Jump to content
silversky

Politia hub-urilor

Recommended Posts

Politia hub-urilor

Utilizatorii de internet sunt verificati la sânge de programe ilegale sau încalcari ale drepturilor de autor. Cum nu au avut mari succese cu marii corupti, politia si procuratura au declansat o adevarata ofensiva împotriva pirateriei audio-video sau programelor de calculator.

Din cauza apropiatei aderari la Uniunea Europeana, organele abilitate au demarat o adevarata campanie pentru protejarea drepturilor de autor. Legea îi transforma în infractori chiar si pe simplii cetateni care folosesc sisteme de comunicare peer-to-peer (P2P) - transfer de fisiere între doua persoane, care „împrumuta” filme, muzica sau software prin intermediul unor programe gratuite gen DC++, KaZaA, eMule.

Comunicarea între computere este directa, iar fisierele nu sunt stocate într-un server central. Nu ar fi o problema daca s-ar face schimb de programe proprii, sau pentru care utilizatorul detine acordul autorului pentru punerea operelor sale la dispozitia publicului...

La sfârsitul saptamânii trecute, politistii si procurorii au început sa bata la usa celor care gazduiesc astfel de hub-uri, iar unele au fost chiar închise. Stirea s-a propagat cu o viteza uluitoare iar rezultatul a fost ca unele hub-uri locale s-au închis închis, altii au impus noi reguli sau si-au facut ordine prin sectiunea de partajare a fisierelor (share).

sursa :Timis Online.ro

Nu stiu daca asta e cauza,dar mie unele din huburile timisorene nu imi mai merg.

Link to comment

wai... imi imaginez cam cum ar fii sa nu mai putem pirata nimik ! truda... no more movies, no more games, no more programs... no more MUZIC !!! .. dar oricum... vor fii tot timpul moduri de piratare... deci nu`mi fac griji biggrin.gif

Link to comment
Guest TmP * un1q

Ok, povestea asta ... e o poveste ca oricare alta. Eu unul nu cred nimic si nici voi n-ar trebui. Pe multa lume a speriat articolul asta si asta ar fi motivul pentru care nu-ti mai functioneaza hub-urile smile.gif. Insa, daca ati sta si v-ati interesa despre acest subiect, ati deduce, ca nu este plauzibil. In primul rand sistemul de legi din Romania, la ora actuala nu permite accesarea hub-urilor(care la urma urmei sunt "retele" private) de catre politia in lipsa unui mandat. Ei si acest mandat nu se poate obtine decat pe baza de dovezi. Si dovezile logic ca nu se pot obtine decat intrind pe hub. Chestiile astea le-am citit si eu pe alte site-uri. Discutia asta a luat amploare. Cine a facut farsa asta se bucura mult acum ca a creat panica smile.gif. Alta chestie pe care o stim cu totii: Cate sali din Romania au licenta la windows? Ei prin zona mea, nu prea multe. Dar sa o luam altfel: cate sali din Romania au licenta la absolut orice soft care se afla pe calculatoare. Dupa cum bine stiti, piratarea implica nu numai soft-uri ci si filme, muzica etc. Acum va intreb daca sala la care ati fost ieri de exemplu si ati ascultat ultima melodie a lui Eminem sa zicem are licenta pentru melodia in cauza. Eu zic ca nu. Deci, daca intr-adevar s-ar face un astfel de control cred ca in primul rand s-ar lua la purificat salile. Multumesc pentru atentie.

P.S. O fi asta o gluma, dar ne trezeste la realitate, pentru ca ceea ce azi consideram gluma, la anul sigur devine realitate, asa ca ... puneti-va linux tongue.gif. Glumesc. Have fun la cumparat licente.

Link to comment

sunt curios daca chiar au mandat. din cate stiu eu un mandat de perchezitie nu se obtine chiar asa de usor, iar fara mandat eu nu le dau voie sa treaca de pragul usii....

daca chiar e adevarata treaba asta, se gasesc metode de "intrare secreta" in Windows, iar ca SO default o sa folosim toti Linux biggrin.gif (hai ca v-am dat idei tongue.gif )

Link to comment

@un1q

In Oradea au fost inchise muuuulte sali din cauza lipsei de licente ! :|

Au fost inchise cele mai bune sali din orash :|

Cum zice si seba, cat timp n`au mandat, stau la usha pana se plictisesc. Le mai zic si pe vizor, "nu`i nimeni acasaaaaa!" ! smile.gif

Iara si daca au mandat .. pass din Bios ! biggrin.gif

Link to comment

1) eu nu inteleg ce rezolvati cu pass-ul din bios...

2) puneti un program cu parola care sa porneasca inainte de pornirea OS-ului?

3)dati o formatare rapida?

Nici una din metode nu ascunde fisierele illegale de pe hard...daca cineva vrea sa demonstreze ca pe acel hdd a fost soft ilegal poate!

Si oricum...nu cred ca nu exista o persoana care sa nu aiba macar un cd audio ilegal acasa sau o carte xeroxata....asa ca...daca ar fi...ne-ar prinde pe noi....

Ca si in cazul drogurilor....o iei mai tare in "bot" daca vinzi decat daca consumi....

Link to comment

Naspa rau faza da nu cred ca o sa vina la noi in casa sa vada daca avem programe cu licenta sau nu

Daca nu le-o mers la marile firme o sa treaca la alea mai mici ni vin la noi in casa smile.gif cum ar fi salile de jocuri care is cu sutele daca nu cu miile si majoritatea nu au licenta pe jocuri si pe windows si alte prosti

Link to comment

Din cauza apropiatei ader?ri la Uniunea European?, organele abilitate au demarat o adev?rat? campanie pentru protejarea drepturilor de autor.

Desigur dom'le. Pai de ce sa se ocupe cu coruptia, gunoaiele si rromii cand un mp3 copiat e mai important... pfff, politia strikes again. Vor sa folosim legale, sa ne dea bani sa le cumparam.

Link to comment
Guest cristianturturescu

Probele obtinute prin metode ilegale(ce zic ca fac politisti) sunt nule de drept.Sa puna mana pe legislatie domnii politisti si procurori.

Link to comment
Guest Bogdan

Ma intrebam si eu oare...nea politistu care intra pe hub ca sa ia la intamplare userii la care le face o vizita...oare are doar poze si documente prin share? nu prea cred...ca face el limita de MB ca sa intre pe hub. Deci tot infractiune se cheama si ce fac ei cand sar pe noi. Lor cine le face dosar penal ? wink.gif

Link to comment

Un nou articol pe tema asta a aparut in Cotidianul.

Pe scurt,se spune ca toata campania nu ii vizeaza pe micii utilizatori,ci pe cei care incearca sa comercializeze copiile ilegale.

Am ingrosat in text cateva fragmente interesante.

Cine cinta de sub "Gramofon"

Bilantul operatiunii „Gramofonul“ arata ca nici un mic utilizator de Internet care a descarcat muzica sau filme nu a avut de suferit de pe urma activitatii politiei sau a Parchetului.

In perioada ianuarie-aprilie 2006, politia a constatat 3.399 de fraude din sfera protectiei drepturilor de proprietate intelectuala, dintre care 2.577 privind legea drepturilor de autor. Politia s-a axat exclusiv asupra celor care au incercat sa comercializeze copiile ilegale, si nu asupra celor care au folosit ceea ce au descarcat de pe net in scop personal.

In ultimele zile, presa a relatat despre o adevarata vinatoare de vrajitoare declansata de autoritati impotriva celor care folosesc Internetul pentru a face copii de filme, muzica sau programe. Operatiunea „Gramofonul“ nu are nimic de-a face cu micii utilizatori de Internet sau cu retelele de cartier.

Utilizatorii de Internet din Romania au asteptat cu sufletul la gura, dupa valurile facute de presa centrala, sa le intre politia in casa, sa le fie confiscat calculatorul si sa primeasca amenzi usturatoare sau, mai rau, sa fie trimisi la inchisoare.

Distinctie clara

Primul lucru care trebuie mentionat este ca autoritatile fac distinctie clara intre cei care folosesc ocazional programele de share (adica de punere in comun a filmelor, muzicii sau soft) si cei care utilizeaza intensiv aceste metode de copiere. Politia a mentionat ca intentioneaza sa verifice doar utilizatorii care pun in share cel putin 50 Gb.

Nici macar acestia nu vor putea fi verificati toti, pentru fiecare judet existind doar doi politisti care se ocupa de acest caz. Si in cazul utilizarii ocazionale, si in cel al comercializarii copiilor facute este vorba despre un lucru ilegal, insa reprezentantii politiei au precizat foarte clar ca nu ii intereseaza cei din primul caz.

O alta confuzie care a fost facuta este legata de retele de Internet de cartier care ar fi intrat in vizorul politiei. In primul rind, reteaua de cartier nu este sinonima cu retea peer-to-peer (o retea de calculatoare legate intre ele, care permit schimbul de date prin intermediul unui program cu rol de interfata) sau cu file sharing.

Reteaua de cartier poate fi una care leaga mai multe persoane din aceeasi zona, care primesc Internet de la acelasi furnizor. Se poate face o comparatie cu marii furnizori de Internet la nivel national, acestia avind, de asemenea, o retea, dar la scara mai mare.

De altfel, chiar politia ne-a confirmat ca retelele de cartier nu au nimic de-a face cu aceasta investigatie, ci in cauza sint utilizatorii de Internet care folosesc mult continut ilegal, in general.

„Este un cerc interesat“

Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, considera ca nu este normal sa se faca o distinctie intre retelele de cartier si restul retelelor in momentul in care se vorbeste despre continut ilegal.

„Am o banuiala aici, pentru ca file-sharing-ul se poate face oriunde pe Internet, nu doar in retelele de cartier. Sa faci distinctia intre retelele de cartier si celelalte retele nu este in regula. S-ar putea ca aici sa fie si alte interese decit apararea legii“, a precizat Pambuccian.

„Mi se par dubioase doua lucruri: in aceeasi perioada apare un zvon care spune ca antenele mobililor puse pe blocuri dauneaza sanatatii, si acum apare si chestia asta cu retelele de cartier.

Daca scadem mobilii si retelele de cartier, putem vedea cine mai ramine, cine ar putea fi interesat in problema aceasta. Oricum, este un cerc interesat“, a spus deputatul, fara a oferi alte detalii.

In urma cu putin timp, Dinu Malacopol, director in cadrul UPC Astral, afirma despre retelele de cartier ca inregistrarea lor la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) nu inseamna deplina intrare in legalitate.

„Aceste retele ofera, in primul rind, conexiune peer-to-peer pentru schimb de fisiere: filme, muzica. Produsele oferite de acestea sint diferite de ale noastre, cu alte cuvinte avem segmente de piata diferite. In masura in care file-sharing-ul va fi sanctionat prin lege, aceste produse vor disparea“, spunea Malacopol in luna martie a acestui an.

Teoria conspiratiei

Dinu Malacopol ne-a declarat ca UPC Astral nu are nici o legatura cu operatiunea „Gramofonul“ si a apreciat ca este vorba despre o simpla „teorie a conspiratiei“.

Link to comment

Vreau sa ridic o problema. Sa luam de exemplu o familie (mama, tatal si copilul) care detine un calculator pe care au in share muzica filme si intra pe hub. Vede politia ip-ul, gaseste adresa, obtine mandat si vine la usa. Sa zicem ca doar copilul folosea dc-ul, politia pe cine "aresteaza" ? Cum demonstreaza ei, legal, cine a incalcat legea? Nu se pot demonstra din punct de vedere legal 2 probleme : 1) Cine este proprietarul calculatorului (pur si simplu nu se poate, chiar daca apartamentul este pe numele unuia dintre ci care locuiesc acolo asta nu inseamna ca si calculatorul este proprietatea lui. 2) Cine a folosit dc-ul pt a descarca si share-ui muzica si filme pirat. Atata timp cat nu pot sa demonstreze cu probe situatiile astea nu au nici obaza legala pt a lua masuri de orice fel (amenda, confiscare calculator, urmarire penala).

Link to comment
Guest alex_o89

verifica si 3 programe de share sa para ca lupta impotriva coruptiei uaaaa

greu mie sa nu mai iau cu alea si sa downloadez cu bitcometu...

Link to comment

Am vorbit cu un bodyguard de la mine , de la liceu , i-am explicat o parte din poveste si mi-a zis ca nu este adevarata.

Oare?

Oricum...aveti grija !

Si sincer...chiar daca dati o formatare rapida ..nu rezolvati nimica sau programe speciale de ascuns windowsu si sa stati pe linux. Au oameni experti care stiu sa afle.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...