Jump to content
nwradu

Franta respinge intrarea Red Bull pe piata.

Recommended Posts

Cat de periculoase sunt bauturile energizante

In Romania, medicii spun ca oamenii ar trebui avertizati asupra riscurilor.

Franta a respins din nou, saptamana aceasta, intrarea pe piata a bauturii energizante Red Bull, principalul motiv invocat fiind continutul excesiv de cofeina, sustinut de un studiu al Comitetului Stiintific Francez pentru Nutritie.

Presa europeana relateaza ca, dupa mai bine de zece ani in care n-a reusit sa patrunda pe piata franceza, producatorul bauturii amintite s-a plans Comisiei Europene (CE), care a dispus o cercetare in acest sens.

Zilele trecute, Curtea Europeana de Justitie a impus Frantei ridicarea interdictiei privind importurile de Red Bull, in cazul in care autoritatile medicale nu pot demonstra efectele adverse pe care le invoca.

Comitetul Stiintific pentru Alimente al CE a facut si el un studiu, anul trecut, din care reiese ca licorile energizante contin o cantitate nepericuloasa de cofeina, dar ca mai sunt necesare cercetari privind efectele taurinei si ale altor stimulente din aceste bauturi.

Francezii acuza continutul mare de stimulente

Desi francezii consumatori de bauturi energizante vor sa aiba acces la Red Bull, aceasta nu reuseste sa ajunga pe rafturile magazinelor Frantei decat ilegal, conform publicatiei “L’Express”.

Surse din cadrul companiei care produce Red Bull au spus pentru EVZ ca Franta a conditionat intrarea pe piata a acestei bauturi de modificarea retetei originale, prin scaderea concentratiei de cofeina si taurina. Dar producatorul a preferat sa ramana in afara granitelor Frantei, unde bauturile energizante nu contin cofeina mai mult de 30 mg/100 ml.

Directorul de marketing al Red Bull Romania, Adrian Nicolaescu, spune ca bautura produsa de firma austriaca nu este “inca” autorizata in Franta, una dintre tarile cu o politica nutritionala foarte restrictiva.

“Dureaza foarte mult sa treci prin toate procedurile oficiale un produs cu totul nou, cu ingrediente speciale intr-o compozitie complicata”, precizeaza Nicolaescu. Bautura a fost lansata in 1987 in Austria, fiind prima “licoare” energizanta produsa vreodata. Red Bull a intrat pe piata romaneasca in 1996.

Consumul recomandat: o doza pe zi

Batalia intre producatorii de bauturi energizante a inceput sa fie resimtita si pe piata romaneasca. La noi, cele mai consumate licori de acest fel sunt Red Bull, White Horse, Burn si Shark, marii consumatori fiind, ca in toata lumea, clientii salilor de forta, soferii de cursa lunga, dar si tinerii petrecareti care merg in cluburi. De altfel, una dintre ingrijorarile autoritatilor franceze este si combinarea de catre tineri a bauturilor energizante cu alcoolul, ceea ce se petrece si in cluburile romanesti.

Pe cutia de Red Bull nu scrie ca se recomanda o singura doza pe zi, asa cum sustin reprezentantii romani ai producatorului, asa incat consumatorii nu stiu la ce cantitate sa se opreasca. Bucuresteanul Marian F., un sofer pasionat de sport, recunoaste ca au fost zile in care a baut si doua-trei doze pe zi. “Dar n-am patit nimic, aveam un tonus extraordinar”.

Red Bull mai beau si studentii in timpul sesiunilor, ca sa nu adoarma cand invata peste noapte, “desi e cam scump”, dupa cum spune Sergiu, student la Drept in Bucuresti.

Nutritionistii romani si specialistii in alimentatie atrag si ei atentia in ceea ce priveste efectele nocive ale bauturilor energizante, inclusiv Red Bull, si sustin ca ar trebui inasprite mijloacele de avertizare asupra posibilelor urmari neplacute ale consumului acestui tip de bauturi. “Pe etichete ar trebui sa apara si efectele pe care le poate avea asupra organismului”, afirma dr. Eduard Adamescu, nutritionist si diabetolog la Spitalul “Malaxa”, din Bucuresti.

Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie si directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti, atentioneaza asupra faptului ca “bauturile energizante pot dezechilibra organismul daca sunt folosite in exces. Ele mobilizeaza pe termen scurt, dar, in timp, pot duce la epuizare”.

Combinatia cu alcool ataca ficatul

In cantitati mari, asta insemnand chiar si doua doze, cofeina continuta de aceste bauturi poate duce la cresterea tensiunii arteriale, la iritabilitate, insomnie, tremur. Combinate cu alcool, au un puternic efect deshidratant si pot reprezenta un stres foarte puternic pentru ficat.

Pe langa combinatiile cu alcool, sunt de evitat si cele cu pastile calmante, bauturi ce contin cofeina si sucuri foarte dulci, spun specIalistii. “Aceste produse actioneaza asupra hormonilor care regleaza nivelul zaharului din sange si, in exces, pot produce dezechilibre metabolice”, specifica Mencinicopschi.

Nu se recomanda nici consumarea lor pe stomacul gol, deoarece stimuleaza secretia gastrica si ridica nivelul aciditatii din stomac.

sursa: Evenimentul Zilei

Link to comment

avand in vedere ca nu beau asa ceva... cu toate ca am gustat, as fi deacord ca si in romania sa fie interzise... nu sunt foarte multi carora le plac... poate si din cauza pretului... 50000 minim pt. 1/2 de litru... c`mon ppl... dry.gif

+ ca mai si dauneaza sanatatii dupa cum zicea articolul

Link to comment

Nu eu ziceam, articolul. Despre Red Bull s-au facut cercetari si ca ar fi cancerigen, dar ma rog... Nici eu n-am baut niciodata pt ca n-am avut nevoie, nici cafea nu beau oricum. Dar la Red Bull nu-mi place mirosul, il simt de la distanta parca si ma deranjeaza. Ma enerveaza rau aia de beau whisky cu redbull, strici gustul bun al bauturii cu altceva, bazaconie.

Link to comment

Mie chiar imi place combinatia tiphat.gif

avand in vedere ca nu beau asa ceva... cu toate ca am gustat, as fi deacord ca si in romania sa fie interzise... nu sunt foarte multi carora le plac... poate si din cauza pretului... 50000 minim pt. 1/2 de litru... c`mon ppl...

+ ca mai si dauneaza sanatatii dupa cum zicea articolul

Tin sa iti spun ca nu ai dreptate ! Sunt ENORM de multi oameni care aproape sunt dependenti de energizant. Pe langa aceia care il amesteca cu bautura, mai sunt care il beau din placere, sau mai sunt cei care au nevoie. Personal am vazut soferi care au la ei tot timpul energizant, si mi-au spus ca ajuta enorm, sunt cazuri in care de joi pana duminica nu pot sa doarma, ci numai conduc... Si nici macar cafeaua nu ii mai ajuta, numai energizantul reusind sa ii mai tina treji

Link to comment

prin simplul fapt ca nu va permiteti, nu inseamna ca nu e bun si nu inseamna ca ar trebui interzis. Am baut destul de des im perioade competitionale si si-a facut efectul

sa nu mai vorbim de combinatia cu whisky, combinatie geniala dealtfel...spui ca nu ai baut dar totusi spui ca strica bautura...de unde stii asta?sunt destule bauturi care in combinatie cu altele, sunt si mai bune.

Link to comment

personal bauturile alea mi se par o tampenie

dar la fel cred despre alcool si tigari

totusi, asta nu inseamna ca trebuie interzise pt ca unii dintre noi le considera stupizenii

nu le cumperi, nu le folosesti si gata... ce treaba ai? smile.gif

am baut si eu inainte de examene de centura, si ma simteam mai rau la examen

si dupa vreo 3-4 ore... hopa energie

wtf is up with that?!

personal nu intentionez sa mai beau asa ceva vreodata...

si cica nu ne permitem?

cine isi permite un calc si net, cred ca isi permite un 5 lei pt un suc de ala de suc nashpa

cred ca ar trebui puse anumite avertismente (fondate) pe ambalaje

ca la tigari... doar s-a vazut efectul acelor avertismente asupra fumatului... aham...

Link to comment

sa nu mai vorbim de combinatia cu whisky, combinatie geniala dealtfel...spui ca nu ai baut dar totusi spui ca strica bautura...de unde stii asta?sunt destule bauturi care in combinatie cu altele, sunt si mai bune.

Amestecurile sunt pt copii scapati de acasa care s-au trezit in discoteca si beau acolo de sting, pt ca nu mai sunt langa parinti. Dar pt ca le e frica sa savureze o bautura asa cum trebuie, fac tot felul de amestecuri din astea, alcool cu energizant, vin cu cola, cola cu vodka. Astia sunt aceiasi oameni care ajunsi la un chef beau orice pana se fac turta si vomita si zac toata seara intr-o balta facuta chiar de ei, si apoi a doua zi se considera cool pt ca au baut mult, desi nu-si amintesc decat 30 de minute de chef, halal distractie. Whisky-ul e facut sa-l bei asa cum vine el, nu in combinatii. Pt combinatii ai alte bauturi, de genul gin tonic, chestii din astea clasice care si-au aratat "valoarea" in forma de cocktail decat baute separat.

Whisky cu redbull e o prostie inventata de copii, dupa cum ziceam. Probabil din aia de n-au auzit decat de Ballantines din cauza reclamei agresive de la noi, si au mai vazut si un Jack Daniels pe la televizor sau au furat o gura din sticla parintilor, sau care habar n-au diferenta intre whisky si whiskey. Cine vrea sa bea ceva bun, il bea pur, fara alte amestecuri. Daca pui in el ceva, e pacat de bautura aia care trece printr-o proces destul de precis si indelungat de prelucrare, sa-i indoi gustul cu altceva.

Kilroy, francezii nu le-au interzit pt ca le considera stupizenii, ci pt ca le considera daunatoare sanatatii. E o diferenta.

Link to comment

Pana la urma e vorba de gust si totodata de dorinta de a incerca ceva nou...cati dintre noi ar alege sa bea un suc natural in locul unei sticle de cola?(care nu a mai fost interzisa nicaieri ca nici nu dauneaza sanatatii biggrin.gif )

Desi francezii consumatori de bauturi energizante vor sa aiba acces la Red Bull, aceasta nu reuseste sa ajunga pe rafturile magazinelor Frantei decat ilegal, conform publicatiei “L’Express”

Deci practic tot vei gasi sa cumperi o asemenea bautura,acum ca se cheama redbull,x sau y ori ca e adusa legal/ilegal...cui ii pasa blink.gif

Pana la urma se dovedeste a fi doar un articol bun de pus pe pagina unui ziar...caci efectele sunt aproape nule.

Link to comment

Ce vroia articolul sa zica e ca bautura se gaseste doar daca treci tu vama cu 30 de cutii si vinzi pe acolo, nu ca o importa magazinele oricum, trecand peste legea care interzice comercializarea lor. Ultima oara cand am fost in Franta chiar m-am uitat dupa RB ca stiam de mult ca n-au voie sa le vanda, si chiar nu era... Abia gaseam un Gatorade.

Link to comment

Amestecurile sunt pt copii scapati de acasa care s-au trezit in discoteca si beau acolo de sting, pt ca nu mai sunt langa parinti. Dar pt ca le e frica sa savureze o bautura asa cum trebuie, fac tot felul de amestecuri din astea, alcool cu energizant, vin cu cola, cola cu vodka. Astia sunt aceiasi oameni care ajunsi la un chef beau orice pana se fac turta si vomita si zac toata seara intr-o balta facuta chiar de ei, si apoi a doua zi se considera cool pt ca au baut mult, desi nu-si amintesc decat 30 de minute de chef, halal distractie. Whisky-ul e facut sa-l bei asa cum vine el, nu in combinatii. Pt combinatii ai alte bauturi, de genul gin tonic, chestii din astea clasice care si-au aratat "valoarea" in forma de cocktail decat baute separat.

Whisky cu redbull e o prostie inventata de copii, dupa cum ziceam. Probabil din aia de n-au auzit decat de Ballantines din cauza reclamei agresive de la noi, si au mai vazut si un Jack Daniels pe la televizor sau au furat o gura din sticla parintilor, sau care habar n-au diferenta intre whisky si whiskey. Cine vrea sa bea ceva bun, il bea pur, fara alte amestecuri. Daca pui in el ceva, e pacat de bautura aia care trece printr-o proces destul de precis si indelungat de prelucrare, sa-i indoi gustul cu altceva.

Kilroy, francezii nu le-au interzit pt ca le considera stupizenii, ci pt ca le considera daunatoare sanatatii. E o diferenta.

mie nu imi place sa le amestec dar de exemplu vin alb nu pot bea fara fanta de lamaie langa el sau vin rosu fara un cola light ... biggrin.gif

Link to comment

eu numa cand ma gandesc din ce e facuta mi-e rau si exact ce a zis si alex

N-am cumparat asa ceva pt. ca e al naibii de scump si in plus, normal ca nu e sanatos...e in aceeasi oala cu suplimentele nutritive pe care le iau sportivii(in speta culturistii, atentie, suplimente nutritive, nu steroizi).
Link to comment

1. Beau rar energizante si nu cred sa fie mai nociv decat cola sau pepsi

2. E o blasfemie sa strici whisky cu red bull - dar gustul omului....

3. E o aiureala sa interzica intrarea spre comercializare - cine nu vrea, nu bea; dc nu interzic mai bine tigarile? mult mai daunatoare si pt cei din jur.

etc...etc. kar.gif

Link to comment

Eh, la punctul 3 discutabila treaba. Nu poti zice "de maine se interzic tigarile", pt ca jumate din populatie fumeaza, asa ca ii vor vota pe ceilalti, care vor scoate legea imediat dupa alegeri. Cu Red Bull de ex, lovesti doar vreo 0.01% din populatie, sa zicem, si e interzis imediat dupa ce apare, nu apuca nimeni sa fie dependent de el. Sunt si altele interesele, industria tutunului invarte zeci si sute de miliarde de dolari anual, sunt bagati peste tot, nu pot fi eliminati. Daca nu ma insel filmul The Insider era despre asta, nu? Uita-te la evenimentele sportive, cum s-a interzis reclama la tutun pe niste circuite, sau la niste turnee, cum nu mai au fonduri sa se desfasoare competitii acolo, banii din tutun cresc PIB-ul oricarui stat cu o gramada.

Nu poti zice ca nu trebuie interzis nimic, si doar cine nu vrea, sa nu consume, pt ca nu asa merg lucrurile. De aia se interzic drogurile, armele, etc. Eu nu vreau sa omor pe nimeni, deci nu mi-as cumpara un pistol, dar ala care vrea sa jefuiasca pe cineva, nu trebuie lasat sa aiba acces la arme asa usor. Lumea zice multe despre libertatea fiecaruia si dreptul la o gramada de chestii, dar unele chiar trebuie controlate de stat sau de autoritati speciale.

Plus ca astfel de legi duc la testarea multor produse, si uneori rezulta ca sunt daunatoare rau, lucru pe care nu l-ai fi aflat altfel. Ai fi fost trist acum daca acum cativa ani n-ar fi controlat cineva efectele azbestului, de ex.

Link to comment

cei mai multi amesteca red bull cu votca, din cate am observat...dar pe mine sincer nu ma tenteaza. prefer niste ursus rosu tongue.gif sau beck's.

iar ca si combinatie de bautura prefer ginul tonic.... occasion14.gif yummmy.

nu stiu daca ar trebui interzise... in fond, si la urma urmei, cam fiecare face ce vrea cu sanatatea lui, cat timp nu ii afecteaza pe cei din jurul lui...treaba lui.

astept si eu ziua cand nu o sa mai fie in cluburi si peste tot unde mergi bacardi breezer peste 10 lei wink.gif aia da bautura banana.gif

Link to comment

astept si eu ziua cand nu o sa mai fie in cluburi si peste tot unde mergi bacardi breezer peste 10 lei wink.gif aia da bautura banana.gif

In chestia aia chiar este alcool ? Am baut acum 2 ani in Italia dar nu m-a impresionat cu nimic.

Da, e cam aiurea sa strici gustul de whiskey(Jack Daniel's wub.gif) cu reb bull. La fel nu inteleg combinatia vin+apa. Prefer varianta pura. Singura bautura care o combin este vodka. Impreuna cu nectar de portocale rosii ma salveaza cand stau mai prost cu banii.

Red Bull-ul isi face efectul dar nu e litera de lege. Au fost cazuri cand nu m-a ajutat deloc.

Link to comment

Nu am consumat până acum Red Bull sau orice alt fel de băutură energizantă.Nu că nu aş fi avut ocazia,dar pur şi simplu nu am fost interesat de produse de genul ăsta,chiar şi atunci când poate că aş fi avut nevoie de ceva "refereshing".Deci n-o să mă dau cu părerea despre ceva ce nu ştiu ce gust,miros,efect are.

Dar ce vreau să spun este că francezii sunt cunoscuţi pentru atenţia pe care o acordă atunci când vine vorba de ce au pe rafturile magazinelor şi ce pun pe masă(uneori exagerată,dar poate îndreptăţită).

Se ştie de altfel că în Franţa,Coca-Cola şi genul ăsta de produse nu sunt prea populare,fiind preferate băuturile naturale(chiar îmi spunea cineva care a fost în Franţa că preţul la Coca-Cola e mult mai mare decât cel al sucurilor naturale).

Dacă chiar ar avea dovezi clare că nu ar fi sănătoasă o astfel de băutură,atunci decizia mi se pare justificată şi ar trebui să facă demersuri ca şi alte autorităţi să facă ceva în sensul ăsta.Dar totuşi...se găsesc astfel de băuturi în toată lumea..poate că aroganţa franceză în cazul ăsta e un pic prea mare...

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...