Jump to content
nwradu

Trei cazuri de gripa aviara in Tulcea!

Recommended Posts

Primele trei cazuri de pasari contaminate cu virusul gripei aviare au fost descoperite in localitatea Ceamurlia de Jos din judetul Tulcea. Anuntul a fost facut vineri seara, de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Pasarile vor fi trimise la un laborator special din Marea Britanie, pentru confirmarea diagnosticului.

Zona a intrat in carantina, persoanele nu mai au voie sa consume carne de pasare, si nici sa atinga atinga pasarile din gospodarii. Conform oficialilor din Ministerul Agriculturii, carantina va fi extinsa la nivelul intregii zone a Deltei Dunarii. Populatia din zona va fi vaccinata in scurt timp.

Conform primarului din Ceamurlia, citat de Realitatea TV, in localitate exista suspiciunea de gripa aviara inca din 26 septembrie.

Reprezentantii Comisiei Europene vor fi informati despre depistarea acestor trei cazuri care prezinta suspiciunea infectarii cu virusul gripei aviare.

Persoanele ale caror pasari au fost sau vor fi sacrificate vor fi despagubite de Guvern.

In mod normal, anuntul privind cazurile de gripa din Tulcea va face ca toate exporturile romanesti de carne de pasare si oua sa fie sistate.

sursa: Hotnews.ro

Am auzit stirea la TVR, si iata ca hotnews au fost primii care au pus si pe net ceva, desi de atunci scanez site-urile romanesti de stiri. GG lor.

Referitor la stire, e nasol momentul, pt ca zilele trecute se estima ca pot muri pana la 150 de milioane de oameni mondial de la acest virus, impotriva caruia nu exista inca tratament.

Postez in continuare alte stiri despre gripa asta...

Link to comment

Masuri pentru prevenirea aparitiei gripei aviare

Vanatoarea in Delta Dunarii va fi interzisa, pana la sfarsitul anului in Delta Dunarii si in alte 8 judete iar controalele vamale la importul de carne de pasare vor fi intensificate, dupa ce Guvernul a fost aspru criticat in presa ca nu ia masuri pentru prevenirea aparitiei gripei aviare in tara noastra.

Pana acum tara noastra a interzis importurile de carne de pasare din 15 tari.

Masurile ministrului Agriculturii vin in contextul in care intreaga lume este in alerta privind aceasta epidemie.

Virusul este foarte violent si produce moartea la cei mai multi dintre cei contaminati.

De asemenea, din 1 ianuarie 2006 va fi interzisa vaccinarea porcinelor bolnave de pesta. Animalele bolnave de pesta porcina vor fi sacrificate, a mai anuntat ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur,la intoarcerea de la Bruxelles unde a avut discutii cu comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel.

sursa: Hotnews.ro

Gripa aviara face ravagii

Gripa aviara ar putea sa se raspindeasca pe tot globul in trei luni si sa infecteze jumatate din populatia lumii intr-un an. Lumea ar putea intra in colaps financiar in scurt timp de la declansarea unei pandemii de gripa aviara.

Acestea sint previziunile la care a ajuns un grup de cercetatori britanici si americani care au folosit modele computerizate pentru a simula o eventuala pandemie.

„Ne-am confrunta cu o un eveniment chiar mai groaznic decit pandemia de gripa spaniola, din 1918”, declara Neil Ferguson de la Colegiul Imperial din Londra, conducatorul proiectului de cercetare, citat de China Daily. Cercetatorii au estimat ca gripa spaniola a ucis in 1918 intre 20 si 40 de milioane de persoane, in intreaga lume.

Pandemiile sint epidemii raspindite pe arii foarte largi de teritoriu, care ucid procente mari din populatie. Astfel de pandemii apar atunci cind virusii produc mutatii, cu care sistemul imunitar al omului nu poate lupta. Estimarile privind viteza cu care s-ar putea raspindi gripa aviara apar intr-un moment ingrijorator.

Daca pina acum boala atinsese doar pasarile din sud-estul Asiei, luna trecuta au fost descoperite cazuri de gripa aviara in Rusia. Conducerea regiunii Novosibirsk a ordonat sacrificarea a 65.000 de pasari. Se pare ca boala a ajuns in Rusia fiind adusa de pasarile migratoare din Asia de sud-est.

Acest lucru este ingrijorator, deoarece arata ca boala a inceput sa se raspindeasca, spune expertul Dick Thomson, de la Organizatia Mondiala pentru Sanatate, citat de Voice of America.

Gripa aviara e letala

Gripa aviara nu afecteaza in mod normal decit pasarile si porcii. Incepind cu 1997 insa, au fost inregistrate cazuri de oameni afectati de virus. In Hong Kong, 18 persoane au contractat virusul, dintre care 6 au decedat. La vremea respectiva au fost sacrificate toate pasarile de curte din Hong Kong, adica 1,5 milioane.

Din 2004, mai mult de 55 de persoane au murit din cauza acestei boli, anunta Associated Press. Virusul gripei aviare, numit H5N1, este deosebit de periculos, deoarece produce mutatii foarte rapid, infectind alte specii. O astfel de mutatie poate produce boli foarte grave la oameni, chiar fatale.

Simptomele aparute la persoanele afectate au inceput cu febra, dureri de git, tuse, continuind cu probleme respiratorii grave. Rata mare de mortalitate in rindul persoanelor infectate este un motiv in plus de ingrijorare.

O pandemie s-ar raspindi mult mai usor acum decit in trecut, din cauza numarului mare de persoane care calatoresc in strainatate si a volumului de schimburi comerciale. Epidemia de SARS, din 2003, a aratat cit de repede se raspindeste un virus in lumea de azi: in 24 de ore se raspindise in 30 de tari, iar in trei luni ajunsese pe toate continentele.

Pandemia, greu de oprit

Sistemul sanitar din intreaga lume nu este pregatit sa faca fata unei pandemii. Deoarece structura virusului se schimba foarte repede, dezvoltarea unui vaccin nu ar putea incepe decit odata cu declansarea pandemiei. Productia in masa ar putea incepe de-abia peste sase luni.

In momentul de fata, vaccinuri antigripale se produc doar in noua tari, care cuprind doar 12% din totalul populatiei globale. In cazul declansarii unei pandemii, aceste state ar putea nationaliza productia de vaccinuri. Asa s-a intimplat in 1976, cind Statele Unite, anticipind declansarea unei epidemii de gripa porcina, au refuzat sa mai exporte vaccinul.

In articolul „Pregatindu-ne pentru urmatoarea pandemie”, aparut in „Foreign Affaires”, Michael T. Osterholm arata ca economia globala ar intra in colaps. O pandemie ar opri schimburile comerciale, pe care se bazeaza furnizarea de alimente si medicamente.

Osterholm atrage atentia asupra faptului ca nu exista nici un model dupa care economia globala ar putea fi revitalizata, daca ar fi devastata in urma unei pandemii.

Studiile cercetatorilor americani si britanici arata ca declansarea unei pandemii ar putea fi oprita, dar numai daca este detectata inainte de a afecta mai mult de 30 de persoane. Apoi, un vaccin ar trebui sa fie distribuit urgent la 20.000 de persoane, in jurul celor afectate.

sursa: Cotidianul

Link to comment

Gripa aviara confirmata in Romania

Autoritatile sunt in alerta maxima

Specialistii au confirmat miercuri noapte tirziu ca virusul influentei aviare de tipul H5, posibil N1 a fost izolat in probele recoltate de la Ceamurlia.

Daca se va confirma ca virusul este de subtipul N1, atunci este vorba de virusul gripei aviare care a ucis milioane de pasari si peste 60 de oameni in Asia de sud-est.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur invitat, joi dimineata, la Jurnalul TVR, a declarat ca situatia este sub control si ca autoritatile vor lua in continuare masurile care se impun pentru a opri extinderea virusului.

Autoritatile au instituit masuri de supraveghere in 8 localitati invecinate cu Ceamurlia.

Gheorghe Flutur a anuntat ca 15 echipe de medici veterinari si jandarmi ucid pasarile in focar intr-un timp cat mai scurt. Vor fi sacrificate peste 10.000 de pasari ramase vii in Ceamurlia de Jos.

La ora 16.00 probele din Romania sunt trimise la Londra.

Specialistii de la Institutul National pentru Diagnoza si Sanatate animala incep, din aceasta dimineata, teste mai complexe si, in acelasi timp, probe ale virusului vor fi trimise la Londra, pentru a se stabili gradul de virulenta si cat de periculos este pentru om.

In Ceamurlia de Jos, localitatea unde au fost depistate cele 3 pasari infectate cu virusul aviar s-au intarit, joi dimineata masurile de paza. Nici un om nu mai intra si nu ma iese din comuna iar autobuzul care transporta, de obicei, oamenii din Ceamurlia in alte localitati a trecut joi dimineata prin comuna fara sa opreasca in statie.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dat asigurari, joi, la Radio Romania ca sunt suficiente stocuri de vaccin antigripal si a reamintit masurile preventive pe care trebuie sa le ia oamenii pentru evitarea imbolnavirii.

Sacrificarea pasarilor din gospodariile oamenilor va continua, joi, iar autoritatile fac apel catre localnici sa colaboreze cu medicii veterinari si sa mentina o igiena stricta in case si in curti.

De la rezerva de stat, oamenii din Ceamurlia primesc joi, conserve de carne, ulei, orez si paste fainoase.

Modul ferm in care au actionat autoritatile romane in aceasta problema a fost apreciat de catre oficialii europeni.

sursa: Hotnews.ro

Link to comment

O simpla intrebare pun si eu....pana la urma este sau nu gripa aviara in Romania? blink.gif

Am inteles ca una dintre primele pasari a mancat pesticide......

Da este!!.Te-ai fi convins si daca citeai mai atent postarile de mai sus blink.gif .

Deocamdata s-a confirmat prezenta virusului H2(virusul gripei aviare) care,deocamdata,este periculos pentru animale(pasari si porci).

DACA se va confirma tipul virusului N1 atunci este periculos si pentru om.

Transmiterea se face de la animale la om numai prin:

-carne,singe,dejectii animale.

Carnea daca este fiarta nu mai prezinta pericol(la temperaturi de peste 70 grade virusul moare)

Metode profilactice:Vaccinul antigripal(cca 30 lei fiola)

PS:inainte de a debita ineptii de genul:"Am inteles ca una dintre primele pasari a mancat pesticide......" documentati-va.

In rest, nu fiti mai panicati decit panicarzii de la stiri. icon_thumright.gif

Link to comment

skydiver........stii ceva?!eu nu prea mai am incredere asa mare in televiziunile si ziarele care alearga dupa senzational,am citit intr-adevar ce ai copiat de pe alt site.....sunt si in apropiere de Tulcea,adica in Constanta....si nu sunt panicat....poate mai degraba tu....din moment ce ai deschis threadul!!!chestia cu pesticidele am auzit-o la radio....

Link to comment

skydiver........stii ceva?.sunt si in apropiere de Tulcea,adica in Constanta....si nu sunt panicat....poate mai degraba tu....din moment ce ai deschis threadul!!!chestia cu pesticidele am auzit-o la radio....

Nu am deschis eu threadu'(vad ca a ajuns gripa aviara si la CT banana.gifhelp.gif )

Culmea imbolnavirii : sa pui mana pe pasarica si sa te imbolnavesti de gripa aviara biggrin.gif

gg fear 24.gif

Link to comment

Analizele facute la Londra confirma ca virusul este H5N1

Ministrul agriculturii a fost informat telefonic, in jurul orei 10 (ora Romaniei) de specialistii din Marea Britanie, ca virusul trimis spre analiza de la Ceamurlia este H5N1.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, afirma ca nu se stie deocamdata intensitatea virusului si indeamna populatia sa nu intre in panica. La aceasta ora, Comitetul pentru Situatii de Urgenta s-a reunit si se asteapta ca autoritatile sa comunice masurile care vor fi luate in acest caz.

In jurul orei 14.00 se asteapta si rezultatele oficiale, transmite Realitatea TV.

Toata noaptea, specialistii britanici au lucrat la mostrele primite din Romania si recoltate la Ceamurlia de jos.

Acestea au ajuns in Marea Britanie cu o intarziere de 24 de ore pentru ca nu fusesera indeplinite toate formalitatile de transport. Pentru transportarea materialului biologic s-au luat masuri de securitate speciale. Procedura de confirmare sau infirmare a virusului H5N1 este, insa, destul de complicata si necesita timp.

Si procedura de comunciare a rezultatelor este diferita de la caz la caz. In Turcia, tara care a primit confirmarea pentru virusul transmisibil la om, 5 dintre persoanele suspecte de greva aviara au fost trimise acasa dupa infirmarea diagnosticului. Au ramas sub supraveghere 4 pacienti.

Satele Maliuc si Vulturul, din Tulcea sunt in carantina

In satele tulcene Maliuc si Vulturul, unde a fost confirmata aseara prezenta gripei aviare, a inceput deja actiunea de sacrificare a pasarilor. Autoritatile locale spera ca decontaminarea zonei sa se incheie astazi . In teren au fost trimise si echipe de specialisti pentru a evalua pierderile localnicilor.

De asemenea, pe parcursul zilei, in localitatile aflate in carantina vor fi trimise, in regim de urgenta, alimente din rezervele statului.

sursa: Hotnews.ro

Link to comment

Aia in satul ala cica multi si-au mancat pasarile, decat sa le sacrifice. Adica daca tot le omorau, macar sa le omoare ei si sa faca si o friptura. Incredibil cum unii oameni se pot gandi doar la niste amarati de bani acolo, astia chiar nu vad ca in intreaga Europa si la toate stirile europene se vorbeste cu teama de satul lor si de boala asta?

Link to comment

nu mai fiti asa rautaciosi....nu comparati cultura voastra cu a unei batrane de 80( a carei agoniseala sau mai bine spus sursa de hrana se rezuma la 25 de pasari)....credeti ca face ea distinctia intre un virus,gen H5N1,si varicele de la picioare?!O doare pe ea fix in basma de "stirile europene"!

Oricum este trista ,din nou,situatia Romaniei pe plan extern!!!De parca pasarile alea migratoare(caci am inteles ca ele ar fi sursa virusului)nu ar fi venit din alte tari/continente contaminate....sau ma insel?

Link to comment

Virusul H5 al gripei aviare a fost identificat si la Vaslui

Virusul H5 al gripei aviare a fost identificat si la Vaslui. Anuntul a fost facut, vineri, de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. O proba provenind de la un batlan (pasare migratoare), gasita pe malul Prutului, in judetul Vaslui, a fost diagnosticata pozitiv pentru gripa aviara.

La prinz, ministrul Agriculturii anuntase ca nu exista gripa aviara nicaieri in afara Deltei Dunarii

sursa: Hotnews.ro

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...