Deisy Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Termenul de vitamină este folosit pentru a descrie un anumit compus organic de care organismul are nevoie, dar pe care nu îl poate produce singur. În principal, vitaminele servesc drept catalizatori pentru anumite reacţii din corpul nostru. Dacă aceşti catalizatori lipsesc, cum este în cazul carenţelor vitaminice, funcţiile normale ale organismului nu mai funcţionează corect şi astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor. Vitaminele pot fi luate în mare parte din alimentaţie însă există şi situaţii speciale, cum este cazul vitaminelor K şi D. De exemplu, vitamina K este produsă în condiţii speciale de către organism, mai exact de anumite bacterii prezente în intestin, iar vitamina D are nevoie de puţin "ajutor" din partea razelor soarelui pentru a ajunge în corp. Quote
tekman Posted January 15, 2017 Posted January 15, 2017 Vitaminele umane Pentru oameni există 13 vitamine, împărțite în două grupe, cele patru solubile în grăsimi (A, D, E și K) și cele nouă solubile în apă (opt vitamine B și vitamina C). Numele vitaminei Denumire chimică Solubilitate Deficiență, boală Supradoză Necesarul minim zilnic mediu (M,19-30)[2] Vitamina A Retinol Grăsimi Orbire de noapte, Keratomalacia 25.000 ui 620μg Vitamina B1 Tiamină Apă Beriberi - 1 mg Vitamina B2 Riboflavină Apă Ariboflavinoză - 1,1 mg Vitamina B3 Niacină Apă Pelagra 2.500 mg 12 mg Vitamina B5 Acid pantotenic Apă Paresteziază - - Vitamina B6 Piridoxină Apă - 400 mg 1,1 mg Vitamina B7 Biotină Apă - - 30 µg Vitamina B9 Acid folic Apă * 1.000 µg 320 μg Vitamina B12 Cianocobalamină Apă Anemie - 2 µg Vitamina C Acid ascorbic Apă Scorbut - 75 mg Vitamina D1-D4 Lamisterol, Ergocalciferol, Calciferol, Dihidrotachisterol, 7-dehidrositosterol Grăsimi Rahitism 50.000 IU 2 µg pentru toate vitaminele D Vitamina E Tocoferol Grăsimi - 50.000 IU 12 mg Vitamina K Naftoquinonă Grăsimi - - 75 µg = Deficiența de acid folic (Vitamin B9) în timpul sarcinii este asociată cu boli congenitale ale bebelușilor și este legată de apariția cancerului. Unele dintre vitamine sunt cunoscute după numele din literatura de specialitate mai veche. Vitamina B2 este numită și vitamina G. Vitamina B7, sau biotină este știută și ca "vitamina H". Vitamina B9, sau acid folic și alți folați precum "vitamina M (acid pteril-tri-glutamic)" sunt cunoscute drept folicină. Vitamina B3 apare și ca "vitamina PP", un nume derivat de la termenul învechit "factor prevenitor de pelagra". Multe alte substanțe esențiale ale dietei care erau numite la început vitamine sunt acum clasificate ca făcând parte din alte grupuri. Alte vitamine posibile sunt DMAE (pește, ouă, soia, creier), acidul lipoic (ficat), acidul folinic (ficat), bioptrină (pește, ficat), PPQ (mai jos) și coenzima Q (carne, iaurt, soia). Quote