turbomaxim Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Astazi , 15 ianurie 2009 , se implinesc 159 de ani de la nasterea poetului national al romanilor , Mihai Eminescu. Mihai Eminescu s-a nascut pe 15 ianuarie 1850, in Ipoteşti. A fost un poet, prozator şi jurnalist român. Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani sau Ipoteşti - d. 15 iunie 1889, Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, fiind supranumit şi ?luceafărul poeziei româneşti”.[1] Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator.[2] A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost d?ruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în sedinta din 25 ianuarie 1902.[3] Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române[4]. Toti lau uitat pe Mihai Eminesc Mare om.... Un patriot adevarat
Einstein Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 La multi ani Mama :) a da si lma si lui Mihai Eminescu k e nascut doar in acceasi zi
Mehico Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Desi n-a apucat Eminescu sa faca parte din comunitatea linkmania, voi muta totusi topicul acolo.Mi se pare cam ciudat sa-i urezi "la multi ani" unuia lipsit de viata. La multi ani, totusi.
[k1ll] Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Uhm, nu prea ar fi normal sa`i zici la multi ani dar nah ^^ oricum .. a avut o minte stralucita.
Domino628 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Desi n-a apucat Eminescu sa faca parte din comunitatea linkmania, voi muta totusi topicul acolo. Mi se pare cam ciudat sa-i urezi "la multi ani" unuia lipsit de viata. La multi ani, totusi. Ai dreptate,e total aiurea una e sa COMEMOREZI nuj cati ani de la nasterea poetului si alta e sa-i zici "LMA" mortului :blink:
Mehico Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Sa pastram atunci topicul pentru comemorarea lui, nu pt. "la multi ani", "sa ne traiesti"...etc.
turbomaxim Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 Sa pastram atunci topicul pentru comemorarea lui, nu pt. "la multi ani", "sa ne traiesti"...etc.thx, o greseala din partea mea...
THuG-Radu Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 mare om ? unu care era un analfabet si jumatate, betiv notoriu care n`o avut bani de`un prezervativ si`o murit de sifilis ? Foarte mare om, ce sa zic Cu ce ne mandrim si noi :-j
uLise Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 mare om ? unu care era un analfabet si jumatate, betiv notoriu care n`o avut bani de`un prezervativ si`o murit de sifilis ? Foarte mare om, ce sa zic Cu ce ne mandrim si noi :-j word ) HAHA , la asta m-am gandit si eu , dar n-am zis nimic sa nu sara astia cu gura pe mine .. Operele lui sunt neintelese : alcool , betivan , analfabet si care umbla pe la c**ve :lol: Fie la multi ani , operele tale de cacao care au impresionat pe iubitorii limbi romanii care n-au o paine pe masa :D La multi ani
Domino628 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 mare om ? unu care era un analfabet si jumatate, betiv notoriu care n`o avut bani de`un prezervativ si`o murit de sifilis ? Foarte mare om, ce sa zic Cu ce ne mandrim si noi :-j Analfabet?Nu vreau sa te jignesc,ne si cunoastem cat de cat,dar cred ca ai facut romana cu femeia de servici :blink: sau n-ai inteles nimic din ce a scris el... Betiv?Nu prea.Curvar?Din pacate da si mai ales din cauza ca nu prea a avut femei...ca o curiozitate,existau prezervative pe atunci? :blink: nu prea cred... Pt cei care nu stiu poezia asta: http://www.wattpad.com/67970-Mihai-Eminescu-Spovedanie :tiphat: ps:am impresia ca Creanga era popa din poezie iar fata Veronica "Ce vaieţi fetiţo, te supără iarba? Nicidecum părinte, mă gîdelă barba"
THuG-Radu Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Analfabet?Nu vreau sa te jignesc,ne si cunoastem cat de cat,dar cred ca ai facut romana cu femeia de servici :blink: sau n-ai inteles nimic din ce a scris el... Betiv?Nu prea.Curvar?Din pacate da si mai ales din cauza ca nu prea a avut femei...ca o curiozitate,existau prezervative pe atunci? :blink: nu prea cred... Citeste`i poeziile ... sa vezi CUM scrie. Daca era asa mare geniu, nu scria atat de taraneste si alea alea ;) Si da, existau prezervative pe atunci. http://www.sexdex.ro/index.php?option=com_...6&Itemid=46
-HoneyBfly- Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 la multi ani? :huh: Dumnezeu sa`l ierte, mai bn zis :(
KBK Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Nu sunt un fan al operelor lui dar valoarea nu poate fi negata de un om cu o cultura medie macar.Sper sa se bucure de mai multa apreciere macar din partea generatiilor care vin (desi dupa cum vad...fat chance)Si cu dedicatie..(fara numar..ca sa inteleaga toti cei care nu il inteleg ;) ) "Critici voi, cu flori desarte,/Care roade n-ati adus /E usor a scrie versuri/ Când nimic nu ai de spus." - Criticilor mei-M. EminescuBTW.. flash news pt unii:foarte putini(spre deloc) din cei de pe aici au sanse sa lase ceva in urma si sa fie tinuti minte peste 100 de ani, asa ca macar sa apreciem ce avem sau am avut.
Mayhem Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 La multi ani!@au facut in liceu la noi o adunare mai mare in sala de festivitati unde s-a vorbit despre Eminescu (poze, poezii etc.)
Ioana Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 mare om ? unu care era un analfabet si jumatate, betiv notoriu care n`o avut bani de`un prezervativ si`o murit de sifilis ? Foarte mare om, ce sa zic Cu ce ne mandrim si noi :-j Studiile le incepe probabil in casa. In 1858 e inscris in clasa a III-a la National-Hauptshule, scoala primara greco-orientala din Cernauti. In 1860, absolvind clasa a IV-a este elev la ”K.K. Orber-Gimnasium” din acelasi oras, dar in 1862 paraseste scoala si se intoarce la Ipotesti. 51883phq84tih5n Debutul literar cu poezia ocazionala ?La mormantul lui Aron Pumnul” intr-o brosura votiva din ianuarie 1866 a “invataceilor gimnazisti”. In acelasi an debuteaza in ?Familia” (25 februarie/9 martie) cu poezia ?de-as avea?”, salutata de Iosif Vulcan, care ii schimba numele in Eminescu. Urmeaza ?O calatorie in zori” si o traducere, apoi ?Din strainatate”, ?La Bucovina”, ?Speranta” si ?Misterele noptii”. Colaboreaza in continuare la ?Familia”. Intre timp, insoteste ca sufleor si copist trupa lui M. Pascaly in turnee in Transilvania si Moldova, fiind si sufleur in trupa lui Iorgu Caragiale sau la Teatrul National din Bucuresti. Tatal sau il va trimite insa la universitatea din Viena, cu toate ca ii lipseau atestatele gimnaziale. Intre 1869-1872 audiaza cursuri de filozofie, drept, economie politica, limbi romanice, medicina, citeste enorm, mai ales filozofie si stiinte. Desi isi consacra cea mai mare parte lecturilor si creatiei poetice, participa entuziast la viata studentimii romane grupata in societatea ?Romania Juna”, leaga prietenii, publica articole in ?Albina” si ?Federatiunea” din ?Pesta” ori in ?Familia”. Inceputul carierei de poet Incercand o apropiere de cercul junimist, trimite la Iasi poezia ?Venere” si ?Madona”, care apare in ?Convorbiri literare” (15 aprilie 1870). Incurajat de succes, publica ?Epigonii” si ?Mortua est”(1871), poezii care-i vor servi lui Titu Maiorescu ca argumente ale ?directiei noi”. In vara anului 1872 paraseste Viena. La Iasi, citeste in sedintele ?Junimii” si publica poeziile ?Egipetul”, ?Inger si demon” si ?Floare albastra” precum si nuvela ?Sarmanul Dionis”. Convins sa-si continue studiile universitare, pleaca la Berlin avand asigurarea unei subventii din partea ?Junimii”. Intre 1872-1874 frecventeaza cursuri de filozofie, istorie antica, drept, medicina, sanscrita, mitologie comparata, geografie. Revine in tara fara a-si lua doctoratul si, intre 1874-1876, este pe rand director al Bibliotecii Centrale, profesor la Institutul academic, revizor scolar pentru judetele Iasi si Vaslui, redactor la ?Curierul de Iasi”. Din octombrie 1877 este redactor la Bucuresti, la ziarul conservator ?Timpul” (alaturi de Slavici, care-l chemase, si de I.L. Caragiale) pana in vara lui 1883. Sunt anii cei mai fructuosi, dar si de munca epuizanta incheiata cu instalarea definitiva a bolii care-i marcheaza tragicul destin. Pana la moartea survenita in zorii zilei de 15 iunie 1889, mintea poetului ramane, cu scurte momente de luciditate dureroasa, confundata in intuneric. Deosebit de exigent, apublicat putin in cei 17 ani de activitate literara. In decembrie 1883 apare editia maioresciana (pe coperta:1884) cuprinzand 61 de poezii (plus trei variante la ?Mai am un singur dor”) toate publicate sau republicate in ?Convorbiri literare” si 17 inedite. Si totusi, opera lui Eminescu este imensa. Editia monumentala de ?Opere” initiate de Perpessicius, in 1939, ajunsa la al IX-lea volum in 1980, este departe de a fi completa. Poezia de inceput se incadreaza in contextul liricii romantice pasoptiste. ?La Heliade”, ?Epigonii”, ?Mureseanu” indica optiunile poetului si conceptia mesianica. ?Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”, ?Horia”, ?La Bucovina”, ?Din strainatate” transcriu crezul patriotic, dorul si nostalgia meleagurilor copilariei. Tematica sociala e prezentata in ?Junii corupti”. Preferinta pentru mister, nocturn si meditatie se simte in ?Misterele noptii”, cum in aceleasi tipare se configureaza iubirea romantica (?Amorul unei marmure”), erotica apropiindu-se de Alecsandri (?De-as avea?”) sau Bolinteanu (?O calarire in zori”). Ti se pare analfabet? #-o on : Odihneasca-se in pace...
turbomaxim Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 Mai bine postam ceva legat de Guta sa ii fac fericiti
Domino628 Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Daca era asa mare geniu, nu scria atat de taraneste si alea alea ;)Frate tu ai uitat in ce an a scris Eminescu? :blink: de regionalisme si arhaisme ai auzit? :huh:
turbomaxim Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 Citeste`i poeziile ... sa vezi CUM scrie. Daca era asa mare geniu, nu scria atat de taraneste si alea alea ;) Si da, existau prezervative pe atunci. http://www.sexdex.ro/index.php?option=com_...6&Itemid=46 Poate erau prezervative ,dar creezi ca se gaseau la magazin ca akum?)
Nimeni Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Continutul acestui topic nu face cinste forumului linkmania deoarece majoritatea celor care au postat aici sunt semi-analfabeti si nu au citit in viata lor o poezie. De dragul celui mai mare poet roman , rog un moderator sa inchida topicul.
tthdd Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 marea mandrie nationala, se otravesc si acum scolile si liceele din cauza lui, pff d-abia astept sa scapam de poeziile celor care au murit acum 200 de ani, niciun LMA, mai bine nu era lol
turbomaxim Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 Pentru cei care cred ca Eminescu a fost un mare manelist....http://ro.altermedia.info/calendar/adevratul-eminescu_3172.html Ce a reprezentat Eminescu pentru istoria Romaniei,el nu a fost doar un scriitor...Dar ce sa mai, daca nu zice fara numar, si are mai mult de 3 clase nu e important,am ajuns sa dam mari poeti pe tiganii cu 3 clase.Un geniu ca Eminescu se naste odata la 1 mileniu....