Jump to content
Guest HateLord

În 2011, România mai poate împrumuta doar 3 miliarde de euro

Recommended Posts

Guest HateLord

Tănăsescu: "Dacă nu vom învăţa că nu mai putem consuma pe datorie, criza a trecut degeaba peste noi"

România mai poate trăi pe datorie doar în 2010. Din 2011 statul va fi nevoit să trăiască numai cu banii proprii. Economia locală nu poate susţine o datorie publică mai mare de 35% din PIB, în condiţiile în care, la începutul acestui an, ea a ajuns deja la peste 29%, susţine Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. "Nivelul maxim pe care România şi-l poate permite este de 35% din PIB, dar dezvoltarea trebuie să continue. Trebuie să fim mai inovativi, iar un sprijin pentru guvern în acest sens sunt cei care lucrează în economia reală", a declarat joi Tănăsescu, prezent la un seminar pe teme economice.

Marjă de 2% din PIB

La sfârşitul acestui an, conform calculelor Gândul pe baza estimărilor din toamnă ale Fondului, datoria publică ar putea ajunge până la 33-34% din PIB la finele acestui an (circa 43 de miliarde de euro), ceea ce înseamnă că în 2011 statul mai poate împrumuta cel mult echivalentul a 2% din PIB, respectiv sub 3 miliarde de euro, în funcţie de creşterea economică din acest an.

Oficialul FMI a explicat că, deşi "mulţi pot spune că e bine" că datoria publică e de doar 29% din PIB, "îngrijorarea este legată de ritmul de creştere", în contextul în care această datorie s-a dublat în doi ani şi jumătate. "Dacă o ţinem tot aşa, vom ajunge - ce Grecia, ce Portugalia?- la scoruri foarte mari, fără să vedem rezultate", a subliniat oficialul FMI. Printre motivele pentru care România nu îşi poate permite să se îndatoreze la fel de mult ca alte state se numără atât accesul redus la dobânzi avantajoase, cât şi ponderea mică a veniturilor în PIB, respectiv ponderea din ce în ce mai mare în banii încasaţi de stat a dobânzilor plătite băncilor. Anul acesta, statul ar putea plăti băncilor până la 2,5 miliarde de euro pe dobânzi, aproape dublul fondurilor alocate Transporturilor.

Sunt şi veşti bune

Sunt însă şi veşti bune. Datorită acordului cu FMI şi a politicii BNR de încurajare a creditării şi de asigurare a lichidităţii în piaţa financiară locală, statul se poate împrumuta din ce în ce mai ieftin de la bancheri. În momentul de faţă, Finanţele se împrumută, în lei, la o dobândă anuală de 7,88%, adică aproape la jumătate din dobânda de 14% pe an cerută de bancheri în ianuarie 2009. Cum mare parte din datoria publică este pe termen scurt, când Finanţele vor face acum credite noi pentru a le plăti pe cele vechi, vor reduce costul împrumutului pentru că dobânzile sunt aproape la jumătate.

În acelaşi timp, România are avantajul unui potenţial de creştere economică foarte înalt. "Sunt optimist, dar depinde de noi cum vom recupera ce am pierdut în ultimul an şi cât de repede vom reuşi să atingem potenţialul de 5-6% creştere economică pe care România o are. Previzionez pentru acest an o creştere economică de 1,3-1,5%, o accelerare în 2011, urmând ca în 2012 să ajungem la potenţialul pe care îl are România de 5-6%", spune Tănăsescu. El a precizat că aprecierea PIB nu va mai fi la fel de mare ca cea de dinaintea crizei, de 6% din PIB an de an.

Sursa

Guest stefteo21

Creste imediat economia :D ia sa vedeti... cum dintotdeauna am fost inventivi o facem si de data asta :)

Totusi, ce se intampla in cazul unui colaps economic ? Luminati-ma si pe mine...

Totusi, ce se intampla in cazul unui colaps economic ? Luminati-ma si pe mine...

Nu suna bine:

Incetinire brusca si dramatica a activitatii economice, ducand la o cadere brutala a preturilor si in consecinta la un nivel ridicat al somajului. Colapsul economic poate fi consecinta unei crize economice.

ce sa treaca?cand a fost romania pe picior mare?cand au trait oamenii bine?...pe timpul lui Jupuitu'?

romanii se vor chinui pana cand vor mai avea politicieni si omeni precum cuza,kogalniceanu...

pana atunci...ne chinuim.

Mare dreptate, niciodata economia Romaniei nu a fost asa de mare incat sa traiasca fiecare om bine in adevaratul sens al cuvantului.

ce sa treaca?cand a fost romania pe picior mare?cand au trait oamenii bine?...pe timpul lui Jupuitu'?

romanii se vor chinui pana cand vor mai avea politicieni si omeni precum cuza,kogalniceanu...

pana atunci...ne chinuim.

sory dar eu o duc bine.. , mii se rupe de tot parlamentu si asa mai departe , imi vad doar de problemele mele si am grija ca la serviciu sa dau randament bun. Nu sunt bugetar ca sa lamurim, dar nici la privati nu ploua cu bani.. si trebuie sa muncesti ca sa castigi bani frumosi .. asta fac si primesc pe masura.

Ca sa traiesti bine trebuie sa si muncesti, dar uitativa si voi in jur.. toata lumea doar sta si se plange. Cum majoritatea de pe aici considera ca noi o sa traim bine cand banii o sa stea pe garduri.. mentalitatea asta nu o sa dispara in veac. (PS: Vezi piesa de la Cassa Locco)

sory dar eu o duc bine.. , mii se rupe de tot parlamentu si asa mai departe , imi vad doar de problemele mele si am grija ca la serviciu sa dau randament bun. Nu sunt bugetar ca sa lamurim, dar nici la privati nu ploua cu bani.. si trebuie sa muncesti ca sa castigi bani frumosi .. asta fac si primesc pe masura.

Ca sa traiesti bine trebuie sa si muncesti, dar uitativa si voi in jur.. toata lumea doar sta si se plange. Cum majoritatea de pe aici considera ca noi o sa traim bine cand banii o sa stea pe garduri.. mentalitatea asta nu o sa dispara in veac. (PS: Vezi piesa de la Cassa Locco)

Normal ca daca stai si te plangi (si atat) nu o duci bine , asa suntem invatati , sa stam sa ne plangem de mila , unora le este rusine sa munceasca , munca nu este o rusine , este o rusine sa stai sa iti bage bani pe gat parintii tai .

Suntem deja in colaps financiar , Romania este asa de vreo 10 ani si nu o sa mai iesim cu acesti jegosi care ne conduc tara , de fura si cu mainile si cu picioarele.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...