Jump to content
nwradu

Deutsche Telekom cauta un fir in Romania

Recommended Posts

Surse de pe piata telecom afirma ca operatorului RCS&RDS i-a fost facuta o oferta de preluare de 600 de milioane de dolari din partea Deutsche Telekom, insa acesta ar fi refuzat. Vom asista la “achizitia anului 2006” pe piata romaneasca de telecomunicatii?

Dupa ce nume grele, ca Vodafone sau UPC, si-au marcat pozitiile pe piata prin achizitii importante, e randul unei alte companii, operatorul RCS&RDS, sa incinga spiritele cu o posibila tranzactie. “RCS a cerut in jurul a un miliard de dolari, dar germanii au oferit doar 600 de milioane”, au declarat surse de pe piata telecom. Contactat de Capital, Michael Lange, vicepresedinte al Deutsche Telekom, nu a dorit sa faca nici un comentariu pe marginea acestei afirmatii. Este cunoscut insa interesul grupului german de a avea o prezenta cat mai importanta pe piata Europei de Est. Deutsche Telekom detine aproape 60% din actiunile Magyar Telekom. Elek Straub, directorul executiv al operatorului ungar, a declarat la sfarsitul anului trecut ca “Magyar Telekom intentioneaza sa fie prezenta pe toate segmentele pietei de telecomunicatii din Romania, pana la sfarsitul anului 2006”. Deci, Deutsche Telekom ar putea sa intre pe piata si indirect. Atunci cand vorbeste de “toate segmentele pietei”, este evident ca oficialul companiei maghiare se refera la telefonie fixa, internet, ba chiar si telefonie mobila. Michael Lange a raspuns insa cu acelasi “no comment” si in ceea ce priveste alte posibilitati de intrare pe piata romaneasca pe care grupul german de telecomunicatii le-ar putea lua in considerare.

Reprezentantii RCS&RDS infirma ca ar fi in discutii pe marginea vanzarii companiei. “Nu avem in plan sa vindem pachete de actiuni ale companiei, ci dimpotriva, dorim dezvoltarea la un nivel cat mai inalt a acesteia, precum si a serviciilor oferite”, a declarat, pentru Capital, Alexandru Oprea, directorul general al RCS&RDS.

Compania a derulat un program de investitii pentru a-si mari cota pe piata de telefonie fixa si a transmisiei de programe de televiziune digitala, prin serviciul DigiTV. Serviciul a atins 120.000 de abonati in decembrie anul trecut, la un an de la momentul lansarii pe piata. Pe partea de comunicatii fixe, seviciul RDS.Tel, lansat in aprilie 2004, are instalate in acest moment peste 350.000 de linii telefonice, RDS fiind unul dintre jucatorii alternativi pe piata de telefonie fixa, precum si pe cea a furnizarii de servicii de internet. RCS&RDS este insa, alaturi de UPC Romania, care a preluat Astral Telecom, unul dintre principalii furnizori de servicii de cablu TV (CaTV), cu o cota de piata de circa 25% fiecare. Compania, care este prezenta si in Ungaria si Slovenia, are peste 1,2 milioane de abonati. Daca luam in considerare ca in cazul tranzactiei in care UPC a preluat Astral acestia au fost evaluati la circa 472 de dolari pe abonat, valoarea de piata a RCS&RDS ar fi in jurul a 560 de milioane de dolari. Mai trebuie insa adaugata valoarea actuala operatiunilor pe segmentele de telefonie, internet si televiziune digitala. Ceea ce ar putea urca valoarea actuala de piata estimata a operatorului la peste 600 de milioane de dolari. Astral Telecom avea la momentul preluarii de catre UPC peste 850.000 de abonati, iar pretul platit de americani a fost de 420 de milioane de dolari. RCS&RDS, controlata de Cable Communications Systems NV (Olanda), cu o participatie de 93,15%, ar fi singura tinta de pe piata romaneasca suficient de importanta pentru o posibila preluare din partea unui investitor strategic. Ceilalti actionari sunt Zoltan Teszari, cu 2,03%, si Ianos Csaba Ludescher, cu 1,1% din actiuni, impreuna cu alte 16 persoane fizice si juridice cu cote sub 1%. In conditiile globalizarii pietei de comunicatii, e greu de crezut ca aceasta companie ar putea rezista, pe termen lung, singura pe piata, fara umbrela protectoare a unui investitor de mare calibru. Dar, “acesta nu este unul din subiectele care ne preocupa in acest moment. Suntem mult mai preocupati de extinderea si cresterea calitatii serviciilor pe care le oferim”, afirma directorul general al operatorului. Ceea ce, in ultima instanta, va face compania mai atractiva pentru o posibila preluare. Dar si mai scumpa.

472 de dolari

Aceasta este valoarea platita pentru fiecare abonat in cazul tranzactiei UPC - Astral. RCS are insa mai multi abonati decat Astral la momentul preluarii si servicii in plus

Deutsche Telekom, spre Est

Deutsche Telekom a pus ochii pe piata Europei de Est de ani buni, dar, de fiecare data, conjunctura s-a dovedit nefavorabila. In 1996 a pierdut “la mustata”, in favoarea unui consortiu de investitori condusi de Telesystem International Wireless, licitatia pentru una dintre cele doua licente de telefonie mobila din Romania.

O alta companie de care Deutsche Telekom a fost interesata este operatorul grec OTE. Dar statul elen nu intentioneaza sa-si reduca in acest an participatia detinuta in cadrul grupului de telecomunicatii. “Nu avem astfel de planuri pentru OTE”, a declarat ministrul elen al Finantelor, George Alogoskoufis, referindu-se la intentiile Guvernului privind vanzarea de actiuni ale companiei. Panagis Vourloumis, directorul executiv al OTE, a afirmat, anul trecut, ca planul radical de restructurare in care este implicata compania nu atrage interesul potentialilor investitori.

Germanii ar putea folosi ca vehicul investitional in Europa de Est operatorul Magyar Telekom, unde au 60% din actiuni. Oficialii companiei maghiare si-au exprimat public intentia de a fi prezenti “pe toate segmentele pietei de telecomunicatii din Romania”.

sursa: Capital

Link to comment

Ar fi prea frumos sa preia nemtii RDS-ul wub.gif pentru ca asta cred ca ar presupune si o crestere a calitatii serviciilor. Pacat ca astia se vand scump biggrin.gif

Este? smile.gif

Dar pana la urma tot vor fi cumparati de un concern international pentru ca nu vor putea fi la fel de competitivi ca restul jucatorilor de pe piata.

Si Deutsche Telekom suna f tentant wub.gif

Link to comment

Ce calitate si preturi in plus ai vazut cand a preluat Vodafone pe Connex? Sau Orange in mod oficial pe Dialog? Sau UPC pe Astral? Daca un cablu la tine in cartier e tras prost, si deci merge netul prost, crezi ca vin nemti sa bage altul? Cata vreme esti abonat la ei ca nu ai la cine, nu vad de ce s-ar deranja, in fond afacerile presupun maximizarea profitului cu minimizarea costurilor... Nemtii sunt cunoscuti pt munca lor deosebita si calitatea lucrurilor pe care le fac pe ca sunt numai nemti care le fac... cand cumpara o companie din alta tara e greu sa impui mentalitatea germana unor angajati care sunt altfel obisnuiti.

Link to comment

Deutsche Telekom intra pe piata romaneasca prin Combridge SRL

Combridge, societate infiintata in 2002, a primit de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) dreptul de a transporta semnalul de telefonie folosind resursele de numerotatie si infrastructura Romtelecom inca din aprilie 2005.

Serviciul de telefonie inca nu a fost lansat, insa pe piata se anunta aparitia unui nou operator de telefonie fixa, o alternativea viabila la cei existenti deja.

Combridge va lansa acest nou serviciu in parteneriat cu Magyar Telekom.

Site-ul Combridge, anunta insa ca societatea este parte din grupul Deutsche Telekom, iar Magyar Telekom are un parteneriat de investitii cu operatorul de telefonie german

Sursa: hotnews.ro

hmm....cred ca RDS a iesit din discutie

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...