Jump to content
andypopa

Cu sau fara icoane in scoli

Recommended Posts

Posted

Nu vreau sa scriu multe si nici nu vreau sa ma leg de o religie sau alta, dar atata timp cat exista o multime de religii intr-o tzara democrata, mi se pare aiurea ca intr-un loc public (mai mult o intitutie culturala, educationala, guvernamentala) sa se puna tot feluri de icoane, statui, chipuri cioplite, etc.

Nu vreau sa trec acuma aici parerile mele despre diferite secte religioase, am vrut doar sa notez: CA NU SUNT DE ACORD CU ICOANELE IN SCOLI

Posted

Ceea ce nu cred ca înţelegi tu Andy şi restul celor care nu sunt de acord cu prezenţa simbolurilor religioase în şcoli e un lucru : fie că îţi place sau nu,trăieşti într-o societate cu anumite reguli care de bine de rău trebuie respectate. Şi uneori,acest respect pentru reguli se reduce la a respecta ceea ce vrea majoritatea (după cum a explicat şi Thora anterior,democraţia este dictatura majorităţii ).

Legat de problema discriminării,la fel pot să vină şi elevii pakistanezi din liceele din România şi să spună că se simt deranjaţi (discriminaţi) de prezenţa stemei României pe pereţii clasei în care ţin cursurile. Deşi pare oarecum forţată comparaţia,e cât se poate de potrivită.

Stema României ca şi celelate însemne prezente prin şcoli sunt pe picior de egalitate şi se alătură crucilor şi icoanelor prezente în clase,ca simbol al creştinătăţii populaţiei majoritare ce trăieşte în această ţară,credinţa asta fiind unul din pilonii de susţinere ai civilizaţiei româneşti din cele mai vechi timpuri.

Nu vorbim aici de creştinismul care e considerat de unii "calea cea dreaptă",vorbim de faptul ca o anumită credinţă (în cazul nostru ortodoxia) este una din principalele valori spirituale ale majorităţii populaţiei ţării.

Discriminare şi nedreptate ar fi în momentul în care ai fi obligat de către cineva să ai aceleaşi convingeri religioase cu majoritatea.

Cum tu însuţi recunoşti că nu îţi inspiră nimic simbolurile respective şi treci pe lângă ele nepăsător nu pot să consider sentimentul tău de persoană discriminată decât ca fiind un moft.

Posted

Te inseli. Executiile publice fara impact la public sunt non-sens. Armatele romane scoteau cu forta populatiile locale la executii pentru luare-aminte, altfel nu si-ar fi avut rostul.

Se poate sa n-am dreptate si n-am sa-ti evit replica... In mod sigur aveau un scop "motivational", dar... cu forta? Da-mi un citat.

Atata timp cat trebuie sa ocolesc anumite locuri, inseamna ca mi-am pierdut libertatea.

Nu TREBUIE sa ocolesti acele locuri, doar nu-ti dicteaza bucata din creier care se ocupa de religie "Hopa, o sinagoga! Stanga-mprejur, repede pana nu ti se distruge integritatea religioasa!'. Daca nu vrei, nu treci.

1. DEMOCRATIA = DICTATURA MAJORITATII. Stiu ca suna crud si crunt pentru tine, dar asta inseamna inca de la inventarea conceptului de catre grecii antici. Stiu ca in zilele noastre se incearca ca democratia sa fie DICTATURA UNEI MINORITATI ("discriminare pozitiva","political correctness"), ceea ce insemna TOTALITARISM si ABSURDITATE.

Nu e discriminare pozitiva, este NEUTRALITATE. Discriminare pozitiva era sa pui icoane cu alti lideri religiosi.

2. Nu esti obligat sa frecventezi o scoala de stat din Romania daca te deranjeaza iconografia ortodoxa. Du-te la o scoala privata, eventual una din Europa de Vest, si in loc de icoane ortodoxe il vei avea pe perete pe Isus rastignit. Si nu, in Germania nu le poti spune nemtilor sa dea crucea jos de pe perete, ca te zboara.

La asta o sa raspund cu un citat fantastic salvator de situatie pe care tocmai l-am gasit. Continua sa citesti.

Nu, 1500 de ani de istorie nu se pot schimba. Stalin, pentru a pastra Moscova si pentru a castiga razboiul cu Germania a trebuit sa-l scoata pe Patriarh din puscarie, chestiile astea nu se sterg cu buretele. Du-te tu la sarbi si explica-le ca sunt niste retarzi religiosi :D

Cu buretele nu, dar incet si sigur... cu multe lavete, da.

La faza asta un mare LOL. Pai romanii de 3000 de ani au incredere in Biserica (Zamolxis & "shits"). Vrei sa zici ca dupa 3000 de ani vi tu sa le explici romanilor ce si cum. Let's get be serious.

Zalmoxis (sau Zamolxis, Samolxis, Salmoxis, Samolxis sau cum preferati voi ca sa nu se bage scandalagii) si religia henoteistica ce il feature-eaza nu are nicio legatura cu crestinismul.

Dupa tine ar trebui sa se trezeasca in primul rand sarbii,francezii, italienii si grecii, dar si rusii, nemtii, moldovenii, britanicii, polonezii, cehii, slovenii, cam toata Europa.

Da :) Stiu, multa lume... N-o sa-i trezesc eu, nu e treaba mea si nu asa imi dicteaza religia. Eu... imi vad de ale mele, categorie in care intra si asta cu icoanele.

---------

Angelblack mi-a luat multe vorbe din gura, as vrea sa citez ceva din ce-a zis:

Asa se inmulteste crestinismul.. nu pentru ca oamenii sunt convinsi de credinta.

Daca ai fi pus la 14 ani in situatia de a-ti alege credinta... ar fi cu totul alta poveste. Daca ai zice crestinism, din respect fata de sine te-ai duce la biserica, ai tine post & alte obiceiuri crestine. Ti-ai da la un moment dat seama ca nu e chiar asa de roz, ca nu-ti place ideea de zeu care sa te guverneze... ti-ar parea rau.

---------

@Blaidy: Continua sa citesti :)

@OldMan:

Thora, mai devreme sau mai tarziu poate ai sansa sa iesi din intunericul si ignorantza in care te-au aruncat cel mai probabil parintii tai. Cum spunea cineva este o lupta pe care nu mai aveti cum s-o castigati. Atata timp cat va exista saracia si lipsa de educatie biserica va avea adepti in continuare. Nu multi dar vor fi. Ziceai ceva de 80% din populatia Romaniei are incredere in biserica.

Hai sa nu fim harsh aici. Poate Thora a ales singura crestinismul drept religie... Astea sunt treburi personale, iar asta se vrea o discutie obiectiva.

Tinand cont de alternativa adica clasa politica cred ca si eu am mai multa incredere in biserica.

Hehe... Word aici OldMan. (chiar vroiam sa zic "word old man". coincidenta)

@KaniMafia:

Nu e chiar asa cum zici tu...ar trebui pastrate icoanele in scoli...nu sunt bani aruncati aiurea...sunt bani aruncati in numele Domnului...oare de ce mi se pare mie ca tu pri esti ateu ori esti de alta religie...

In numele Domnului a carui existenta am vazut cat de riguros este dovedita stiintific ;) Domnul Verhulst este ateu.

si acuma...o intrebare pt toti care vorbesc aiurea...in frunte cu Andy...:

Care este religia oficiala in Romania?

Am scris si mai sus dar vad ca nu vreti a citi sub nicio forma: Religia oficiala in Romania este crestinismul ortodox. Ceea ce nu intelegi tu: religia oficiala este crestinismul ortodox fiindca este principalul cult, nu pentru ca "asa e bine", sau pentru ca "asta e calea cea dreapta". Daca i-am avea drept cult majoritar pe budisti, religia oficiala in Romania ar fi budismul. Cititi asta de cateva ori pana chiar intelegeti ce vreau sa spun.

In conformitate cu datele oferite la 7 ianuarie 1992 de recensamantul populatiei apartenenta la religii a românilor era urmatoarea: ortodocsi 19,802,389 (86.8%); romano-catolici 1,161, 942 (5.0%); reformati 802,454 (3.5%); greco-catolici 223,327 (1.0%); penticostali 220,824 (1.0%); baptisti 109,462 (0.5%); adventisti 77,546 (0.3%); unitarieni 76,708 (0.3%); musulmani 55,928 (0.2%); biserica lui Hristos 49,963 (0.2%); confesiunea evanghelica a lui Augustan 39,119 (0.2%); apartinand bisericii de rit vechi 28,141 (0.1%); sinodo-presbiterieni 21,221 (0.1%); de alta credinta nenumita 56,329 (0.2%); atei 34,645 (0.15%).

@Beethoven: toate cultele sunt acceptate si se pot manifesta in limitele legii (vezi semnatura). He (KaniMafia) has got a point there man. ;)

@silversky: eu zic ca e mult prea fortat exemplul dat de tine.

Acum, sa va arat ce-am gasit:

(7) Statul asigura libertatea învatamântului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. În scolile de stat, învatamântul religios este organizat si garantat prin lege.

Ce-am zis eu de Buddha, LaVey si Satana dupa cum este vazut in biblie?

Acum, va mai intreb odata, cum v-ar place sa vedeti icoanele alea in clasele in care invata copii vostrii? Ati face scandal? Eu cred ca da... degeaba insa, doar e dreptul meu: garantat de Constitutie. :D

Posted

@silversky: eu zic ca e mult prea fortat exemplul dat de tine.

E o situaţie mai extremă dar evidenţiază exact ceea ce am vrut să-ţi spun : că locul crucii respective este alături de celelalte simboluri naţionale.

Fă te rog un exerciţiu de imaginaţie şi vezi ce ţine vulturul din stema României alături de sceptru ? Crucea.

Din punctul meu de vedere exemplul ăsta încheie orice discuţie pe tema asta.

Şi ca să închei,eu nu văd care e faza cu atâtea citate din constituţie,că dreptul la libera exprimare e garantat,dreptul la propriile credinţe religioase, etc, etc. când aici nici nu e vorba de aşa ceva.Nimeni nu îţi interzice să te manifeşti după cum doreşti,nimeni nu îţi închide gura,dovadă că şi tu ai avut libertatea de a alege să fi satanist.

Posted

Am scris si mai sus dar vad ca nu vreti a citi sub nicio forma: Religia oficiala in Romania este crestinismul ortodox. Ceea ce nu intelegi tu: religia oficiala este crestinismul ortodox fiindca este principalul cult, nu pentru ca "asa e bine", sau pentru ca "asta e calea cea dreapta". Daca i-am avea drept cult majoritar pe budisti, religia oficiala in Romania ar fi budismul. Cititi asta de cateva ori pana chiar intelegeti ce vreau sa spun.

In conformitate cu datele oferite la 7 ianuarie 1992 de recensamantul populatiei apartenenta la religii a românilor era urmatoarea: ortodocsi 19,802,389 (86.8%); romano-catolici 1,161, 942 (5.0%); reformati 802,454 (3.5%); greco-catolici 223,327 (1.0%); penticostali 220,824 (1.0%); baptisti 109,462 (0.5%); adventisti 77,546 (0.3%); unitarieni 76,708 (0.3%); musulmani 55,928 (0.2%); biserica lui Hristos 49,963 (0.2%); confesiunea evanghelica a lui Augustan 39,119 (0.2%); apartinand bisericii de rit vechi 28,141 (0.1%); sinodo-presbiterieni 21,221 (0.1%); de alta credinta nenumita 56,329 (0.2%); atei 34,645 (0.15%).

@Beethoven: toate cultele sunt acceptate si se pot manifesta in limitele legii (vezi semnatura). He (KaniMafia) has got a point there man. ;)

Imi pare rau, dar nu ai dreptate. Religia oficiala (religie de stat) exista doar daca e decretata - asa cum este decretata limba oficiala - Limba Romana. Atat timp cat nu scrie in Constitutie acest lucru, in Romania nu exista religie oficiala, doar religii acceptate cu o pondere mai mult sau mai putin importanta.

Ca fapt divers, referitor la statistica pe care o prezinti, sunt sigur ca in 2006 datele sunt mult schimbate. Numarul celor numiti in mod general "pocaiti" - imi cer scuze daca cineva considera ofensatoare acesta denumire, dar nu este in intentia mea sa jignesc pe cineva - a crescut intr-un mod spectaculos.

Intr-o scoala de stat, intretinuta pe banii tuturor contribuabililor, nu mi se pare corect sa se afiseze simbolurile unui singur cult, chiar daca este majoritar. Personal trebuie sa recunosc insa ca nu ma deranjeaza icoanele, ceea ce scriu aici se refera pur la aspectul mentionat mai sus. Nu critic Biserica, ci Statul care accepta acest lucru.

Posted

Ca fapt divers, referitor la statistica pe care o prezinti, sunt sigur ca in 2006 datele sunt mult schimbate. Numarul celor numiti in mod general "pocaiti" - imi cer scuze daca cineva considera ofensatoare acesta denumire, dar nu este in intentia mea sa jignesc pe cineva - a crescut intr-un mod spectaculos.

Gandeste-te la altceva... la toti aceea sub 18 ani care sunt atei si cand vine ala cu recensamantu raspunde tata/mama in locul lor, normal ca ei (crescuti in alte timpuri) vor alege religia ortodoxa ? la fel si daca un cuplu locuieste impreuna, mai multi colegi stau in acelasi apartament... unul din ei sa fie ortodox si restu atei... dar din intamplare e cel crestin acasa in momentul respectiv, ghici ce zice ala la recensamant?

in orice caz, se deviaza de la situatia initiala... NU sunt de acord cu icoanele in scoli :blink:

Posted

...desi nu mai cred demult intr-o religie sau alta eu sunt de acord si in aceeasi masura sustin prezenta icoanelor in salile de clasa (care demult sunt transformate in bar/bordel/teren de fotbal/ring de box).

Ma intreb daca acest subiect va deveni popular si printre elevii din licee/scoli si in acel moment elevii musulmani vor dori pe perete atarnata o semiluna,cei evrei o stea si tot asa... oare se va lua vreo masura?

Posted

Observ cu tristete k sunteti atei cu totii..ba nu vreti icoane..ba nu credeti in D`zeu...am citit ce ati scris..si ma doare capull...stii ceva...daca la mine la facultate imi scoate icoanele din salile de curs..vin eu cu icoana si mi`o pun pe perete...e dreptul meu garantat de constitutie..sau mi`o pun pe masa..ia mai lasati`ma ca am si inceput sa ma enervez..sunteti un popor de pocaiti si ignoranti....nu`ti convine ca ai icoana in clasa...dute in alta tara...mutate..

Posted

daca la mine la facultate imi scoate icoanele din salile de curs..vin eu cu icoana si mi`o pun pe perete...e dreptul meu garantat de constitutie..

si e dreptul altuia garantat de Condtitutie sa o dea jos... (aici intervine si puterea :D )

Posted

Ceea ce nu cred ca înţelegi tu Andy şi restul celor care nu sunt de acord cu prezenţa simbolurilor religioase în şcoli e un lucru : fie că îţi place sau nu,trăieşti într-o societate cu anumite reguli care de bine de rău trebuie respectate. Şi uneori,acest respect pentru reguli se reduce la a respecta ceea ce vrea majoritatea (după cum a explicat şi Thora anterior,democraţia este dictatura majorităţii ).

Asta e o atitudine COMUNISTA !

Societatea, statul este un contract social (concept elaborat de Jean-Jacques Rousseau ) intre oameni. Regulile sunt facute pentru ca le-au stabilit oamenii ! Nu pentru ca au votat 4-5 cretini in parlament !

Doamne ajuta.. auzi cica sunt reguli. Regulile se schimba, regulile se adapteaza. Crezi ca religia pe care o aparati nu se adapteaza? De ce nu s-a ramas la Vechiu Testament? Ah da.. era depasit si nu mai credea nimeni in ce scria acolo (copii se cuplau cu mamele etc.) asa ca au INVENTAT noul testament.

Suntem o societate care este un sistem organic, in dezvoltare si in eterna adaptare.

Observ cu tristete k sunteti atei cu totii..ba nu vreti icoane..ba nu credeti in D`zeu...am citit ce ati scris..si ma doare capull...stii ceva...daca la mine la facultate imi scoate icoanele din salile de curs..vin eu cu icoana si mi`o pun pe perete...e dreptul meu garantat de constitutie..sau mi`o pun pe masa..ia mai lasati`ma ca am si inceput sa ma enervez..sunteti un popor de pocaiti si ignoranti....nu`ti convine ca ai icoana in clasa...dute in alta tara...mutate..

Kani sincer pe mine ma doare in plex daca toti colegii mei ar veni la facultate cu icoana. E decizia lor. Nu ti-am luat dreptul asta. Dar de la asta pana la a pune icoane in gradinitze si scoli generale e cale lunga !

Ma doare in shlap de ce fac ceilalti pentru ei insisi atata timp cat nu influenteaza alti oameni. Icoanele sunt o PROPAGANDA a bisericii si nimic mai mult. Mi-e greata de ce face biserica dintr-o religie atat de interesanta si frumoasa precum crestinismul. Daca nu ati inteles ultima propozitie, dati din cap ca si cum ati fi inteles. Veti parea interesanti si destepti.

Ah btw. cititi mai mult despre crestinism inainte sa-i luati apararea. Cititi biblia cu un ochi rece sa vedeti cate gauri sunt in ea. Cititi ISTORIE, filozofie, istoria religiilor lumii, cititi despre religiile pagane (de unde e inspirat crestinismul) si APOI sa mai vorbiti.

Da, nu stiati? Crestinismul e o combinatie intre religii antice (a se citi "pagane" ca deh.. suntem crestini) si filozofia socratica ( Platon , Plotin, Aristotel ). De unde credeti ca s-a inspirat Fericitul Augustin?

Va vorbesc de nume pe care nu le stiti? Atunci faceti-mi placerea si nu mai raspundeti la dezbaterea asta. Problema e mult mai adanca decat "io cred in dumnezeu si vreau sa vad icoane si pe stalpii de pe strada".

Posted

Black..stiu ce a facut biserica de`a lungul timpului..dar eu nu cred in biserica..cred intr`o forta suprema...nu am zis ca reprezentantii bisericii sunt niste sfinti..de asta nici nu ma intereseaza...dar ICOANA e ceva sfant..nu icoana a facut cruciadele..nu icoana a ars lumea pe rug..etc etc..nu confunda reprezentantii bisericii cu credinta!

Posted

icoana e ceva din lemn pe care o SFINTESTE un reprezentat al bisericii ...

Gresit..nu conteaza daca Icoana e sfintita sau nu..nu conteaza cine o sfinteste..nu conteaza de unde o ai...conteaza daca Crezi in ce semnifica ea!

Posted

Black..stiu ce a facut biserica de`a lungul timpului..dar eu nu cred in biserica..cred intr`o forta suprema...nu am zis ca reprezentantii bisericii sunt niste sfinti..de asta nici nu ma intereseaza...dar ICOANA e ceva sfant..nu icoana a facut cruciadele..nu icoana a ars lumea pe rug..etc etc..nu confunda reprezentantii bisericii cu credinta!

Desi mi-e o lene groaznica o sa expun in linii mari cele 2 mari tipuri de crestini:

1. crestinul impatimit. crede in biblie, in biserica, in dumnezeu, in post, in Isus etc. E omul incuiat la minte care nu vede nimic altceva, refuza sa se uite la trecut si face ce ii zic preotii sa faca.

2. crestinul care crede in dumnezeu doar ca o forta suprema (aici cred ca vrei tu sa te bagi Kani dar.. citeste mai departe) impersonala. O astfel de credinta ar fi DEISTA. Adica un "ceva" divin s-a intamplat si a luat nastere lumea dupa care nu se mai implica.

(paranteza) Nu am timp sa demonstrez dar o sa o spun ca o asertiune: ceea ce este in mod esential primordial nu poate fi decat SIMPLU. Daca ar fi ceva complex / compus ar insemna ca e format din elemente, deci ar putea fi descompus in elemente si mai primordiale" (end of paranteza)

Un "ceva" universal-simplu nu poate avea vointa, nu poate avea personalitate. Poate indeplini o singura actiune: cea de a exista. Este fiinta.

Ei bine biserica nu-si are nici cel mai mic rost in cazul asta. La fel si icoanele. La fel si rugaciunile.

Cel mai bun lucru ar fi sa zicem "mersi" pentru ca existam si sa mergem mai departe.

Am deviat rau de la subiectul cu icoanele din scoli.. dar sper sa aiba cineva rabdarea sa citeasca posturile mele si sa aiba si vointa de a se uita la problema cu un ochi sceptic macar o data in viata.

Posted

As vrea sa vad raspunzand la aceasta intrebare o persoana de alta religie decat cea ortodoxa. Pana acum au raspuns doar ateii care n-au nicio legatura cu religia, deci nici cu scoaterea sau pastrarea icoanelor de pe peretii scolilor sau a religiei din programa.

Eu am un coleg de facultate cu care am discutat pe tema religiei cu putin timp in urma. El este protestant si spunea ca nu il deranjeaza faptul ca ortodocsii sarbatoresc Pastele sau Craciunul. L-am intrebat cum este religia lor si mi-a raspuns ca o data la 3 luni (din cate tin minte), au un fel de sarbatoare, fac diferite specialitati culinare (vezi cozonaci, oua rosii, etc la noi). N-am stiut de ea, nu ma deranjeaza, nu avem de ce sa intram in fel si fel de polemici; ne vedem mai departe de viata.

Ateilor prefer sa nu le raspund pt ca nu vad de ce ar participa la discutie din moment ce se pune problema prezentei altor religii in randul elevilor.

Nu am nimic cu respectivele persoane (AndyPopa- initiatorul topic-ului, christian, Old Man, etc) dar din moment ce eu sunt crestin consider ca pot discuta doar cu cei din alte religii.

"Pacatul" in care cadeti multi e faptul ca va ascundeti si va folositi de portitele Consitutiei. Odata cu drepturile aveti si datorii. Mai importante sunt cele cu privire la moralitate. Consider imoral, inlocuirea icoanelor cu alte desene in care sunt prezente schingiuiri, morbiditati, etc. Astea tin de infantilism si de vorbe aruncate in aer (vezi exemplul cu steagul echipei Steaua).

Legat de atragerea ateilor catre crestinism, mi se pare o mare prostie. Nu poti forta un om sa adopte o religie cu forta. Trebuie sa aiba convngerea ca este calea corecta.

Silversky a fost putin cam dur, dar a spus adevarul gol-golut. Spre deosebire de altii care vin cu aceleasi argumente din topic-ul recent.. si care pretind ca sunt neconstitutionale anumite aspecte.

Pana cand nu "aud" o replica a unei persoane care face parte din alt cult religios n-am sa mai postez. Am mentionat mai sus de ce.

P.S. E grav faptul ca cei de 14-15 ani, abia intrati la liceu, sustin cu varf si indesat ca ei nu mai cred in Dumnezeu si ca nu se mai considera facand parte dintr-o religie... Influentele muzicii, a cercurilor de prieteni se vad foarte bine.. pacat pt ca multi dintre voi sunteti "descuiati" la minte. Am invatat si eu despre teoriile evolutioniste, le-am privit si din pct-ul de vedere al unui credincios si din pct-ul de vedere al oamenilor de stiinta. Nu le neg sau disaprob, exista aspecte corecte, dar nu le pot accepta, schimbandu-mi gandirea si religia. Daca ma considerati tampit, cretin, etc. e dreptul vostru (vorbind de Constitutia atat de mentionata de Andy) dar nici voi nu aveti dreptul de a-i jigni pe ceilalti privitor la credintele lor (ca participati la o mare farsa, suntem parte din minciuna,etc).

Posted

P.S. E grav faptul ca cei de 14-15 ani, abia intrati la liceu, sustin cu varf si indesat ca ei nu mai cred in Dumnezeu si ca nu se mai considera facand parte dintr-o religie... Influentele muzicii, a cercurilor de prieteni se vad foarte bine.. pacat pt ca multi dintre voi sunteti "descuiati" la minte. Am invatat si eu despre teoriile evolutioniste, le-am privit si din pct-ul de vedere al unui credincios si din pct-ul de vedere al oamenilor de stiinta. Nu le neg sau disaprob, exista aspecte corecte, dar nu le pot accepta, schimbandu-mi gandirea si religia. Daca ma considerati tampit, cretin, etc. e dreptul vostru (vorbind de Constitutia atat de mentionata de Andy) dar nici voi nu aveti dreptul de a-i jigni pe ceilalti privitor la credintele lor (ca participati la o mare farsa, suntem parte din minciuna,etc).

P.S`ul tau e mai interesant decat restul postului si chiar daca tu zici ca parerea mea = 0 pentru ca nu cred intr-un dumnezeu ( logica de lemn btw) eu o sa raspund la parerea ta prin intrebari:

1. De ce e grav ca cei de 14-15 ani nu cred in Dumnezeu? Zici mai incolo ca nu e de datoria ta si nu poti sa fortezi un om sa creada intr-o religie. Deci. De ce-ti pasa?

2. "Influentele muzicii, a cercurilor de prieteni se vad foarte bine"... ihim... adica toata muzica e varza iar prietenii ne sunt dusmani. Stii ce e asa fain la pushtii care discuta ceva mai interesant (cum ar fi religia) ? Aia nu se mint. Spun ce cred cu adevarat fara sa le fie frica de Dumnezeu.

Acum intrebarea: Biserica nu e o influenta pentru copii la fel cum e si muzica? DE CE faceti astfel de diferente?

3. Zici ca nu negi teoriile evolutioniste dar nu le poti accepta pentru ca iti contrazic religia. Deci sunt adevarate sau false?

For the sake of the arguement, o sa ma prefac budist. Am abordat religia asta acum cativa ani si chiar mi-a placut. Daca te incalzeste cu ceva, cred in Buddha pentru ca stiu 101% ca a existat.

Ah, zi-mi si mie ca m-a influentat muzica si te dau cu capul de toate cartile pe care le-am citit in plus fata de tine legat de subiectul asta. Crede-ma ca o sa te doara.

Posted

Gresit..nu conteaza daca Icoana e sfintita sau nu..nu conteaza cine o sfinteste..nu conteaza de unde o ai...conteaza daca Crezi in ce semnifica ea!

daca tu crezi ce semnifica ea, atunci de ce iti mai trebuie icoana? :blink:

Influentele muzicii... eu de exemplu nu am ascultat niciodata rock/metal sau melodiii religioase sau sataniste.. Cine m-a influentat sa fiu ateu ?

Prietenii ? Sa spunem ca sunt atei... Ei cum nu mai cred in Dumnezeu? (crestini botezati fiind...)

Posted

vad ca unii au inteles gresit...

deci... scoala este o institutie publica... o frecventeaza evrei, ortodocsi, catolici, musulmani... dar asta nu inseamna ca ar trebui sa fie mii de icoane... 1 icoana e de ajuns, pt. ora de religie... cei care nu sunt ortodocsi sunt scutiti de ora de religie(cel putin la mine in scoala).Asa ca daca nu vor sa stea la ora, se duc acasa si se roaga cat vor.

Mi se pare o imbecilitate sa pui icoane in scoli.hai sa punem icoane in autobuz, sa vada toata lumea simbolul nostru...ca deh, religia oficiala e crestinismul... hai sa punem icoane peste tot, ca suntem mai jmecherii... si la buda cand te duci sa te inchini dupa ce iti termini treaba.

si acum ceva mai interesant:

Romania iti ofera, prin Constitutie, libertatea de a face ce vrei.Faci ce vrei ATATA TIMP CAT NU LEZEZI LIBERTATEA ALTUIA.

Ai voie sa asculti ce muzica vrea inimioara ta(si de-aia "satanista") atata timp cand nu ii obligi si pe altii sa o faca.

Ai voie sa te rogi la toti dumnezeii si maicile atata timp cat nu-i obiligi si pe altii sa faca asta.

Deci libertatea asta are si ea niste limite. De exemplu noi la ora de Psihologie spunem rugaciuni...pt. ca e profesoara pocaita si ne obliga si pe noi sa facem niste chestii care in mod normal nu le-am face(sa mergem la biserica s.a.m.d)

Posted

Influentele muzicii... eu de exemplu nu am ascultat niciodata rock/metal sau melodiii religioase sau sataniste.. Cine m-a influentat sa fiu ateu ?

Prietenii ? Sa spunem ca sunt atei... Ei cum nu mai cred in Dumnezeu? (crestini botezati fiind...)

za devil took them

sau prietenii tai asculta rock/metal =))

alte motive n-o sa gaseasca stai calm..

ce ma distreaza e ca eu vad argumente in favoarea crestinismului si a icoanelor mult mai multe decat habarnistii astia, stiu mai bine despre ambele tabere si tot zic ca eu nu stiu despre ce vorbesc..

as putea sa argumentez sa lase icoanele in scoli de 10 ori mai bine decat voi si poate as fi convins cativa atei de pe-aici ca am dreptate.. ce sansa credeti ca aveti voi impotriva mea (sau al oricarui om care a postat coerent aici (alex, fury, andy etc.)) intr-o dezbatere directa cand nu aveti alte surse de inspiratie decat versuri din melodii si traditiile din batrani ale crestinismului?

wake up kids..

doar pentru ca scrieti un post lung nu inseamna ca aveti dreptate..

Posted

ce ma distreaza e ca eu vad argumente in favoarea crestinismului si a icoanelor mult mai multe decat habarnistii astia, stiu mai bine despre ambele tabere si tot zic ca eu nu stiu despre ce vorbesc..

OMFG !!11!!oneoneeleven

Esti in posesia adevarului absolut... esti deja Dumnezeu.

Si nu, nu ai inteles nimic.

A, si apropo, citeste si tu Petre Tutea.

si acum ceva mai interesant:

Romania iti ofera, prin Constitutie, libertatea de a face ce vrei.Faci ce vrei ATATA TIMP CAT NU LEZEZI LIBERTATEA ALTUIA.

Este o teorie pur speculativa. Industria care polueaza, smecherii care taie paduri, deseurile radioactive atenteaza in mod direct la DREPTUL MEU (SI AL TAU) LA VIATA (care este un drept fundamental). Poti tu sa le inchizi sau sa le stopezi? Nu.

Atata timp cat Presedintele Romaniei face ceva pe ea de Constitutie (care se presupune a fi garantul ei), insemna ca valoarea Consitutiei in Romania = ZERO.

@ Aia atei care o dau cu sa moara biserica.

NU ESTE VORBA DESPRE BISERICA ci despre SIMBOLISM. Romanii au extrem de putine simboluri nationale, iar traditia crestin-ortodoxa este unul din putinele simboluri, inclusiv iconografia. Odata cu moartea traditiei crestin-ortodoxe ar muri si o mare parte din natiunea romana.

Zalmoxis (sau Zamolxis, Samolxis, Salmoxis, Samolxis sau cum preferati voi ca sa nu se bage scandalagii) si religia henoteistica ce il feature-eaza nu are nicio legatura cu crestinismul.

As putea sa scriu pagini intregi dar,:

1. Credinta dacilor era monoteista (una din putinele religii monoteiste la vremea aceea)

2. Ca si in crestinism, Zamolxe nu a fost vazut murind, existand premisa "ridicarii sale la ceruri"

3. Faptul ca dacii aveau o religie foarte apropiata de cea crestina rezulta din faptul ca populatia din zona Daciei a adoptat fara nici un fel de probleme religia crestina.

Cred ca este indeajuns, daca mai vrei mai continui.

DE CE NU RENUNTA "MARILE CIVILIZATII OCIIDENTALE" LA CRUCIFIX DIN TRIBUNALE, PROCURATURI, SCOLI SI ALTE INSTITUTII? PENTRU CA LA EI TOTI SUNT CREDIINCIOSI ? NU, PENTRU CA ESTE PARTE DIN CULTURA SI FIINTA LOR NATIONALA. RENUNTAND LA TOT CEEA CE ESTE ROMANESC (SI DA, "STRAMOSESC") O SA AJUNGEM CA SI KURZII SA NE JURAM CA ODATA AM FOST UN POPOR SI AM AVUT O TARA.

Posted

Hmm...hai s-o luam si altfel...ce parere aveti de faptul ca pana in '89, in scoli, erau tablouri cu Ceausescu in fiecare clasa?!

ot: http://ro.altermedia.info/familiesocietate...scoli_3506.html

Si in Italia, pe vremea lui Musolini erau tablourile lui peste tot, inclusiv in scoli. Dupa moartea lui le-au dat jos si au pus inapoi crucifixele.

Altceva...

A, si am uitat de spitalele occidentale, cu crucifixuri, citate din psalmi si maicute care ingrijesc bolnavii?

Poate ar trebui inchise?

Poate ca bonavii care sunt atei sau de alta religie decat cea catolica refuza tratamentul/operatia pentru ca se dimt discriminati si prefera sa moara decat sa stea intr-o camera de spital cu Isus pe pereti?

Posted

Sper ca nu te-ai simtit cand am zis cuvantul "habarnisti". Daca ai observat la posturile tale am raspuns cu cea mai mare seriozitate.

On Topic:

"Un preot de tara in haine ponosite este mai sus pe scara evolutiei decat cel mai mare filozof ateu. Pentru ca primul are harul lui Dumnezeu, iar al doilea este un pic mai evoluat decat o maimuta." --Petre Tutea

Te referi cumva la acest Tutea?

Pai sa o luam asa oleaca. Eu zic:

"Un preot budist in haine ponosite este mai sus pe scara evolutiei decat cel mai mare preafericit crestin. Pentru ca primul are harul lui Buddha, iar al doilea este un pic mai evoluat decat o maimuta."

Cand vorbesti despre "Harul lui Dumnezeu" asigura-te ca vorbesti cu un om "un pic mai evoluat decat o maimutza" ca daca vorbesti cu mine nu-ti merge asa usor. Petre Tutea e un neica nimeni si nu mi-e frica sa zic asta. Zic la fel si despre G.W.F. Hegel daca vrei sa stii. Asta pentru ca sunt om si am dreptul la opinie.

Ok o luam pe rand.

preot in haine ponosite - o da.. l-ai vazut pe preafericitu` nostru? zici ca e dublura lui Liberace la cum se imbraca..

"sa avem grija de cei saraci si sa-i ajutam cu o paine.. intre timp ma duc sa mai imi cos 1 kil de aur pe hainele astea ca nu sunt destul de scumpe"

next..

scara evolutiei - parca crestinismul nu era de acord cu teoria evolutionista a lui darwin :blink:

ah, cand va convine voua, sunteti de acord.. in rest nu. faina credintza. e si un Crestinism Light?

filozof ateu - pai deh... sunt doar o mana de oameni care au facut filozofie in adevaratul sens al cuvantului si au ramas oameni religiiosi S?ren Aabye Kierkegaard este unul dintre cei mai renumiti si chiar iti recomand cu caldura operele lui. viziunile lui religioase sunte chiar interesante.

Harul lui Dumnezeu - DON'T get me started.. sincer, nu vrei..

maimuta - ce-are Tutea cu maimutele? bine ca nu s-a luat de delfini.. adica noi suntem CLAR deasupra animalelor, nu?

Daca stai bine sa te gandesti dintre TOATE vietuitoarele creeate de Dumnezeu OMUL este cel care a gresit si a pacatuit. Animalele stau bine in banca lor.

Reiese ca noi suntem MULT inferiori maimutelor si tuturor animalelor in genere.

Sper ca ti l-am rezolvat pe Tutea al tau. Mai da-mi citate daca vrei, am alte lucruri mai bune de facut decat sa citesc toti oamenii profund religiosi. Dupa cum ziceam exista si Kierkegaard, si Tolstoi si Augustin care au teorii MULT mai bune decat Tutea ala.

This Tutea part was for andy :wub:

As putea sa scriu pagini intregi dar,:

1. Credinta dacilor era monoteista (una din putinele religii monoteiste la vremea aceea)

2. Ca si in crestinism, Zamolxe nu a fost vazut murind, existand premisa "ridicarii sale la ceruri"

3. Faptul ca dacii aveau o religie foarte apropiata de cea crestina rezulta din faptul ca populatia din zona Daciei a adoptat fara nici un fel de probleme religia crestina.

Faptul ca eram monoteisti in vremea aia si ca Zamlxe nu a murit NU e foarte apropiata de crestinism, ok?

Cred ca este indeajuns, daca mai vrei mai continui.

Please do. Sper ca si tie iti place dialogul asta la fel de mult ca si mie.

Despre ultima parte a postului tau (nu dau quote ca e scris mare si cu bold) nu pot sa zic decat :

NU trebuie sa facem ce face celelalte tzari. Sa faca ele cum facem noi. Nu trebuie sa calcam mereu in urmele tzarilor "mari".

In america e interzis cuvantul "Christmas" si "Easter". Se numesc in schimb "The Winter Holydays" si "Spring Holidays" (sau ceva de genul.. nu mai stiu cum se zice la paste).

Asta pentru ca in america se tzine la libertatea individului si NU la individualitatea statului.

Tocmai prin ASTA sunt ei o natiune unita. Pentru ca sunt toti liberi si toti respecta dreptul celuilalt la libera opinie, nimeni nu obliga pe altcineva sa fie crestin sau alta religie.

Hai ca am scris prea mult..

Daca imi raspunzi, o sa-ti raspund si eu ;;)

p.s. sorry again.. nu m-am referit la tine cand am zis "habarnisti" :)

Guest Nuamkef
Posted

V-ati nascut intr-o tara crestina...pazita de Maica Domnului si de Dumnezeu, ati calcat pamantul pe care au calcat sfintii din vechime si cei din zilele noastre. E rusinos ce se poate intampla intr-o tara crestina. E rusinos insa ca cei care scriu pe forum si combat cu vehementa icoanele si religia ortodoxa sunt doar niste rataciti de adolescenti care inca mai cred ca a fi gay e cool si daca esti impotriva mereu e la moda. Moda aia s-a dus de mult. Sunteti contra icoanelor, pe cand pe astia care o fac intre ei (gay si lesbi) repede sunteti de acord sa se poate casatori in fata unui preot..si in fata lui Dumnezeu. O sa ajungeti ca sodomitii si cei din Gomora. Promovati prostia si sexul, si criticati religia, religie fara de care acum ati fi fost niste amarati de sclavi si masini programate sa manance si sa bea. Dumnezeu iarta..dar pana cand? Promovati ateismul sau gnosticismul pentru ca vi se pare ceva interesant si nou. E mai comod si ushor sa distrugi decat sa creezi. Insa NU uitati..toata treaba asta a mai fost odata in istoria lumii... (iconoclasmul) si a fost combatut. Era cineva pe aici...rocker sau ateu presupun...care nu are o treaba cu realitatea. Traieste in realitatea sa proprie. Daca Dumnezeu nu ar fi existat..si toate ar fi minciuni...nu crezi ca religia crestina ar fi stirbita dupa 2000 de ani? Nu credeti ca ar fi disparut de mult? E mai ushor sa dai din cap fluturandu-ti pletele decat sa iti faci o cruce. E mai ushor sa faci yoga decat sa zici o rugaciune catre Dumnezeu? De ce ?

Ca asta fac toti oamenii moderni? Ca e un nou brand? Vorbiti de libertate si de libera exprimare. Habar nu aveti cu ce se mananca! Sunteti condusi de un efect de turma extraordinar. Comoditatea si lenea va orbesc. Nu poti trai cu o icoana pe perete? Se simt jigniti altii ca vad icoane in clasa? Se simt stingheri? Ar trebui sa spuneti...putin ne pasa...DE 2000 DE ANI SUNTEM CRESTINI SI NU NE VOM LASA CALCATI IN PICIOARE DE SECTE APARUTE DE 100 DE ANI...RATACITI AVARI DUPA PUTERE SI AVERE. Pacat ca suntem un popor de lasi..si nu putem pune piciorul in prag...Va lasati calcati in picioare de toti ratacitii si alienatii, de toti ateii si prosti, incultii si bolnavii...de politicieni.

Cand o sa luati atitudine?

Iar ateii si teribilistii..ar trebui sa mai schimbe placa... teoria evolutionismului si alte teorii sunt rasuflate..nu credeti ca ar fi momentul sa o lasati balta?

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...