Jump to content
nwradu

Eclipsa de Soare vizibila din Romania pe 29 martie

Recommended Posts

Cel mai spectaculos fenomen astronomic din acest an este eclipsa de Soare, care se va produce pe 29 martie.

Specialistii de la Observatorul Astronomic din Capitala spun ca, pe teritoriul Romaniei, eclipsa se va vedea partial, fenomenul complet putand fi urmarit cel mai bine in Grecia si in Turcia.

In cazul acestor fenomene, Luna, un disc intunecat, trece peste discul Soarelui, neacoperindu-l complet. Durata acestei eclipse va fi de 2 ore si 25 minute, pentru orarul Bucurestiului. Fenomenul va putea fi vazut in proportie de 80a in sud-estul tarii, in vest, acoperirea maxima a Soarelui fiind de 65%.

Pentru Bucuresti, eclipsa va incepe la ora 12.44, cand Luna va intra pe discul solar, din partea dreapta si il va acoperi in proportie de 71 la suta. Eclipsa se termina la ora 15.09. Pentru a observa o eclipsa de Soare este nevoie de ochelari speciali.

Pana la producerea ei, vom asista la alte doua fenomene astronomice: echinoctiul de primavara (luni, 20 martie, ora 20.26) si trecerea la ora de vara (duminica, 26 martie, cand ora 3.00 va deveni ora 4.00).

sursa: Evenimentul Zilei

Link to comment

Pai la astea partiale e soarele foarte stralucitor asa ca sa nu va uitati direct la el. Trebuie ochelari de eclipsa. La ultima din asta partiala am rupt doua dischete si m-am uitat prin discurile lor, se vede bine asa, gasiti pozele prin Fotografie.

Link to comment

Pentru Bucuresti, eclipsa va incepe la ora 12.44, cand Luna va intra pe discul solar, din partea dreapta si il va acoperi in proportie de 71 la suta. Eclipsa se termina la ora 15.09.

o fi ea partiala da aia ziceau de eclipsa in general ca nu prea se intampla. La asta m-am referit.

Link to comment

si eu stiam ca e f rar acest fenomen .....oricum sincer nu am vazut alta inafara de cea din '99 asa ca ar fi tare sa mai vedem odata fie si partiala .... cool.gif

A mai fost una in toamna anului trecut(parca). Si atunci de 50% iar acuma va fi de 65% deci o sa fie mai "bezna". Abia astept biggrin.gif

Link to comment

Eclipsa va putea fi urmarita pe site-ul NASA , adica aici.. Este prima eclipsa care va putea fi vazuta si pe internet.

Nu cred ca e prima. Cand a fost aia de la noi acum ceva ani (pe care apropo am vazut-o la Rm Valcea pe un cer perfect senin, fara nici o urma de nori), a fost transmisa pe net de o firma care parca se numea Hangar9 sau ceva asa, in colaborare cu ProTV.

Anyway, astazi, pe la 12:44 parca am scris ca incepe, se termina la 15.09, atentie cum va uitati ca strica rau ochii. Daca nu aveti ochelari de eclipsa sau vreun geam de sudura, merge si metoda mea, rupeti doua dischete si uitati-va prin discurile lor, se vede cam portocaliu totul dar macar se vede. Si nu faceti poze cu aparatul direct spre soare, ca se poate strica senzorul CCD la astfel de poze.

O poza de la NASA aici http://www.nasa.gov/images/content/144917m...f_path_full.jpg Arata zona in care eclipsa va fi totala, din America de Sud si prin Africa si pana in Turcia.

Oricum, multumit de site Titao, sper sa fie streamingul bun.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...