Jump to content
Ryan

Curiozități din lumea sportului

Recommended Posts

In zilele noastre sportul este prezent peste tot, iar industria sportului este una dintre cele mai apreciate la nivel mondial. Anumite sporturi au fost transformate in cariere de la activitati de relaxare, iar in acest topic vom incerca sa aflam si sa impartasim anumite curioziati despre acesta cu ceilalti utilizatori din comunitatea noastra, mai putin documentati, si nu numai.

 

  • Golful a ajuns pe lună

Pare greu de crezut, dar golful este singurul joc care a fost jucat pe lună. Mai exact, în anul 1971 Alain Shepard a lovit o minge de golf pe suprafața lunii.

Dacă ar fi analizăm etimologia cuvântului “golf” am realiza că aceasta este o greșeală de pronunție care s-a petrecut în Evul Mediu. Scoțienii care au preluat jocul de la olandezi nu au acordat prea multă importanță acestui aspect.

Așadar, în olandeză cuvântul cu semnificația „club” era fie „kolf”, fie „kolve”, dar scoțienii au optat pentru o variantă mai simplificată, și anume „gouf” sau „golve”.

 

  • Prima mașină de sloturi avea altă destinație

Când vine vorba de jocurile minții sau de sporturile minții, există multe lucruri interesante pe care nu multă lume le știe.

Spre exemplu, prima mașină de sloturi a fost inventată de către un mecanic, James Fey. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1894. Deși a devenit populară într-un timp foarte scurt, ea a fost creată cu scopul de a servi ca sursă de divertisment pentru clienții care îi treceau pragul. Mai târziu, James și-a dat demisia și a deschis o fabrică pentru a produce mai multe modele. Mașinile erau mai mici, dar aveau un lucru în comun cu sloturile moderne care sunt disponibile online în prezent, ele ofereau plăți automate.

 

  • Meci de tenis de 11 ore

Jocul de tenis este descris ca fiind o activitate intensă, dar plăcută de multă lume. Nu este de mirare că în 2010 la Wimbledon s-a disputat un meci care a ținut 11 ore.

John Isner și Nicolas Mahut au dovedit perseverență, motivare și dorință de câștig. Ei bine, ei au reușit să le ofere spectatorilor un joc intens, care a durat 11 ore și 5 minute.

Prima parte a jocului a avut patru seturi și s-a oprit din cauza lipsei de lumină naturală pe teren. A doua zi s-a reluat activitatea și cei doi jucători au continuat până la setul cinci. Din păcate, în această zi istoria s-a repetat și lipsa luminii naturale i-a făcut să lungească jocul cu încă o zi.

În cele din urmă, învingător a ieșit Isner, după un meci solicitant din toate punctele de vedere.

 

  • Schiul era o formă de transport

În momentul de față schiul este un sport de iarnă care are mulți iubitori. Lumea așteaptă cu mult interes venirea iernii pentru a putea lua parte la astfel de activități pe pârtie.

Ei bine, lucrurile nu au stat mereu așa. În urmă cu mult timp lumea se baza pe schiuri pentru a ajunge de la un punct la altul.

Este bine de știut că schiul este o activitate preistorică veche de peste 5000 de ani. În acest sens există picturi rupestre care înfățișează schiori.

 

Link to comment
Share on other sites

Astazi am decis sa va prezint povestea primului roman care a jucat pentru echipa spaniola Barcelona. Si anume, Nicolae Simatoc.

 

Nicolae_Simatoc_la_Inter.jpg

 

Nicolae Simatoc (n. 1 mai 1920, s. Grimăncăuți, Briceni, România - d. 1 ianuarie 1978, Sydney, Australia), cunoscut și sub numele Miklos Szegedi, a fost un fotbalist român din perioada interbelică. A fost primul român care a jucat la FC Barcelona și la Internazionale Milano. A mai evoluat la cvadrupla campioană a României Ripensia Timișoara dar și la Carmen București. A decedat în Australia la Sydney.

Nicolae Simatoc a debutat în prima ligă din România în anul 1938. A jucat 44 de meciuri pentru Ripensia și a reușit să marcheze 3 goluri.

De la Ripensia a plecat la Carmen București, echipa antreprenorului român Dumitru Mociorniță. În 1942 a plecat la CA Oradea (campioană a Ungariei în 1944 ca NAC, campioană a României în 1949 ca ICO), iar după 3 sezoane petrecute la Oradea a revenit la Carmen București.

În 1947 Nicolae Simatoc se transferă la Inter Milano unde joacă până în 1949. La Inter, Simatoc reușește să înscrie 3 goluri în cele 17 meciuri jucate.

În 1949 se transferă la Brescia Calcio unde joacă într-un sezon 30 de meciuri și marchează de 8 ori.

În 1950 ajunge la FC Barcelona unde evoluează 2 sezoane. Simatoc a jucat 34 de meciuri, marcând 2 goluri. Primul meci jucat în Spania a fost pe 10 septembrie 1950, împotriva lui Real Sociedad, fiind un debut de minune cu un gol marcat și trei pase decisive. Printre partidele jucate în Primera División se numară și un "El Clásico" celebru: Barcelona FC - Real Madrid CF, scor 7-2.

În 1952 se transferă la Real Oviedo unde joacă doar 5 meciuri.

Cariera internațională
Nicolae Simatoc a jucat 8 meciuri pentru echipa națională de fotbal a României în perioada 1940-1946.

Palmares
 

  • România Ripensia Timișoara

Liga 1
Vicecampion: 1938–39

  • Ungaria Nagyváradi AC

Nemzeti Bajnokság I: 1943–44

  • Italia Inter Milano

Serie A
Vicecampion: 1948–49

  • Spania FC Barcelona

La Liga: 1951–52
Copa Eva Duarte: 1952
Copa del Generalísimo: 1951, 1952
Cupa Latină: 1952

 

sursa Wikipedia

Link to comment
Share on other sites

Kazuyoshi Miura, cel mai batran fotbalist

330px-Kazu_Miura_at_Matsuda_tribute_matc

 

Kazuyoshi Miura (n. 26 februarie 1967) este un fotbalist japonez, si cel mai batran care evolueaza in fotbalul profesionist.

Adesea cunoscut sub numele de Kazu (poreclit „Regele Kazu”), este un fotbalist profesionist japonez care joacă ca atacant pentru clubul Suzuka Point Getters din Japan Football League. împrumutat de la Yokohama FC.

A jucat pentru echipa națională a Japoniei din 1990 până în 2000 și a fost primul beneficiar japonez al premiului IFFHS Asia's Footballer of the Year. Miura, a cărei ascensiune la faimă în Japonia a coincis cu lansarea J.League în 1993, a fost probabil primul superstar al Japoniei în fotbal. De asemenea, este cunoscut pentru marca sa „Kazu Feint” și faimosul său „dans Kazu”, când marchează goluri grozave sau produce piese grozave.

Miura deține recordurile pentru cel mai în vârstă marcator din J-League, fotbalistul cu cea mai lungă carieră profesionistă din lume și, din 2021, este cel mai în vârstă fotbalist profesionist din lume la 54 de ani. El deține, de asemenea, distincția posibilă unică de a fi jucat fotbal profesionist în cinci decenii separate (anii 1980-2020). Fratele său mai mare Yasutoshi este, de asemenea, un fost fotbalist profesionist.

Cluburi pentru care a jucat:

Years    Team    
1986    Santos    
1986    Palmeiras    
1986    Matsubara    
1987    CRB    
1987–1988    XV de Jaú    
1988–1989    Coritiba    
1989–1990    Santos    
1990–1998    Verdy Kawasaki[a]    
1994–1995    → Genoa (loan)    
1999    Dinamo Zagreb    
1999–2000    Kyoto Purple Sanga    
2001–2005    Vissel Kobe    
2005–    Yokohama FC    
2005    → Sydney FC (loan)    
2022–    → Suzuka Point Getters (loan)  

National team
1990–2000    Japan   (89 de aparitii si 55 de goluri)
2012    Japan (futsal)   

 

sursa Wikipedia

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...