Jump to content
Alyx

[Biografie] Matt Damon

Recommended Posts

matt-damon-2.thumb.jpg.0ab19939cb5e39bd7e5fcd44f8b9231a.jpg

Nume actor/actriță/regizor: Matthew Paige Damon
Data și locul nașterii: 8 octombrie 1970 (vârsta 47), Cambridge, Massachusetts, Statele Unite
Ocupație: Actor, producător, scenarist
Ani de activitate: 1988 - prezent
Scurt istoric profesional: Matthew Paige Damon s-a nascut pe 8 octombrie 1970 în Massachusets, Statele Unite. Tatăl său, Kent, era bancher iar mama, Nancy Carlsson-Paige, profesoară la Colegiul Lesley. În prezent cei doi sunt divorțați. Matt mai are un frate, Kyle, cu trei ani mai mare decât el, de profesie sculptor.
Primul rol (de fapt o apariție foarte scurtă) l-a avut în Mystic Pizza din 1988, după care a urmat un rol, tot secundar, într-un film TV, Rising Son, în 1990. Primul rol important îl are in School Ties, alături de prietenul său Ben Affleck. În anii următori a mai avut câteva apariții, mai mult sau mai puțin importante in: Geronimo: An American Legend, filmul TV The Good Old Boys și Courage Under Fire. În 1998, el și vechiul său prieten Ben Affleck au fost distinși cu premiul Oscar la categoria ’Cel mai bun scenariu original’ pentru drama Good Will Hunting, o poveste despre un tânăr geniu matematician. Damon a mai fost nominalizat la Oscar pentru rolul principal din acest film. În plus, el si Affleck au obținut Globul de Aur pentru scenariul lor, iar Damon a fost nominalizat la Globul de Aur pentru interpretarea sa.
În a doua jumătate a anului 2002 Damon joacă în blockbuster-ul The Bourne Identity, încasând în toată lumea 213 mil.$. În 2004 face iar echipă cu regizorul Kevin Smith, care îl distribuie intr-un rol secundar din Jersey Girl. Din pacate incasarile filmului sunt sub asteptari. Tot în acest an joacă în blockbusterul The Bourne Supremacy, partea a doua a trilogiei Bourne. Acest film a beneficiat de un succes si mai mare decât prima parte, el având deja încasări de 220 mil. $ în toată lumea. Actorul a fost recompensat pentru rolurile sale din filme cu steaua numărul 6801 amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

 

Calificat pentru Medalie Redactor amator (21.09.2018)

Edited by Kitte
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...