Jump to content
nwradu

Tot anul va ploua cu galeata

Recommended Posts

Bucuresteni, vi se pregateste ceva. Stati linistiti, nu e ceva bun de la Primaria Capitalei, ci ceva rau de la natura. La vara ne asteapta ploi diluviene in Capitala. Dar nu numai aici, ci in tot sudul tarii. Estimarile meteorologice pentru cel mai mare oras al Romaniei arata ca va cadea o cantitate de precipitatii de peste 230 de litri pe metru patrat pe parcursul celor trei luni ale anotimpului cald. Alta veste proasta este pentru la iarna, cand toata tara va avea parte de zapezi in exces si de frig peste limitele normale.

Este bine ca autoritatile sa stie din timp cum va fi vremea in acest an. Nu de alta, dar sa nu-i mai auzim pe ministri sau pe primari cum se plang ca ei n-au stiut, ca au fost luati prin surprindere.

Asa ca, stimati sefi, luati fiecare cate un pix si nota-ti-va ce spun acum meteorologii. In primul rand, e bine de stiut ca vine primavara. In sfarsit! Dupa 20 martie, vom avea temperaturi de peste 15 grade Celsius. In aprilie va fi ceva mai cald in vestul si in centrul tarii. Mai le va aduce probleme agricultorilor. Ne putem astepta la grindina.

Acum urmeaza vara in estimarile meteorologilor. Aici vor fi probleme. Chiar daca va fi mai cald decat in mod normal. Dar vom avea ploi. In cantitati mari. Mai ales in sudul tarii. Un semnal de alarma trebuie tras in privinta Bucurestiului. Atentie, domnule primar Videanu! Meteorologii estimeaza ca peste Bucuresti va cadea o cantitate de peste 230 de litri pe metrul patrat. In cele trei luni de vara. Si asta in conditiile in care in mod normal in Capitala cantitatea de apa a fost pana acum, pe timp de vara, de cel mult 227 de litri pe metrul patrat.

In schimb, toamna se anunta ceva mai calma. Ne va aduce temperaturi destul de ridicate. De ploi vor avea parte cu precadere romanii din nordul si vestul tarii. Si, in sfarsit, sa vorbim despre iarna 2006-2007. O iarna grea, conform previziunilor facute de meteorologi. Vom avea parte de un exces de precipitatii. Zapezi mari in toata tara. Plus temperaturi mai scazute decat in mod normal.

Fenomene extreme

Dar asta nu e tot. Vom avea, la fel ca si in anii precedenti, fenomene extreme. Asta inseamna tornade sau ploi diluviene pe suprafete restranse de teren si intr-un interval scurt de timp. Anul trecut, am trait asemenea experiente, cand ploua de rupea pamantul, iar cantitatile de precipitatii in anumite zone au depasit 100 de litri pe metrul patrat, localitati intregi fiind inghitite de ape in cateva ore. Chiar si bucurestenilor le-a trecut pe la ureche "glontul" inundatiilor. Specialistii atrag atentia ca incalzirea globala va aduce in continuare fenomene extreme mai multe si mai violente. In plus, natura tinde sa schimbe "macazul" cat mai brusc, de la cald la frig sau de la ploaie la seceta. Un asemenea exemplu l-au trait romanii in iarna care tocmai a trecut. Am avut in ianuarie temperaturi de aproape 40 de grade sub zero, pentru ca in februarie sa trecem printr-o saptamana cu mercurul termometrelor la 19 grade peste zero. Pe de alta parte, climatologul Roxana Bojariu de la Administratia Nationala de Meteorologie ne-a spus ca relieful Romaniei, extrem de complex, face ca circulatia fronturilor atmosferice sa fie si mai greu de anticipat. "Avem posibilitatea de a urmari parcursul unei tornade si de a preveni populatia unei localitati de producerea unui asemenea fenomen cu 30 de minute inainte de aparitia lui", ne-a spus specialistul. Speriate de ceea ce s-a intamplat anul trecut, autoritatile romane au pus la punct in 2005 strategia nationala pentru schimbarile climatice. Vom vedea in acest an cum va fi aplicata. Pentru ca degeaba suntem preveniti la timp asupra anumitor fenomene meteorologice, daca autoritatile dorm in post, iar oamenii se trezesc cu puhoaiele peste ei, fara sa fie evacuati la timp din calea stihiilor. Sinistratii de anul trecut stiu foarte bine "lectia" asta.

sursa: Realitatea Romaneasca

Parca preferam vara din aia caniculara si uscata...

Link to comment

Radu nu prea imi place mie sa ma contrazic cu lumea dar o fosta profesoara de geografie care era si meteorolog ne spunea ca nu prea se poate da o prognoza exacta nici cu o saptamana inainte si iti dai seama care sunt sansele sa fie adevarate toate prognozele astea date cu cateva luni inainte, eu sunt destul de optimist si sper sa avem o vara calduroasa cu mult soare mai ales ca nu locuiesc in sudul tarii si vreau sa prind vreme buna la mare eusa_dance.gif

tiphat.gif

Link to comment

Si totusi eu imi aduc aminte ca la inceputul anului am vazut la TV o prognoza referitoare la conditiile meteorologice din 2006, si tin minte clar ca "martie, iunie si iulie vor fi luni foarte ploioase, cu inundatii".

Pana acum au nimerit-o, mama lor... crybaby2.gifcrybaby2.gif

Parerea mea... tiphat.giftiphat.giftiphat.gif

Link to comment

Pai fara sa stiu prea multe despre meteorologie pot zice ca sunt diferente mari intre a prezicea vremea asa in general pe o perioada mare, si a prezice ce o sa fie maine. Maine n-ai cum sa stii exact, dar sa zici de acum pt toata vara poti. Pt ca stii ca deasupra Marii Negre e un anticiclon care tot aspira vapori si ii da incoace spre uscat, ca in Siberia a nins mult in iarna si toata apa aia o sa se evapore si o sa vina incoace, ca au fost inundatii mari undeva si o sa tot fie apa in atmosfera, etc... Nu poti spune cu precizie "pe 24 august o sa ploua", dar poti zice totusi ca prin august e sansa mare sa ploua. Nu zici cand, nu zici cat, daca se intrerupe joi ploaia, dar semnele arata ca intr-o anumita perioada vor fi ploi...

Link to comment

Eu nu pot decât să sper că dacă vor fi precipitaţii,ele nu vor fi la fel de abundente ca anul trecut pentru că în Banat s-au făcut prea puţine lucrări de refacere şi consolidare a digurilor afectate anul trecut.

Pentru că a venit vorba de prognoze meteo,ca să glumesc un pic(deşi cu inundaţiile nu e de glumit),mie mi-e dor de emisunile pe care le făcea Marius Tucă,în care flirta cu meteorologul (Florinela Popa parcă o chema) smile.gif

Link to comment

eu unul m-am saturat de ploi....sunt din galati si numai in ploi a tinut-o doua zile,scuzati...trei, si nici nu a anuntat ceva la televizor, cer partial noros, asta e buna...oricum sper sa nu ploua ca vara e un anotimp in care sa te bucuri de soare si sa porti haine subtiri nu un anotimp in care sa stai inchis in casa si sa ti se schimbe starea dupa vremea mohorata si sa porti haine de fas afara....

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...