Jump to content
StPierre

Ce vom mânca în anul 2050?

Recommended Posts

Posted

Ce vom mânca în anul 2050?

BSWFj.jpg

Într-o carte tare amuzant?, numit? „35 mai” – scris? de un autor german, Erich Kästner, în 1931 –, unchiul Ringelhuth î?i înva?? nepotul, pe Conrad, care-l vizita în fiecare joi, s? m?nânce tot soiul de feluri de mâncare n?stru?nice, ca s?-?i „blindeze stomacul” în vederea vremurilor care aveau s? vin?, vremuri când cine ?tie ce chestii ciudate aveau s? fie cu to?ii nevoi?i s? m?nânce. Auzind într-una despre problemele legate de carne, pe?te etc., despre cererea crescând? de alimente – ?i oferta insuficient? – ?i despre împu?inarea resurselor, am putea s? ne întreb?m ?i noi, parafrazându-l pe profesorul Mencinicopschi: „?i noi ce-o s? mai mânc?m… peste câteva decenii?” Pân? s? ne hot?râm - sau ca s? ne ajute s? ne hot?râm – iat? câteva idei care circul? deja cu privire la unele surse alternative de hran? de origine animal?, care s? înlocuiasc? – par?ial m?car – sursele obi?nuite azi, dar care s-ar putea s? nu mai fie tot atât de la îndemân? mâine.

Un raport recent publicat de c?tre FAO (organism din subordinea ONU care se ocup? de agricultur? ?i alimenta?ie) arat? c?, având în vedere cre?terea popula?iei umane a planetei, precum ?i ridicarea standardelor de via?? pentru o mare parte dintre locuitori, produc?ia de alimente ar trebui s? creasc?, pân? în 2050, cu 70%, pentru a hr?ni în chip decent întreaga omenire de peste 4 decenii.

În acela?i timp, ve?ti nepl?cute despre sursele de hran? curg din toate p?r?ile: suprapescuitul a dus la împu?inarea rezervelor de pe?te, cre?terea oilor ?i a vacilor încarc? atmosfera cu cantit??i enorme de metan, gaz cu puternic efect de ser?, ce duce la înc?lzirea planetei, la de?ertificare ?i la mic?orarea recoltelor multor culturi; carnea e plin? de antbiotice, hormoni ?i pesticide...

Pe?tele ?i carnea ro?ie sunt azi, în societatea de tip occidental, alimente consumate pe scar? larg? ?i, s? recunoa?tem, pu?ini dintre membrii acestei societ??i sunt dispu?i s? renun?e la ele. Deocamdat?, pe?tele, chiar dac? nu mai e de mult "mâncarea s?racului", cum înc? era considerat la noi acum vreun secol, se g?se?te totu?i cu u?urin??; carnea - la fel.

Dar iat? c?, tot mai des, auzim c? pe?tele, ca surs? de hran?, nu mai e ce-a fost: pescarii scot n?voadele tot mai pu?in înc?rcate, iar exemplarele prinse sunt tot mai mici. Unele specii ?i-au redus atât de mult efectivele, încât s-a ajuns la discu?ii despre necesitatea interzicerii pescuitului în anumite zone, pentru a permite popula?iilor s? se refac?. Dar modificarea habitatelor acestor viet??i, precum ?i cererea tot mai mare de pe pia??, pun sub un mare semn de întrebare succesul unor astfel de ac?iuni de protec?ie. Oare în anul 2050 vor mai mânca oamenii pe?te? Cât ?i ce fel?

sursa: descopera.ro

Posted

mda interesant articol insa trebuia sa dai si tu un edit :) nu doar copy paste.e cam greu de descifrat :) raman la ideea ca ceea ce face bunica sau parintii mei aia e mancare.nu chestii scarboase sigilate cu termene de valabilitate de luni de zile si injectate cu tot felu de substante nesanatoase. :)

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...