Jump to content
Jully

Vitamina D - Secretul fericirii

Recommended Posts

conheca-alguns-alimentos-ricos-em-vitamina-d.jpg.01d37b7993afc24b20115a099472f41a.jpg

 

Vitamina D ia naştere din reacţia pielii expusă la lumina solară, din unele alimente sau suplimente. Dar, datorită faptului că se produce la nivelul pielii, după expunerea la soare, vitamina D este supranumită „vitamina soarelui”.

Cele mai importante forme ale Vitaminei D sunt ergocalciferol (Vitamina D2) și colecalciferol (Vitamina D3).

Vitamina D3 poate fi procurată și din alimente, precum: pește gras (somon, hering, sardine în ulei, ton, cod), stridii, avocado, migdale și lapte de migdale, gălbenuș de ou, cereale integrale, ciuperci, lapte, iaurt, brânzeturi, carne de vită.

Principalele acțiuni ale vitaminei D3:

  1. Oferă sprijin pentru sistemul imunitar (previne apariția bolilor autoimune precum scleroza multiplă, tiroidita Hashimoto, poliartrita reumatoidă, etc.).
  2. Ajută la absorbția calciului și fosforului în oase, acestea fiind mineralele cu cea mai mare răspândire în corpul uman. Are rol important în formarea și menținerea rezistenței oaselor, prevenind scăderea rezistenței și densității acestora sau apariția de probleme la nivelul sistemului osos. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi.
  3. Contribuie la funcționarea normală a sistemului muscular, împiedicând, printre altele, apariția spasmelor musculare.
  4. Studiile arată importanța vitaminei D în prevenirea unor forme de cancer, precum cel de colon, prostată, de sân sau ovarian.
  5. Împiedică instalarea depresiei și indispozițiilor. Are rol important în procesele cognitive, sporind capacitatea de concentrare și memoria.
  6. Are consecințe asupra fertilității, fiind implicată în producerea hormonilor sexuali.

Carența de vitamina D3 provoacă simptome dintre cele mai diverse, de la dureri, până la stări depresive. Câteva dintre simptomele după care se poate recunoaște deficitul de vitamina D3 sunt:

  • Schimbări bruște ale stării de spirit, stări de iritabilitate
  • Oboseală, apatie și lipsă de concentrare
  • Dureri musculare și slăbiciune la nivelul mușchilor
  • Disconfort la nivelul articulațiilor
  • Transpirație excesivă
  • Senzație de sete.

Dacă privim atent toate cele expuse mai sus, cu siguranță putem concluziona ca vitamina D3 este fundamentul secretelor fericirii.

 

SURSE123.

  • Love 2
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...