Jump to content
Guest

Apel fără precedent al Moldovei la ONU!Premierul somează trupele rusesti

Recommended Posts

                                                                                                "Rapid Trident" Military Exercises In Western Ukraine

 

Premierul s-a referit la exerciţiile militare efectuate de trupele care staţionează ilegal în Republica Moldova, împreună cu structurile paramilitare neconstituţionale.

''Astăzi, încă o dată, de la această tribună, facem apel la Federaţia Rusă să înceteze aceste activităţi ilegale şi provocatoare şi să reînceapă, necondiţionat şi fără întârziere, procesul de retragere a forţelor militare şi a armamentelor sale, conform angajamentelor asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din 1999 şi întru respectarea obligaţiilor care derivă din dreptul internaţional şi Carta ONU'', a declarat premierul.

Cu această ocazie, Pavel Filip le-a mulţumit statelor care au susţinut acum câteva luni adoptarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluţiei privind retragerea forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

''Adunarea Generală a declarat, fără echivoc, că neconformarea Federaţiei Ruse cu normele dreptului internaţional şi Carta ONU a condus la violarea făţişă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi, în consecinţă, ea trebuie să-şi retragă necondiţionat, complet şi fără întârziere, armamentele şi forţele militare'', a subliniat premierul.

Şeful guvernului de la Chişinău a salutat şi înscrierea pe agenda actualei sesiuni a AG ONU a unui punct nou privind ''Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova'', ceea ce înseamnă menţinerea acestui subiect în atenţia comunităţii internaţionale.

El a menţionat că exerciţiile militare comune ale Forţelor Ruse reprezintă o încălcare continuă a ''Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992'', document ce conţine un angajament expres al Federaţiei Ruse privind asigurarea strictă a ''neutralităţii forţelor militare ruse'' pe durata procesului retragerii lor de pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul susţine că retragerea completă a trupelor ruseşti va avea un impact pozitiv asupra reintegrarii ţării.

''În pofida dificultăţilor care frânează procesul de reglementare, autorităţile de la Chişinău sunt determinate să identifice, în formatul de negociere '5+2', o soluţie politică pentru acest conflict prelungit, generat din exterior în partea de est a Republicii Moldova'', a subliniat el.

Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite la data de 2 martie 1992.


sursa

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...