Jump to content
silversky

România va exporta aer curat

Recommended Posts

Vom exporta aer curat de un miliard de euro

Un miliard de euro. Atat ar putea obtine anual Romania, incepand din 2008, in urma comercializarii dreptului asupra emisiilor de noxe. Sau, altfel spus, in urma vanzarii de "aer curat".

Banii sunt pentru cele aproximativ 40-50 milioane de tone de dioxid de carbon pe care tara noastra le produce anual in minus fata de nivelul stabilit prin Protocolul de la Kyoto si pe care le poate vinde marilor poluatori.

"In perioada 2008-2012, Romania trebuie sa produca cu 8% mai putin dioxid de carbon decat in 1989. Noi emitem insa cu aproximativ 40% mai putin", a declarat Ionut Purica, consilier personal al ministrului mediului si gospodaririi apelor.

Ieri tona de dioxid de carbon se comercializa pe piata UE cu 11,20 de euro. Potrivit lui Purica, pentru anul viitor se previzioneaza ca pretul va ajunge in jurul a 23 de euro pe tona. Asta inseamna un venit potential de un miliard de euro pe an. Tranzactiile mondiale cu CO2 s-au ridicat in 2005 la 9,4 miliarde de euro.

Incepe impartirea "cotelor"

Teoretic, companiile autohtone isi vor putea tranzactiona "surplusul" de dioxid de carbon inca de anul viitor, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Pentru aceasta insa este nevoie ca Ministerul Mediului si alte institutii abilitate sa puna la punct asa-numitul "Plan National de Alocare" (PNA), un document in care se precizeaza numarul total de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, documente care vor fi repartizate catre companiile poluatoare.

"Primul draft al PNA va fi facut public, spre consultare, in jurul datei de 30 iunie anul curent", a declarat Dumitra Mereuta, director Directia Politici de Mediu din cadrul MMGA.

Potrivit acesteia, deja marii poluatori au primit chestionare pe care trebuie sa le completeze cu date despre emisiile de noxe realizate.Incepand cu 2007, agentii economici sunt obligati sa detina autorizatia privind emisia de gaze de sera.

Se pot da si amenzi

Chiar daca pentru Romania Protocolul de la Kyoto se poate transforma intr-un real avantaj, "cotele de aer curat" trebuie gestionate cu grija.

Incepand de anul viitor, pentru fiecare tona de dioxid de carbonat produs in plus fata de limitele impuse in PNA va insemna, pentru agentul economic care a incalcat regula, o amenda de 40 de euro. Mai mult, pentru perioada 2008-2012, amenda a fost stabilita la 100 de euro pe tona.

Sursa: hotnews.ro

Articol complet în evz.ro

-------------

Oare ce ne-a mai rămas de vândut? Aaa da! Hai să vindem aer,că avem destul!

Ştirea asta mi s-a părut o glumă,dar după ce am citit-o,m-am gândit imediat cu groază la ce se va întâmpla pe meleagurile mioritice...nu suntem noi unicii care am apela la o măsură de genul ăsta(se şi precizează în articol la ce cifră a ajuns piaţa mondială în domeniu în anul precedent),dar românul se ştie că e foarte inventiv,şi o amendă de 100 de euro /tona de poluare nu va face decât să încurajeze abaterile de la reguli...

Link to comment

Bine,titlul articolului e un pic cam spectaculos,dar problema care se pune e că dacă noi avem un nivel al poluării mai scăzut,de ce trebuie să facem afaceri şi să aducem pe altcineva care să ne "murdărească" aerul...

Revin tiganii de dincolo n`apoi in Romania, si polueaza ei 24.gif

OMG cum sa exportzi aer ? 24.gif))

Cu punga ? 24.gif

Link to comment

mie nu mi se pare deloc de ras... aerul nu cred ca se vinde la noi in tara, adica sa vina marile companii la noi... aceasta limitare se face la scara mondiala. compania va polua mai mult in zona in care se afla, dat fiind faptul ca poluarea se propaga pe intreaga planeta...

este trist ce se intampla... se va alege praful de planeta asta

Link to comment

care vrea sa faca cu mine companie de cumparat/vandut aer !? merem in somalia.. luam de la ei ca oricum nu le traba ca's cat un batz oamenii... si il aducem in romania... dupa care il vindem la americani cu un profit de 10000% 24.gif

firma o sa se numeasca Aerotzapa ... sau ceva de genu

Link to comment
Guest Blaidy

care vrea sa faca cu mine companie de cumparat/vandut aer !? merem in somalia.. luam de la ei ca oricum nu le traba ca's cat un batz oamenii... si il aducem in romania... dupa care il vindem la americani cu un profit de 10000% 

firma o sa se numeasca Aerotzapa ... sau ceva de genu

Hai ca eu ma bag smile.gifrofl1.gifrofl1.gif

luati o gura si vedeti cum faceti sa va ajunga macar o ora .

Mai bine pun la pastrare aer in pungi pt. "iarna" 24.gif

Link to comment

Vand aer de contrabanda 24.gif 3 guri (pt fete) la 10 mii

eu il dau gartis dar doar pt fete...si am libertatea de a-mi alege clientele tongue.gif

Eu am inteles ca daca de ex Germania emite in plus, fata de cat are voie, 2 tone de noxe (tone...eu credeam ca se masoara in m cubi dar...) iar romania mai putin cu 4 decat voie, poate sa-i vanda germaniei dreptul de a emite legal cele 2 tone pt ca romania polueaza mai putin.....

Sincer cred ca e o porcarie stirea!

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...