Jump to content
nwradu

Vom putea iesi din tara cu bani mai putini

Recommended Posts

Ministrul Vasile Blaga a hotarat sa modifice noul proiect privind conditiile in care vom putea calatori in strainatate: 30 euro pe zi, in loc de 100 euro

De la 1 octombrie, romanii care intentioneaza sa calatoreasca in Uniunea Europeana vor trebui sa prezinte la iesirea din tara 150 de euro pentru transportul dus-intors, la care se adauga suma necesara pentru intretinere pe durata calatoriei: 30 de euro pe zi. Aceasta este insa numai una dintre noutatile introduse ieri de ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, in proiectul de ordin privind conditiile in care vom putea calatori in strainatate.

Schimbari radicale, in stil european

Ministrul a anuntat aceste schimbari in cadrul unei dezbateri la care au participat reprezentanti ai societatii civile si oameni de afaceri, care se declarasera nemultumiti de prevederile initiale ale proiectului de lege promovat de Ministerul Administratiei si Internelor. Potrivit acestora, romanii erau obligati sa aiba la ei 100 de euro pe zi, pe toata durata unui sejur in spatiul Schengen. „Suma de 30 de euro pe zi a fost stabilita in urma analizarii criteriilor aplicate in acest sens de statele UE. Cetatenii care detin bilete de calatorie dus-intors nu vor mai trebui sa prezinte si cei 150 de euro necesari pentru asigurarea transportului”, a precizat Blaga.

Potrivit ministrului, in cazul in care calatoresc in fostele tari socialiste care nu au aderat inca la UE, romanii vor trebui sa prezinte la frontiera 150 de euro pentru transport si cate 20 de euro pentru fiecare zi a sejurului.

Mai multe „scutiri”

Pe de alta parte, noul proiect al MAI prevede ca persoanele care au o invitatie din partea unei organizatii ce le sponsorizeaza sederea, cei care au apelat la serviciile unor agentii de turism, precum si cei care se deplaseaza la tratament medical, la studii, manifestari culturale sau sportive nu mai trebuie sa prezinte bani la iesirea din tara. Aceeasi regula este valabila si pentru romanii care merg in strainatate la o ruda bolnava sau la inmormantarea unui membru al familiei.

Turistii vor trebui sa prezinte la iesirea din tara confirmarea rezervarii, voucher-ul sau o invitatie din partea persoanei care-i gazduieste, in original si insotita de traducerea in limba romana. In ceea ce-i priveste pe oamenii de afaceri, acestia pot justifica scopul si conditiile calatoriei prin prezentarea unui certificat constatator, eliberat de Oficiul Comertului, sau a unei invitatii.

Ce sume trebuie sa avem la noi la intrarea in statele Uniunii Europene

Romanii trebuie sa stie insa ca, la intrarea in statele membre UE, pot avea surpriza ca autoritatile de frontiera sa le ceara sa prezinte sume mai mari de 30 de euro pe zi, cat prevede noul proiect legislativ al MAI. Din lista de mai jos puteti afla tarifele percepute de mai multe state europene, pentru fiecare zi de sejur.

> BELGIA 38-50 euro / zi

> DANEMARCA 40 euro / zi

> GERMANIA 25 euro/ zi

> FRANTA 47,80 euro /zi

> FINLANDA 40 euro /zi

> GRECIA 20 euro /zi

> SPANIA 30euro /zi

> OLANDA 34 euro /zi

> ITALIA 53euro /zi

> PORTUGALIA 75 euro / intrarea in tara si 40 euro /zi

sursa: Evenimentul Zilei

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...