Jump to content
Chani

Femei exceptionale in istorie

Recommended Posts

Fiind 8 martie, ce zi mai potrivita sa deschidem un astfel de topic. 

1 post/user/zi

Va recomand sa atasati o poza si sursele folosite. 

 

Sally Ride

sally-ride-3.jpg

Sally Ride a terminat facultatea Standford, cu specialitatile fizica si limba engleza. Mai tarziu si-a dat doctoratul in fizica. A aplicat si a fost acceptata in NASA in 1978. 

Prima femeie americanca in spatiu, Salli a zburat la bordul navetei spatiale Challenger in 1983. A zburat a doua oara in spatiu in 1984, in alta misiune Challenger. 

Sally nu a fost totusi prima femeie in spatiu, ci a treia, dupa Valentina Tereshkova (1963) si Svetlana Savitskaya (1982).

Incercand sa incurajeze femeile sa se indrepte spre stiinta, a fost co-fondator al fundatiei  Sally Ride Science. A scris 5 carti pentru copiii, cu teme legate de stiinta. 

Surse: 1 ; 2 ; 3 

 

Calificat pentru Medalie Redactor Amator

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Mi se pare o idee excelentă acest topic. Văzusem la un moment dat un interviu în care 2 tinere își promovau o carte de povești. Doar ca nu erau povești tip Ariel sau Albă-ca-Zăpada, ci povești reale, cu femei de succes, modele de urmat pentru tinerele generații, femei care și-au fixat scopuri și obiective, care au muncit și au depus eforturi să le atingă, și care au devenit ceea ce numim oameni de succes, recunoscute chiar și pe plan internațional. În acest context...

 

COCO CHANEL

coco-chanel.thumb.jpg.66991671398cf13507583af109e76b84.jpg

 

Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel (19 August 1883 – 10 Ianuarie 1971) a fost un designer și femeie de afaceri franceză, fondatoarea celebrului brand Chanel. A fost a doua fiică a unei familii cu o mamă necăsătorită, care moare de tuberculoză la 32 de ani. Tatăl ei, Albert Chanel, era vânzător, și ducea o viață nomadă, călătorind în diverse orașe pentru a vinde produse. Alături de încă 2 frați și 2 surori, Coco și-a trăit copilăria în condiții sărmane. După moartea mamei, tatăl îi trimite pe băieți la muncă, iar pe fete le duce la o mănăstire care avea un orfelinat. Acolo, Coco învață croitorie.  

I se atribuie meritul eliberării femeilor de constrângerile "siluetei încorsetate" după Primul Război Mondial. Ea a militat și a popularizat o ținută casual și chic, ca standard feminin în modă. 

Influența ei nu s-a limitat numai la haine, ci s-a extins în domeniul bijuteriilor, poșetelor și parfumurilor. Tuturor ne este familiar parfumul Chanel No.5, care este produsul iconic al brandului. A fost nominalizată în topul 100 ai celor mai influenți oameni ai secolului 20, de către revista Time.

Personalitatea ei este descrisă în termeni de ambiție, determinare și energie cu care își desfășura viața profesională și socială. Un model demn de urmat!

SURSA1

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Adelina Patti

Adelina Patti a fost o cantareata de opera din secolul al XIX-lea. Adelina ramana una dintre cele mai faimoase cantarete de opera din istorie. Compozitorul Guiseppe Verdi a descris-o ca si cantareata cea mai talentata din toate timpurile. Adelina vine dintr-o familie de cantareti (tatal a fost tenor si mama soprana; surorile ei au fost si ele cantarete si fratele ei a fost violonist).

Prima inregistrarea a vocii ei s-a realizat in 1890, dar din pacate inregistrarile s-au pierdut. 

Desi in timpul vietii ei a fsot a doua cea mai renumita femeie in lume, dupa regina Victoria, astazi Adelina Patti este aproape uitata in afara cercurilor iubitorilor de opera. Aceasta anomalie se datoreaza faptului ca ceea ce a facut-o atat de iubita si faimioasa a fost vocea ei, dar a cantat in principal inaintea epocii inregistrarilor audio si chiar si cand a fost inregistrata calitatea lasa mult de dorit. Mai mult decat atat, vocea Adlinei nu mai era ce a fost in tinerete in momentul inregistrarilor, toate aceste ducand la estomparea amintirilor despre aceasta extrem de talentata femeie. 

Surse: 1; 2; 3

 

Calificat pentru Medalie Redactor Amator

 

Edited by Kitte
Link to comment
Share on other sites

Sojourner Truth

SR_-sojourner-truth-3-1.png

 

 

Nascuta sclava, Sojourner Truth ( Vizitatoarea Adevarului), nascuta sub numele de Isabella Bomefree, a fugit catre libertate si a devenit una dintre cele mai imporante figuri Afro-Americane din istorie, o activitista pentru drepturile femeii, egalitate si libertate. 

Numele ei este legat si de primul proces al unei femei Afro-Americane castigat impotriva unui barbat alb - impotriva fostului ei proprietar pentru libertatea fiului ei vandut ilegal. 

Truth este listata de revista Smithsonian in Top 100 Afro-Americani care au avut cel mai mare impact in istorie. 

Surse : 1; 2; 3; 4   

Calificat pentru Medalia Redactor Amator (15.03.2017)

Link to comment
Share on other sites

Maica Tereza

media-145822847659010400.thumb.jpg.4ff627dce96d55b5f54436325670e793.jpg

Maica Tereza, pe numele ei adevărat Anjeze Gonxhe Bojaxhiu, s-a născut la 26 august 1910, în Skopje, Provincia otomană Kosovo. A fost o călugăriță catolică de origine albaneză, canonizată de Biserica Catolică cu numele de Sfânta Tereza de Calcutta.

Părinții, de origine albaneză, devotați bisericii catolice, erau implicați în toate acțiunile acesteia. Maica Tereza a rămas orfană de tată, la vârsta de 8 ani. Mama a fost cea care i-a insuflat compasiunea pentru semeni și spiritul actelor de caritate.

La vârsta de 12 ani a simțit prima chemare către viața religioasă și 6 ani mai târziu, în 1928, a plecat la Rathfamham, lângă Dublin, la călugărițele irlandeze de la mănăstirea Loretho, unde a învățat limba engleză și unde a primit numele de Sora Maria Tereza. Părăsește Irlanda un an mai târziu, ajungând în India unde, în 1931 depunde primul jurământ de credință. Este trimisă la Calcutta unde a predat la Liceul de Fete Sfânta Maria. A învățat bengaleza și hindi. În 1937 depunde jurământul final de credință, primind numele de Maica Tereza. În 1944 devine directoarea liceului unde preda. 

A doua revelație a avut-o, conform mărturisirilor sale, în 1946, când Domnul Iisus i-a cerut să-și dedice viața celor mai săraci dintre săraci, celor bolnavi și nevoiași. Urmeză 2 ani de muncă în care Maica Tereza a ajutat persoanele din grupurile vulnerabile din India, și-a făcut o pregătire minimală în medicină, și s-a aventurat în mahalalele sărace. S-a confruntat cu multe dificultăți, neavând venituri, a cerșit hrană și provizii. 

A fondat ordinul Misionarii Carității, India, 1950, cu aprobarea Vaticanului și timp de 45 de ani ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, extinzând misiunea ordinului în întreaga Indie și apoi și în alte țări.

A oferit ajutor celor fără casă, schilozilor, orbilor, leproșilor, tuturor celor care se simțeau neiubiți, neîngrijiți de societate, care au devenit povară și erau izgoniți. S-a ocupat cu congregația (care a ajuns până la peste 4000 de surori) de orfelinate, case de îngrijire paleativă pentru bolnavii de SIDA, centre de caritate, asistență pentru refugiați, persoane cu handicap, vârstnici, alcoolici, săraci, victimele inundațiilor, epidemiilor și foametei.

În 1952 a deschis primul azil, transformând un templu Hindu amandonat în ceea ce va fi numită Kalighat, the Home of the Pure Heart. Cei ce ajungeau aici primeau îngrijiri medicale și șansa de a muri cu demnitate, în conformitate cu credința lor. 

A deschis un azil pentru bolnavii de lepră, numit Shanti Nagar (Orașul Păcii). A oferit medicamente, pansamente și hrană.

În 1955 a deschis Casa Inimii Imaculate pentru Copii, ca adăpost pentru orfani și tineri fără casă.

Cu timpul, congregația a început să atragă recruți și donații care au permis extinderea serviciilor oferite în toată India, urmată curând de extinderea peste hotare (de exempu, în Venezuela, în 1965, Italia, Tanzania și Austria, în 1968, SUA și alte țări din Asia, Africa și Europa începând cu 1970).

În 1981 a înființat Mișcarea Corpus Christi pentru Preoți, cu scopul de a combina obiectivele vocaționale ale congregației sale cu resursele preoțimii. 

A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979. 

A primit titlul de Doctor of Divinity Honoris Causa de la Universitatea din Serampore.

A fost beatificată de Biserica Catolică la 19 octombrie 2003.

A murit la 5 septembrie 1997, în Calcutta, India.

1498739122.thumb.jpg.42a2ff978db02e997b86db74041f42bf.jpg

SURSE: 12

 

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Chien-Shiung Wu

Chien-Shiung Wo (1912-1997) a fost una dintre cele mai reprezentative figuri din istoria fizicii moderne, mai exact experta in fizica nucelara si radioactivitate. A lucrat la Proiectul Manhattan, facand parte din echiipa care a dezvoltat procesul de setarare a uraniului in isotopii U-235 si U-238). A descoperit dezintegrarea beta in camp inalt electromagnetic, prin utilizarea atomilor puri de cobalt la aproape 0 absolut si este primul om de stiinta care a masurat emisia radiatiei la dezintegrarea particulelor beta in camp electromagnetic si a realizat in premiera modelul matematic pentru conservarea vectoriala a energiei si pentru radiatiile beta. A fost prima presedinta a Societatii Americane de Fizica. 

Desi ea publica deja carti pe aceeasi tema inaintea acestora si chiar i-a ajutat la experimente, fizicienii Lee si Yang primesc Premiul Nobel pentru Fizica. 

A fost supranumita Marie Curie a Chinei si Prima Doamna a Fizicii. 

 

 

Surse : 1; 2

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (25.03.2018)

Link to comment
Share on other sites

Elizabeth Blackwell

EBlackwell1905.jpg

In 1849, Elizabeth Blackwell devine prima femeie din istoria Statelor Unite care a terminat facultatea de medicina. 

 

Elizabeth a fost acceptata la Colegiul Geneva ca o gluma, fiind respinsa de catre celelalte institutii unde s-a inscris. Totusi, nu doar ca a absovit si si-a luat diploma de medic, a absolvit prima in clasa ei. 

Datorita unei boli de ochi ce a lasat-o oarba de ochiul stang, nu si-a putut indeplini visul de a deveni chirurg. 

In 1874, Elizabeth, impreuna cu Sophia Jex-Blake si Elizabeth Garret Anderson au fondat Scoala Londoneza de Medicina pentru Femei.

In 1875, Elizabeth a devenit profesor de ginecologie. 

A publicat peste 15 teze si carti, atat in domeniul medicinii, autobiografie si drepturile femeilor. 

Surse: 1; 2; 3

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (25.03.2018)

Link to comment
Share on other sites

Marie Tharp

31hall600.1.jpg

Geologist si cartograf al oceanelor, Marie Tharp a facut o descoperire revolutionara care a demonstrat controversata teorie a derivei continentelor - un rift masiv in mijlocul Oceanului Atlantic. Timp de secole, oamenii de stiinta credeau ca fundul oceanului era plat. Impreuna cu colegii ei de la Universitatea Columbia, Tharp a facut cercetari de adancime timp de cinci ani. Tharp nu era lasata sa mearga la bordul expeditiilor (pentru ca o femeie ar purta ghininion) asa ca statea in laborator si verficia cu meticulozitate datele colectate de expeditiile in ocean. Datorita muncii sale, Tharp a demonstrat teoria lu Alfred Wegener cu privire la miscarea placilor tectonice. 

Pentru ca Bruce Heezen a fost seful ei si pentru ca ea era femeie si acesta un barbat, comunitatea stiintifica ii acorda mult credit acestuia pentru descoperirea si munca efectuata de Tharp, in ciuda faptului ca Heezen fost extrem de reticent cu privire la descoperirea acesteia. 

map-header.png?itok=_bdfBfKf&resize=1100

Surse: 1; 2; 3

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (20.04.2018)

Link to comment
Share on other sites

Ada Lovelace

57a360eb7585c72a2991ab93f66fb16f.png

Augusta Ada King, Contesa de Lovelace (10 decembrie 1815 - 27 noiembrie 1852)a fost o matematiciana si scriiroare cunoscuta pentru munca ei la calculatorul mecanic al lui Charles Babage, motorul analitic. A scris primul algoritm care urmeaza sa fie procesat de catre o masina, ceea ce o declara primul programator de calculator din lume. A fost singurul copil legitim al poetului Byron. 

In 1842-1843, Ada a tradus un articol al matematicianului Manabrea despre masinaria lui Charles Babbage numita Motorul analitic. Traducerea acesteia a fost de 3 ori mai lunga decat articolul original, adaugand multe pagini de notite personale, explicand dificultatea functiei masinei, in ce fel noua masina era diferita de masina diferentiala, incluzand o metoda corecta de calcul pentru o serie de nume Bernoulli cu ajutorul masinii. Ada s-a opus inteligentei artificiale si a scris ca Masina analitica nu depune nici o munca originala, ci doar efectueaza programul introdus. 

Ada-Poster-v20-500.png

Surse: 1; 2; 3 ; 4

 

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (20.04.2018)

Link to comment
Share on other sites

Zenobia 

Zenobia_Main_HEZ-2611381.adapt.590.1.jpg

Zenobia (240-275) a fost regina Imperiului de la Pamira (Siria actuala). Zenobia a extins imperiul cucerind Egiptul si a transformat Imperiul de la Pamira din colonia romana in stat suveran. In 269 a cucerit Egiptul. Imparatul Roman Aurelian a condus o campanie impotriva ei si i-a invins armata, dupa ce Zenobia s-a aparat in Pamira cu indarjire. Zenobia a ramas in istorie ca o puternica regina ce a indraznit sa sfideze Roma.

 

1920px-Map_of_Ancient_Rome_271_AD.svg.pnMAP_NGH17_Zenobia_04.adapt.590.1.jpg

Surse: 1; 2; 3; 4

 

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (20.04.2018)

Link to comment
Share on other sites

Nettie Stevens

nettie-stevens-.jpg

Nettie Maria Stevens a descoperit in 1906 legatura dintre combinatia de cromozomi si sexul unui animal. 

A demonstrat ca absenta sau prezenta cromozonului Y este cea care determina sexul embrionului, acesta provenind de la mascul - deoarece celulele reproductive feminine contin doar cromozonul X. 

In momentul in care s-a publicat lucrarea, idea de cromozoni nu fusese inca acceptata (desi cromozonii X fusesera descoperiti deja) si se credea ca sexul este determinat de mama si/sau factori de mediu. 

Nici acum Nettie nu are cu adevarat meritele recunoscute, desi pozitia este mai buna decat in trecut. In timpul vietii ei, creditul s-a acordat unui alt cercetator, un barbat, care inca mai credea ca factorii de mediu sunt importanti in determinarea sexului embrionului. 

 

 

Calificat pentru Medalie Redactor Amator (20.04.2018)

Link to comment
Share on other sites

Grace Hopper

 

Grace Hopper a fost o informaticiana, ofiter in marina SUA, un pioner in informatica, dezvoltatoarea primului compilator pentru un limbaj de programare (un compilator  este un program care converteste limbajul omului in limbaj masina executabil). Contributia ei a fost cruciala pentru dezvoltarea primului limbaj de programare COBOL. 

A studiat matematica si fizica, apoi si-a luat masterul si doctoratul in matematica la Yale, una dintre primele femei care au obtinut o astfel de diploma. 

Erorile de programare sunt numite bugs ("gandaci"). Acest termen a fost folosit pentru prima oara de Grace Hopper in anul 1945, cand computerul la care lucra s-a defectat din cauza unei molii ce patrunsese in el.

 

Decorații și distincții
Decorații

Defense Distinguished Service Medal ribbon.svg Defense Distinguished Service Medal
Legion of Merit ribbon.svg Legion of Merit
Meritorious Service Medal ribbon.svg Meritorious Service Medal
American Campaign Medal ribbon.svg American Campaign Medal
World War II Victory Medal ribbon.svg World War II Victory Medal
National Defense Service Medal ribbon.svg National Defense Service Medal
U.S. Naval Reserve Medal ribbon.svg Naval Reserve Medal

AFRM with Hourglass Device (Silver).jpg Armed Forces Reserve Medal

Presidential Medal of Freedom (ribbon).png Presidential Medal of Freedom(posthumous)

 

Surse: https://iq.intel.com/cum-a-revolutionat-cariera-lui-grace-hopper-statul-femeilor-in-stiinta/https://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper ; https://www.edusoft.ro/grace-hopper-amiralul-programator/

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...