Jump to content
Andu

Franks: România iese din recesiune la finele lunii martie

Recommended Posts

Posted

România va ie?i din recesiune la finele lunii martie, cre?terea economic? va urma o traiectorie ascendent? de la un trimestru la altul, iar popula?ia va sim?i c? situa?ia s-a îmbun?t??it pân? la jum?tatea acestui an, a declarat pentru MEDIAFAX ?eful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

jeffrey-franks-604-daniel-mihailescu.jpg

"Exist? întotdeauns un grad de incertitudine ?i nu ?tiu exact care va fi cifra de la sfâr?itul primului trimestru, dar cred c? indicatorii privind economia României sunt aproape universal pozitivi. Exist? ?i unele excep?ii, dar dac? ne uit?m la produc?ia industrial?, cre?terea este foarte robust?, iar evolu?ia exporturilor, de asemenea, foarte pozitiv?. Chiar ?i cele negative, precum vânz?rile din retail sunt mai pu?in negative decât erau, iar indicatori precum încrederea consumatorului s-au îmbun?t??it", a ad?ugat Franks.

El a ar?tat c? indicatorii s-au îmbun?t??it constant în primul trimestru ?i se a?teapt? la o cre?tere modest? a economiei dup? primele trei luni ale anului.

Pentru a ie?i tehnic din recesiune, economia unei ??ri trebuie s? înregistreze cre?teri în dou? trimestre consecutive. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fa?? de cel anterior.

Premierul Emil Boc a declarat la mijlocul lunii februarie c? sunt semne c? România va ie?i oficial din recesiune la sfâr?itul lunii martie.

"M? a?tept ca avansul economiei s? creasc? gradual pe parcursul anului 2011. Cre?terea din fiecare trimestru va fi, în medie, ceva mai puternic? decât în trimestrele anterioare, astfel încât s? putem intra în anul 2012 cu o cre?tere destul de robust?", a continuat Franks.

Guvernul ?i FMI estimeaz? pentru acest an o cre?tere economic? de 1,5%.

Întrebat când vor fi sesizate de c?tre popula?ie efectele cre?terii economice, oficialul FMI a ar?tat c? exist? o diferen?? în timp de la prezentarea datelor statistice pân? la momentul percep?iei publice c? situa?ia s-a îmbun?t??it.

"A? spune c? pân? în a doua jum?tate a anului ve?i vedea c? o persoan? obi?nuit? î?i va da seam? c? lucrurile s-au îmbun?t??it", a mai spus Franks.

Institutul Na?ional de Statistic? va prezenta pe 13 mai evolu?ia Produsului Intern Brut în primul trimestru din acest an.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a ?aptea ?i ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazat? pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum ?i termenii viitoarei în?elegeri, de tip preventiv, care începe la 31 martie.

Guvernul s-a angajat în fa?a FMI, prin scrisoarea de inten?ie prezentat? de MEDIAFAX în luna februarie, c? va continua ?i anul viitor politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii ?i prime, pentru un deficit de 3%, ?i c? sistemul aloca?iilor de înc?lzire va fi schimbat pân? la finele lunii iulie, urmând s? fie acordate doar persoanelor cu venituri reduse.

De asemenea, vor fi desfiin?ate 5.700 de paturi de spital, lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit va fi revizuit?, Metrorex ?i RATB vor majora tarifele peste rata infla?iei, câteva companii din sectorul energetic vor fi privatizate, iar Compania Na?ional? a Huilei Petro?ani (CNH), cel mai mare datornic la bugetul de stat, ?i produc?torul de energie Termoelectrica vor lichida activele neviabile.

Executivul s-a mai angajat s? transfere la Ministerul Finan?elor controlul financiar la companiile de stat, s? majoreze tarifele CFR pentru eficientizarea companiei, s? aduc? pre?urile din contractele bilaterale pentru vânzarea energiei la nivelul pie?ei ?i s? înfiin?eze în ANAF un departament pentru verificarea persoanelor cu averi mari.

Într-un comunicat transmis vineri de FMI se spune c? pentru sc?derea deficitului bugetar sunt cruciale ac?iunile pentru îmbun?t??irea colect?rii taxelor, reducerea presiunilor asupra cheltuielilor, în special în sistemul sanitar, ?i reducerea arieratelor.

Sursa

Posted

un om obisnuit poate vedea o imbunatatire a nivelului de trai doar daca e platit mai bine sau daca scad costurile. putin probabil sa se schimbe ceva in bine in perioada de care se vorbeste.

datoriile acumulate cine le plateste?

Posted

teoretic, in baza ultimelor modificari ar trebui sa existe bani pentru platirea datoriilor. nu integral dar macar o parte

ma bucura sa aud ca incep sa privatizeze si ca in sfarsit lichideaza firmele neviabile :tiphat:

problema noastra nu consta neaparat in costuri ci in numarul contribuabililor avand o piata de munca la negru mai mare decat ar trebui

Posted

un om obisnuit poate vedea o imbunatatire a nivelului de trai doar daca e platit mai bine sau daca scad costurile. putin probabil sa se schimbe ceva in bine in perioada de care se vorbeste.

Noi, am sa traiesc sa o vad si p'asta.

Posted

cine le`a facut, guvernul Boc :violent:

Mai conteaza cine le-a facut? Important e ca sunt acolo. Chestia e ca toate sunt vorbe. Ma indoiesc de o eventuala crestere salaria chiar si la bugetari in viitorul an .

Posted

problema noastra nu consta neaparat in costuri ci in numarul contribuabililor avand o piata de munca la negru mai mare decat ar trebui

zici ca ar fi normal sa existe munca la negru dar in anumite limite? :)

pai daca asa gandim e clar ca o sa ne tot invartim in mocirla.

Posted

Cifre care nu se vor ""simti"" in buzunarul omului de rand...si in + nspe cresteri de preturi..la ce ...la CFR cu niste gunoaie de trenuri si cu o infrastructura veche de 40 de ani....avem pe ora intarzieri la trenuri cat altii intr-un an....si ar mai fi si multe alte probleme.....

Posted

cine le`a facut, guvernul Boc :violent:

daca nu era Boc si Basescu fi sigur ca Romania era intr un stadiu si mai rau.

criza asta nu depinde de mine sau de voi,de Boc sau altu ,ea este o acumulare de cativa zeci de ani de democratie

democratia este factorul principal acestei crize si nu se va termina aici ,criza va fii pana cand isi va da seama oamenii ca fara munca nu poti trai

si doar munca in grupuri mari da roade, nu munca in stil democratic , munceste care vrea cand vrea.

eu desi eram mic tin minte cand mergeam la bunici pe timpul lui Ceausescu ca toate pamanturile erau lucrate,grau,porumb,floarea soarelui

oameni erau cu sapa in mana,acum 3 ani in urma am fost in tara 2 lucruri miau sarit in ochii,dimineata la ora 08 lumea era cu berea in fata ,si pamanturile pline de buruieni

de unde frate sa ai o economie buna daca lumea nu munceste?

daca zic pe aici ca am de gand sa fac o ferma sau sa ma apuc de agricultura 80% dintre voi in cepe sa rada (taranu,etc)pentru ca nu mai exzista cultura asta in sangele nostru de a munci ,toti vor net,telefoane ultima generatie,haine de firma,masini bune,munca de birou.

criza continua pentru ca agricultura este la pamant in europa ,cine munceste are.

Posted

Nu cred asta , mai intai trebuie sa plece Boc , apoi sa treaca 2-3 ani

daca nai postat numai pentru +1 zine si de ce ?ca asa nare rost conversatiile astea

ar fi fost mai bun Geoana?care imi dadea 10mii euro sa vin in tara ? pai de dat poate dadea doar nu dadea din bani nu tacsu.

guvernu Boc este cel mai bun guvern dupa 89,omu a strans cureau sa faca Romania o tara mai buna si rezultatele se vor vedea peste cativa ani asta daca va castiga alegerile Base din nou , daca va lua PSD va mari pensiile si salariile din bani luati cu imprumut si dupa 3/4ani Romania va intra in faliment.

Posted

daca nai postat numai pentru +1 zine si de ce ?ca asa nare rost conversatiile astea

ar fi fost mai bun Geoana?care imi dadea 10mii euro sa vin in tara ? pai de dat poate dadea doar nu dadea din bani nu tacsu.

guvernu Boc este cel mai bun guvern dupa 89,omu a strans cureau sa faca Romania o tara mai buna si rezultatele se vor vedea peste cativa ani asta daca va castiga alegerile Base din nou , daca va lua PSD va mari pensiile si salariile din bani luati cu imprumut si dupa 3/4ani Romania va intra in faliment.

Da, clar va castiga Basescu alegerile din nou, dupa ce modifica Constitutia pentru a da dreptul la 3 mandate si face niste promisiuni rapide cu cateva luni inainte de alegeri.

Posted

Stranepotii nostrii.

Eu unul prefer sa lucrez la negru decat sa fiu contribui statului care ma rasplateste cu cozi infernale la functionarii publici, servicii de o proasta calitate.

Cat priveste iesirea noastra din criza nu se va intampla acest lucru prea curand, la noi in tara criza a reprezentat principalul motiv pentru cresterea in pret a oricarui produs/serviciu, oprirea activitatilor tuturor firmelor aflate in insolventa financiara, fara a le da o mana de ajutor din partea statului , premitand astfel "barosanilor" sa se impuna pe piata.

Guest Constanta_Online
Posted

Nu cred!

Romania a fost in criza tot timp-ul din 1990 numai ca acum se simte mai mult!

Posted

Tu esti tare naiv :))

Tu esti fericit ca Boc a taiat de acolo de unde nu era si a pus acolo unde era? E grav atunci.

Guvernul asta daca il pui la un test cu poligrafu' nici nu se misca acul acela, atat de tare cred ei in minciunile lor. Daca ei spun ca am iesit din criza, ei o spun cu foarte multa incredere in sine incat si poligraful spune ca e adevarat.

Multe fraude a facut guvernul asta, multe legi bagate doar pentru binele lor, nu ii vad foarte bine dupa ce li se termina mandatu... tot DNA-ul o sa fie peste ei, calare!

Posted

Tu esti fericit ca Boc a taiat de acolo de unde nu era si a pus acolo unde era? E grav atunci.

Guvernul asta daca il pui la un test cu poligrafu' nici nu se misca acul acela, atat de tare cred ei in minciunile lor. Daca ei spun ca am iesit din criza, ei o spun cu foarte multa incredere in sine incat si poligraful spune ca e adevarat.

Multe fraude a facut guvernul asta, multe legi bagate doar pentru binele lor, nu ii vad foarte bine dupa ce li se termina mandatu... tot DNA-ul o sa fie peste ei, calare!

Ai impresia ca o sa ramana in Romania ?

Posted

parerea ta e egala cu zero daca nici acum nu te-ai prins cine a instaurat criza la noi, asa zisa criza

cam la fel de egala cu zero ca si a lui asta:

Eu unul prefer sa lucrez la negru decat sa fiu contribui statului care ma rasplateste cu cozi infernale la functionarii publici, servicii de o proasta calitate.

cu astfel de oameni normal ca nu dai inainte :)

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...