat.

 

Tradiția cadourilor de Moș Nicolae:

Oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae, după ce sfântul însuşi a devenit cunoscut datorită mărinimiei de care a dat dovadă în timpul vieţii sale. Seara de 5 spre 6 decembrie este cea mai așteptată seară de către cei mici. Lustruiesc ghetuțele, pregătesc cizmulițele și îl așteaptă cuminți pe Moș Nicolae. Dar de unde a început tradiția cadourilor de Moș Nicolae? Citeşte întreaga ştire: Legenda lui Moș Nicolae - află care este povestea Sfântului Nicolae și de unde a pornit tradiția cadourilor.

 

Cum a luat naștere tradiția cadourilor în ghete:

Dintre faptele sale, atrage atenţia un episod, relatat în scrierile religioase. Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu, iar când Sfântul Nicolae a auzit povestea, în miez de noapte, le-a sărit în ajutor fetelor. A ajuns la casa omului sărman și i-a lăsat o punguță cu bani la fereastră. A doua zi, omul mirat i-a mulțumit lui Dumnezeu și s-a tot întrebat cine este binefăcătorul său. Omul sărman a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare, iar povestea s-a repetat și cu celelalte două fete mai mici. Acestea s-au căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae. Din acest motiv, preoţii susţin că Sfântul Nicolae ar putea fi socotit adevăratul Moş Crăciun, şi asta pentru că Nicolae este, într-adevăr, un aducător de daruri.

 

Moș Nicolae ajută fete sărace

Despre Sfântul Nicolae se mai spune că este iscoada lui Dumnezeu pe lângă drac, că ajută văduvele şi orfanii, dar şi fetele sărace la măritat. Tot el este stăpânul apelor şi îi salvează de la înec pe navigatori, apără soldaţii pe timp de război şi de aceea este invocat în timpul luptelor. 

 

Nuielușă în ghete  obicei de Moș Nicolae

În religia ortodoxă, Sfântul Nicolae a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, de aceea, el intervine în educaţia copiilor. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită.

 

- Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

 

- În tradiţia creştină, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. Se spune că el îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.

 

Conform legendei, în anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde a rămas şi cutuma că cei obraznici să primească o nuielușă de la Moș Nicolae. Sfântul Nicolae a ştiut însă că după ceartă se cere şi mângâiere. De aceea, el le-a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat pe bolnavi. Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice început la mijlocul lui noiembrie, care culminează cu Sfântul Andrei. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii. Citeşte întreaga ştire: Legenda lui Moș Nicolae - află care este povestea Sfântului Nicolae și de unde a pornit tradiția cadourilor.

Sursa: Libertatea / Wikipedia / ProTV

  • Love 1
  • Burn 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...