Jump to content
nwradu

Bucuresti din nou sub ape

Recommended Posts

Ploaia torentiala care s-a abatut, duminica, in Capitala, a paralizat, din nou, orasul iar cele mai afectate cartiere sunt Giluesti si Crangasi. Circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate pe majoritatea bulevardelor, iar mai multe semafoare s-au defectat din cauza ploii.

sursa: Hotnews.ro

More to follow...

Sincer sa fiu la noua seara am mers din Pipera pana in Tineretului si s-a circulat foarte bine. Nu stiu ce tot anuntau astia la televizor... dar s-a mers bine peste tot. La dus pe la pranz era apa de vreo 15 cm la statia Aurel Vlaicu, dar in rest ok, la intors nici n-am vazut balti. La Romana ploua cel mai rau, pe la Sincai deloc... Niste balti pe marginea strazii in mai multe locuri, iar la Budapesta era singura zona unde nu se vedea trotuarul... Pe Tineretului oprise Politia circulatia pe Bulevard de la intrarea in parc, din cauza ca la Palatul Copiilor iar se merge cu barca... In Pipera l-am vazut pe un tip, era in chiloti si pantofi in picioare si repara la masina pe marginea drumului, cred ca i se stricase de la apa...

Acum la stiri insa vad ca a fost crima prin Colentina, Giulesti, Pantelimon... apa de jumate de metru, incredibil in unele locuri.

Link to comment

mda, presa o cam de gard, chiar as fi curios sa stiu ce drq ii indeamna sa aduca stiri d'astea alarmiste pentru speriat babele, cauta cu lumanarea vreun fund de curte si isi planteaza cate un reporter cu apa pan la brau si incep si toaca despre potopul ce s'a abatut asupra bietilor bucuresteni, azi dimineatza (pe la ora 5) imprejurari destul de nasoale au facut sa iau un taxi din drumul tabereii si sa ajung cu el tocmai la Cora din Pantelimon, taind astfel cam toata capitala, si mai mult de cateva baltzi pe langa trotuar jur ca nu am vazut, chiar eram panicat intr'un fel de stirile de seara trecuta in care ni se explica cum bietii copii nu or sa ajunga la scoala ..., in momente d'astea realizezi falsitatea si setea de senzational a departamentelor de stiri.

Link to comment

Capitala sta de ieri cu apa-n gat

Giulesti, Colentina, Ion Mihalache, Stefan cel Mare, Fundeni, Aviatorilor, dar si alte cartiere din Bucuresti au fost ieri inundate dupa o ploaie de cateva ore. Vinovatii? Gurile de canal.

Apele Romane, primarii de sector, societatea Apa Nova. Personaje ale unui scandal iscat in urma cu doua saptamani, dupa ce ploile torentiale au blocat Bucurestiul si au inundat zeci de case. Institutii care arunca vina de la una la alta pentru apele care i-au lovit in aceasta toamna si pe locuitorii Capitalei. Ce au in comun aceste institutii? Ieri au dat-o din nou in bara.

Cum-necum, dupa o ploaie, ce-i drept, puternica, de cateva ore, intersectii, strazi, cartiere intregi au fost din nou blocate.

Colentina si Giulesti au fost zonele cele mai afectate, dar nu au scapat Bulevardul Ion Mihalache – la intersectia cu Turda – Soseaua Stefan cel Mare in zona Dorobanti, Soseaua Fundeni sau Bulevardul Aviatorilor, precum si Pasajul Jiului. Apa Nova mentioneaza si complexul Europa, Soseaua Pantelimon, Granitul, Fundeni.

Sistemul de canalizare a fost scos din nou tap ispasitor, in vreme ce Ministerul Mediului asigura, ieri dupa-amiaza, ca s-au luat toate masurile pentru a preveni efectele inundatiilor. Bucurestenii s-au vazut insa cu apa de chiar si un metru in case si asteapta doar sa stea ploaia.

AGLOMERATIE. Soseaua Colentina din Bucuresti a fost ieri blocata pentru mai multe ore din cauza apei care nu mai putea fi absorbita de gurile de canal. In zona statiei de tramvai "Raul Coletina" apa depasea un metru. Zeci de tramvaie stationate, troileibuze oprite pe marginea drumului si masini care ocoleau, mergand bara la bara.

Si sute de curiosi stransi pe marginea drumului sau in fata blocurilor. "A plouat torential de pe la doispe jumate pana la unu. Si in 30 de minute a crescut apa asa", spune Alina, o tanara care locuia in unul dintre blocurile de pe Soseaua Colentina. Locuitorii din zona spun ca asa apa nu au mai avut pe strada de 20 de ani.

Cei care aveau geamurile spre sosea au vazut ca apa creste si au avut timp sa isi mute masinile. Cei care nu erau acasa sau nu au fost atenti s-au trezit cu masinile in apa si cu apa in masini. Blocurile din aceasta zona a Capitalei au parterul inalt, asa ca apa nu a intrat in apartamentele oamenilor. Doar cateva beciuri au fost inundate, in rest oamenii nu au prea avut de suferit.

Si daca tot supararea nu era prea mare, a inceput bascalia. Cei care stateau in fata blocurilor strigau dupa cameramani si dupa fotoreporteri sa ii filmeze si pe ei, oamenii care stateau "gura-casca" faceau pariuri legate de masinile care reuseau sa treaca prin apa adanca de un metru. Un betiv trecea prin apa adanca, incercand sa ajunga... nicaieri.

La un moment dat s-a dezechilibrat si a cazut. Cuiva i s-a facut mila de el si l-a tras din apa, dar barbatul mergea foarte incet. El isi tinea genunchii stransi, sa nu ii scape ce avea el mai de pret acolo: sticla de bere. A reusit sa ajunga pana la un loc uscat de unde nu a mai plecat. Din cand in cand o masina mare se incumeta sa treaca prin apa.

Valurile erau de vreo 20 de centimetri, masinile de pe marginea strazii se leganau ca niste barci, lovindu-se intre ele sau de copaci, iar apa intra in holurile blocurilor. In astfel de momente toata lumea se uita la masini.

VESELIE. Un cetatean s-a gandit sa profite de apa care era in fata blocului sau. Asa ca s-a dezbracat frumos in chiloti, si-a luat o saltea subtire din burete si a intrat in apa. Pleaca omul in casa lui, dar ce bucurie, o Dacie Rosie indrazneste sa traverseze apa. Sa o traverseze e mult spus. De fapt, sa mearga pana la mijloc.

Acolo motorul s-a oprit, lumea a inceput sa aplaude, cei din masina au iesit pe geam si au impins pana la uscat. Se mai gasisera vreo doi care au ajutat si care au fost rasplatiti cu 20.000 de lei. Din cand in cand se mai auzea cate un tipat de la cate un balcon.

Erau proprietarii autoturismelor care se loveau intre ele din cauza valurilor produse de cei cu masini mari care treceau cu viteza prin apa. Putini indrazneau sa treaca prin balta adanca. Dar ce era la gura celor care erau in apa pana la brau nu se poate reproduce aici. Si pe cine injurau... stie toata lumea.

Pe FUGA. Circa 230 de persoane vor fi evacuate din cartierul "Giulesti-Sarbi"

Am ajuns in zona Pietei Giulesti ieri, pe la trei dupa-amiaza. Doar pana acolo am putut ajunge. Am dat de o "balta" adanca de peste un metru, in mijlocul Soselei Giulesti, in ceea ce autoritatile numesc o "zona depresionara". In dreapta, mai in deal, oamenii stateau pe la porti, cu picioarele uscate, deasupra apei, si se uitau la vecinii lor de peste drum.

In cazul de fata, vecinii sunt pe malul opus. Putin mai jos, un canal pare sa se fi desfundat. Incepe sa inghita, incet-incet, o mica parte din tonele de apa de ploaie care baltesc in zona. Cativa locuitori din zona stau in jurul gurii de canal, cu apa pana la genunchi, si mananca seminte. Se uita cum se scurge apa si vorbesc de meciul de acum cateva zile. Asteapta sa vina televiziunile sa-i filmeze.

AUTOSPECIALA DE SERVICIU. In stanga e vale. Ca la o stranie proba sportiva de sincron, la fiecare poarta vezi galeti care arunca apa din curti in strada. Oamenii incearca sa faca ceva doar ca sa nu mai fie acuzati ca stau degeaba in timp ce sunt inundati, dar gestul lor nu ajuta prea mult. Nici autoritatile nu sunt mai de folos.

O autospeciala Apa Nova a trecut mai devreme pe aici, a tras apa si s-a dus. Trebuie sa o arunce departe, ca altfel vine inapoi. Si oamenii stau si asteapta sa revina. In cele din urma, utilajul se intoarce. Soferul spune ca sunt "muuulte" masini pe teren. In Giulesti insa nu le-am intalnit. Pe marginea drumului pornesc cateva strazi laterale. Carnavalului, Godeni, Frasin, Pinului.

Majoritatea sunt fundaturi si au doar cateva case. Acum stau sub ape. Cu masini, cu anexe, cu tot ce au prin curti. Aici locuitorii au renuntat sa mai puna mana pe galeti. Cand apa iti ajunge pana la geam, ar fi ca si cum te-ai lupta cu morile de vant. S-au retras in capatul strazii si asteapta ca autoutilitara "de serviciu" sa treaca si pe la ei.

CANALIZAREA. Din ce spun cei din zona, problema nu e noua. La fiecare ploaie puternica, apa se aduna si strazile se blocheaza. Oamenii spun ca de vina este canalizarea, care nu face fata debitelor mari, cum au fost cele de ieri, si refuleaza. Dar de data asta a fost cel mai rau. Nici in urma cu doua saptamani, cand a plouat fara oprire aproape sapte zile, nu a fost atat de multa apa.

Toti cei cu care am vorbit spun ca inundatiile de ieri au fost cele mai grave care au lovit Giulestiul in ultimii zece ani. Batranele se mai uita la cer si se roaga ca ploaia sa stea. Altfel, "o sa ajungem sa dormim pe cartoane", spun ele. Dar norii nu dadeau semne ieri-seara ca vor sa lase Bucurestiul in pace.

CE ZICE MINISTERUL MEDIULUI

Autoritatea Nationala "Apele Romane" sustine ca a luat toate masurile pentru a reduce nivelul apei in zonele inundate din Giulesti-Sarbi. La inceputul saptamanii trecute, aproximativ 70 de locuinte din cartierul bucurestean au fost inundate, dupa ce apa de care abia scapasera a revenit pe campul de langa casele lor.

MMGA afirma ca zona inundata – o suprafata de aproximativ 200 de hectare – este o zona depresionara, fiind situata intre raul Dambovita si cartierul Giulesti-Sarbi. Volumul de apa acumulat numai din precipitatii in aceasta zona este de circa 550.000 mc. Cartierul Giulesti-Sarbi nu are retea de canalizare, iar ploile au dus la cresterea nivelului apelor freatice cu aproximativ un metru.

PLOAIA AMANA LUCRARILE IN FERENTARI

Bulevardul Prelungirea Ferentari este blocat de doua zile. In dreptul intersectiei cu strada Valtoarei, o teava care alimenta cu apa toate locuintele din zona s-a spart, iar drumul s-a surpat pe o distanta de cativa metri.

Linia de tramvai a ramas suspendata, iar acum tot traficul este ocolit pe strazi cu gropi de 30 de centimetri. Gaura formata pe Prelungirea Ferentari este adanca de aproape patru metri. Cel putin asa spun locuitorii din zona, pentru ca aseara, aceasta era plina cu apa si nu se mai vedea nimic.

Mai multe echipaje de la Apa Nova se chinuiau ieri sa goleasca groapa de apa si sa repare teava stricata. Locuitorii din zona erau insa pesimisti. Ei cred ca va mai dura cateva saptamani pana totul va fi reparat. (Cristian Petru)

PROGNOZA

In urmatoarele zile, vremea se va ameliora si nu vom mai avea parte de ploi asemanatoare celor care au facut ravagii ieri in Capitala. Soarele se va ivi din nou printre nori si este posibil sa mai cada doar cativa stropi rataciti astazi.

Diminetile si noptile in schimb, va aparea ceata, care va crea unele probleme, in special participantilor la trafic. Temperaturile maxime vor creste usor si vor fi in jur de 23 de grade, iar cele minime de 11 grade. Totusi, potrivit prognozei pe luna aceasta, nu vom sta prea mult pe loc repaus, deoarece ploile torentiale ne pandesc la colt. (Dana Purgaru)

sursa: Jurnalul National

Link to comment

Ma da nu va e greu acum caterinca caterinca ...da mie imi pare sincer rau ca intr-o tara care adera la UE se poate intampla in capitala asa ceva...nu-mi vine sa cred la Craiova nu e nimic in fiecare zi e soare comunele sunt afectate in rest nimic grav da ce e la Bucuresti....No Comment!!! crybaby2.gif

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...