Jump to content
EquiNox

Romania: 3,5 miliarde SMS-uri trimise si 23,5 miliarde minute vorbite in prima jumatate al anului

Recommended Posts

Românii au trimis în prima jumătate a anului 3,5 miliarde SMS-uri, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar traficul de voce a însumat 23,5 miliarde minute,cu 22% mai mult, potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), relateaza NewsIn.

De asemenea, raportul relevă creşteri pe segmentul utilizatorilor de broadband fix şi mobil, precum şi pentru traficul de voce înregistrat în reţelele de telefonie mobilă, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008.

"Traficul total de voce realizat prin intermediul reţelelor de telefonie fixe şi mobile în primul semestru al anului 2009 a înregistrat un volum de 23,5 miliarde minute, în creştere cu 22% faţă de semestrul I 2008. În timp ce traficul de voce efectuat prin intermediul reţelelor publice fixe de telefonie a scăzut cu 15%, de la 4,6 miliarde de minute în primul semestru al anului 2008 la 3,9 miliarde minute în primul semestru al acestui an, traficul de voce originat (exclusiv roaming) de utilizatorii finali în reţelele publice mobile de telefonie din România a înregistrat o creştere de aproximativ 34% faţă de perioada similară din 2008, ajungând la peste 19,5 miliarde de minute în primul semestru al anului 2009", se arată în raportul ANCOM.

Potrivit acestuia, în primul semestru al anului 2009, traficul de voce mediu lunar (inclusiv roaming "outbound") originat de pe o cartelă SIM activă a fost de 2 ore şi 13 minute, în timp ce durata medie a unui apel de voce originat în reţele publice mobile a fost de 2?01??(2 minute şi 1 secundă), în creştere fata de prima jumătate a anului trecut (când durata medie era de 1?54??).

"Potrivit datelor statistice ce caracterizează evoluţia pieţei de comunicaţii în primele şase luni ale anului 2009, telefonia fixă a avut creşteri pe mai multe segmente, continuând tendinţele din perioada anterioară. Astfel, numărul total de linii de acces la servicii de telefonie fixă a înregistrat o creştere uşoară, de la 5,17 milioane la finalul anului trecut şi, respectiv, 4,55 milioane la 30 iunie 2008, la 5,19 milioane la jumătatea acestui an, în condiţiile în care numărul total de abonaţi care utilizează aceste linii este în scădere - de la 4,12 milioane, la 31 decembrie 2008, la 4,07 milioane la 30 iunie 2009. Rata de penetrare a telefoniei fixe se menţine la un maxim istoric de 24,1% (mai mult cu 3 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008) la nivel de populaţie şi 53,7% la nivel de gospodării (mai mult cu 2,2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008)", se arată în raportul ANCOM.

În structura numărului total de linii de acces instalate, raportul dintre categoriile de clienţi s-a modificat faţă de aceeaşi perioadă din anul 2008, astfel că a crescut numărul de linii alocate clienţilor persoane juridice (de la 780.000 linii la jumătatea lui 2008 la 1,26 milioane linii în primul semestru al acestui an), în mare parte datorită dezvoltării segmentului de servicii de telefonie fixă de business de către operatorii de reţele mobile de telefonie.

Deşi numărul de cartele SIM preplatite "active" (de pe care s-a înregistrat trafic în perioada respectivă) a scăzut faţă de 31 decembrie 2008 cu 0,4%, numărul de cartele SIM pe baza de abonament a avut o creştere uşoară, de +0,1%, ceea ce a condus la o creştere a ponderii acestora în totalul cartelelor SIM active (aproape 40% dintre cartelele SIM active sunt pe bază de abonament). Din cei 9,66 milioane utilizatori pe bază de abonament lunar, 70% reprezintă utilizatori persoane fizice.

"Din punct de vedere al consumului şi în contextul reducerilor înregistrate în celelalte sectoare ale economiei, evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în prima jumătate din 2009 este liniştitoare: piaţa de comunicaţii a dat dovadă de stabilitate şi soliditate, înregistrând creşteri semnificative la nivelul traficului de voce din reţelele de telefonie mobilă şi stagnări sau creşteri uşoare în ceea ce priveşte numărul de utilizatori de telefonie. Segmentele cu cele mai mari creşteri rămân internetul broadband fix şi mobil, care ne aşteptăm de altfel să crească şi în a doua jumătate a anului", a explicat presedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Segmentul de internet broadband fix a înregistrat o creştere de aproape 6% faţă de 31 decembrie 2008, numărul total de conexiuni ajungând la 2,65 milioane, în timp ce rata de penetrare a crescut până la 12,3% la nivel de populaţie, şi la 32,1% la nivel de gospodării. În cadrul conexiunilor în bandă largă la puncte fixe, se păstrează trendul continuu crescator în cazul conexiunilor prin cablu UTP/FTP, respectiv prin tehnologie xDSL, acestea reprezentând, la jumătatea anului 2009, 51%, respectiv 28% din numărul total de conexiuni în bandă largă la puncte fixe. Totodată, conexiunile broadband la puncte mobile active au înregistrat o creştere importantă, de 59%, ajungând la valoarea de 2,4 milioane, faţă de 1,5 milioane la sfârşitul anului 2008. Numărul de locaţii cu acces la internet de tip Wi-Fi ?hotspot” este de asemenea în creştere, ajungând la aproximativ 1.000 la jumătatea acestui an.

Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de reţele sau servicii de comunicaţii electronice autorizaţi, care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie ? 30 iunie 2009.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii este institţiia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România şi veghează la respectarea acestora.

Link to comment
Guest smiley_real92

1000 d minute si 250 d sms-uri +cateva nationale imi ajung..nu-mi place sa vb la telefon..cand t poti intalni fata in fata..dar cand nu s poate..merge si asa :)

Link to comment

Nu e deloc necredibil, in zilele astea toti ne permitem un mobil .

adevarat , vedeam pe la mine pe la scoala copii in clasa a 2-a cu telefoane touchscreen :blink:

sms nu prea trimit , mai mult vorbesc , abonament power :P

Link to comment

AdyJoint, in primul rand vezi ca ai cateva 'reclame' in post-ul tau.

OT: In fiecare luna imi iau minute de la Orange si de obicei le termin pe toate, la fel si mesajele. Oare sa fie un lucru bun asta ?

nu stiu dece apare asa :blink: am pus sursa ca sa vedeti unde am gasit stirea

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...