Jump to content
alecs

A new ice age

Recommended Posts

ideal ar fi fost sa copiezi articolul respectiv pentru a citi stirea direct de aici, nu de a da un link cu respectiva stire...

Stirea este:

Poluarea accentuata ameninta civilizatia umana. Dezechilibrele produse de emisiile de dioxid de carbon pot arunca omenirea intr-o iarna vesnica. Romania nu este ocolita de schimbarile extreme ale vremii

Ultimii ani au fost critici din punct de vedere al fenomenului de incalzire globala. In 2005, din cauza temperaturilor in crestere, s-a inregistrat un record negativ. Doar in urma cu sapte ani Terra a fost mai calda, dar atunci El Nino a avut un cuvant greu de spus. Arderea combustibililor face ca atmosfera sa fie tot mai ingreunata de gazele toxice, iar razele solare tot mai periculoase pentru viata pe Pamant. Temperatura globala este mai mare in fiecare an, nivelul oceanului creste din cauza topirii ghetii, iar consumul energetic este din ce in ce mai mare. Acest lucru se simte, provocandu-se anomaliile climatice. Romania nu este scutita de schimbarile radicale ale vremii.

Incalzirea globala

Precipitatiile abundente si topirea ghetarilor si a unor parti din Groenlanda pot aduce un volum impresionant de apa in calea curentilor din Atlantic. Aceste ape reduc salinitatea oceanului, ceea ce conduce la o incetinire a scufundarii apei mai reci, oprind astfel transportarea caldurii de catre curenti.

Curentul Golfului

Acesta aduce apa calda dinspre Ecuator spre nord. Apa elimina caldura in atmosfera si se raceste. Caldura pierduta face ca apa sa devina mai sarata si foarte deasa. Pana cand ajunge in nordul Islandei, devine destul de densa ca sa se scufunde.

Curent rece adanc – Cu 50% scade transportul de apa aflata la adancime din Atlanticul de nord catre sud

Curentii de adancime

In timpul iernii, apa rece, sarata si densa care este adusa de curentul Golfului si coboara in adancul oceanului, declansand intoarcerea centurii de transport. Curentul de adancime curge usor inapoi catre Ecuator si oceanele Pacific si Indian.

Circulatia din mijlocul Atlanticului

Ajungerea apei mai putin sarate in emisfera nordica blocheaza valul de apa calda dinspre tropice. Apa se indreapta catre est si sud, in loc sa-si urmeze cursul catre nord.

Monitorizarea curentilor

In 2004, cercetatorii au instalat 22 de stalpi ancorati de-a lungul unei fasii din Atlantic aflata la circa 25 de grade nord. Fiecare stalp a fost echipat cu aparatura pentru masurarea temperaturii, a salinitatii, a vitezei curentilor si a directiei acestora.

Apa calda de suprafata din mijlocul oceanului care se indreapta catre sud circula cu 50% mai rapid.

„Defrisarile vor crea, in 12 ani, un coridor al tornadelor”

Gaura de ozon, incalzirea globala, suprapopularea si defrisarile masive au alarmat intreg mapamondul, ridicand probleme specialistilor care au incercat sa prevada viitorul apropiat al umanitatii.

Cum va arata Romania anului 2030 in conditiile in care tara noastra se confrunta in ultimii ani cu fenomene climatice nemaiintalnite?

Specialistii cred ca o Romanie in care vor continua defrisarile in acelasi ritm, masinile poluante vor continua sa circule, iar emisiile de dioxid de carbon sau gaze cu efect de sera se vor mentine intre aceleasi cote va fi o tara in care vor fi deserturi in Dobrogea si in sudul tarii, in care vor disparea rauri si vor fi alunecari de teren masive, asemanatoare celor de anul acesta de pe Valea Trotusului, Harghita, Covasna ori de pe Valea Nehoiului.

Uraganele vor deveni un fenomen firesc peste 12 ani, odata cu aparitia „coridorului european al tornadelor”. Anul se va imparti in doua anotimpuri, unul ploios si altul secetos, iar temperaturile vor continua sa creasca inexplicabil pentru perioada interglaciara pe care o parcurgem.

Pe de alta parte, incalzirea temperaturii va favoriza aparitia epidemiilor tropicale de tipul malariei. Si pentru a completa imaginea de nerecunoscut a Romaniei anului 2030, taranii se vor ocupa de plantatii de portocali, in locul lanurilor de porumb care nu vor rezista temperaturilor tropicale.

Omul, principalul inamic

Consilierul ministrului mediului, Ionut Purica, a declarat ca tara noastra poate ajunge de nerecunoscut in mai putin de 25 de ani conform unui „scenariu climatic” realizat de specialistii institutiei.

„Romania nu este poluata integral. Exista zone toxice, precum Copsa Mica, Baia Mare, Comarnic, Bucuresti, dar, in rest, e curata. Dupa ,90, industria romaneasca poluanta a intrat in colaps, cu toate acestea numarul de masini s-a marit alarmant si paduri intregi au fost rase de pe suprafata pamantului.

Seceta din 2003 si inundatiile din 2005 au fost semnale demne de luat in seama”, a declarat Ionut Purica.

Principalul inamic al mediului ramane omul, de aceea orice „scenariu climatic” are ca punct de plecare evolutia in timp a societatii. In tara noastra, tendintele inregistrate in ultimii ani inclina catre o incalzire alarmanta ce a dat peste cap anotimpurile.

Numai in Bucuresti, in perioada 1901-2000, temperatura medie a crescut cu 0,6 grade Celsius, spune dr. Constanta Boroneant, specialist in „Schimbari climatice”, din cadrul ANM (Administratia Nationala de Meteorologie).

La Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, de la Montreal, s-a emis ipoteza ca „plantele mentin temperatura Pamantului cu 30% mai ridicata, un lucru extrem de important tinand cont ca Terra se apropie de o noua perioada de glaciatiune”, sustine Ionut Purica. Paradoxal, incalzirea globala „fara precedent in ultimii 600.000 de ani”, produsa de poluare, va fi urmata in timp de o racire brusca a planetei.

Planuri de viitor

Lovita regulat de tornade, de inundatii asemanatoare celor de anul acesta si de seceta, Romania anului 2030 va fi complet schimbata. „Probabil ca locuintele din 2030 vor fi protejate impotriva vanturilor puternice cu aparatori din aluminiu, reteaua electrica va fi inlocuita pentru a rezista la intemperii, iar pe piata asigurarilor vor aparea pachete speciale pentru uragane.

Oamenii vor face rezerve de apa pentru anotimpul secetos”, sustine consilierul ministerial. Pe langa asta, vor exista atacuri ale virusurilor tropicale care vor avea conditii ideale pentru reproducere. „Virusul gripei aviare prezent in acest an este un alt semnal de alarma privind schimbarile climatice din tara noastra”, continua Ionut Purica. Un alt indiciu alarmant este dat de faptul ca „niciodata nu s-a mai atins aceasta concentratie de gaze cu efect de sera ca in prezent”, sustine dr. Constanta Boroneant.

Timpul probabil in Romania anului 2030

In exclusivitate, „Evenimentul zilei” prezinta tabloul climatic al Romaniei din 2030, in conformitate cu un scenariu climatic IPCC (Interguvernamental Panel on Climate Change) transpus in doua modele pentru zona Romaniei.

„Fata de perioada de referinta 1961-1990, in iarna anului 2030 temperatura medie poate creste, in medie, cu 1,1 grade Celsius. Cantitatea de precipitatii va scadea, mai ales in sudul tarii, cu pana la 15% fata de perioada 1961-1990. In sezonul estival, se va manifesta o tendinta de incalzire, temperatura medie crescand, in medie, cu 1,3 grade fata de perioada de referinta 1961-1990, iar cantitatea de precipitatii se va reduce cu 10-20%, mai ales in sud”, a explicat dr. Constanta Boroneant, de la ANM (Administratia Nationala de Meteorologie). Trebuie facuta precizarea ca „acest scenariu climatic a fost realizat tinand cont de anumiti indicatori de dezvoltare economica si de nivelul emisiilor gazelor cu efect de sera”.

Efectul de sera. Schimbarile de temperaturi la nivel planetar se datoreaza mai multor factori. Insa principala cauza este emanarea masiva de dioxid de carbon, metan si alte gaze nocive in atmosfera. Moleculele acestor substante absorb radiatiile solare si le imprastie in toate directiile. Efectul este incalzirea suprafetei Terrei.

Substantele nocive sunt eliminate in urma arderii de carbuni, din reziduurile eliminate prin cosurile diverselor uzine si fabrici etc.

In cadrul ONU functioneaza un organsim care se ocupa strict de schimbarile climatice, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

Specialistii IPCC sustin ca, inca din anul 1900, temperatura este in crestere. Pana in anul 2100, Terra va fi mai calda cu o temperatura cuprinsa intre 1,4 si 5,8 0C.

Controverse

Incalzirea globala a dat nastere mai multor teorii. Conform revistei „Time”, curentii oceanici si topirea ghetarilor contribuie decisiv la modificarile climatice. Paradoxal, vremea in Europa se va raci din cauza modificarilor suferite de acesti curenti. Fiind mai slabi decat in trecut, nu mai aduc valul de caldura de la tropice, ceea ce inseamna o racire a vremii, indeosebi in nordul Europei. Teoria este sustinuta de oamenii de stiinta de la Centrul National de Oceanografie al Marii Britanii.

BBC contrazice aceasta teorie cu ajutorul datelor statistice. Conform acestora, temperatura medie din 2005 a fost cu 0,65 grade Celsius mai mare decat media din anii 1961-1990. Anul care tocmai se incheie a fost pe locul doi in topul celor mai caldurosi. Doar in 1998 a fost mai cald, dar specialistii sustin ca clima a fost influentata de uraganul El Nino. „Datele arata ca temperatura de la suprafata apei din emisfera nordica a Atlanticului este cea mai mare din 1880 pana astazi”, afirma David Viner, membru al Departamentului de Cercetare a Climei din cadrul Universitatii East England.

Solutia: energie alternativa

Organizatiile care lupta pentru protejarea planetei acuza marile puteri economice ca nu iau o decizie comuna pentru reducerea consumului de carbuni si combustibili fosili. Solutia ar fi energia alternativa. Greenpeace, cea mai cunoscuta organizatie ecologista, a sustinut in acest an o actiune in mai multe state europene, inclusiv Romania.

„Energy Revolution Tour” a incercat sa atraga atentia asupra pericolului folosirii energiei nucleare si a arderii de combustibili.

„Romania foloseste cu 50% mai multa energie si produce de aproape cinci ori mai mult dioxid de carbon pentru a obtine un dolar la Produsul Intern Brut decat media europeana”, a afirmat Jurrien Westerhof, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.

Tone de dioxid de carbon

22 de miliarde de tone de dioxid de carbon sunt eliminate anual in atmosfera. Tot pe parcursul unui an ajung in atmosfera 250 de milioane de tone de metan. In ultimii o suta de ani, temperatura globala

a crescut cu 0,4-0,8 0C.

Nivelul apei marilor a crescut si el cu o medie anula de 1,8 milimetri in ultimii 50 de ani.

sursa: http://www.evz.ro/

Link to comment

Sa o lasam pe bunica sa se sperie si sa-si puna mainile in cap !!!

Noi oricum suntem prea "mici" din punct de vedere politic ac sa putem schimba ceva !

Zice ca va fi clima cu 2 anotimpuri: unul secetos si altul ploios. Si ce daca? Sunt multe tari care au si au avut de sute de ani (poate mai mult) acest tip de clima si nu s-a intamplat nimic groaznic. Inca mai traiesc oameni acolo !

tiphat.gif

Link to comment

Toata chestia asta oricum se va intampla!

Dealungul anilor sa pus intrebarea:"Daca se vor topi ghetarii?"Acest "daca" va disparea si va ramane"se vor topi ghetarii!"Oricum omul se naste,isi traieste viata si moare!Mie unul nu imi este frica de moarte!

Decocamdata haide-ti sa ne traim viata! tongue.gif

Carpe diem!

lasa mah, k viata`i grea, da` trece! smile.gif)

nu o sa murim din cauza unei epoci amarate de gheatza!

facem un solar imens shi traim in el ca in matrix, alimentatzi de baterii umane sau cine stie ce o sa descopere astia... poate doneaza bill gates banii lui pt un soare nou...

Link to comment

priviti problema usor egoist ..., nu e problema ca murim noi, datorita faptului ca avem ratiune ne'am autoproclamat stapanii lumii, cu drept de distrugere asupra ei, problema adevarata este ca atunci cand noi vom trai probabil prin bunkere sau pe alte planete, urmasii nostri vor mai putea vedea ursii panda doar in pozele din albumul bibliotecii, sa ne reamintim ca totusi omul este la origine doar un alt animal, faptul ca suntem in top'ul food chain'ului ar trebui sa ne faca sa protejam rasele inferioare noastre si natura, nu sa le tragem in jos cu noi ...

Link to comment

bravo osirus, singura replica gandita din tot postul asta...

de ce ne gandim numai cum sa supravietuim noi, care suntem vinovati de ce se intampla acum, si nu ne gandim la toata planeta, toate vietuitoarele care n-au nici o vina ca omul e un terminator care distruge aproape totul in jurul sau?

Link to comment

Au mai existat ere glaciare si din cauze naturale! Noi creeam acum una artificiala ! Chiar daca nu privim egocentrist, ce putem noi face pentru ursul panda, sau pentru orice alt animal pe cale de disparitie. Putem discuta...da, au mai discutat si altii si ce au rezolvat? Unii au format organizatii ecologiste, au pichetat cladirile guvernelor importante din lume, au facut proteste de amploare, au atras atentia....si tot nu au rezolvat nimic! Sunt legi menite sa "protejeze" animalele si mediul, si se respecta? Aduc aceste legi garantia ca o anumita specie va exista si pe vremea nepotilor nostrii? NU !

Atunci cand o tara importanta ca Statele Unite de exemplu nu ratifica "Tratatul de la Kyoto" pentru ca pur si simplu ii convine, ma mir ca mai sunt unii care mai au sperante. Daca ecologia ar aduce venituri ar fi probabil cea mai raspandita si respectata doctrina, dar avand in vedere ca ea face exact opusul, cred ca nu e de mirare ca se intampla asa ceva. Oamenii sunt si vor fi mereu oameni, acei (asa cum zice Osirius) autoproclamti stapani ai lumii. Ca orice stapan care nu stapaneste eficient, si oamenii vor avea de suferit de pe urma a ceea ce au creeat singuri.

In concluzie:

1.Noi cei care dicutam aici oricum nu putem face nimic. Dupa cum am mai spus suntem prea "mici" din punct de vedere politic.

2.Asta ne este soarta, sa o traim cu demnitate. "Carpe diem" dar cu moderatie in toate.

tiphat.gif

Link to comment

hmm oameni buni fiti seriosi ...pt ce sa discutam despre o era glaciara .. oricum nu avem nici o influenta ... dar ... sa lasam problema asta in mana copiilor .. copiilor nostri ^^

de unde stii ca vom mai trai pana atunci 24.gif sau ca vom mai avea copii.... , soarta Terrei este sumbra pendu.gif

Link to comment

ma pot invata cu o pereche de izmene in plus ... sau cu ceva crema de sore ... nu se va intampla nimic ...

problema este mult mai complicata, priveste din punct de vedere al lantului trofic si al ecosistemelor in general , tu poti sa-ti pui "o pereche de izmene in plus", dar vor fi specii de plante si/sau animale care nu se vor adapta, si lipsa lor va duce la disparitia altora, etc, etc

Ere glaciare au mai fost , dar urmatoarea e prima in care omul joaca un rol foarte mare, atit ca omul are o oarecare putere de influenta asupra naturii cit si pt ca omul se gaseste in toate colturile lumii . . .

Si daca am gasi solutii care se pot aplica cit mai devreme de ce sa nu ne gindim si sa "pierdem" timp cu ele . . .

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...