Jump to content
mulexi

Originile Unversului

Recommended Posts

Inceputurile Universului

DISCUTIE PUR STINTIFICA.FARA BASME CREATIONISTE.

Departe de suprafata Pamantului, dincolo de ceea ce pare o cupola uriasa presarata cu stele, se intinde nemarginitul Univers, realitate ce pare izvorata din cele mai fantastice si tulburatoare visuri. Ascuns de barierele timpului si spatiului, Universul a fost in cea mai mare parte a vremii necunoscut, neexplorat, ramanand dincolo de posibilitatile de cunoastere ale omului.

Dar aceste bariere ale imposibilului au inceput sa se deschida in fata realizarilor omului. Prin geniul sau creator, el a reusit sa ridice putin cate putin valul ce acoperea enigmele Cosmosului, privind uimit la noile cai ce se deschideau in fata. A trebuit sa modifice multe din ideile pe care le avea asupra energiei si raspandirii substantei din Univers, dar cea mai importanta cucerire a fost intarirea convingerii ca nu exista lucruri imposibil de cunoscut.

Din cele mai vechi timpuri omul a contemplat bolta instelata, intrebandu-se: ce este cerul? Ce legi ii guverneaza miscarea? Dar singurul lucru pe care il putea face era sa observe cele circa 6000 de stele vizibile cu ochiul liber si sa le noteze pozitiile in asa numitele constelatii. El nu avea de unde sa stie ca Soarele este o stea si ca stelele isi datoreaza neobosita stralucire focului termonuclear care arde in adancul lor. Nu avea de unde sa stie ca planetele - asa a numit el aceste stele ratacitoare pe bolta cereasca - cu toata stralucirea lor nu erau stele, ci corpuri intunecate a caror lumina era reflectarea, ca intr-o oglinda, a celei primite de la Soare.

Pana acum cateva secole, dintr-o mandrie explicabila prin nivelul de atunci al conostintelor sale, omul si-a plasat planeta, Pamantul, in centrul Universului, considerand-o inconjurata de toate celelalte corpuri ceresti. Abia in anul 1543, astronomul polonez Nicolas Copernic a "indraznit" sa rastoarne aceasta imagine. El a demonstrat ca Pamantul se misca in jurul Soarelui si nu invers, punand bazele a ceea ce numim noi azi Sistemul Solar .

Organizarea Sistemului Solar propusa de Copernic (sistem care se numeste si heliocentric, adica cu Soarele in centru) a fost o idee revolutionara pentru timpul sau. Dar sistemul heliocentric propus de Copernic a fost aspru criticat de Biserica Catolica,Biserica Crestina institutii care, din considerente religioase adoptasera sistemul geocentric, adica cel care avea in centrul sau Pamantul. Pentru ca au sustinut si dezvoltat ideea heliocentrica, nu putini invatati au avut de suferit din ordinul Bisericii.

Totusi ideea lui Copernic era inca departe de realitate, deoarece el considera ca Soarele este centrul intregului Univers. Modelul lui a predominat insa pana in epoca moderna, pana la inventarea fotografiei si a marilor telescoape. Abia in prima jumatate a secolului XX marile intrumente astronomice au aratat ca unele "stele neclare", numite de astronomi "nebuloase", nu sunt doar niste nori de gaz in apropierea noastra, in Sistemul Solar, ci reprezinta galaxii, vaste aglomerari de stele, aflate la distante uriase de Pamant.

Soarele, Pamantul si planetele celelalte, impreuna cu stelele vizibile si inca multe altele ce nu pot fi vazute de ochiul liber, fac si ele parte dintr-o astfel de galaxie, galaxia noastra. Vazuta de undeva, din mare departare, ea are forma de disc, cu o usoara umflatura in centru. Deoarece Sistemul Solar este situat in planul de simetrie al discului, acesta poate fi vazut in serile senine sub forma unei benzi luminoase care brazdeaza cerul, banda numita Calea Lactee.

In zilele noastre, instrumentele perfectionate si sondele spatiale au largit enorm orizontul cunoasterii. Imaginile obtinute cu ajutorul telescoapelor au atins frontiere de nebanuit ale Universului, de miliarde de ani lumina, iar analiza lor atenta arata o densitate neinchipuit de mare de galaxii. De pilda, numai in regiunea de pe cer delimitata de cele patru stele ce formeaza constelatia Carul Mare, cu ajutorul unui telescop pot fi vazute (pe cliseele fotografice) ... un milion de galaxii!

Lasand la o parte incercarile de explicatii, mai mult sau mai putin fundamentate stiintific, care au fost date pentru intelegerea Universului, de-a lungul unei istorii zbuciumate, in prezent cucerirea treptata a legilor obiective ale naturii a permis oamenilor de stiinta sa elaboreze un scenariu al modelului lumii in care traim, reusind sa fixeze in timp si in spatiu originea si evolutia Universului. A Universului din care face parte imensitatea de galaxii, printre care si galaxia noastra, din care face parte Sistemul Solar si ... Pamantul.

In incercarile sale de a explora trecutul Universului, care se estimeaza la miliarde de ani, omul este foarte aproape de situatia unui fluture cu viata de o zi care, traind in padure, nu are cum sa observe cresterea copacilor. Oricum insa, omul are cum sa deduca evolutia unui copac din padure, de pilda. El poate gasi semintele copacilor, lastari, copaci maturi, cat si ramasitele copacilor batrani si uscati. In felul acesta, prin imaginatie si rationament el poate deduce cum apare, creste si moare un copac.

Acelasi lucru este valabil si cu ciclurile din natura, care sunt insa mult mai mari si mult mai lente. De pilda, chiar si steaua cu viata cea mai scurta - caci si stelele se nasc si mor - dureaza cat milioane de vieti omenesti. Examinand insa un mare numar de stele in diferite stadii ale dezvoltarii lor, se poate intelege usor ciclul nasterii si mortii stelelor. Acest proces din Univers este continuu si zilnic deschis observatiilor.

Astronomia, stiinta generala care studiaza structura si evolutia astrilor, a Universului, urmarind fenomenele pe care i le ofera cerul, ca o carte larg deschisa, prezinta omului contemporan un Univers care pulseaza de energie si, totodata, schema evolutiei sale.

Istoria Universului nostru incepe la un moment care a fost stabilit acum circa 16 miliarde de ani, cand toata substanta si energia care ne inconjoara pana la cele mai nebanuite departari a fost concentrata intr-un volum foarte mic ca o mica sfera foarte fierbinte. Din cauze inca necunoscute de stiinta mica sfera a inceput sa se dilate, ca un fel de explozie uriasa, racindu-se pe masura ce isi marea volumul. Materialul primordial din care era alcatuita sfera a inceput sa se modeleze in particule materiale - protoni, neutroni si electroni - care, prin ciocniri si asocieri repetate, au fortmat atomii celor mai simple elemente chimice - hidrogenul si heliul. Totodata s-a facut simtita forta gravitationala, care face ca doua corpuri sa se atraga reciproc.

Desigur, evenimentele prezentate mai sus au fost deduse teoretic de oemenii de stiinta si ele explica foarte bine evolutia ulterioara a Universului. Evenimentele s-au desfasurat intr-o extrem de lunga perioada de timp. Ipoteza prevede ca au trebuit sa treaca milioane de ani de la acea presupusa explozie pentru ca in Universul timpuriu particulele elementare sa se combine, formand atomi de hidrogen si heliu, ca prime compozitii chimice. O data cu stabilirea compozitiei chimice a Universului, evenimentele au luat un curs ce poate fi mai usor imaginat pe baza fenomenelor chimice si fizice cunoscute. Astfel, se presupune ca atomii de hidrogen si heliu, sub actiunea fortelor de atractie care se manifesta intre ei, s-au aglomerat la inceput in nori uriasi, apoi, pe masura ce fortele de atractie se manifestau din ce in ce mai puternic, norii s-au fragmentat in formatiuni mai mici, indepartandu-se unii de altii. Acum imaginea Universului era cea a unui spatiu imens in care se miscau in toate directiile nori fierbinti de hidrogen si heliu care insa se spargeau in continuare, in interiorul lor, in fragmente din ce in ce mai mici si mai reci. Situatia poate fi comparata cu producerea picaturilor de ploaie intr-un nor: prin racirea norului, se formeaza mici picaturi de apa, dar care inca mai fac parte din nor (pana cand ating conditiile de ploaie). Tot astfel, un nor de hidrogen si heliu (care a fost numit protogalaxie), se poate fragmenta in "mici picaturi de gaz", mai reci, care schimba oarecum structura protogalaxiei din care fac parte.

Cat de mare erau " picaturile de gaz" dintr-o protogalaxie? Doar cateva luni lumina (fata de cea a protogalaxiei care era de un milion de ori mai mare!) Dar lucrul cel mai important este ca aceste "picaturi de nor", reci si totodata intunecate, erau "embrioni de stele" sau

"protostele"

Acum gravitatia incepea sa fie principalul motor al evolutiei materiei din Univers. Ea actiona din ce in ce mai puternic in micile aglomerari intunecate de gaz, care astfel se strangeau din ce in ce mai mult spre centrul lor, comprimandu-se. Dar prin comprimare gazul se incalzeste, tot asa cum se incalzeste capatul unei pompe de bicicleta cand este folosita la umflarea unei roti. In interiorul protostelelor insa temperatura creste enorm si o data cea a fost atinsa temperatura de zece milioane de grade, intre nucleele de hidrogen din zona centrala incepe sa se produca reactii termonucleare.

Reactiile termonucleare reprezinta, in mare, un foc de o natura cu totul diferita de cel care este cunoscut in cazul arderii combustibililor obisnuiti. Focul termonuclear degaja o caldura si o lumina de o intensitate colosala, langa care nu ar putea rezista nici un fel de substanta obisnuita.

In momentul in care s-a aprins focul termonuclear, protosteaua a devenit stea. Ne putem imagina acest moment din istoria Universului. Totul in jur era haotic si stralucirea norilor incandescenti de hidrogen si heliu incepea sa se stinga in spatele fragmentelor intunecate pe care le-au format. Brusc, o mica scanteie de lumina a stralucit rosiatica in intuneric... A palapait, s-a stins, apoi a izbucnit intr-o stralucire de diamant, ramanand ca un briliant luminos pe catifeaua intunecata a haosului, aruncand o lumina constanta. Aceasta prima stea a fost curand urmata de altlele, de diferite dimensiuni si straluciri, si treptat, in curs de milioane si milioane de ani, Universul a inceput sa se apropie de forma pe care o cunoastem azi.

Universul timpuriu era insa steril, ca un desert stancos lipsit de viata deoarece la inceput au fost formati doar atomi de hidrogen si heliu, din "oceanul" de particule elementare rezultate in urma "marii explozii". Elementele chimice mai grele, inclusiv cele componente ale vietii ca oxigenul, azotul, carbonul si fosforul inca nu existau. Producerea unor astfel de atomi s-a dovedit a fi dramatica, solicitand un "mare sacrificiu cosmic": moartea stelelor!

Numai prin moartea stelelor, in miezul lor se puteau naste acele elemente chimice care permit aparitia vietii. Ciclurile de nastere si de moarte a stelelor au continuat timp de circa 10 miliarde de ani. Grupuri de galaxii - care sunt aglomerati vaste de stele, praf si gaz - unele sferice, altele in forma de elipsoid sau chiar lipsite de forma precisa - se indepartau continuu unele de altele. Din aceasta multime de galaxii, unele au evoluat spectaculos, luand frumoase forme spirale, rotindu-se incet, ca uriase roti ceresti.

Puteti aduce pareri pro,contra PUR STINTIFICE.Nu postati gen "nu sutn de accord".Trebuie sa un argument,urmat de cum crezi ca a aparut unviersul.Fara basme creationiste.

Link to comment
Share on other sites

Guest mada_madalin5

Stiu ca ai zis ca fara basme si altele , dar nimeni nu poate afla despre originile universului ,singurele lucruri pe care le poate spune sunt : Universul e finit si in continua expansiune .

Link to comment
Share on other sites

Stiu ca ai zis ca fara basme si altele , dar nimeni nu poate afla despre originile universului ,singurele lucruri pe care le poate spune sunt : Universul e finit si in continua expansiune .

Argumente pentru a sustine ideea de "univers finit"? Inca nu ne este pe deplin clar daca Universul este infinit sau nu.

Link to comment
Share on other sites

Stiu ca ai zis ca fara basme si altele , dar nimeni nu poate afla despre originile universului ,singurele lucruri pe care le poate spune sunt : Universul e finit si in continua expansiune .

Nu mai posta daca iti este lene sa citesti tot sau te doare capul,te rog eu .

Link to comment
Share on other sites

Guest mada_madalin5

Argumente pentru a sustine ideea de "univers finit"? Inca nu ne este pe deplin clar daca Universul este infinit sau nu.

O sa vezi ca atunci cand o sa ajungi printra 12 sau la facultate cineva o sa iti explice ca universul e finit . Asta este demonstrat stiintific si se si poate calcula marimea sa .... nu imi aduc amince sigur cine a realizat acest calcul ... va rog daca ma puteti ajuta cu aceasta informatie .Si universul este si in continua expansiune pana toata materia din univers va devenii materie intunecata . Asa mi-a fost explicat mie de catre un profesor de fizica doarte inteligent , Scuzatima ca nu am putut sa redau exact cum mi s-a explicat mie .

Link to comment
Share on other sites

O sa vezi ca atunci cand o sa ajungi printra 12 sau la facultate cineva o sa iti explice ca universul e finit . Asta este demonstrat stiintific si se si poate calcula marimea sa .... nu imi aduc amince sigur cine a realizat acest calcul ... va rog daca ma puteti ajuta cu aceasta informatie .Si universul este si in continua expansiune pana toata materia din univers va devenii materie intunecata . Asa mi-a fost explicat mie de catre un profesor de fizica doarte inteligent , Scuzatima ca nu am putut sa redau exact cum mi s-a explicat mie .

Esti cu un an mai mare ca mine si imi spui despre ce se preda la facultate. Nu imi poate explica cert ca universul e finit, pentru ca nu se poate afla asta (sau cel putin, nu acum). Are vreo 93 de miliarde de ani lumina, la momentul actual. Daca nu poti "reda exact cum ti s-a explicat", nu te mai obosi, pentru ca vorbesti in dodii. Vezi teoriile postate de mulexi cu privire la sfarsitul universului, daca tot zici de continua expansiune.

Link to comment
Share on other sites

Nu ai cum sa determini marimea universului in spatiu si timp cu exactitate si doar sa aproximezi.

Profesorul tau,suepr desptept crede in una din ele..

Există mai multe teorii despre soarta Universului.

- S-ar putea dilata la nesfârşit, dispărând pur şi simplu.[necesită citare]

- S-ar putea opri din dilatare şi să rămană ca atare.[necesită citare]

- Ar putea atinge o dimensiune maximă, iar apoi să se contracte până la prăbuşirea datorită gravităţii - teoria Big Crunch.[necesită citare]

- Ar putea trece prin faze alternative de dilatare şi contracţie la nesfârşit.[necesită citare]

- Ar putea izbucni un nou Big Bang care va crea la rândul lui un alt Univers

Link to comment
Share on other sites

Există mai multe teorii despre soarta Universului.

- S-ar putea dilata la nesfârşit, dispărând pur şi simplu.[necesită citare]

- S-ar putea opri din dilatare şi să rămană ca atare.[necesită citare]

1. Asta nu e cumva Big Rip?

2. Nu prea cred ca se poate intampla un astfel de scenariu. Viteza de expansiune este in continua crestere si nu imi dau seama ce forta ar putea aparea care sa realizeze un echilibru si expansiunea sa stagneze.

Link to comment
Share on other sites

Guest Xspeed

a fost facut de DUMNEZEU, pt ca asa e vointa lui, si noi nu ar trebuie sa punem intrebari si sa cercetam pt ca ajungem in iad ( period )

Link to comment
Share on other sites

a fost facut de DUMNEZEU, pt ca asa e vointa lui, si noi nu ar trebuie sa punem intrebari si sa cercetam pt ca ajungem in iad ( period )

Color-blind much?

DISCUTIE PUR STINTIFICA.FARA BASME CREATIONISTE.

E trist sa te gandesti la lucrurile de genul asta. In primul rand pentru ca e clar imposibil ca intr-o viata omeneasca sa se confirme vreo teorie iar in al 2-lea rand, prea putini oameni sunt interesati de stiinta si progres.

Oamenii din ziua de azi sunt mult mai porniti pe tot felul de chestii marunte gen petrolul, culoarea, religia etc. Cum a zis Hypatia in Agora, mai multe lucruri ne unesc decat ne despart.

Totusi, oamenii se indreapta cu pasi repezi spre un razboi nuclear din cauza unor prieteni imaginari cu privirea in pamant fara sa aiba curiozitatea sa isi ridice ochii spre cer si sa rezolve misterele universului.

Cat despre teorii, eu cred ca materia pur si simplu a existat dintotdeauna. Avand in vedere ca este imposibil sa distrugi materia, in momentul asta mi se pare plauzibil ca materia sa nu poata sa NU existe, sa fie imperativ ca materia sa existe.

Asa cum oamenii accepta spatiul ca fiind infinit, asa eu accept a 4-a dimensiune (timpul) ca fiind infinita, in special timpul materiei. De la materie pana la stele, planete, viata si inteligenta, exista alte stiinte care le cerceteaza si sunt destul de aproape de niste dovezi foarte convingatoare.

Link to comment
Share on other sites

Guest SherkaN

Exista N teorii ... un search pe youtube si ai sa vezi cel putin 10 oameni de stiinta care iti prezinta 10 teorii diametral opuse , si iti vine sa crezi ca fiecare e adevarata. Singurul lucru cu care am vazut ca au cazut de acord este ca Universul are forma de gogoasa , cu un mare gol in centru, mai mult de atat .. cred ca teoria lu' Einstein e singura care ramane in picioare ... deocamdata.

prea putini oameni sunt interesati de stiinta si progres.

Oamenii din ziua de azi sunt mult mai porniti pe tot felul de chestii marunte gen : rujuri, farduri, bikini cu bretele transparente si seminte de floarea soarelui fara sare.

Adevarul e ca toata NASA , Cambridge si Oxford se uita la Bendeac si sunt nebuni dupa sexi braileanca, e normal sa isi piarda interesu` pt. stiinta.

eDit : cred ca vom avea parte de multe lamuriri cand vom descoperi care-i treaba cu gaurile negre, am inteles ca se cauta metode prin care sa faca posibila observarea fenomenului de distrugere a materiei ... asta cred ca ne va raspunde la multe intrebari ... insa va da nastere la alte multe intrebari, sper doar sa apuc sa traiesc sa vad si eu asta :D

LE : App. ai fi putut sa faci si tu un rezumat, si sa ne spui ce-ai inteles tu din pomelnicu` ala , cu cuvintele tale, ca asa deschid si eu 300 de topic-uri cu copy-paste de pe wikipedia si par interesant , sau iti vin cu un raspuns de pe vreun site tot cu copy paste ca nu-i greu, ideea e sa spunem fiecare ce stie si ce-a inteles, asta inseamna sa "discutam pe marginea unui subiect" , nu sa iti dau copy-paste de pe toate site-urile dedicate ...

Link to comment
Share on other sites

a fost facut de DUMNEZEU, pt ca asa e vointa lui, si noi nu ar trebuie sa punem intrebari si sa cercetam pt ca ajungem in iad ( period )

:banghead: de unde apareti frate?

on: Universul este într-o continua "schimbare", dar sunt de parere ca are o anumita limita, nici un lucru nu este infinit...... desigur ca vor mai dura cateva sute de ani pana vor explora o mica parte din "univers" dar sunt aproape sigur ca intr-o mie de ani se v-a gasi cel putin o margine a universului.

Link to comment
Share on other sites

:banghead: de unde apareti frate?

on: Universul este într-o continua "schimbare", dar sunt de parere ca are o anumita limita, nici un lucru nu este infinit...... desigur ca vor mai dura cateva sute de ani pana vor explora o mica parte din "univers" dar sunt aproape sigur ca intr-o mie de ani se v-a gasi cel putin o margine a universului.

ok.. si dincolo de aceasta margine ce este?

Link to comment
Share on other sites

:banghead: de unde apareti frate?

on: Universul este într-o continua "schimbare", dar sunt de parere ca are o anumita limita, nici un lucru nu este infinit...... desigur ca vor mai dura cateva sute de ani pana vor explora o mica parte din "univers" dar sunt aproape sigur ca intr-o mie de ani se v-a gasi cel putin o margine a universului.

Xspeed era ironic. :D

Daca intr-adevar universul este finit, ne va lua de sute de ori mai mult sa ajungem la marginea universului, pentru ca acesta este inca in expansiune (una ce se accelereaza continuu) si nici nu visam la nave care sa calatoreasca prin gauri de vierme sau care sa se deplaseze folosind tehnologii necunoscute. Si cum am descoperi marginea? Ne-am lovi de un zid? De multe ori ma intreb asta.

ok.. si dincolo de aceasta margine ce este?

Poate un alt univers?

Link to comment
Share on other sites

Poate un alt univers?

eu prin univers inteleg "tot in afara de noi". ca e un univers ca sunt 15.. un lucru e cert.. dincolo de ele este infinitul.. ca nu este nimic si asta tot inseamna ca este ceva.. un nimic infinit.

Link to comment
Share on other sites

ok.. si dincolo de aceasta margine ce este?

O intrebare buna!

Conform Legii atractiei

Orice lucru mic este atras de un lucru mai mare. {ca masa ma refer}

In acest moment se afirma ca universul este o infinitate de stele, galaxii, etc. lucru care nu poate fi adevarat.

Scurt si la obiect sa nu prapadesc timpu' pretios..... vid.

Link to comment
Share on other sites

Universul ...chiar as vrea sa vad "capatul universului" , am vazut odata o emisiune despre asta ...sincer nu stiu ce sa cred , finit/infinit , momentan nu putem estima nimic ...este mare asta e lucru cert , in schimbare ...oricum ..stim prea putine lucruri despre univers ..si sunt atatea intrebari ..

Link to comment
Share on other sites

Unviersul este infinit.Dar,sa presupunem ca esti finit.Cum crezi ca ai putea sa ii gasesti marginea?Ai da cu capul intr-un perete invizibil?Nu poti sa zici ca are o margine sau ca are o forma.

Interesant video, il urmaresc acum. Am gasit un comment acolo, care e mai mult decat perfect:

Your "god" doesn't exist. And certainly not the one described in your bible. Your religion is an invention of man, to make you feel better about your life. Because the reality is this: You are not a "special creation" of some magical being. You are an insignificant speck, an accident of evolution, living on a tiny rock in a sea of galaxies. And when you die, nothing happens. Grow up, stop believing in your fairy tales, and get on with your life.

Link to comment
Share on other sites

Unviersul este infinit.Dar,sa presupunem ca esti finit.Cum crezi ca ai putea sa ii gasesti marginea?Ai da cu capul intr-un perete invizibil?Nu poti sa zici ca are o margine sau ca are o forma.

Orice este posibil de aceea ne consideram oameni , de aceea noi suntem specia dominanta pe aceasta planeta,

Desi in acest moment pare practic imposibil daca omenirea i-si continua "drumul curent" si nu epuizam de tot resursele terei {sau poate ar fi lucru bun sa o facem}, si nici un conflict militar de proporti nu va avea loc sunt sigur ca la un moment dat se poate gasi o margine. latura.....

btw : VIdeoul este bullshit

Link to comment
Share on other sites  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...