nwradu Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Primul laptop de 100 de dolari din lumeLa summit-ul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) de la Tunis, Nick Negroponte, fondatorul MIT Media Lab, intentioneaza sa prezinte publicului prototipul functional al noului sau aparat, un laptop care ar costa 100 de dolari, informeaza International Herald Tribune. Scopul pe care si l-a propus Nick Negroponte si alti cercetatori din cadrul MIT este sa ofere instrumentele esentiale intr-o lume moderna milioanelor de copii si tineri dezavantajati de conditiile financiare precare, cum ar fi cei din statele africane. Sistemele ar trebui produse in cantitati record, de ordinul milioanelor de unitati, iar guvernele statelor implicate in proiect vor fi primii clienti ai acestui calculator. Pana acum, presedintele Braziliei, Luiz Ignacio „Lula“ da Silva a fost de acord sa cumpere un milion de unitati, a afirmat Negroponte, citat de CNN. Chile, Argentina si Thailanda sunt urmatoarele pe lista. Negroponte spera sa poata incepe productia in cursul anului viitor, iar volumul de unitati ar ajunge la cateva zeci de milioane in 2007. Laptop-ul de 100 de dolari este un aparat nepretentios, cu un ecran de 7 inci, destinat pentru editarea de texte si Internet. Nu are hard drive, folosind in locul acestuia o memorie flash ca la aparatele de fotografiat digitale. Procesorul, fabricat de AMD, atinge o putere de 500 de megaherti. Totusi, pana acum campanii similare de apropiere pe plan informatic a tarilor in curs de dezvoltare, de natiunile avansate din punct de vedere economic si tehnologic, au fost sortite esecului sursa: AvereaLaptop-ul de 100 de dolari nu va putea fi vandut in tara noastraLaptop-ul de 100 de dolari a fost lansat, in mod oficial, la Summitul Mondial privind Societatea Informationala (WSIS), ce a avut loc in Tunis.Creat in mod special pentru milioanele de copii din tarile sarace sau in curs de dezvoltare, acest echipament are un procesor de 500 MHz (o putere de trei ori mai scazuta decat cel mai ieftin laptop de pe piata), doar 1 GB de memorie flash, nu HDD, sistem de operare Linux si un nou tip de ecran color LCD, extrem de ieftin - parametrii minimi, de unde a si rezultat costul redus al produsului respectiv. In schimb, este dotat cu port WIFI pentru a putea fi conectat la Internet.Denumit "aparatul verde" datorita culorii sale, acest calculator a fost dezvoltat de Institutul pentru tehnologie din Massachusetts - SUA si poate fi extrem de atractiv pentru zonele sarace ale lumii, deoarece, in afara posibilitatii de alimentare de la reteaua de electricitate, functia de portabilitate a echipamentului poate fi obtinuta prin actionarea unor mici manivele dispuse in partile laterale ale tastaturii, pentru a obtine energia necesara in zonele in care elec-tricitatea nu este disponibila. Cu alte cuvinte, in forma actuala, laptop-ul functioneaza 10 minute pentru fiecare incarcare de un minut, avand si un adaptor pentru priza.Dezvoltatorii acestui produs considera ca el ofera sanse educationale deosebite copiilor din zonele mai putin favorizate ale lumii. In acest sens, proiectul beneficiaza de sponsorizare din partea Google, ce a oferit un software global ce leaga laptop-urile impreuna si le conecteaza la Internet printr-o singura legatura.In acest moment se poarta negocieri cu guvernele mai multor astfel de tari, intentionandu-se ca, intr-o prima etapa, sa se incheie parteneriate cu cate doua tari din America Latina, din Asia si Africa, discutiile fiind avansate cu Nigeria, Egipt, Brazilia, Argentina, Thailanda, China si India.In paralel, se negociaza cu cinci companii ce ar putea fabrica aceste calculatoare portabile la preturi mici. Din pacate, pentru Romania vestile sunt destul de triste deocamdata, aceste produse nefiind in masura sa intre pe piata locala pentru ca anumite componente nu sunt conforme cu standardele CE. sursa: Romania Libera
frankie Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 adevarul este ca la 100 de dolari, fara hard...(ma rog..flash) si altele...e un fel de agenda electronica..dar e totusi convenabil pt cineva care are nevoie de un mini calculator...
iReal Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 adevarul este ca la 100 de dolari, fara hard...(ma rog..flash) si altele...e un fel de agenda electronica..dar e totusi convenabil pt cineva care are nevoie de un mini calculator... dintr'o 100 $ tre sa'si scoata si ei ceva iti dai seama daca merge yahoo pe el , isi merita banii
HellsAngel Posted November 24, 2005 Posted November 24, 2005 Cred k ar tre sa fie destul de inteligent kiar si pt 100 USD. Sincer tehnologia a avansat destul de mult. Eu stiu k exista o "regula"...cam la 18 luni se dubleaza viteza de procesare a datelor asa k...
frankie Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 dintr'o 100 $ tre sa'si scoata si ei ceva iti dai seama daca merge yahoo pe el , isi merita banii dap, iti dai seama ca nu sunt aia prosti sa il produca cu 200 de para si sa-l vanda cu 100, e vreo smecherie...oricum..ai uitat cs-ul
seba18 Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 se pare ca laptop-ul minune dispune si de o manivela, pentru cazul in care se termina acumulatorii: hmm.....oare o fi diesel sau benzinar?
{JM}Alex Lifetaker Posted November 25, 2005 Posted November 25, 2005 dap am citit stirea despre laptopul "minune" cu mai mult timp in urma, ce pot sa zic, e interesant, dar mai bine de 3 milioane iei un calculator desktop... de ex. in Ro poti sa cumperi de 3 milioane un procesor de 750, 64 ram, placa video 32 mb... hard de 20... ma rog 3.5 milioane cel mult aa si plus monitor... Deci nu stiu daca intr-adevar e un chilipir laptopul ala...
frankie Posted November 26, 2005 Posted November 26, 2005 dap am citit stirea despre laptopul "minune" cu mai mult timp in urma, ce pot sa zic, e interesant, dar mai bine de 3 milioane iei un calculator desktop... de ex. in Ro poti sa cumperi de 3 milioane un procesor de 750, 64 ram, placa video 32 mb... hard de 20... ma rog 3.5 milioane cel mult aa si plus monitor...Deci nu stiu daca intr-adevar e un chilipir laptopul ala... cu 3 milioane nu iei nici un monitor acceptabil ..gen 17 inchi..(poate la third hand) nici procesorul este mai scump, dar depinde de unde il iei..la 3 milioane, iei un 500 de mhz, dar cum am spus, totul depinde de unde il iei..
Ahilosu Posted November 26, 2005 Posted November 26, 2005 horus sunt destule siteuri unde sunt publicate anunturi pentru cei care vand calculatoare... eu am dat cu 6 mil un AMD la 800 Mhz parca, 20 Gb hard, 128 RAM ddr, plava video Gforce 2 mx400 si monitor 15" ...si nu era nici pe departe in starea cea mai buna )
Guest totul Posted November 26, 2005 Posted November 26, 2005 frate daca tu ia luat pe ala 6 mil eu iau "o avere " pe la meu de 1200 cu 256 hdd wd 80 gb 8 mb bufer si monitor de 15
netics Posted November 26, 2005 Posted November 26, 2005 gosh ce laptop minune , daca merge firefox pe el il iau si io
DWKain Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 Oricum e super tare . Un Mobil destept sau un PDA sare lejer de suta de dolari. Si s-avem pardon... cu asta chiar faci economie! Nici nu-i nevoie sa-l bagi la priza dai la manivela si el merge. Sunt interesat daca fa fi acceptat pe piatza europeana de Consiliul Europei... daca apare in Romania... imi iau si eu unu Merita, fara dar si poate.
nwradu Posted December 1, 2005 Author Posted December 1, 2005 Tinta lui sunt tarile sarace gen Nigeria, Somalia, din astea... au comenzi importante chiar de la guvernele de acolo.
Osirus Posted December 1, 2005 Posted December 1, 2005 intamplator cunosc o firma care vinde SH de marca:PIII 500 MHz DESKTOP, 128 RAM, 8,4 GB HDD, CD-ROM, Sound, USB, Tastatura, Mouse, Cablu alimentarePRET : 199 RON+ 1 monitor de 15" = 50 RON=100 para investiti mult mai bineiar fara monitor: PIII 800 MHz COMPAQ DESKTOP, 128 RAM, 10 GB HDD, CD-ROM, Sound, USB, Tastatura, Mouse, Cablu alimentarePRET : 349 RON parerea mea e ca rashnitza aia nu merita 100 para
DWKain Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 Osirus, la rashnitza... rashneshti... Desktop-ul iti mananca bani si prin plata curentului. In plus, e portabil (asta face toata diferentza... ). Comp alea care le-ai prezentat tu sunt... slabutze (to say the least). Si sunt Desktop. Gandeste-te k nu poti cumpara un Laptop (care inca sa functzioneze) sub 300-400 $. Un PDA sub 100$ nu are prea multa functzionalitate. Unul serios este peste 200$. La pretzul de 100$ e... imbatabil... Chiar daca momentan este vandut doar pe pietzele tzarilor foarte sarace, presupun k mai devreme sau mai tarziu va aparea si in alte parti ale lumii.
The Wizard Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 mai strangi ceva bani si iti iei niste ramm daca nu ai destui ,decat un laptop de 100$
DWKain Posted December 3, 2005 Posted December 3, 2005 No, you don't get it... ca si idee, laptopul de 100$ e incredibil. Daca se dovedeshte a fi si fiabil, e extraordinar, va avea super succes si ii va face pe creatorii lui super bogati (de parca MIT nu e suficient de bine finantzat ). Ce faci dak iei ram? faci upgrade la comp-ul desktop, dar poti sa te duci cu ala in Somalia? Nu cred... n-au prize
Osirus Posted December 6, 2005 Posted December 6, 2005 eh whateva, oricum o sa'i intre nisip la manivela si tot n'o sa fie bun de nimic
Raul Posted December 7, 2005 Posted December 7, 2005 Interesanta idee parca ii vad pe aia din somalia k joaca mu sau cs la noi
feaR` Posted December 9, 2005 Posted December 9, 2005 si cum dreq faci ? incepi sa dai la manivela aia ca sa poti sa scrii 2 cuvinte dupa ce se termina bateria ? .. pana la urma daca ai nevoie de un calc portabil iti iei un laptop si gata
wine Posted December 9, 2005 Posted December 9, 2005 si cum dreq faci ? incepi sa dai la manivela aia ca sa poti sa scrii 2 cuvinte dupa ce se termina bateria ? .. pana la urma daca ai nevoie de un calc portabil iti iei un laptop si gata Ceva de genu Oricum eu sunt deacord cu The_Wizard mai bine mai pui ceva pe asta actual Sincer si eu cred ca o sa apara in toata lumea iar chestia cu manivela e rau
DevilMind Posted December 14, 2005 Posted December 14, 2005 Lasati ca dupa manivela se face upgrade si trece la pedala ca e mai confortabil.Poate in cele din urma o sa pune si un hamster intr-o roata sa o invarta
NoctUUrnaL Posted February 11, 2006 Posted February 11, 2006 ar trebui sa ne multumim cu ce avem si sa lasam copii saraci ai Africii sa se bucure de ce ni se pare noua banal : calculatorul
Stargate Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 Daca merge MU pe el, imi i-au 4 sa fac pp in tarc si sa va ofticati voi
Joop Posted February 13, 2006 Posted February 13, 2006 ma indoiesc:smart_one Soul Master 197(0) ... nu poti sa tii tarcu singur ... ontopic... mi se pare super tare realizarea... faptul ca merge 10 minute dupa ce dai la manivela un minut e ok... nu faci consum de curent ... ganditi-va ca o sa evolueze... peste 10 ani parca vad procesor de 2-3 Ghz si 1 giga ram pe ele