Jump to content
Jully

Pietre pretioase si semipretioase

Recommended Posts

Trebuie să recunosc că am fost mereu fascinată de colecțiile de minerale, cristale sau pietre prețioase și semiprețioase. Pornind cu gândul de la colecțiile de bijuterii ale diferitelor muzee de istorie sau de la colecțiile de cristale din muzeele de mineralogie pe care le-am vizitat, și ajungând până la celebrul refren cu ”Diamonds are a girl's best friend”, îmi dau seama că omenirea a fost dintotdeauna interesată de aceste pietre. Oare de ce? 

Vă invit să descoperim împreună lumea fascinantă a pietrelor prețioase. 

 

 

Mineralogia este o ramură a geologiei, care studiază proprietățile fizico-chimice ale mineralelor sau rocilor, constituția acestora, morfolofia cristalelor, geneza sau disponibilitățile de combinare chimică, etc. Ca știință, ea apare de pe vremea Imperiului Babilonian. Interesul pentru pietrele prețioase datează, deci, din Mezolitic. Ele erau exploatate și prelucrate în Asia Centrală și de Est, Mesopotamia, Babilonia, Egipt și America Centrală. În Europa, interesul pentru pietrele prețioase a crescut considerabil odată cu progresul științei și al comerțului în secolele al XV-lea și al XVI-lea. 

O ramură în cadrul mineralogiei este gemologia, o stiință care studiază, clasifică, evaluează și certifică pietrele prețioase după metode științifice. Din punct de vedere istoric, o formă rudimentară de educație gemologică pentru bijutieri, a început în secolul al XIX-lea, dar primul Comitet Gemologic a fost înființat în Marea Britanie în 1908. 

Primul laborator creat pentru comerțul cu bijuterii datează din 1925 și a fost înființat la Londra. Evident, astăzi există numeroase astfel de laboratoare, dotate cu echipamente de nouă generație care studiază pietrele prețioase.

gemstones-SolutionsByGsnesha.jpg.bbd3dd7c4469525b4b7bf502910d123f.jpg

Interesant de știut este faptul că pietrele prețioase sunt clasificate după o serie criterii, precum structura de cristal, greutatea, indexul de refracție, proprietăți optice, duritate, puritate, culoare, mărime etc.

Pietrele prețioase sunt, de fapt, minerale care, din punct de vedere estetic arată frumos și sunt folosite în bijuterii. Realmente, ele se împart în 2 categorii: pietre prețioase (nestemate) și pietre semiprețioase

Din punct de vedere al originii, ele pot avea origine anorganică (minerală), dar și origine organică (cum este cazul chihlimbarului, perlelor sau coralului).

Fascinația omenirii pentru aceste pietre depășește aria esteticului, fiind concretizată și în alte direcții:

  • utilizarea lor în scop terapeutic, pe baza impactului energetic al pietrelor asupra vieții umane,
  • utilizarea cristalelor ca talismane sacre și puternice,
  • vindecarea spirituală, emoțională, fizică.

Fiind parte a naturii, se consideră că aceste pietre emit vibrații binefăcătoare care rezonează cu corpul omenesc. Deloc întâmplător, pietrele prețioase sau semiprețioase au ajuns să dobândească o popularitate crescută în rândul femeilor, preocupate să atragă energia pozitivă, norocul, bunăstarea, sănătatea sau liniștea sufletească. Asocierea pietrelor prețioase cu semnele astrologice și cu credința în supranatural este un aspect destul de popular, chiar și în zilele noastre.

Roci gazdă. Pietrele prețioase se întâlnesc în toate tipurile de roci. Inițial, ele erau exploatate de la suprafață. Mai apoi, au început să fie exploatate prin minerit. 

Sursele de pietre prețioase sunt:

  1. rocile sedimentare - agat, alabastru, aragonit, calcit, crisoberil, diamant, granat, aur, gips, jad, platină, cuarț, rubin, safir, etc. (în proporție de 50% din producția mondială)
  2. pegmatite - acroit, amazonit, andaluzit, apatit, beril, crisoberil, cordierit, corindon, feldspat, indigolit, kunzit, lepidolit, monazit, cuarț, rubelit, spinel, topaz, turmalină, verdelit, zircon (în proporție de 15% din producția mondială)
  3. zone de alterare: azurit, crisocol, crisopraz, cuprit, hematit, malachit, opal, turcoază, vivianit (circa 7% din producția mondială)
  4. vulcanite: ametist, citrin, agat, jasp, calcedonie, opal, sulf, crisolit, nefelin, safir, aragonit, calcit, fluorină, rodocrozit, cuarț, argint, hematit, pirită, blendă, nichelină, topaz
  5. magmatite: pirop, diamant, safir, titanit, nefelin, bronzit
  6. roci metamorfice și metasomatice: andaluzit, beril, blendă, cordierit, corindon, crisoberil, granat, jaderit, jasp, lazurit, nefrit, pirită, rodonit, smarald, etc.
  7. organice: chihlimbar, coral, perlă.

Unul dintre criteriile de clasificare, este duritatea, care se stabilește în urma unei analize pe scala Mohs:

scara-duritate-mohs.jpg.ab05b9075257e617da70dc1a95a75aaa.jpg

Vă așteptăm cu articole descriptive pentru aceste minuni ale naturii.

SURSE: 12345

  • Upvote 2
  • România 1
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

ACVAMARINUL

Aquamarine-03.jpg.6657a37a619e3bec1c2b6e1872f08527.jpg

DENUMIRE: aqua marina (latină) = apa mării

PROVENIENȚĂ: este o varietate a berilului, mineral din grupa alumosilicaților

CULOARE: albastră spre verzui deschis, în funcție de conținutul bogat în titan sau fier din silicați. Culoarea poate fi influențată și modificată de căldură sau lumina puternică. Se mai găsesc varietăți incolore, albe, verzui, galben, roz. Cele transparente au o calitate superioară. Cele mai valoroase sunt cele perfect transparente, de o nuanță cât mai deschisă de bleu-ciel.

acvamarin4.thumb.jpg.b21a52ea4c5d020e7e6fd40fb396dd0b.jpg

PROVENIENȚĂ: se găsește frecvent în roci ca pegmatitele, granitul, roci metamorfice sau ca sediment în albiile râurilor

RECORD: cel mai mare cristal găsit până în prezent a fost descoperit în 1910 în Brazilia, având o greutate de 110,5 kg (552500 carate) și o lungime de 48 cm.

DURITATE: 7.5-8 pe scara Mohs

SIMBOLURI:

  • În vechime se spunea că este o piatră a curajului, care proteja călătorii pe apă, ca să se întoarcă în siguranță acasă după voiajele lungi.
  • Se asociază cu zodiile: berbec, taur, gemeni, rac, leu, balanță, scorpion, vărsător, pești
  • Este talismanul norocos al scorpionului
  • Element specific - apa
  • Planete asociate - Luna
  • Număr asociat - 1
  • Nume asociate - Marin, Marina, Marinela
  • Meserii - relații publice, artiști, servicii umanitare, preocupări spirituale, bănci, medici, profesori, cercetare, turism, navigatori

EFECTE ASUPRA PURTĂTORULUI:

  • protejează în timpul călătoriilor pe apă sau în aer
  • ajută la înțelegerea situațiilor complicate, la recunoașterea adevărului, împăcarea în cuplurile separate
  • amplifică trezirea spirituală, facilitează accesul spre divinitate, calitățile psihice, cunoașterea, încrederea, flexibilitatea
  • reduce teama, fobiile, coșmarurile, anxietatea, depresia, agitația, frica, tracul
  • aduce calm, relaxare, pace, energie, frumusețe, bucurie, autoritate
  • păstrează spiritul tânăr, trebuie purtat în perioade de maximă suferință
  • rol puternic protector pentru sănătate, reduce durerile, retenția de lichide, echilibrează hormonal, ajută la eliberarea de dependențe periculoase,
  • ajută stomacul, sistemul imunitar, rinichii, tiroida, ochii, dinții, urechile
  • protejează de bronșite, tuse, alergii respiratorii, dureri dentare, acnee, migrene, oreion, hipotiroidism.

acvamarin_1.jpg.02a32ae58bb3f60a7dd15002f3e806f3.jpg

SURSE: 1234

 

Calificat pentru medalie Redactor amator - 16.03.2018

Edited by Kitte
  • Upvote 2
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

SAFIRUL

blue-sapphire-1920x1080-1.thumb.jpg.3660d33782837306cfcc97ae824d020a.jpg

DENUMIRE: latinescul sappirus = cel mai frumos; grecescul sappheiros = piatră albastră

DESCRIERE: sub denumirea de safir sunt cunoscute toate pietrele prețioase din corindon, un oxid de aluminiu. Singura excepție este piatra de culoare roșie cunoscută ca rubin. În mod uzual, când zicem safir, zicem pietre de culoare albastră. 

CULOARE: safirul apare într-o gamă largă de culori. Cum am zis, cea mai cunoscută este culoarea albastră, dar în funcție de impuritățile pe care le conține, piatra prețioasă poate fi găsită și în alte nuanțe, astfel: 

  • albastru - combinație de fier-titan
  • galben - procentaj mare de fier
  • violet - combinație fier-titan-vanadium
  • portocaliu - combinație fier-cupru
  • verde - combinație magneziu-crom
  • roz - concentrație de ioni de crom.

safir.jpg.a756c65c4fb96ab5ce10eb1d132c9eff.jpg

5aaec42292530_safir(1).jpg.a76e30574d16feed31677208a08a5bd8.jpg

124.jpg.57fb12fd5ca4e2d67526b20e31302577.jpg

PROVENIENȚĂ: se găsește în rocile metamorfice și vulcanice, dar și în aluviuni. Zone unde au fost descoperite asemenea cristale: India, Cambodgia, Thailanda, Madagascar, Tanzania, Pakistan, Afganistan, Africa de Est, Australia, SUA.

În Antichitate, safirele au fost folosite de etrusci, cu mai bine de 2500 de ani în urmă. Au fost, de asemenea, prețuite în Roma Antică, Grecia și Egipt.

DURITATE: pe scala Mohs, safirul are duritate 9. Am găsit 2 variante de clasificări, în sensul că unele îl poziționează pe locul 2, după diamant, iar altele pe locul 3, între diamant și safir existând și Moissanitul (duritate 9.5). Se pare însă că acesta din urmă se găsește extrem de rar, prin urmare, unii îl elimină din clasament. Deși apar asemenea divergențe, ceea ce ar fi de reținut este că, indiferent de locul 2 sau 3, safirul este un mineral foarte dur.

UTILIZARE: pe lângă utilizarea ca pietre prețioase pentru bijuterii, safirele au mai fost utilizate pentru:

  • 1950-1960 - vârfuri pentru acul patefoanelor și pickup-urilor
  • producerea laserului albastru, prin monocristale sintetice cu conținut bogat de Galliumnitrid
  • producerea LEDului de culoare albă, albastră și verde
  • producerea cristalelor sintetice
  • industria laserelor cu lungime de undă între 750 și 1000 nanometri
  • pentru geamuri expuse la condiții extreme de temperatură și presiune (ex. avioane, nave spațiale - atenție, safire sintetice!)

RECORDURI: Safirul natural Steaua Indiei - 563.35 carate, găsit în 1901 în Sri Lanka. Se află la American Museum of Natural History (vezi poza) si este un safir aproape fără defecte.

safir-star.jpg.6b96a1525b7f02be37f14b0ccd85457d.jpg

Cel mai mare safir stelat din lume (1404 carate, adică aproximativ 280 grame), valorează cel puțin 100 milioane dolari, descoperit la sfârșitul lui 2015, tot în Sri Lanka. Proprietarul l-a denumit Steaua lui Adam și a declarat la BBC că la licitație ar putea obține chiar și 175 milioane de dolari (vezi poza de mai jos).

646x404.jpg.94da51e4119692e0d75715b265956157.jpg

LEGENDE:

  1. Egiptenii - îl considerau piatra de stele, considerând că safirul controlează mișcarea astrelor.
  2. Perșii - considerau că însăși Mama Pământ se sprijină pe un safir albastru gigantic, fapt ce explică nuanța albastră a cerului, dată de reflexia pietrei.
  3. Grecii - îl considerau bijuteria Regelui Soare Apollo, purtându-l ca să atragă înțelepciunea atunci când căutau răspunsuri la Oracolul din Delphi.
  4. Creștinismul - safirul reprezintă speranța, credința și destinul. Safirul stelat este însuși simbolul Stelei de la Bethleem. El apare în descrieri din cele mai vechi timpuri, asociat cu Cerul și Domeniile Cerești.
  5. Catolicismul - când un Papă nou este ales, acesta primește un inel cu safir, ca simbol al legământului noului Papă cu Biserica.
  6. În Evul Mediu, safirul avea mai multe valențe: (a) era purtat de regi ca protecție contra răului; (b) se considera că are capacitatea de a preveni gelozia la Palat; (c) avea rolul de a consolida acordurile și de a preveni vărsările ulterioare de sânge; (d) era piatra episcopală, reprezentând Raiul și cele mai înalte valori spirituale; (e) era piatra Fecioarei Maria; (f) aducea putere, onoare și nemurire proprietarului; (g) oferea protecție contra otrăvurilor; (h) era folosit ca test de fidelitate, considerându-se că își schimba culoarea dacă purtătorul nu era fidel; (i) vindeca bolile de ochi; (j) desfereca lacătele închisorilor; (k) ferea de furie și sărăcie; (l) era o piatră a victoriei.
  7. În Orient - era talisman puternic contra deochiului.
  8. În India și Arabia - remediu împotriva ciumei.
  9. Budiștii - considerau că aduce iluminare spirituală.
  10. Hindușii - îl foloseau ca ofrande pentru divinizare și îndepărtarea influențelor astrologice.
  11. Regele Solomon - avea sigiliul încrustat într-un safir, fapt ce i-ar fi adus succes în lupta cu demonii și spiritele, precum și capacitatea de a vorbi cu animalele. Se spiune că acesta ar fi folosit puterile cristalului pentru a o seduce la Regina din Sheba.
  12. În medicină - safirul avea proprietatea de a elimina inflamațiile și de a usca infecțiile, în special cele oculare. Alifii din lapte și praf de safir se foloseau pentru afecțiunile abdomenului, hemoroizilor, sângerărilor, ulcerelor, pentru întărirea inimii și tratarea melancoliei. Un safir pus pe frunte oprea sângerările nazale. Azi, această concepție nu mai e împărtășită. Datorită conținutului ridicat de aluminiu, safirul este toxic!

ZODII:

SAFIR ALBASTRU

5aaecf8fcfb60_safiralbastru.jpg.d90172fc4bf43aff687d676ccf23ca55.jpg

  • zodii: Fecioară, Săgetător, Pești
  • numerologie: pentru cei născuți sub influența numărului 6
  • planetă guvernatoare: Jupiter, Saturn
  • ajută la rezolvarea problemelor în cuplu, a relațiilor cu sexul opus, creează loialitate, crește apropierea dintre oameni, crește potențialul creativ, încurajează ordinea și autodisciplina.

SAFIR VIOLET

5aaed08e8dae6_safirviolet.jpg.40814b45cc49bb0d030c81880ac7b8c9.jpg

  • zodii: Fecioară, Săgetător, Pești
  • numerologie: pentru cei născuți sub influența numărului 7
  • planetă guvernatoare: Jupiter
  • are rol calmant, îmbunătățește meditația, stimulează glanda pineală, intensifică capacitățile parapsihologice, sporește intuiția, recomandat în depresie, anxietate, insomnie

SAFIR GALBEN

5aaed14d28e29_safirgalben.jpg.38a4e5df41e92cae2717fe95b5d7cfe4.jpg

  • zodii: Gemeni, Leu
  • numerologie: pentru cei născuți sub influența numărului 2
  • planetă guvernatoare: Mercur
  • aduce prosperitate, se recomandă să fie ținut în casă, în seif, stimulează intelectul, are rol puternic în detoxifiere, vindecă rănile psihice 

SAFIR ROZ

5aaed1c171967_safirroz.jpg.873be8c9423d31986483deea036300b6.jpg

  • zodii: Leu, Balanță
  • numerologie: pentru cei născuți sub influența numărului 2
  • planetă guvernatoare: Soare, Venus
  • cel mai rar și mai valoros tip de safir, mai e cunoscut sub denumirea PADPARADSCHA
  • potrivit pentru studenți, profesori, scriitori și cercetători. Ajută utilizatorul să descopere adevărata cunoaștere, cu realism și onestitate, nu prin prisma propriilor așteptări. Elimină blocajele energetice.

SAFIR STEA

5aaed27d5ce40_safirstea.jpg.d010b8a9f8789e6a5378fe1c9866bf43.jpg

  • zodii: Balanță, Săgetător, Capricorn
  • numerologie: pentru cei născuți sub influența numărului 6
  • protejează contra atacturilor psihice, întoarce energiile negative către expeditor. Util împotriva deochiului, vrăjilor, magiei negre. 

SAFIR VERDE

5aaed2ea9c9e5_safirverde.jpg.da6657b2a39cea2f38cd7fbeb1af935e.jpg

  • zodii: Pești, Taur, Gemeni
  • numerologie: pentru cei născuți sub influența numărului 6
  • planetă guvernatoare: Venus
  • ajută la funcționarea corectă a inimii, normalizează tensiunea arterială, sprijină sistemul circulator, aduce noroc în viața posesorului, capacitate de compasiune, loialitate, încredere în oamenii care te înconjoară, atrage prieteni loiali

SAFIR ALB

5aaed393bebe7_safiralb.jpg.9e883d6eff27c42bd96a6cb8d4967a36.jpg

  • deseori confundat cu diamantul
  • rol de îndepărtare a obstacolelor din evoluția spirituală, aduce claritate minții, facilitează comunicarea cu ghizii superiori, aduce concentrare și sprijin moral

SAFIR NEGRU

5aaed3e6e879f_safirnegru.jpg.3519e66407bede4a9c637bd82516cbea.jpg

  • are proprietăți puternice pentru protecție și împământare
  • aduce încredere în propria intuiție, reduce anxietatea și regretele
  • se oferă la 5, 23, 45 și 65 de ani de căsătorie

CELE MAI ADMIRATE SAFIRE DIN LUME:

SAFIRUL REGINEI MARIA

5aaed4abaf2ae_reginamaria.jpg.0c4c602c18eac7867c27df8f38cf3960.jpg

  • în 1921 era considerat cel mai mare safir fațetat din lume
  • are 478.68 carate
  • a fost montat de Casa Cartier într-un colier de diamante
  • Regele Ferdinand îl cumpără în 1921 pentru Regina Maria, pentru suma de 1.375.000 franci, plătibili în 4 rate
  • prin testament, Regina îl lasă moștenire Elenei, soția lui Carol al II-lea, spre a-i fi oferit Regelui Mihai când se va căsători
  • în 1948 colierul a fost văzut pentu ultima dată, iar în 2003 a fost vândut de Casa Christie's la Geneva, pentru suma de 1.500.000 dolari

SAFIRUL PRINȚESEI DIANA

5aaed5ae4b572_dianainelsafir.jpg.15c7e5bf93830e771f936586cf58c048.jpg

  • Este, probabil unul din cele mai fotografiate safire din lume
  • a împodobit inelul de logodnă al prințesei Diana, iar astăzi este purtat de soția prințului William, Kate Middleton

SAFIRUL STUART

safirul-stuart.jpg.37882368a8eba828be962299005b29b8.jpg

  • este actualmente montat în Coroana Imperială de Stat Britanică
  • cântărește 104 carate
  • se spune că ar fi fost purtat în mitra lui George Neville, Arhiepiscop de York, confiscat de Edward al IV-lea și montat în coroană.
  • a fost vândut în timpul Commonwealth-ului lui Cromwell, iar ulterior montat în Coroana lui Charles al II-lea
  • în 1688 a fost luar de James al II-lea când a fugit în Franța și oferit fiului său, prințul James Francis Edward, de la care a ajuns la fiul său, Henry Benedict (Cardinal de York), ultimul Stuart. Henry l-ar fi vândut înaintea morții, în 1807, unui negustor venețian. Negustorul l-a vâdnut apoi unui italian, care l-a cumpărat pentru George, prinț de Wales, ulterior regele George al IV-lea. După ce acesta l-a dăruit fiicei sale Charlotte, la moartea ei safirul se întoarce la George.
  • la încoronarea Reginei Victoria, a fost montat în noua Coroană

 

SURSE1234567891011

 

Calificat pentru Medalie Redactor amator / 19.03.2018

 

  • Upvote 2
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

SMARALDUL

VG14-a.thumb.jpg.cbfb1f14a1e7f89daf27c6572eb2e98e.jpg

DENUMIRE: latinescu smaragdus; grecescul smaragdos; limba semită barraqtu = piatră strălucitoare, piatră verde

DESCRIERE: este un mineral care cristalizează în sistemul hexagonal. Este un alumosilicat de beriliu. Este cea mai valoroasă piatră din familia Berylelor, familie din care mai fac parte aquamarinul sau morganitul roz. 

CULOARE: culoarea verde este dată de ionii de crom și vanadiu. Piatra prezintă însă o varietate de nuanțe de verde, de la galben-verde până la albastru-verde. Pe o scală a tonurilor de culoare de la 0 la 100%, unde 100% înseamnă negru opac, numai pietrele peste 50% sunt considerate smaralde, și numai cele peste 75% ton de culoare sunt cu adevărat valoroase. Culoarea este, deci, cel mai important factor în determinarea valorii. 

smarald-clarity-grade.jpg.873214ef83229e8b37714fe71cc9895f.jpg

  • B - calitate a smaraldelor întâlnită în procent de 60-70%. Au culoare verde deschis, folosită de obicei la confecționarea colierelor și brățărilor stil șirag.
  • A - frecvența cu care sunt întâlnite este 47-55% din smaraldele disponibile. Au culoare verde deschis, incluziunile sunt vizibile, au cel mai mare procentaj pe piața bijuteriilor cu smaralde.
  • AA - frecvență 18-29% din smaraldele extrase anual în lume. Au o culoare verde medie și sunt folosite de marile case de bijuterii.
  • AAA - cea mai înaltă calitate a smaraldului, cea mai rară și cea mai scumpă. Frecvența este de 9%, au culoare verde mediu până la verde închis. Sunt extrem de rare, sunt pietre de colecție a căror valoare este exorbitantă.

Smaraldul își poate schimba culoarea numai la o temperatură de 700-800 °C.

PROVENIENȚĂ: Rocile gazdă sunt pegmatitele, granitul, roci sedimentare și roci metamorfice, precum gnaisuri. Mărimea cristalelor nu depășește câțiva centrimetri, având frecvent incluziuni de biotită sau alte minerale ce scad valoarea pietrei.

EXPLOATĂRI: Prima exploatare minieră a smaraldului a avut loc în Egipt, probabil în jurul anului 1300 a. Chr.

Cantități importante s-au găsit în Brazilia și Columbia, mai reduse în sudul Africii, Austria și Norvegia. Locații noi de exploatare s-au descoperit în India, Madagascar, Tanzania, Zambia, Mozambic, SUA (Carolina de Nord), Zimbabwe, Egipt și Rusia.

Totuși, țara lider al smaraldelor de bună calitate este Columbia unde, și astăzi, se extrage între 50 și 90% din producția mondială. Cele mai vestite mine se află în localitățile Muso și Tunha.

O altă țară cu piață surprinzătoare este Zambia, cu minele Kagem, una din ele fiind considerată cea mai mare din lume.

FORME RARE

Smaraldul Trapiche (sau Traps) - seamănă cu o roată cu spițe. Provine din Columbia.

5-trapiche-emerald-1024x784.thumb.jpg.85c7afe911a089a5ad88c8db5832e621.jpg

maxresdefault.thumb.jpg.119327e7cb6aa22a43558cfb056d393d.jpg

Denumirea acestor smaralde provinde de la trapiche, o roată de moară folosită în Columbia. Acolo aceste mori erau folosite pentru prelucrarea trestiei de zahăr. Cea din imagine are o înfățișare hexagonală, dar nu toate pietrele arată asa. Unele dintre ele pot indica efectul ochilor de pisică, ceea ce ne aduce la următoarea formă rară.

Smaraldul Ochi de Pisică

Efectul ochilor de pisică este dat de incluziuni paralele tubulare care uneori se întind pe lungimea smaraldelor Trapiche. Experții pot orienta și tăia aceste pietre pentru a evidenția acest efect.

10-trapiche-emerald-cats-eye.thumb.jpg.b101619c6e3359f1e3f10125341d722e.jpg
 

Iar efectele în bijuterii ar arăta astfel:

tr779emcbb-16.jpg.c7f36478d9df16eab6f8e8948e4e1107.jpgtr779emcbb-17.jpg.ea5f8e2999d31a130ea8105d4411f1b4.jpgtr779emcbb-18.jpg.9a81ce67530ba004a1cca7260044c72f.jpgtr779emcbb-19.jpg.31d12f5615b889c30f9581c6ac1da5c1.jpg

DURITATE: Pe scala Mohs, smaraldul are duritatea 7.5 - 8.

UTILIZARE: Cea mai frecventă utilizare este cea de piatră prețioasă. Este frecvent imitat prin smaralde artificiale, turmaliza verde, dioptaz, varietăți de granat. Totuși, ele nu sunt folosite numai de giuvaergii, ci și în scopuri științifice și tehnice. Smaraldele artificiale se folosesc în diverse dispozitive electrocasnice și lasere.

RECORDURI ȘI SMARALDE FAIMOASE

1. În secolul al XVII-lea a fost găsit în Columbia smaraldul Mogol, de 217.8 carate. În anul 2001 a fost vândut cu 2.2 milioane dolari. Are o înfățișare neobișnuită, pe o parte fiind împodobit cu ornamente, pe cealaltă cu texte religioase.

4-39.jpg.70dd46bf0b446fd9fe989375bc375aa6.jpg

2. O colecție absolut impresionantă de smaralde se află în muzeul Topkapi Sarayi din Istanbul.

3. Smaraldul Unguentarium - 2860 carate, sculptat ca vază în 1641, aflat in Viena, în colecția Tezaur Imperial. 

emerald-vessel-unguentarium-2860-carat-columbian-two.jpg.a672f55147f572431cd1777e02770e57.jpg

4. Statuia lui Thomas Richard McPhee constă într-un smarald de 1550 carate, în valoare de 1.5 milioane dolari. Se află la The Carnegie Museum of Natural History, Pittsburg, PA.

5. Guinness Emerald Crystal - 1759 carate, găsit în minele Cosquez din Columbia. Este parte a colecției Băncii Republicii Columbia.

guinness-emerald-crystal-1759-carat-coscuez-mine-columbia.jpg.8e621c4ae555e3d287e81128fa85f56f.jpg

6. Ducele de Devonshire - 1383.93 carate, găsit în Muzo, Columbia. Se află la Natural History Museum, Londra.

7. Smaraldul Gachala - 858 carate, provine din Columbia și se află la Smithsonian Institution, Washington D.C.

800px-Gachala_Emerald_3526711557_849c4c7367.jpg.6c014562e71507a78e396fbf8c9396fb.jpg

O listă mult mai completă a celor mai mari smaralde din lume, cu detalii și poze, puteți consulta aici.

ISTORIC: Smaraldul este menționat pentru prima dată în Egiptul antic, în secolul 12 a. Chr.. Era folosit ca piatră prețioasă și se extrăgea din minele de la Sikait și Sabara, mine care au furnizat europenilor smaralde până în secolul al XVI-lea, când spaniolii cuceresc America de Sud. În Egipt au fost descoperite mumii îngropate cu coliere sau pandantive din smarald, simboluri ale tinereții veșnice. Cleopatra era faimoasă pentru pasiunea ei pentru bijuteriile de smarald, provenind din minele care îi purtau numele.

În Asia, smaraldul este cunoscut de perși, turci și dinastia mogulilor din India.

LEGENDE:

  • există texte islamice ce descriu Grădina Paradisului ca fiind pavată cu smaralde.
  • mogulii indieni, în special Shah Jahan, cel ce a poruncit construirea Taj Mahal-ului, iubeau smaraldele atât de mult încât au dat poruncă să se sculpteze pe ele texte sacre, pe care le-au purtat drept talismane.
  • incașii și aztecii din America de Sud considerau smaraldul o piatră sfântă.
  • este asociat cu piatra fantastică a Sfântului Graal, piatra care a activat și direcționat aventurile spirituale și au dus la iluminarea cavalerului Percival.

PIATRA RECOMANDATĂ PENTRU:

  • ZODIA: Berbec, Taur, Gemeni, Rac
  • LUNA DE NAȘTERE: ianuarie, aprilie, mai, iunie, septembrie
  • TALISMAN NOROCOS: pentru Taur și Rac
  • PLANETA GUVERNATOARE: Mercur
  • NUMEROLOGIE: pentru cei născuți sub influența numărului 4
  • ANIVERSARE: se oferă la aniversarea a 20. 35 sau 55 de ani (căsătorie sau naștere)
  • ELEMENT: apă

EFECTE PENTRU UTILIZATOR

  • ajută individul să rămână centrat în înțelepciunea inimii, să nu fie indus în eroare de gânduri sau idei ce par rezonabile, dar nu sunt în concordanță cu inima
  • retrezește speranța, încurajarea, compasiunea și iubirea
  • rol puternic protector
  • aduce abundențp, pace, armonie, răbdare, dragoste, fidelitate, onestitate, loialitate, sensibilitate, armonie și liniște
  • ascute puterea minții, crește capacitatea de memorare
  • ajută la descoperirea unei direcții personale
  • stimulează clarviziunea, adevărul, intuiția, inteligența
  • îndepărtează depresia și insomnia
  • aduce noroc la bani, succes în afaceri
  • mărește capacitatea de comunicare
  • are efecte benefice asupra sistemului respirator, inimii, nodurilor limfatice, sângelui, timusului, glicemiei, nașterii, vederii. Este cea mai puternică piatră pentru vindecare
  • curăță corpul de sentimentele de autovictimizare și respingere a puterii personale
  • aduce prospețime și vitalitate
  • conferă tărie de caracter și ajută la depășirea situațiilor dificile și a suferințelor
  • este util în cazurile de claustrofobie
  • ajută în procesul de recuperare după o boală infecțioasă
  • tratează sinusurile, plămânii, inima, coloana vertebrală și musculatura
  • îmbunătățește vederea
  • are efect detoxifiant asupra ficatului
  • vindecă reumatismul și diabetul
  • în trebut, era folosit ca antidot pentru otrăvuri
  • purtat la gât, era cunoscut pentru reprimarea crizelor de epilepsie.

 

SURSE: 12345678

  • Upvote 1
  • Love 3
Link to comment
Share on other sites

PERLELE

perla11.jpg.73b57bb5402526ddf6abd6cb2eca5b12.jpg

 

DENUMIRE: Etimologia cuvântului perlă cunoaște diferite origini. Derivatele teutonice provin de la cuvântul beere = boabă sau grăunte. Derivațiile latine sunt pirium = sferă și pirula = pară

PROVENIENȚĂ: Perla este un obiect dur și rotund, produs de moluște. Deși nu este mineral, ea este considerată o piatră prețioasă. Însă, înainte de orice, perlele sunt creații ale naturii. Există mai multe teorii despre modul de formare al perlelor.

Cea mai cunoscută susține ideea conform căreia, câteva specii de moluște au dobândit, în cursul evoluției, însușirea de a izola un corp străin, pătruns în organism, înconjurându-l cu mii și mii de straturi concentrice de sidef și făcându-l, astfel, inofensiv. Procesul de formare poate dura între 10 și 20 de ani. În timpul desfășurării procesului, lumina pătrunde în straturile foarte subțiri de sidef, producând fenomenul de irizație al perlei.

shutterstock-34674112.jpg.88ebedbcc6bb5f8719f52aea7007f966.jpg

Totuși, această presupunere a început să fie respinsă de oamenii de știință și să fie înlocuită cu ideea că răspunzătoare de formarea perlei ar fi celulele epiteliale rănite ale scoicii, care suferă de o boală parazitară, scoica încercând neutralizarea parazitului prin învelire în sidef. 

Oricare ar fi adevărul, cele 2 teorii pică de comun acord asupra faptului că perla este rezultatul unui mecanism fiziologic de apărare al scoicii, fapt care mi se pare de-a dreptul fascinant. Un proces atât de natural ajunge să creeze o asemenea minunăție: perla.

147728.jpg.a3dd42de88bb42496542e50de024c64d.jpg

COMPOZIȚIE: Perla este alcătuită din: aragonit (cristale de carbonat de calciu, în proporție de 85-90%), conchiolină (un compus organic ce formează scheletul perlei, în proporție de 4-6%) și apă (2-4%). 

Plăcuțele microscopice de aragonite, în formă hexagonală și poligonală, alcătuiesc sideful. Pe lângă aceste plăcuțe, sideful mai conține biopolimeri elastici (lustrin și chitin) și proteine mătăsoase.

DURITATE: Datorită unei asemenea compoziții, duritatea perlei este mică, 2.5-4.5 pe scara Mohs.

ISTORIC și LEGENDE: Nenumăratele menționări ale perlelor pot fi găsite în istoriile religiilor și în miturile multor culturi, de la începuturile omenirii. Un fragment din cea mai veche bijuterie cu perle cunoscută, a fost găsit în sarcofagul unei prințese persane. Acesta datează din anul 520 a. Chr. și este expus la Muzeul Luvru din Paris.

  • Anticii - credeau că perlele sunt un simbol al Lunii și că aveau puteri magice. 
  • Roma antică - perlele erau considerate simbolul cel mai înalt al bogăției și al statutului social. Femeile romane purtau perle și în pat, astfel încât, atunci când se trezeau, să-și conștientizeze imediat bogăția și statutul social înalt.
  • Egiptul antic - perlele erau atât de prețuite încât deținătorii erau îngropați cu ele la moarte. Se știe că Cleopatra a scufundat o perlă într-un pahar cu vin, pe care apoi l-a băut, doar ca să câștige un pariu cu Marc Antoniu, că ea va putea consuma averea unei țări întregi la o singură masă, în mod simbolic, evident, subliniind cât de prețioase erau considerate perlele în acele timpuri. 
  • Grecii - stimau perlele pentru frumusețea inegalabilă. Erau considerate simbol al dragostei și căsătoriei.
  • Arabii - o legendă veche explică faptul că perlele se formează când picăturile de rouă căzute din cer în ocean se umplu de lumina lunii și sunt înghițite apoi de scoici. Acest intrigant dar al mării a fost adus din Orient în Occident, pentru prima dată, de către Cavalerii Cruciați.
  • Evul Mediu - când fecioarele nobile îndrăgostite dăruiau coliere de perle, cavalerii le purtau pe câmpul de luptă, crezând că magia posedată de acestea îi va proteja de răni în timpul luptelor.
  • Renașterea - perlele au cusut relații regale între curțile Europei. Au existat chiar și legi care interziceau purtarea perlelor altor persoane, în afara membrilor nobilimii.
  • Secolul 20 - până la începutul anilor 1900, perlele erau accesibile doar celor bogați și faimoși. În 1916, renumitul bijutier Jacques Cartier și-a cumpărat celebrul magazin din New York, aflat pe bulevardul Fifth Avenue, oferind în schimbul valoroasei proprietăți 2 coliere cu perle. 
  • Astăzi - grație culturilor de perle, acestea sunt accesibile oricui.

CLASIFICARE:

După modul de formare: perle naturale și perle de cultură. Perlele naturale se produc, evident, fără intervenția omului. Datorăm cultivarea perlelor cercetătorilor japonezi Mise și Nashikawa care au descoperit o tehnică specifică de a induce crearea unei perle în interiorul unei scoici. 

Perlele de cultură sunt considerate tot perle naturale, atâta doar că pentru formarea lor este necesară intervenția omului. Sunt cultivate, în general, scoici marine din genul Pinctada și Pteria, care trăiesc, în mod obișnuit, în Marea Mediterană, Marea Roșie, în regiunile calde ale Oceanului Indian, Pacific și Atlantic. O scoică marină peliferă produce, în general, o singură perlă. 

5ab57d3b97c0c_shell1042.thumb.jpg.eaf59517f4221450f20bdb00f04b667e.jpg

După mediul în care trăiesc scoicile producătoare de perle: perle de apă dulce și perle de apă sărată.

  • Perlele de apă sărată provin din scoici care trăiesc în ocean, de obicei în lagune. Perlele Akova, Souti Sea și Tahitian, sunt cele 3 tipuri principale de apă sărată.
  • Perlele de apă dulce provin de la scoici care trăiesc în lacuri, râuri sau iazuri. Sunt cultivate speciile Hyriopsis cumingii în Asia, iar speciile Amblema și Margaritifera margaritifera în America de Nord și Europa de Nord. La aceste specii, o singură scoică poate produce mai multe perle deodată, uneori chiar peste 20, iar recoltarea se poate face după 2-6 ani. Cultivarea perlelor de apă dulce este atestată încă din secolul 13, China fiind în prezent, liderul mondial al producției. 

perola11_1.jpg.8107059abb6997670cb15abba308087f.jpgpearl-farming-for-post.jpg.77ac1dad39438dbcdacdf06e72d96cab.jpg

TIPURI PRINCIPALE DE PERLE NATURALE DE CULTURĂ:

În prezent, există 5 tipuri principale de perle naturale de cultură:

  • Perlele Akoya - cele mai comune pe piața de bijuterii internațională. Sunt perle de origine asiatică, de apă sărată. Provin, în general, din China, Japonia sau Vietnam.
  • Perlele din Marea Sudului - sunt perle de apă sărată ce provin din Australia, Indonezia și Filipine.
  • Perlele Tahiti - sunt perle de apă sărată, cultivate în insulele Polineziei Franceze. În această categorie se găsesc perlele negre.
  • Perle de apă dulce - sunt cultivate în lacuri și iazuri speciale, cei mai mari producători fiind China și SUA.
  • Perlele Edison - sunt perle moderne, de apă dulce, mari ca dimensiuni, provenind din acvaculturile din China.

52969161.thumb.jpg.c08ad56cea4384c4a983404b40ba103b.jpg

IDENTIFICARE GEMOLOGICĂ: Perlele naturale se pot distinge de imitații prin examinare în laboratoarele gemologice specializate, folosind un microscop cu raze X. În plus, perlele false sunt, de obicei, fie prea grele (având interiorul din sticlă), fie prea ușoare (interiorul este din plastic).

Un microscop cu raze X poate examina inelele de creștere ale perlei. O perlă naturală prezintă o serie de inele de creștere concentrice, în timp ce perla de cultură arată un centru solid, cu un strat de sidef variabil. Diferența arată ca în imaginea de mai jos.

5ab581e27864b_Coupe_dune_perle_naturelle_et_artificielle.png.5e23defda20708645bce4020d58e2036.png

TESTAREA PERLELOR: Cum nu toată lumea are acces la un laborator modern pentru testarea perlelor, există mai multe teste tradiționale care pot fi probe suficiente pentru a avea certitudini minime dacă deținem sau nu o perlă naturală.

  • Testul perfecțiunii - perlele naturale nu au suprafețe perfecte, rotunde și identice, spre deosebire de cele false care au toate aceeași mărime.
  • Testul temperaturii - la atingere pe piele (zona gâtului sau încheietura cotului), perlele naturale vor fi simțite ca reci, cele false dau senzația de căldură.
  • Testul dinților - prin frecarea ușoară de suprafața unui dinte, o perlă naturală se va simți ușor aspră, în timp ce una falsă va fi foarte fină.
  • Testul aspectului - luciul sidefului unei perle naturale este inimitabil. Perlele-imitație au o reflexie sidefată gen oglindă.
  • Testul culorii - perlele naturale au nuanțe diferite, chiar dacă au aceeași culoare. La cele artificiale nu există diferență de nuanță.

PERLE ARTIFICIALE: Perlele sintetice sunt cele mai ușor de identificat. Ele pot fi făcute din plastic și acoperite cu un strat subțire și lucios, iar imperfecțiunile de acoperire se văd în jurul găurii perlei. Perlele din sticlă sunt fabricate în totalitate mecanic. Cele mai renumite sunt perlele Swarovski

swarovskipearls-c2.jpg.53f669d2489210068104139f8d2b8274.jpgSwarovskipearlchart.jpg.31ebe2805e45a7143a62e2305a9bb758.jpg

Perlele Swarovski sunt o imitație de perle create cu ajutorul unui cristal Swarovski în centru. Sunt create în aproape 30 de culori și nuanțe, iar straturile de acoperire au un aspect metalic și includ alamă antică, aur, bronz și cupru.

z_33031.thumb.jpg.1096d68e90e886fe0f9470e0d25a9c65.jpg

FORMA PERLELOR: depinde de forma corpului străin care pătrunde în cochilie.

b8fd18ca3ebc3d8d2dc40ed645650cd5.jpg.828aed1cc81d55a1b5b570ba3beb3ad0.jpgsouthseashape.jpg.57ea63275906a2b9f7eac9c394d4eaa7.jpg

  • perle perfect rotunde sau aproape rotunde - sunt extrem de rare. Se formează când corpul din moluscă nu se lipește de cochilie. Cu cât perla e mai rotundă, cu atât valoarea ei este mai mare.
  • bob de orez - au un aspect ridat
  • butoni - sunt perle rotund aplatizate, folosite în general pentru realizarea cerceilor
  • baroc - se obțin când nucleul se lipește de cochilie, iar perla se dezvoltă într-o formă neregulată
  • picătură - sunt uniforme, simetrice
  • fantezie - sunt perle bicolore, și apar când mai multe perle se lipesc întâmplător una de alta. 

CULOAREA PERLELOR: Perlele naturale de cultură pot prezenta o mare varietate de culori și nuanțe.

Perlele de cultură negre - sunt de sute de ori mai rare decât cele albe. Singurele perle naturale de cultură negre sunt cele de tip Tahiti, care provin din Polinezia Franceză, precum și perlele din Marea lui Cortez (Golful California). Cele mai cunoscute nuanțe sunt: verde, auriu, roz, verde-albăstrui, trandafiriu, argintiu, cupru, aquamarin.

1_Dp3HFqsdajp5SBVuoVTm9g.thumb.jpeg.d8fad7dd5a86ccb57b6acd405e4acba7.jpeg

Perlele de cultură aurii - provin din lagunele tropicale și atolii insulelor Filipine și Australia. Sunt printre cele mai mari și mai rare perle din lume. Cele mai cunoscute nuanțe sunt: auriu, trandafiriu, șampanie și verde-bronz. Vedeți în imagine și o fermă cultivatoare de asemenea perle. 

Circle_south_sea_pearls.JPG.75aeed8c75f3f26d8fb57ce2527629a1.JPGpearl_farm_palawan_philippines.jpg.3b9b548ea200cd148d7d442ece07e539.jpg

Perle de cultură roz - sunt perle de apă dulce ce provin din fermele din China. Nuanțele cele mai cunoscute sunt: piersică, aquamarin, verde, auriu, trandafiriu.

IMG_2674.jpg.a286bdb2b137a93bb502deca82cc629a.jpg

Perle de cultură lila - sunt perle de apă dulce, cultivate în lacurile și iazurile specializate din China. Ca și perlele roz, sunt de tipul Hyriopsis cumingii. Sunt perle de dimensiuni mari, care ajung la un diametru de 12 mm. Cele mai cunoscute nuanțe sunt: levănțică, trandafiriu, alb, aquamarin, verde și chiar auriu.

Lavender-Freshwater-Pearls.jpg.c8d67a10e54857ec390a297df03da0f1.jpg

Perlele de cultură albastre - sunt cele mai rare întrucât existența lor se presupune a se datora unor mutații genetice a căror frecvență este redusă. Provin din zona Tahiti sau Marea lui Cortez. Cu toate acestea, acvaculturile se află în Japonia și Vietnam. Nuanțele cele mai cunoscute sunt: violet, verde, verde-albăstrui, turcoaz, cerulean, etc.

hqdefault.jpg.df1a05b28ac0ece58950fa20952e1512.jpg

 

GRADAREA PERLELOR: Prin gradarea perlelor se face încadrarea lor pe categorii de calitate.

Sistemul AAA-A:

  • AAA - calitatea cea mai ridicată, cu peste 95% din suprafață fără imperfecțiuni. Au lustrul cel ai deosebit și sunt perlele cele  mai scumpe.
  • AA - categorie de perle cu lustru foarte bun și cu 75-95% din întreaga suprafață fără imperfecțiuni. Este categoria comercială, în care raportul calitate-preț este optim.
  • A - categoria perlelor cu cea mai mică calitate acceptabilă, neincluse în circuitul comercial.

South_Sea_pearls_grading.jpg.a49ee4114f443a06b93629aef38a3729.jpg

Sistemul tahitian folosește primele 4 litere din alfabet, A-D, astfel:

  • A - perle de calitate maximă, cu lustrul cel mai bun, cu mici imperfecțiuni (maxim 10% din suprafața lor)
  • B - perle cu lustru bun și mediu, suprafața cu imperfecțiuni nu depășește 30%
  • C - perle cu nivel mediu al lustrului și cu imperfecțiuni în proporție de 60% din suprafață
  • D - perle cu lustru redus, fără irizări, cu multe imperfecțiuni.

5ab58e3f003e3_perlescategories.jpg.310a604efd29249372a15e11b0677087.jpg

RECORDURI: Cea mai mare perlă găsită până în prezent este o enormă perlă albă, fără luciu sidefiu, porțelanoasă. S-a născut într-o scoică gigantică (din specia Tridacna gigas) și cântărește 6.4 kg. Se află în SUA. A fost adusă din Filipine în 1939. Este cunoscută sub numele Perla lui Lao Tzu. Legenda ei spune că a fost crescută în China și ar fi ajuns la această mărime datorită faptului că, de-a lungul a 2500 de ani, a fost transferată succesiv în mai multe scoici din ce în ce mai mari.

perla-lao-tzu.thumb.jpg.493d1f05129ec7cf10574f6106e0137f.jpg

PIATRA RECOMANDATĂ PENTRU:

  • Zodiile - Rac, Gemeni, Scorpion, Săgetător, Pești
  • Luna de naștere: februarie, aprilie, iunie, iulie, noiembrie
  • Talisman norocos - pentru Săgetători
  • Ziua de naștere: luni
  • Planeta guvernatoare: luna
  • Numerologie - pentru cei născuți sub influența numărului 7
  • Aniversare - se oferă la aniversarea a 1, 3, 12 sau 30 de ani (naștere sau căsătorie)

EFECTE ASUPRA PURTĂTORULUI:

  • puternic rol protector
  • mărește sentimentul de dragoste, respect de sine, încredere în propria persoană
  • simbol al sincerității, purității, inocenței, cinstei
  • numită Lacrima lui Dumnezeu
  • aduce succes, fericire, dragoste, noroc, prietenie, bani, creativitate, curaj, înțelepciune, frumusețe, compasiune, loialitate
  • asigură o căsnicie fericită
  • protejează copiii, mamele și familia
  • stimulează emotivitatea, înlătură frica
  • are efect maxim dacă e purtată fără alte cristale
  • protejează nașterea, mărește vitalitatea, longevitatea și fertilitatea
  • stimulează digestia, activitatea intestinelor, ficatului, rinichilor, stomacului, diafragmei, splinei, mușchilor, pancreasului
  • scade sângerarea și ulcerul

SURSE: 1234567

  • Upvote 1
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

TOPAZUL

topaz1.jpg.7bb383db46053ef2fe9ad39ba1d79072.jpg

DENUMIRE: Este dată după numele antic al insulei Zerbiget din Marea Roșie, Topazos, după relatările naturalistului roman Plinius. După scrierile sanscrite, denumirea vine de la tapas = foc, flacără, căldură.  Mai poartă denumirea de diamant săsesc.

DESCRIERE: Este un mineral din categoria pietrelor prețioase. El este o fluorină care conține silicat de aluminiu.

RĂSPÂNDIRE: Poate fi întâlnit în pegmatit, granit sau în cavități formate de curgerile de lavă riolitică. Se întâlnește în forma sa caracteristică de cristalizare prismatică sau ca o masă zgrumțuroasă. Poate fi asociat cu alte cristale (beriliu, turmalină și apatit), într-o rocă magmatică acidă. Au fost descoperite topaze în Brazilia, Cehia, Norvegia, Suedia, Japonia, Mexic, SUA, Sri Lanka, Birmania, Rusia, Afganistan, Germania, China, Italia, Australia și Pakistan.

DURITATE: Are duritatea 8 pe scara Mohs. Deși este atât de dur, are un clivaj bun, adică se despică ușor, fapt ce-l face mai dificil de prelucrat. 

LEGENDE

  • Egiptenii antici spuneau că topazul a fost colorat de către strălucirea aurie a zeului Soare, Ra, oferindu-i puterea de a-i proteja de rele pe cei credincioși, înlăturând vrăjile și îmbunătățindu-le vederea.
  • Grecii antici credeau că poate spori puterea și-l poate face invizibil pe cel care îl poartă. Mulți credeau că își schimbă culoarea în prezența mâncării sau a băuturii otrăvite.
  • În India antică, topazul a fost considerat una din cele 12 pietre cu proprietăți vindecătoare, fiind menționat în Textele Ayurvedice. 
  • în Biblie, topazul era descris ca împodobind Platoșa Marelui Preot sau Pieptarul lui Aaron (Exodul 28, 15-30).
  • Sfânta Hildegard, în anul 1255, oferea ca rețetă împotriva slăbirii vederii, frecarea ușoară a ochiului cu o piatră de topaz, ținută anterior timp de 3 zile într-un pahar cu vin.

RECORDURI: Cel mai mare topaz sit până acum este un cristal de 271 kg. Cel mai mare topaz prelucrat cântărește 4.2 kg. 

CULOARE: coloritul este extrem de variat: galben, incolor, alb, gri, albastru, verde, roz, roz-roșiatic.

natural-and-coated-and-irradiated-topaz-Navneet-Gems.jpg.860c083b5108f0782314068a3f435550.jpg

Topazul este o piatra pleocroică, ea schimbându-și culoarea; intensitatea se poate modifica în funcție de unghiul din care este privit. 

Multe dintre nuanțe nu sunt naturale, ci obținute prin tratamente termice, astfel:

  • Pentru a obține culorile roz, albastru deschis sau galben maroniu - tratament termic la 450 grade (un asemenea topaz nu mai e la fel de scump ca unul natural).
  • Pentru a obține culoarea bleu, gri închis sau albastru elvețian vibrant - iradiere.
  • Pentru a obține culoarea verde închis sau verde albăstrui - difuziune (se încălzește mai mult timp, în contact cu un agent chimic).

În urma tratamentului, culoarea se modifică doar la suprafață, iar centrul își păstrează culoarea naturală.

Cele mai utilizate culori în crearea bijuteriilor sunt topazele albastre.

CONFUZII: topazul galben se poate confunda cu citrinul, cel albastru cu acvamarinul, cel transparent cu diamantul sau zirconiul. În poza de mai jos vedem asemănarea izbitoare între safirul galben, topazul galben și citrin.

Difference-Between-Yellow-sapphire-Yellow-topaz-and-citrine-min.jpg.57de2963128d433ed010831322546171.jpg

CLARITATE: Valoarea pietrei naturale crește cu cât culorile portocaliu și roșiatic sunt mai intense.

Image result for topaz colors grade

 

VARIETĂȚI ȘI PROPRIETĂȚI:

TOPAZUL GALBEN

topaz-auriu.jpg.7cdff49cec2e3e0baec9ddd3b480fab0.jpg    honey-passion-calibrated-6.jpg.d45c9e6c5f616ad9c62a7dbec567b1f8.jpg

  • Acționează ca o baterie care reîncarcă spiritual și fizic, fortificând credința și optimismul. Amintește de originile divine ale individului.
  • Permite conștientizarea propriilor calități, inspiră dorința de recunoaștere, atrage oamenii utili.
  • Permite depășirea limitelor și materializarea planurilor mărețe.
  • Regenerează structurile celulare.
  • Benefic pentru epuizarea nervoasă și absorbția dificilă a substanțelor nutritive; îngrijește ficatul, vezica biliară și glandele endocrine.

TOPAZUL ALBASTRU

topaz-albastru.jpg.361ee9269706b4483f401a35d9ce83be.jpgdifferent-color-blues-sky-blue-topaz-color-chart-blue-sky-color-changing-bulb.jpg.334edbd7a759f0195d12c05a90a3ebf2.jpg

  • Facilitează verbalizarea
  • Culoare excelentă pentru meditație
  • Susține trăirea vieții conform propriilor aspirații și păreri.
  • Permite vederea de ansamblu asupra scenariului vieții și identificarea momentului / locului îndepărtării individului de propriul adevăr.
  • Calmează emoțiile și dezvoltă creativitatea
  • Consolidează activitatea glandei tiroide
  • Ajută la creșterea metabolismului și digestiei
  • Este adesea utilizat pentru pierderea în greutate

TOPAZUL TRANSPARENT

 topaz-transparent.jpg.86cb03b72a48eeaa0dd148cb25427a5e.jpg   white-calibrated-8.jpg.34ebde9451f6db2b24fe2c773899f4bb.jpg

  • Permite conștientizarea acțiunilor și gândurilor
  • Favorizează purificarea emoțiilor și acțiunilor
  • Activează conștiința cosmică
  • Elimină energia stagnată sau blocată
  • Stimulează creierul și îi sprijină activitatea în situații de activism intens (examene, cercetare, studiu)
  • Deschide capacitatea de comunicare cu specii non-umane

TOPAZUL ROZ

topaz-roz.jpg.ead9117c3ce63e3ba1adb5019ede8477.jpg    baby-pink-passion-calibrated-8.jpg.3a0741ddcb0f71c6f1e17faa29357c46.jpg    mystic-pink-calibrated-1.jpg.c67cde14caba47c6891308eb1c951051.jpg    pink-passion-calibrated-1.jpg.39b835e5b2871801b61c3da4ec770918.jpg

  • Este o piatră a speranței
  • Elimină tiparele vechi ale răului și opoziția
  • Deschide calea către sănătate

TOPAZUL IMPERIAL (roz-gălbui)

topaz-imperial01.jpg.7ddf1bdbccaf7079f7bca951cd6ea893.jpg    imperial-topaz-gem-333785a.jpg.0f696f9b29f973b51f8268889691c7ba.jpg

  • Inhibă stările proaste și iritabilitatea cauzate de lipsa somnului.
  • Excelent pentru semnele zodiacal de apă.
  • Favorabil celor copleșiți de stres.
  • Are rol detoxifiant

TOPAZUL MARO sau ROȘU BRUN

F6EuvlQ.thumb.jpg.d4133c7e52aa733e74411ff57e2fbed0.jpg

mystic-sunrise-calibrated-1.jpg.9164fe15d6ddfcde12a033d5d7e742a3.jpg    poppy-passion-calibrated-1.jpg.d1e21932787ded15ef798c7c9c61be5f.jpg    red-passion-calibrated-1.jpg.afe3e4eba170d1d4ff4192ea8378358b.jpg

  • Stimulează bunul gust
  • Elimină îndoielile
  • Sporește încrederea în sine
  • Este piatră destinată celor ce nu au încredere în Univers.

TOPAZUL VERDE

Topaz.jpeg.36cf9675f8761d4e4d3cd2a8f65c4222.jpeg    rainforest-passion-calibrated-8.jpg.b2982ccdb1fd91b62282dc0908bccf4d.jpg

  • Asistă posesorul în menținerea echilibrului psihic și emoțional
  • Elimină gândurile de răzbunare

TOPAZE REGALE

Topazul a fost colecționat de familiile regale de secole. Multe dintre ele au devenit mituri.

Unul din cele mai faimoase este Diamantul Braganza, descoperit în Brazilia în 1797. S-au spus multe povești despre acest diamant și s-a speculat mult despre faptul că nu ar fi un diamant, ci un topaz cu adevărat spectaculos. A aparținut împărătesei Amelie a Braziliei. Ea a murit în 1873 și tiara a fost moștenită de sora ei, Regina Josephine a Suediei. De atunci a rămas în Suedia, aflându-se în posesia Reginei Silvia a Suediei.

23507687_325634261248583_3462476383471534080_n.thumb.jpg.b6e43d1bc0c5b1efe71cd590027f9ee9.jpg

PIATRĂ RECOMANDATĂ PENTRU:

  • ZODIILE: Gemeni, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător
  • LUNA DE NAȘTERE: martie și noiembrie (galben), decembrie (albastru), octombrie (roz), aprilie (alb)
  • TALISMAN NOROCOS: al Săgetătorului
  • ZIUA DE NAȘTERE: duminică
  • PLANETA GUVERNATOARE: Venus (alb), Mercur (roz)
  • ANIVERSARE: la 4, 19, 23 ani de la căsătorie (topaz albastru)

EFECTELE ASUPRA PURTĂTORULUI:

  • Piatra a încrederii, a comunicării, a puterii și protecției
  • Puternic rol protector, alungă energiile negative
  • Conferă creativitate, curaj de a lua decizii, voință, gândire abstractă, inteligență
  • Atrage dragostea, succesul, bucuria de a trăi, abundenta, pacea, liniștea, bunăstarea
  • Ajuta la împlinirea propriilor dorințe și vise
  • Scade grijile, furia, depresia, ajută la depășirea propriilor temeri și îndoieli
  • Schimbă dispoziția generală, readuce dispoziția pozitivă
  • Ajuta la exprimarea în cuvinte a propriilor gânduri și emoții
  • Ajută la detașare pentru a vedea lucrurile la rece
  • Alungă insomnia, depresia
  • Efect stimulator pentru scriitori, artiști, oameni de știință
  • Stimulează manifestarea creativității
  • Protejează de spiritele rele
  • Benefic pentru respirație, ficat, splină, tiroidă, sistem digestiv, sistem nervos, eliminarea toxinelor, regenerarea țesuturilor
  • Benefic în caz de reumatism, artrită
  • Previne răceala și durerile de cap

Large_Topaz_Gemstones.jpg.292d48fd1db1816ad49dd3dfae95f57d.jpg

SURSE: 1234567891011

  • Upvote 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

OPALUL

opal.jpg.af1d1662776cfa4fdfb6614f8bdbf1d2.jpg

 

DENUMIRE: Provine din latinescul opalus = joc de culori sau piatra din mai multe elemente. În sanscrită, upalus = piatră prețioasă, bijuterie. În limba greacă, opalios = schimbător la culoare

DESCRIERE: este un mineraloid amorf, un silicat hidratat. Este clasificat ca mineraloid tocmai datorită caracterului amorf, spre deosebire de alte forme de silicați clasificate ca minerale. La nivel microscopic este alcătuit din silicați sferici dispuși într-o rețea hexagonală sau cubică. El arată cam așa:

 

lentilă microscop - mărit de 20 de ori

2.jpg.9fa69bf49f7371eca9bb7d6734971c86.jpg

lentilă microscop - mărit de 30 de ori

5ac540b29b268_1.jpg.c36c82f7cd36891a28ce0965cef39dad.jpg

lentilă microscop - o bucată de lemn, transformată în opal în urma pietrificării - mărit de 110 de ori

3.jpg.0b88a3292d85425326f3040925bafc34.jpg

Practic, opalul este un cristal fotonic, un gel care este depus la o temperatură relativ scăzută și care poate apărea în fisurile oricărui tip de roci. Opalul se formează prin procese hidrotermale. 

Cristalele fotonice sunt structuri spațiale provenite din materiale cu indice de refracție variabil, a căror celulă elementară se repetă în 1, 2 sau 3 direcții, astfel încât cristalul format are dimensiuni micrometrice. Expuse la lumină albă, aceste cristale devin colorate. 

Asemenea cristale au început să fie studiate la sfârșitul secolului 19.

RĂSPÂNDIRE: Sunt cel mai des întâlnite în limonit, gresie, rhyolite, marne și bazalt. Conținutul de apă este, de obicei, între 3 și 10%, deși uneori poate ajunge la 20%. 

A fost găsit pe toate continentele, dar 97% din opale provin din sudul Australiei. Opale au mai fost descoperite în Brazilia, SUA, Etiopia, Africa de Vest, Mexic, Islanda.

CULOARE: Variază: alb, gri, roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, magenta, trandafir, roz, ardezie, măsliniu, maro, negru. Culoarea se schimbă în funcție de unghiul în care cade lumina, datorită reflexiei luminii pe sferele de crisobalit din gelul de silică.

5ac5442ac36b3_OpalsOfTheWorld(1).thumb.jpg.06a71a7c3c191c26cdb4d45a1561c5c6.jpg

DURITATE: 5.5-6 din 10 pe scala Mohs

LUCIU: subvitros, cerat, sticlos, perlat

LEGENDE: Miturile și povestirile despre această piatră se găsesc pe tot mapamondul și în toate culturile. A fost descoperit în Antichitate, cu peste 4000 de ani în urmă.

  • În Grecia antică - se credea că pietrele de opal sunt lacrimile lui Zeus și erau prețuite ca și diamantele. Ele aduceau darul clarviziunii și profeției, încredințând purtătorului succesul în viața publică, afaceri și relațiile amoroase. Tot în mitologia greacă, Iris, fiica lui Okeanos, avea sarcina ca în fiecare seară să dea la o parte perdeaua care acoperea cerul plin de stele. În timpul zilei, își întindea aripile pe cer, formând un arc. În punctul în care arcul atingea pământul se formau opale. Astfel, pentru greci, opalul era arcul ceresc din piatră
  • În cultura romană era purtat ca simbol al speranței și purității, fiind benefic pentru vindecarea bolilor. Romanii l-au numit Cupidon Paederos.
  • Asirienii și babilonienii îl foloseau pentru a alunga spiritele rele și ghinionul. 
  • Mayașii și aztecii considerau că această piatră a fost creată în apele paradisului. Au numit-o piatra păsării paradisului și era utilizată în scopuri ritualice.
  • În cultura arabă - putea conferi purtătorului darul invizibilității, fiind considerat talisman al hoților și spionilor. Tot în civilizația arabă, se considera că opalul a căzut din cer în fulgere, fapt pentru care își intensifică nuanțele în prezența unui prieten adevărat și pălește în fața unui dușman.
  • În India - se credea că Zeița Curcubeului, a fost transformată de Mama Zeiță în opal, într-un efort disperat, pentru a o proteja de pretendenții nedoriți care o urmăreau. O veche legendă spune că Zeul Furtunii, gelos pe Zeița Curcubeului, a distrus-o, iar bucățile căzute pe pământ s-au transformat în opale.
  • În Evul Mediu - opalul era piatră aducătoare de noroc. Se spunea că însumează calitățile și proprietățile fiecărei pietre prețioase, întrucât, în spectrul de culori al opalului, regăsim aproape orice culoare. A fost cunoscut drept Ophtalmius (piatra ochiului), pentru că se credea că are efecte benefice în afecțiunile oculare. Tot în Evul Mediu, tinerele cu părul blond purtau bijuterii de opal pentru a preveni schimbarea nuanței părului și pentru a-și păstra strălucirea. 
  • Este piatra națională a Australiei.

ZVONURI ȘI SUPERSTIȚII: Am găsit, în diferite surse, puncte diferite de plecare pentru zvonurile și superstițiile legate de opale, astfel:

  • Moartea Neagră (ciuma) - Europa secolului 14 - o femeie din Veneția s-a îmbolnăvit și a continuat să-și poarte opalul preferat și în pat. Slujitorii care o îngrijeau au remarcat strălucirea pietrei. După moartea femeii, strălucirea a pălit, fapt care i-a dus la concluzia că piatra fusese cea care provocase boala. De aici, credința că opalul aduce necazuri. Azi se știe că modificarea culorii este relaționată cu schimbarea temperaturii corpului.
  • Romanul Anne de Geurstein, al lui Sir Walter Scott. Personajul principal capătă trăsături necurate și moare după ce opalul pe care îl purta este distrus de apa sfințită. Astăzi știm că opalul este foarte fragil, trebuie evitată purificarea sa în apă salină, precum și expunerea îndelungată la soare și căldură.
  • Regele Spaniei, Alfonso 12 (1857-1885) i-a dăruit soției sale un inel cu opal în ziua nunții, iar 2 luni mai târziu, aceasta a murit. Ulterior, Alfonso a dăruit inelul surorii sale, care moare și ea peste câteva zile. În cele din urmă, regele însuși a început să poarte opalul și a murit în mai puțin de 2 săptămâni. Deși decesele sunt mai degrabă datorate epidemiei de holeră de la acea vreme, superstiția s-a propagat și opalul a devenit piatra morții.
  • Regina Victoria a Angliei a refuzat să creadă această superstiție și a purtat, în ziua încoronării, o rochie prinsă la spate cu o broșă cu opal. În timpul slujbei, broșa s-a desfăcut și oaspeții au văzut, consternați, mai mult decât se așteptaseră. O dovadă în plus a faptului că piatra aduce ghinion.

EVALUAREA OPALULUI: Valoarea lui depinde de mai mulți factori: tipul opalului, tonul de bază, coloritul, strălucirea, modelul, banda de culoare și imperfecțiunile. Se mai ține cont de calitatea tăieturii și a șlefuirii, mărime și forma pietrei. 

TIPURI DE OPALE: După cum ați văzut mai sus, există mai multe tipuri de opale, astfel:

  • opalul natural - așa cum este găsit în minele de exploatare. 
  • opalul dublet - opal compozit sintetic, format dintr-un strat de opal prețios, lipit pe o bază de opal comun
  • opalul triplet - opal compozit sintetic, format dintr-un strat de sticlă incoloră sau cuarț alb, lipit peste stratul de opal prețios, acesta din urmă fiind,  la rândul lui, lipit pe o bază de opal comun
  • opalul sintetic - artificial, produs în laborator
  • opalitul - artificial, produs industrial în laborator, cu aspect alb lăptos, transparent, și cu irizații de diferite culori, în general galben și bleu.

VARIETĂȚI DE OPAL

1. OPALUL NEGRU, BRUN, GRI

opal-brun.jpg.6b319c1357b99c4795511ef30c44165f.jpg5758c7fd0d487.thumb.jpg.3799eaf138a40703390f5e4a49eb04d8.jpg5ac55329b192b_opalnegru.jpg.b9e45ad02e131391c92e7e6ff7686c08.jpg

  • sporește activitatea sexuală, amplifică experiențele spirituale trăite în timpul actului sexual
  • aduce noroc
  • are capacitatea de a transforma temerile și inhibițiile în optimism

2. OPALUL ALB

opal1.jpg.df1d6d746bd6199ecd726ea9a01151d6.jpg5ac5521ab6a0f_opalalb.jpg.ec9a7dd8169f419a1cdd0170af5ba2e7.jpg

  • echilibrează funcțiile emisferelor cerebrale, aura și câmpurile energetice 
  • crește productivitatea generală a organismului
  • activează și controlează producția de hormoni în glandele specifice
  • atenuează stresul, grijile cotidiene și e indicat a fi folosit în cazuri de depresie. 
  • întărește voința de a trăi
  • armonizează dorințele sexuale
  • ajută la dispersarea diferitelor tipuri de fibroame și chisturi
  • ușurează nașterea.

3. OPALUL ALBASTRU

opal-albastru.jpg.4f7d97146e709277c1836fd5989b5246.jpg5ac5518832ecf_opalalbastru(1).jpg.a636c34b42067ffc58d230a7414ff510.jpg

  • considerat piatra supremă pentru îndeplinirea tuturor formelor de dorințe
  • facilitează contactul cu lumea îngerilor
  • face legătura cu ghizii spirituali
  • ne ajută să vedem dincolo de lumea fizică, să percepem minunile naturii

4. OPALUL ROZ

5ac55287ec64d_opalroz.jpg.d81d5b6f0fd8c6dbd649830fb0309305.jpg

  • ajută la echilibrarea energetică a organismului
  • stimulează percepțiile extrasenzoriale și clarviziunea
  • util în vindecarea durerilor de cap

5. OPALUL ROZ PERUVIAN

5ac552dc8c706_opalrozperuvian.jpg.b3d52dc4ff6fe86ac61a24595b30e4a0.jpg

  • are efect de creștere a stării de spirit
  • aduce schimbare de atitudine sau a modului de a gândi
  • dezvoltă capacitatea de a oferi și de a primi

6. OPALUL DE FOC

opal-de-foc.jpg.b126e4ae96225f422767c5c62bcd6cbe.jpg5ac55399a8895_opaldefoc.jpg.53a30b21913dbf40b56d818ade5f8c39.jpg

  • oferă protecție împotriva oricăror pericole
  • crește puterea personală, trezește focul interior
  • simbol al speranței 
  • amplificator de energie
  • susține organismul în tulburările emoționale, facilitând procesele de schimbare
  • piatră indicată pentru eliberare și renunțare la trecut
  • rezonează cu abdomenul, regiunea lombară 
  • tratează intestinele
  • echilibrează secreția glandelor suprarenale
  • previne epuizarea
  • stimulează organele sexuale

7. OPALUL VERDE

opal-verde.jpg.62ff79d493a2522c9c9153672a98e8e8.jpg5ac554422bd52_opalverde.jpg.22ff75894f2aae4363eaa9f61e39e0ba.jpg

  • purificator, întineritor
  • favorizează restabilirea emoțională
  • consolidează relațiile 
  • conferă sens și perspectivă vieții cotidiene
  • fortifică sistemul imunitar, vindecă răceala și gripa
  • ajută la găsirea sensului în viață, aducând o perspectivă clară

8. OPALUL PERUVIAN ALBASTRU

crisopal.jpg.3966f298467e8331b351376374110dba.jpg5ac554cf0fbd9_opalalbastruperuvian.jpg.db50581b9d5ab527dfb571b524614372.jpg

  • elimină tensiunile din comunicare, făcând ideile să curgă liber
  • elimină stresul
  • stimulează auto-vindecarea
  • eliberează de traumele psihice cauzate de răni vechi
  • indicat în combaterea insomniei

9. HIALIT, OPAL DE LEMN, HIDROFAN

hialit.jpg.d539ef7b0939b9b4459a4e788f5d6b3d.jpg5ac5558911ecc_opal(1).jpg.566dff7d27915a5612ac8d3de30cb5f5.jpg

  • permite prezicerea viitorului
  • stimulează conexiunea cu domeniile spirituale
  • stabilizează starea de spirit
  • intensifică meditația

MODELE DE OPALE

Modelele segmentelor colorate ce dau naștere jocului de culori specific opalului este unic pentru fiecare piatră în parte. Există totuși anumite modele generale, astfel:

  • Arlechin - segmente largi de culoare în care aria de reprezentare a fiecărei culori este aproximativ aceeași ca dimensiune și formă. Arată ca un mozaic sau o tablă de șah.

model_01_arlechin.jpg.a1b2dcc85cd582b8221cebb618c307c3.jpg

  • Vitraliu - similar cu modelul arlechin, dar cu zone neregulate și aleatorii

model_02_vitraliu.jpg.c6dfd2700cdde9fbfa113883d13279bd.jpg

  • Panglica - linii de culori paralele și în cascadă

model_03_panglica.jpg.d60d3323790689a89c364d60ea9b4e57.jpg

  • Paie - fâșii subțiri, aleatorii, de culori suprapuse

model_04_paie.jpg.6012b8e37276ca70de9e251a792f95f3.jpg

  • Paleta - asemănător paletei de culori a unui pictor

model_05_paleta.jpg.e2ff5d192b9664b2961e3938f2ce8940.jpg

  • Caractere chinezești - fâșii subțiri de culori suprapuse asemănătoare literelor chinezești

model_06_caractere.jpg.3c7178c292100045f5ab339ccd846fb1.jpg

  • Floral - model aleatoriu cu o bună răspândire a culorii

model_07_floral.jpg.42f5ca9cd89d51e9b63a9b3626912fea.jpg

  • Fulger rotativ - arii mari de culoare ce se păstrează chiar dacă piatra este rotită

model_08_fulger.jpg.6a65cc2a3379729f70a33e47ea0e1fcf.jpg

  • Licurici - piatră cu puncte mici sau pete de culoare

model_09_licurici.jpg.feac4f48ce8e0458b718e7bb1840df5d.jpg

CELE MAI ADMIRATE OPALE DIN LUME

Bijuterii cu opal create de Casa Cartier

5ac558b58e0ac_opalcartier.jpg.6546b2cd65034c7894b1ecf898bad939.jpg

Napoleon i-a oferit Josephinei un opal cunoscut sub numele de Arderea Troiei.

b2611e.thumb.jpg.10cd2423de04e5193acc9000b304af2c.jpg

Broșa Buccellatti cu Opal de Foc, provenind din Mexic (1976), vândută de casa de licitații Sotheby, pentru suma de 43.750 USD.

efde6d8311c1af666aa2feaac5a22838.thumb.jpg.d3a4282623a5b9872b631d975593df65.jpg

Aurora Australis - descoperit în 1938 în Lightning Ridge, considerat cel mai valoros opal negru din lume.

aurora.gif.a3e541afd6aaac2a496fc667749edb7c.gif

Opalul Andamooka, cunoscut și ca Opalul Reginei - oferit în 1954 de către guvernul Sud Australian reginei Elisabeta a II-a, ca dar în cinstea vizitei sale în Australia.

5ac55c50b6e60_descrcare.thumb.jpg.853e498e5964ebacd0ca38977fb2b477.jpg

Opalul Prințul Negru - descoperit în 1915, are 181 carate. A fost donat la Muzeul de Istorie Naturală din New York, iar ulterior a devenit parte a colecției de la Forest Lawn Memorial Cemetery, Los Angeles.

5ac55d0c1c352_TheBlackPriceOpal.jpg.10abf15ceb33282d2d9baff0443d4a18.jpg

Piatra fluture sau Amiralul roșu - descoperit în timpul Primului Război Mondial, 51 de carate. Și-a primit numele actual în 1920.

5ac55d6a373f1_TheButterflyOpal.jpg.d8990adb32cc81167093b83ea145b284.jpg

Opalul Regina de foc - descoperit în 1906, 900 carate. În 1928 ajunge la Muzeul din Chicago, iar în 1940 este cumpărat de J.D. Rockefeller și adăugat colecției familiei sale.

The_Flame_Queen.jpg.b6e9f1741810c1cbd9958384559dce2c.jpg

Opalul Mândria Australiei - descoperit în 1915. În 1920 a devenit cel mai scump opal cumpărat vreodată, pentru 2000 de lire sterline (azi valorează 150.000 lire sterline).

5ac55e6f709d4_descrcare(1).jpg.183caae618ef4fb4c3cc8de31e325ed5.jpg

Cometa Halley - deține, în Guinness Book of Records, recordul pentru cel mai mare opal negru neprelucrat. Are 1982.5 carate și a fost vândut la licitație în 2005 pentru 1.2 milioane dolari.

5ac55ed757eef_descrcare(2).jpg.2731d872071541a0698d0a9851084b50.jpg

Opalul Lumina Lumii - descoperit în Mexic - sugerează un apus de soare

opal6.jpg.1d61425b5cb35441140fbfbfc559eb0f.jpg

Opalul cu ocean - descoperit în Oregon, SUA, dă impresia că privești o lume subacvatică

5ac55fbccec69_opal1(1).jpg.deb101f2e09f722467d2af636a6572ee.jpgopal2.jpg.8ae58f7b0dfdf0b56810de89e8a1e718.jpgopal3.jpg.8bcb201c1f8cd5a0a22ed0a22d20acd5.jpg

PIATRĂ RECOMANDATĂ PENTRU:

  • ZODIILE: Berbec (Opal de Foc), Gemeni, Rac, Fecioară (opal alb), Balanță (opal negru și alb), Scorpion (opal negru), Capricorn, Vărsător, Pești
  • LUNA DE NAȘTERE: aprilie, iunie, octombrie
  • TALISMAN NOROCOS: al Balanței
  • PLANETA GUVERNATOARE: toate planetele
  • NUMEROLOGIE: pentru cei născuți sub influența numerelor 8 și 9
  • ANIVERSĂRI: se oferă la 14 ani (opal negru) și la 18 ani de căsătorie

EFECTE ASUPRA PURTĂTORULUI:

  • aduce bani, succes, fericire, noroc, dragoste, speranță, protecție, pace, 
  • pune în legătură cu viețile anterioare
  • are calități magice
  • scade inhibiția, scoate la iveală emoțiile reprimate
  • conferă stabilitate
  • activează interesul pentru arte
  • îmbunătățește memoria
  • mărește creativitatea, inspirația, fericirea, imaginația, sentimentul de valoare personală, spontaneitatea, relaxarea, energia fizică
  • ajută la depășirea inerției în gândire
  • întărește dorința de a trăi
  • purifică sângele și rinichii
  • reglează nivelul de insulină
  • tratează boala Parkinson, infecțiile și reduce febra
  • bun pentru acnee, erupții cutanate, tractul digestiv, 
  • indicat în anemie și leucemie
  • benefic pentru văz, auz și dureri de cap.

 

SURSE: 1234567891011

  • Upvote 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

AMETISTUL

ametist.thumb.jpg.8d380e9dd1dd6b99521f3e1d07e49a5b.jpg

 

DENUMIRE: Provine din limba greacă, amethystos = contra beției

DESCRIERE: Face parte din familia cuarțului, fiind o varietate de cuarț violet-albăstruie. Uneori prezintă striațiuni ondulate sau concentrice, de culoare purpurie sau violet cu inserții transparente sau albe. Ca și compoziție chimică, ametistul este un dioxid de siliciu cu inserții de mangan. Culoarea violet este dată de impuritățile de cupru și mangan. Cristalizează în sistem trigonal (cristale în formă de prismă hexagonală).

7bd605f59a9cd4907a448f8e197bffde.thumb.jpg.9184d630b8e0e64268aac4a9f1b330a9.jpgb36a1bd5e9d8e3a02a1b79fa90f157ff.thumb.jpg.9052fda561f4f9776d2994562641cd20.jpg

RĂSPÂNDIRE: Cristalele de ametist se găsesc în geodele (golurile) hidrotermale, în rocile vulcanice și în depozitele aluvionale, atât sub formă de cristale, cât și sub formă brută.

Se găsește în numeroase locuri din lume, cum ar fi: Brazilia, Bolivia, Mexic, Africa, Rusia, Canada, SUA, Marea Britanie, India, Sri Lanka, Siberia, Uruguay, Madagascar, 

DURITATE: 7 din 10 pe scala Mohs. 

LEGENDE: Legenda spune că o tânără fecioară, de o frumusețe rară, pe nume Amethysta, a respins atenția care îi era oferită de Bacchus, zeul vinului. Ea și-a exprimat dorința de a rămâne pură și curată. Pentru a-i garanta această dorință, Diana, zeița romană a Vânătorii, a Lunii și a nașterii, a transformat-o pe fecioară într-o statuie de cuarț. Impresionat de devotamentul ei, Bacchus a turnat vin peste această statuie, dând astfel pietrei o nuanță violet. 

O variantă a aceleiași legende spune că zeul Bacchus, supărat din cauza unei insulte, a decretat ca prima persoană pe care o va întâlni, va fi mâncată de tigrii săi. Nefericita s-a nimerit a fi Amethysta, aflată în drum către altarul zeiței Diana. Când tigrii au sărit asupra sa, Diana a transformat-o în cristal transparent. Având remușcări în urma faptei sale, Bacchus a turnat suc de struguri pe cristalul care a căpătat culoarea violet. 

CREDINȚE:

  • Grecii - erau de părere că ametistul aduce dragoste și fericire, dar are și rol de protecție împotriva oricărui tip de intoxicație. De asemenea, ametistul era purtat la vedere pentru protecția împotriva vrăjitoriei, gândurilor negre, păstrării la distanță a prietenilor falși, și ca talisman al călătorilor împotriva hoților. Grecii îl asociau cu planeta Mercur.
  • Egiptenii - asociau ametistul cu zeul lunar Toth
  • Evreii - o considerau gema preferată, fiind una din cele 12 pietre de pe pieptarul preoților lor.
  • Celții - ametistul era piatra druizilor
  • India - era piatra brahmanilor.
  • Budism - piatra evoluției pe treptele spiritualității.
  • Creștinism - ametistul e dăruit episcopilor creștini atunci când sunt investiți
  • Catolicismul - Biserica Catolică îl consideră piatra episcopală pentru că reprezintă puritatea, smerenia, sinceritatea, înțelepciunea spirituală. De asemenea, el îi ferește pe preoți de vicii și îi ajută să respecte jurământul de castitate.
  • Leonardo da Vinci - ametistu alungă gândurile rele și sporește inteligența oamenilor.
  • Tibet - piatră sacră, fiind des întâlnit în construirea mătăniilor.
  • Regii franci din dinastia Merovingiană - ametistul apără de demoni și furturi. Nu întâmplător, mormintele acestora conțineau șiraguri cu acest cristal.
  • Evul Mediu - rozariile erau alcătuite din ametiste pentru că aceste cristale aveau puterea de a induce starea de meditație și de a liniști spiritul.

ISTORIC: Ametistul este prețuit de mii de ani pentru frumusețe și energiile sale legendare. Oamenii din Neolitic, care locuiau pe teritoriul actual al Europei, l-au folosit încă din anul 25.000 a. Chr. 

Cel mai vechi ametist gravat a fost descoperit în secolul 19, la Micene, într-un mormânt regal. Datează din mileniul 2 a. Chr. și reprezintă o căprioară care își privește puiul pe care îl alăptează.

Cupe de ametist datând din mileniul 1 a. Chr. au fost descoperite pe teritoriul Greciei și Asiei Mici.

TIPURI DE AMETIST: Există 2 tipuri:

  • ametistul oriental - denumit și safirul violet, care are toate caracteristicile safirului
  • ametistul occidental - recunoscut ca fiind ametist veritabil. 

Calitatea ametistului diferă de la o zonă geografică la alta. Cea mai bună calitate o are ametistul complet transparent.

CULOARE: Violet, mov, lila, levănțică, purpuriu. Poate avea dungi albe sau transparente. Cea mai bună calitate o are ametistul transparent. De reținut faptul că, de la 250 de grade în sus, cristalul tinde să își modifice culoarea.

ametiste.jpg.0fd1bd67bdc56c32b0e558e09e1b92dd.jpg

Bijuteriile cu ametist nu trebuie purtate la plajă, solar, sau locuri unde pot fi expuse la temperaturi ridicate sau doze mari de radiații luminoase. 

1. AMETISTUL LAVANDĂ (VIOLET)

131_4_kristall-amethyst.jpg.762352c4832b839625f55b6a8d5418b8.jpgametist-lavanda.jpg.7ab3b5e90eba28b4f29a13da72e83232.jpg

  • aduce lumină și dragoste
  • are energii cu vibrație înaltă
  • face legătura între inimă și vorbire
  • dacă nuanța este lila, atunci facilitează undele cerebrale beta

2. AMETISTUL ANANAS

ametist-ananas.jpg.6fc3f0bb4e271f909885dba00966227d.jpg

  • are mici noduli pe suprafața exterioară, asemănători crenelurilor unui castel
  • facilitează contactul cu lumile mitice și fantastice, stimulând imaginația
  • este vindecător puternic 

3. AMETISTUL CHEVRON (MARMORAT)

ametist-chevron.jpg.22605ad0dc4381963f35e315deb2d71a.jpg

  • bun stimulent al sistemului imunitar
  • purifică aura
  • ajută la găsirea unei soluții pozitive la orice problemă
  • combină calitățile de fortificare a cuarțului cu cele de eliminare a stresului specifice ametistului.

RECORDURI: Cea mai mare geodă de ametist din lume - Crystal Caves, în Cairns, Australia

Link YouTube

 

CELE MAI ADMIRATE AMETISTE DIN LUME:

1. Tiara cu ametiste Bedford-Tavistock - este cunoscută cu ambele nume. Marchiz de Tavistock este titlul moștenitorului Ducelui de Bedford. Ambele nume se referă la aceeași familie, Russell. Tiara are un ametist siberian oval, piesa centrală, inclusă într-un model floral de diamante în anul 1810. Au mai fost adăugate alte 6 ametiste ovale de dimensiuni graduale. În poză, tiara este purtată de Lydia, ducesă de Bedford, în 1950.

df236cf33138be282a2a578adc1185ba.jpg.8c0313f054166ef152c7e524f6a22ea0.jpg

2. Tiara cu ametiste a Reginei Josephine

Colecția de bijuterii suedeze se datorează lui Josephine de Leuchtenberg (1807-1876), care s-a căsătorit cu Regele Oscar I, și a devenit Regina Suediei și Norvegiei. Tiara ei de ametiste și diamante este una din cele mai impresionante colecții de ametiste, și este și astăzi purtată de doamnele regale ale Suediei zilelor noastre. O istorie în imagini a moștenitoarelor acestei coroane:

_necklace.jpg.ecaa0de6c367b0e61ce99d9909dfbe6f.jpg 

De la stânga la dreapta - Regina Louise, Prințesa Christina, Prințesa Margaretha (Ceea ce știm astăzi ca tiară, era de fapt un colier).

_silvia.jpg.f173ff4444ef5a36cd208910331d46af.jpg

Regina Silvia (este cea care a transformat colierul în tiară, întrucât era incomod de purtat)

_others.jpg.1fe3a9925d38f607c2ed20b3ed16dc0f.jpg

de la stânga la dreapta: Prințesa Victoria, Prințesa Margaretha, Prințesa Desiree, Prințesa Madeleine

PIATRĂ RECOMANDATĂ PENTRU:

  • ZODIILE: toate zodiile
  • LUNA DE NAȘTERE: Ianuarie, Februarie, Decembrie
  • TALISMAN NOROCOS: al Peștilor
  • ZI DE NAȘTERE: miercuri
  • PLANETĂ GUVERNATOARE: Neptun
  • NUMEROLOGIE: pentru cei născuți sub influența numerelor 3, 4, 8
  • ANIVERSARE: se oferă la 6, 12 și 14 ani de la naștere sau căsătorie

EFECTE ASUPRA PURTĂTORULUI:

  • benefic împotriva durerilor de cap, ochi, stomac, sistem nervos central, sistem endocrin, sistem digestiv, păr
  • echilibrează glicemia, sistemul nervos și creierul
  • vindecă rănile, umflăturile, vânătăile
  • relaxează mușchii încordați
  • vindecă anemia, hipotensiunea, echimozele, arsurile
  • ajută la regenerarea țesuturilor
  • util în nevralgii, migrene, acnee, diabet, dureri de spate, mahmureală, probleme ginecologice
  • tratează afecțiunile pulmonare, auditive
  • diminuează țiuitul în urechi
  • benefic pentru reglarea florei intestinale, eliminarea paraziților, absorbția apei în caz de dehidratare
  • benefic pentru îmbunătățirea memoriei, motivației, setarea de obiective realiste
  • susține oxigenarea sângelui, ajută la asimilarea oxigenului și eliminarea gazelor reziduale
  • poate stabiliza afecțiunile psihiatrice, dar nu se recomandă în paranoia și schizofrenie
  • bun aliat pentru a se renunța la vicii și dependențe
  • amplifică încrederea în sine și respectul de sine
  • întărește sentimentul de mulțumire
  • amplifică și stimulează curajul, calitățile psihice, concentrarea, comunicarea
  • reduce furia, frica, nerăbdarea, tristețea, anxietatea, stresul, depresia
  • aduce pace, rezistență, pace interioară, calm, dragoste, prietenie
  • ajută la realizarea distincției între realitate și iluzie
  • facilitează accesul într-o stare meditativă
  • amplifică munca susținută, aportul de idei noi, inspirația
  • sprijină direcția în momente de derută,
  • sprijină stabilitatea financiară.

Amethyst-Final.png.0b0b38b02dc32ca6f261e703258231f4.png

SURSE: 1234567891011

  • Upvote 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

În contextul excepțional al nunții prințului Harry și al lui Meghan Markle, și uitându-mă după opinii despre evenimentul de azi, am găsit o trecere în revistă a celor mai frumoase bijuterii ale Reginei Elisabeta a Marii Britanii. Unele sunt chiar fascinante, așa încât vă împărtășesc și vouă câteva fotografii și detalii:

TIARA BRAZILIANĂ DE AQUAMARINE

aqua-tiara.jpg.cf8d4d2e7b47499862c914ea1bd01caa.jpg

A fost realizată în 1957, ca o completare asortată pentru un colier și o pereche de cercei cu aquamarine, primite de Regină de la președintele și poporul Braziliei, cu ocazia încoronării sale. 

BROȘA CULLINAN V

cullinan-v.jpg.a8d9b7788185d70c05b3c55b3fe7a9fd.jpg

Diamantul în formă de inimă are aproape 19 carate. Este înconjurat de o pânză de platină și diamante. A fost, inițial, o parte dintr-un pieptar (corsaj) realizat în 1911 pentru Regina Maria, bunica Reginei Elisabeta.

COLIERUL DELHI DURBAR

delhi-durbar.jpg.8fe8806f03090bdfc6e105b0a1bdaff2.jpg

Este un colier de diamante și smaralde, realizat pentru Regina Maria cu ocazia încoronării sale ca Împărăteasă a Indiei.

TIARA CU FRANJURI DE DIAMANTE

diamond-fringe.jpg.b53c33e8fa2f4d2ac899f3874e47e94d.jpg

A fost purtată de Regina Elisabeta la nunta sa cu Prințul Philip. Este o tiară fragilă. Se pare că în ziua nunții s-a rupt și a trebuit să fie urgent reparată pentru a putea fi purtată la eveniment.

BROȘA - COȘ CU FLORI

flower-brooch.jpg.8c64c8ed65ba81101b30e0cc3c431691.jpg

Este compusă din flori de diamant, rubin și safir. A fost un dar primit de Regină, de la părinții ei, la nașterea Prințului Charles, în noiembrie 1948.

TIARA - FETELE MARII BRITANII ȘI IRLANDEI

ireland-tiara.jpg.04d98b2f255af1f57bac51ac9a1bf680.jpg

A fost cumpărată pentru viitoarea Regină Maria de un comitet de fete din Marea Britanie și Irlanda, cu ocazia nunții acesteia, în 1893. A suferit multe modificări de-a lungul timpului. Inițial, pe vârfuri se aflau perle, care acum sunt parte a unei alte coroane. Tiara se poate purta cu sau fără bază. Regina a primit această tiară ca dar de nuntă de la bunica ei, în 1947. 

TIARA MAREA DUCESĂ VLADIMIR A RUSIEI

russian-tiara.jpg.64451131a29055e5df6a02270e882b17.jpg

Acestă tiară de diamant și perle este o relicvă a monarhiei trecute. În trecut, i-a aparținut marii ducese Vladimir, mătușa ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea. Ducesa s-a despărțit temporar de tiara ei când a fugit din Sankt Petersburg în timpul revoluției ruse, dar a reintrat în posesia ei câțiva ani mai târziu, când un membru al Serviciilor Secrete Britanice i-a recuperat bijuteriile din Rusia. Ducesa i-a dat tiara fiicei sale, Prințesa Nicholas a Greciei, care a vândut-o Reginei Maria după moartea mamei sale. La moartea Reginei Maria, tiara a fost moștenită de Regina Elisabeta.

GRANNY'S CHIPS

grannys-chips.jpg.5813e762f8782cab7049aa54fe33ffeb.jpg

Cele 2 pietre, de 94.4 și 63.6 carate alcătuiesc o broșă, frecvent purtată de Regina Maria, bunica Reginei Elisabeta. Astfel, și-au câștigat denumirea.

DIADEMA REGELE GEORGE IV

queen-elizabeth-1660.jpg.70a2beedcec289a41972823fd0995a47.jpg

A fost creată în 1820 pentru încoronarea Regelui George IV. Acum, Regina Elisabeta o folosește anual la deschiderea State of Parliament.

SETUL DE SAFIRE KING GEORGE

sapphire-suite.jpg.4e8dc71db135aab1300625004a05fbc8.jpg

Tiara a fost comandată de însăși Regina Elisabeta, pentru a completa setul de cercei, colier și pandantiv, pe care l-a primit cadou de nuntă de la tatăl său. Setul original a fost creat în 1850, iar tiara și brățara asortată au fost adăugate setului în 1963.

COLIERUL DE RUBINE BANDEAU

ruby-bandeau-necklace.jpg.ab8f54ae4c918529606744e49809de73.jpg

Este alcătuit din diamante și rubine, așezate într-un model floral. A fost un alt dar de nuntă pentru Regina Elisabeta, de la părinții ei, Regele George VI și Regina Elisabeta. A fost mai frecvent purtat de Regină în tinerețe.

BROȘA LOVER'S KNOT

lovers-knot-brooch.jpg.a41ee415381c67e702b64f9ba5c0546f.jpg

Este o broșă mare, din diamante încrustate în aur și argint, în formă de fundă. Est o altă piesă a colecției de bijuterii al Reginei Maria pe care Elisabeta a moștenit-o după moartea acesteia, în 1953.

COLIERUL NIZAM OF HYDERABAD

hyderabad-necklace.jpg.9ffefbc760212436a694a299ac05be62.jpg

Produs de casa Cartier, acest colier i-a fost oferit Reginei, ca dar de nuntă, de un demnitar. Cel mai recent, a fost văzut la gâtul ducesei Kate la un eveniment al National Portrait Gallery în Londra.

PIEPTARUL DE DIAMANTE REGINA MARIA

mary-diamond-stomacher.jpg.6aa06b59aa44b010be1663ee7d9554f8.jpg

Acestă piesă este un pieptar, adică o broșă mare purtată pe fața unei rochii. Regina Maria i-a oferit-o nepoatei sale, Prințesa Elisabeta la acel moment, ca dar de nuntă în 1947. Totuși, datorită schimbărilor din moda de acum, pieptarul este rareori purtat.

BROȘA CU FRANJURI REGINA VICTORIA

queen-victoria-brooch.jpg.c4b0745c00a49ddde7d6630186840617.jpg

Este o broșă în formă de stea, cu franjuri din diamante. A fost făcută în 1856 pentru Regina Victoria, din diamante care i-au fost oferite acesteia de Sultanul Turciei. Această broșă a fost purtată de toate Reginele care i-au urmat Reginei Victoria, inclusiv Regina Mamă și Regina Elisabeta.

BROȘA FLORALĂ WILLIAMSON CARTIER

cartier-flower-brooch.jpg.f31c426886e247a82b389aed04d2ed76.jpg

În centrul ei se află diamantul Williamson, unul din cele mai prețioase diamante roz din lume. I-a fost oferit Reginei Elisabeta ca dar de nuntă, de însuși omul care a găsit diamantul, Dr. John Thoburn Williamson. Șase ani mai târziu a fost montat în broșă.

 

SURSA

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...