Jump to content
PePe

Modificarile propuse de PSD-ALDE criticate de comisia de la Venetia

Recommended Posts

Comisia de la Venetia critica modificarile aduse Legilor Justitiei si le cere autoritatilor din Romania sa regandeasca modul in care se face numirea si revocarea procurorilor-sefi de la DNA, DIICOT si Parchetul General. Comisia de la Venetia cere ca rolurile Presedintelui Romaniei si al CSM sa fie mentinute.

119360020_modificarilepropusedepsdalde.jpg.608712e9829c5d2b53910baa6af331f5.jpg

Comisia de la Venetia a oferit astazi o opinie preliminara cu privire la amendamentele aduse celor trei legi ale Justitiei privind organizarea judiciara, concluzionand astfel ca modificarile "cel mai probabil vor submina independenta procurorilor si judecatorilor romani si increderea publicului in justitie".

"Aceste modificari includ amendamentele care pot afecta independenta procurorilor, precum noul sistem de numire si revocare a procurorilor-sedi, rolul ministrului Justitiei si aparitia controlului ierarhic. Limitarea libertatii de exprimare a magistratilor ridica si ea ingrijorari, la fel si noua sectie pentru investigarea magistratilor, dar si noua organizare care slabeste rolul CSM, ca garant al independentei sistemului judiciar", arata Comisia de la Venetia.

"Desi unele imbunatatiri au fost aduse in urma criticilor si deciziilor date de Curtea Constitutionala, este dificil sa nu vedem pericolul pe care aceste instrumente l-ar avea in a pune presiune pe judecatori si procurori si in cele din urma, a submina independenta sistemului de Justitie, a submina calitatea si eficienta sa, ceea ce va avea efecte negative asupra luptei impotriva coruptiei", adauga Comisia de la Venetia.

Sursa: 9am

Vezi documentul aici.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...