Jump to content
Chani

Animale care si-au schimbat dramatic infatisarea de-a lungul timpului

Recommended Posts

 Rechinul Megalodon - Cel mai mare carnivor care a trait vreodata

1.png.64b5fa50b07d57a57202abadd6c640bd.png

Acest rechin crestea pana a 18 metri lungime si cantarea pana la 70 de tone, traind acum 23 - 2.6 milioane de ani in urma. Numit Monstrul din Adancuri sau Rechinul Suprem, a fost mentionat in 1668 de naturalistul danez Nicolaus Steno vorbind despre cei mai mari dinti fosili ai unui rechin. In 1835, naturalistul elvetian Luius Agassiz a numit animalul Charcharodon megalodon (Megalodon inseamna Dinte Mare in greaca veche).

Cercetarile au demonstrat ca Megalodonul este "fratele mai mare" al rechinului alb, fiind din aceeasi familie Lamindae, cele 2 specii chiar au trait in aceeasi perioada. Concluzia unor cercetori a fost ca Megalodonul de fapt nu a disparut, ci s-a miscorat datorita schimbarilor geoclimaterice petrecute in ultimii 15 milioane de ani. 

Daca ar fi trait pana in timpurile noastre, aproximativ asa ar fi aratat un Megalodon pe langa un om:

megalodon-vs-surfer.jpg

Surse : 1; 2 

Calificat pentru Medalie Redactor amator (23.03.2018)

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Lenesul urias

megatherium_americanum2.jpg

Megalonyx (in greaca Gheara Mare) au trait in America de Nord si Centrala intre acum 10.3 miliarde de ani si 11.000 de ani in urma. Megalonyx Jeffersonii masura 3 metri si cantarea pana la o tona. 

Megatherium (in greaca Marea Bestie) crestea pana la dimensiunile unui elefant. A trait in America de Sud si a fost una dintre cele mai mari specii de mamifere terestre care au trait vreodata. Cantarind pana la 4 tone si cu o dimensiune de pana la 6 m, este cel mai bine cunoscuta prin subspecia Megatherium Americanum. A disparut aproximativ acum 10.000 de ani.

Lenesii gigantici terestrii traiau in principal in grupuri si sunt dovezi ca au trait si in pesteri. Pentru milioane de ani, giganticii lenesi nu au avut dusmani naturali. Majoritatea cercetatorilor ii considera ierbivori. Disparitia acestora pare a fi legata de aparitia oamenilor in habitatul acestora. 

Thalassocnus au trait intre 8 si 4 milioane de ani in urma si a fost un lenes iubitor de apa, care obisnuia sa consume alge marine. Aceasta este considerata o specie semi-acvatica, dar au existat si exemplare complet acvatice. 

maxresdefault.jpg

 

Surse: 1; 2; 3

Calificat pentru Medalie Redactor amator (23.03.2018)

Link to comment
Share on other sites

Ghepardul urias Acinonyx pardinensis

maxresdefault (1).jpg

Ghepardul urias a fost un carnivor care manca pana la 7.5 tone de prada pe an. Cantarea pana la 110kg, aproximativ dublu fata de verisorul sau, ghepardul modern. Inaltimea acestei specii era similara cu a unui lei, dar avea o consitituine mult mai flexibila si usoara. Masura aproximativ 200 de mentimetru, neluand in calcul coada de 140 de centimetri. Ca si ghepardul modern, era foarte bun la sprinturi. 

Fosilele ghepardului urias au fost gasite in Europa si Asia (China si India). Gheparzii europeni au trait impreuna cu jaguarii si leoparzii si se crede ca tocmai competitia dintre cei 3 a dus la declinul ghepardului. Datorita masei mult mai mari decat a ghepardului modern si diferentele observate in anatomia labelor, s-a concluzionat ca era mai putin adaptat cataratului ca verisorul sau modern. 

 

Surse: 1; 2; 3 

Calificat pentru Medalie Redactor amator (23.03.2018)

Link to comment
Share on other sites

Vidra uriasa Siamogale melilutra

C3Gj6HsXgAAprpI.jpg

Vidra uriasa - Siamogale melilutra. 

Perioada in care a trait : intre 15 (unii cercetarori vorbesc chiar de 18) si 6.2 milioane de ani in urma

Areal : Mlastinile teritoriului actual al Chinei

Dimensiuni : Crestea la dimensiunile unui lup, cu o greutate de pana la 50 de kg, dublul modernei gigantice vidre Pteronura brasiliensis ce traieste in America de Sud si de patru ori mai mare decat cea care traieste in Europa si Asia, Lutra lutra.

 

Sursa: 1; 23

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (25.03.2018)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Pinguinii gigantici - Inkayacu paracasensis  

070625-giant-penguins_170.jpg

Pinguinii sunt animale adorabile, dar acum 36 de milioane de ani nu toti erau asa de micuti cum sunt astazi. Giganticii pingiuni cresteau pana la 152 de cm inaltime si puteau cantarii pana la 82 de kg. Au fost descoperiti in 2010 in desertul Atacama din Peru. Aceasta specie era si mai colorata decat pingunii acutali, avand o combinatie de gri si rosu. Probabil ca nu era la fel de gratios in apa ca pinguinii actuali. 

Un alt pinguin de dimensiuni mari a fost Kairuku descoperit in Noua Zeelanda de 1.2 m. 

Surse: 1; 2

Calificat pentru Medalie Redactor Amator 20.04.2018

Link to comment
Share on other sites

Libelulele gigantice - Meganeura

meganeura-size.jpg

Meganeura este o specie de libelula gigantica din perioada carbonifera.

Avea o anvengura a aripilor de 30 cm sau dupa alte surse intre 65 si 70 de cm. Meganeura Monyi este una dintre cele mai mari specii cunoscute de insecte zburatoare.

Era un pradator si se hranea cu alte insecte.

 

Link to comment
Share on other sites

Balenele

whale_evo.jpgCladogram_of_Cetacea_within_Artiodactyla.png

 

Evolutia ordinului cetaceelor se crede ca s-a intamplat in India incepand acum 50 de milioane de ani, acestea avand un stramos comun cu hipopotamii. Cetaceele s-au despartit in doua grupe de marimi diferite acum 30 de milioane de ani - balenele si delfinii. Balenele au ajuns la dimensiunile actuale acum aproximativ 4.5 milioane de ani. Inainte de aceasta perioada balena albastra masura aproximativ 10m, fata de aproximativ 30m in zilele noastre. 

Balenele ating o greutate de 200 de tone, iar felul in care au evoluat in aceste animale gigantice a atras de mult atentia cercetatorilor. Unii considera ca dezvoltarea lor a fost influentata de necesitatea de a se apra de pradatori cum a fi rechinii gigantici. O alta teorie recenta spune ca transformarea balenelor a fost efectul unei ere glaciare - provocand o crestere excesiva a animalelor cu care balenele se hranesc. 

 

Surse: 12; 3

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...