Jump to content
Alyx

[Biografie] Ridley Scott

Recommended Posts

ridley-scott-movies-ranked.jpg.76083b08a646f0ad28b2e4f0ca28e5bd.jpg

Nume actor/actriță/regizor: Ridley Scott
Data și locul nașterii:  30 noiembrie 1937, South Shields, Tyne and Wear, Anglia, Regatul Unit
Ocupație: Producător, regizor, actor
Ani de activitate: ‎1965 – prezent
Scurt istoric profesional: Ridley Scott (n. 30 noiembrie 1937) este un regizor, producător și actor englez. Acesta a studiat la West Hartle Pool College of Art unde a excelat în grafică și pictură. A mai studiat la Royal Academy of Art, unde a mai învățat și David Hockney. Acolo Scott a făcut primul său scurt-metraj. Absolvind cu brio, Scott a fost premiat cu o bursă de călătorie în statele Unite pentru un an de zile. În acea perioadă, el a fost angajat de Time Life Inc. unde a lucrat cu realizatorii de documentare Richard Leacock și D.A. Pennebaker. La revenirea sa în Marea Britanie, s-a alăturat postului BBC în calitate de scenograf iar în mai puțin de 1 an a fost promovat în echipa lor de regizori.
Scott și-a făcut debutul în lung-metraj, la filmul The Duellists, care i-a adus Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes în 1978. Cel de-al doilea film al său a fost Alien, acesta având un succes imens, a luat premiul Oscar pentru ’Efecte speciale’. Acesta a fost urmat de un film care a fost considerat unul dintre filmele SF de referință din toate timpurile, Blade Runner, cu Harrison Ford.
În 1987, Scott a fondat compania Percy Main Productions pentru a dezvolta și produce filme de lung-metraj. Primul film al companiei Percy Main a fost câștigătorul premiului Oscar, Thelma and Louise, urmat de 1492: Conquest of Paradise, ambele fiind regizate de Scott. 
Ridley Scott este co-presedinte al The Mill, una dintre cele mai mari case de producție digitală și post producție din Londra.
Regizorul a fost recompensat pentru filmele sale cu steaua de pe poziția 6712 amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...