Jump to content
PePe

China acuzata ca fura din muzeele lumii

Recommended Posts

Revista americana GQ a publicat un articol in care sugereaza ca mai multe jafuri din muzee europene sunt prea elaborate pentru raufacatori obisnuiti si nu au putut fi realizate decat cu sprijinul serviciilor de spionaj chineze.

Conform revistei, totul a inceput in Stockholm in 2010, cu o banda de hoti care a jefuit Pavilionul chinezesc din incinta palatului Drottningholm, resedinta regala suedeza. De acolo ei au luat obiecte din colectia permanenta de arta si antichitati. Politia a declarat presei ca hotii au fugit cu scutere intr-un lac din apropiere, au taiat aruncat vehiculele in apa si au scapat cu o barca rapida. Lovitura a durat mai putin de sase minute.

1624194745_muzeulnationaldearta.jpg.34aeae0f2f7b959ecd7b4a2770e3943c.jpg

O luna mai tarziu in Bergen, Norvegia, intrusii au coborat printr-un tavan de sticla si au scos 56 de obiecte din Colectia chineza de la Muzeul KODE. In Anglia au jefuit Muzeul Oriental de la Durham University, urmat de un muzeu de la Universitatea Cambridge. Apoi in 2013, KODE a fost jefuit inca o data; s-au rapit 22 de obiecte suplimentare, sustine publicatia.

In majoritatea acestor cazuri este vorba de jafuri executate cu extrema precizie, in care atacatorii au recuperat exclusiv obiecte chinezesti furate de catre trupe invadatoare europene desi in aceeasi camera se gaseau piese de pe alte continente avand valoare mai mare. Obiectele nu au mai fost in general recuperate si nici nu au reaparut pe piata neagra.

Nu exista in acest moment dovezi privind implicarea Chinei si chiar atunci cand politia norvegiana a avut o pista in aceasta directie, autoritatile nu au dorit sa strice relatiile cu China facand acuze de asemenea proportii.

Pe langa transferule ilegale de arta, stim ca miliardari chinezi, uneori in relatie cu ofiteri de informatii, au licitat agresiv pentru recuperarea obiectelor de arta chinezesti de valoare cand acestea au fost expuse in marile case de licitatii ale lumii. Revista americana mentioneaza si un caz in care, in urma unei donatii generoase a unui miliardar chinez, un muzeu a acceptat sa returneze Chinei, cu statut de imprumut permanent, o serie de coloane de marmura. Colanele fusesera smulse din edificiul palatului de vara al imparatilor chinezi.

Sursa: stiripesurse

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...