Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest Konig

Ce trebuie sa stiti despre televizoarele cu LCD

Recommended Posts

Guest Konig

Ce trebuie sa stiti despre televizoarele cu LCD

Cati dintre voi stiu cum si cand a aparut pentru prima data televizorul, aceasta inventie fara de care lumea nu ar mai fi asa cum o stim astazi? Bine acum locul ii este luat in inimile oamenilor ca sa zic asa, de calculator si internet, dar poate ca daca nu ar fi existat televizorul, explozia de sisteme de comunicatii si divertisment pe care o stim astazi poate ca nu ar fi avut loc sau in mod sigur nu ar fi avut acelasi impact asupra noastra.

In urmatoarele randuri o sa incerc sa va fac cunoscute unele chestii despre cum au aparut primele televizoare, cum sa ajuns de la primele hardughii de televizoare la LCD TV-urile din ziua de azi de numai cativa centimetri grosime, despre care voi vorbi mai pe larg mai incolo, cine le-a inventat si cine a pus umarul la raspandirea lor.

Istorie

Ati auzit de Philo Taylor Farnsworth? A fost un inventator american si un pionier in ale televiziunii, el a fost cel care a inventat iconograful, un dispozitiv care era capabil sa capteze imagini si sa le converteasca in semnal electric si de aici a pornit totul.

In anul 1936 erau aproximativ 200 de televizoare in lume, astazi nu cred ca le stie cineva numarul celor existente, oricum cred ca de ordinul miliardelor de unitati. Primele televizoare erau alb-negru dar nu dupa mult timp au aparut cele color, in ’40 este realizat un sistem de televiziune color care era capabil sa reproduca 343 de linii.

Acum o sa sar peste cateva zeci de ani de istorie pana ajung la inceputul secolului XXI cand primele LCD TV-uri de inalta definitie au fost introduse pe piata.

De fapt ar trebui sa vorbesc si aici un pic despre istorie, ce insemna LCD?

LCD = Liquid Crystal Display = Display cu Cristale Lichide.

Cristalele lichide sunt niste elemente chimice lichide ale caror molecule pot fi aliniate precis atunci cand sunt stimulate de un curent electric, cand sunt aliniate in mod corespunzator aceste cristale lichide permit luminii sa treaca prin ele.

LCD TV-ul are un display format din cristale lichide presate intre doua bucati de sticla speciala, iar pentru obtinerea imaginilor se aplica curent electric cristalelor. Ele functioneaza prin stralucirea rezultata in celula fiecarui pixel, care contine 3 culori : rosu, albastru si verde. Din pacate LCD TV-urile nu pot crea un amestec de culori care sa dea nastere unui negru inchis si de aceea poate afecta per total contrastul.

Panourile LCD TV-urilor nu produc lumina proprie, asa ca au nevoie de o sursa de lumina auxiliara, in speta o lampa fluorescenta situata in spatele panoului LCD.

Pixelii controlati electric sunt “instruiti” sa lase sau sa blocheze lumina provenita de la lampa, pentru a forma o imagine.

Primele descoperiri si cercetari in domeniul cristalelor lichide s-au efectuat, tobele va rog, in…1888 va vine sa credeti? Acestea au fost descoperite pentru prima data de catre chimistul austriac Friedrich Reinitzer in colesterolul extras din morcovi. Cat de tare e faza asta?

Acum sa vorbim un pic despre cine produce LCD TV-urile, dimensiuni, rezolutii si diferente intre tehnolgia LCD si alte tehnologii asemanatoare cum ar fi LED, plasma sau mai nou OLED.

Sunt multe companii la ora actuala care produc LCD TV-uri ca produs finit sau doar panourile LCD care urmeaza sa fie incorporate de catre alte companii in diferite sisteme. Printre cele mai mari corporatii producatoare de panouri LCD se numara: Sony, Sharp Corporation, LG Display, Panasonic si Samsung.

Apropo de Sharp, stiati ca a fost compania care in 1988 a introdus pe piata primul LCD TV comercial, avea diagonala de doar 14?. Desi nu erau orientate spre publicul larg la acel moment, au deschis calea pentru ceea ce vedem si stim astazi, tehnologii din ce in ce mai inovatoare si diagonale si rezolutii din ce in ce mai mari.

Spre deosebire de TV-urile cu plasma, toate LCD TV-urile de tip widescreen de peste 15? au rezolutie true HD de obicei 1280×768 sau mai mari. Modelele de top de peste 46 inci, au rezolutii de 1920×1080 dar vin si cu un pret pe masura.

LCD TV-urile sufera de asa numitii pixeli “morti”, care seamana cu niste pete mici pe panou de dimensiunea unui varf de ac, unul sau doi pixeli morti pot fi trecuti cu vederea, dar mai multi separati sau grupati pot fi foarte deranjanti. Din fericire s-au facut progrese mari in domeniu pentru a stopa acest fenomen, eu lucrez pe un monitor cu panou LCD de vreo 3-4 ani si nu am inregistrat decese in randul pixelilor, inca.

Nici cele cu plasma nu sunt scutite de probleme acestea pot suferi un efect de remanenta ireversibila, produs de imaginile statice. Dupa perioade mai lungi, imaginile nemiscate produc acest efect, iar utilizatorul ramane pentru totdeauna cu imaginea “fantoma” pe fundal.

Sa vedem cateva dintre avantajele LCD TV-urilor:

* nu genereaza la fel de multa caldura precum panourile cu plasma;

* luminozitate mai mare a imaginilor;

* mai usoare ca greutate fata de panourile cu plasma de aceleasi dimensiuni;

* durata de viata mai mare 60.000 de ore , dar panourile cu plasma se apropie si ele de aceasi durta;

* consum de energie redus, un LCD TV consuma de aproape de doua ori mai putin decat o plasma;

* rezolutii mari chiar si la dimensiuni mai mici ale panourilor.

Iata si cateva dintre dezavantajele panourilor LCD, sau la ce e mai tare plasma:

* plasmele au rata de contrast mai mare;

* unghiuri de vizibilitate mai bune;

* timp de raspuns mai scurt;

* acuratetea in redarea culorilor.

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...