Jump to content
Osirus

Net si telefon din priza !

Recommended Posts

Telefonie şi Internet prin priză

10 FEBR 2006

Astăzi, 10 februarie 2006, în comuna Band din judeţul Mureş, ministrul Zsolt Nagy a lansat proiectul pilot de implementare a tehnologiei PLC (Power Line Communications), în prezenţa primarului comunei Band, domnul Mircea Rusu, a preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, doamna Edita Emõke Lokodi, precum şi a altor importanţi reprezentanţi ai administraţiei locale.

“Pentru cetăţenii acestei comune, ziua de astăzi este una deosebit de importantă. Din acest moment, lumea va fi mai aproape de ei, iar toate informaţiile la care aveau acces cu greu altădată, de astăzi sunt la dispoziţia lor doar la un click distanţă. Am reuşit ca prin intermediul acestei tehnologii să le asigurăm oamenilor acces la servicii de telefonie şi la internet. Sunt convins că PLC este o alternativă viabilă pentru mediul rural.”, a declarat ministrul Zsolt Nagy cu ocazia ceremoniei de lansare, care a avut loc la sediul primăriei din Band.

Proiectul are o durată experimentală de 6 luni. În baza unui studiu de fezabilitate realizat asupra proiectului pilot şi a unui studiu de impact privind oportunitatea adoptării sistemelor PLC, se va elabora o strategie de implementare la nivel naţional a acestei tehnologii.

La invitaţia primarului din Band, domnul Mircea Rusu, Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, domnul Zsolt Nagy, a testat personal tehnologia PLC, efectuând primul apel telefonic cu ajutorul noilor echipamente instalate în şcoala din localitate.

În luna iulie a anului 2005, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a decis demararea unui proiect pilot de implementare a sistemului PLC în zona rurală şi a lansat licitaţia pentru a atribui implementarea acestui proiect. Proiectul constă în realizarea unei reţele de tip PLC la care vor fi conectate un număr de 50 de terminale telefonice şi 10 PC-uri.

Prin sistemul de comunicaţii PLC (Power Line Communications) sunt furnizate servicii de comunicaţii electronice, având ca suport de transmisie a semnalului util reţelele de tensiune electrică de joasă şi medie tensiune. Frecvenţele folosite pentru acest tip de comunicaţii sunt între 3 - 148,5 kHz, pentru aplicaţii de bandă îngustă, şi 1-30 MHz, pentru aplicaţiile de bandă largă.

Unul dintre avantajele tehnologiei PLC este că permite ca aplicaţii multiple să ruleze pe aceeaşi infrastructură, cea electrică, existentă atât în interiorul, cât şi în afara clădirilor. Aplicaţiile PLC sunt cât se poate de variate: citirea automată a contoarelor de electricitate, telefonie, Internet de bandă largă, precum şi potenţiale aplicaţii de automatizare a locuinţei. PLC de nouă generaţie permite şi “triple-play”: servicii de date, voce şi video furnizate integrat sau alte servicii precum: video-on-demand, High Definition TV streaming, on-line gaming, HiFi Audio Streaming, on-line education, tele-working etc.

Începând cu anul 2001, peste 100 de iniţiative dezvoltate în mai mult de 40 de ţări confirmă viabilitatea PLC. În Germania, Austria, Spania şi Portugalia au fost lansate de curând serviciile comerciale, înregistrându-se deja câteva zeci de mii de clienţi.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...