Jump to content
Random Hero

Oaia Dolly a fost clonata din nou, de 4 ori!

Recommended Posts

Posted

Oaia Dolly a renascut! Aceeasi oameni de stiinta din echipa care a clonat-o prima data pe Dolly, in 1996, au realizat un nou experiment genetic, creand 4 oi Dolly – copii genetice perfecte ale clonei originale.

dollies.jpg

Primul mamifer clonat dintr-o celula adulta, oaia Dolly a facut senzatie in presa internationala, atunci cand a fost clonata de o echipa de cercetatori de la Institutul Roslin din Edinburgh, Scotia, in 1996. In mass media din intreaga lume, Dolly a devenit o adevarata vedeta, fiind prezentata ca o inestimabila senzatie stiintifica. In acelasi timp insa, multi critici avizati au avertizat ca savantii de la Institutul Roslin se joaca cu focul, tehnologia prin care a fost clonata Dolly comportand riscuri majore - putand dand nastere la creaturi cu malformatii, sistem imunitar precar si care mor prematur.

In cazul lui Dolly, aceste critici s-au adeverit: cercetatorii au fost nevoiti sa o eutanasieze pe Dolly, in 2003, pe cand oaia avea doar 6 ani (speranta medie de viata a unei oi este de 10 - 12 ani, desi unele pot trai chiar 20 de ani!), pentru a-i curma durerile: Dolly suferea de o boala grava a plamanilor si de artrita.

Cele 4 clone recent create fac parte dintr-un experiment prin care geneticienii au vrut sa descopere daca tehnica de clonare s-a imbunatatit in ultimii ani. Oile clonate sunt identice una cu cealalta si cu clona originala. Profesorul Keith Campbell, geneticianul din spatele intregului proiect Dolly, are grija de cele 4 oi intr-un laborator al Universitatii Nottingham. "Dolly este vie si o duce bine. Din punct de vedere genetic, aceste 4 oi sunt Dolly!" declara el entuziast.

Clonarea oii Dolly a fost un proces lung si anevoios: echipa oamenilor de stiinta scotieni a facut 277 de incercari - o singura oita a supravietuit: Dolly. De aceasta data, geneticienii au avut nevoie de doar 5 embrioni din care au "produs" cele 4 Dolly perfect sanatoase, pana in acest moment.

Cele 4 noi Dolly s-au nascut in urma cu 3 ani si jumatate, dar existenta lor a fost facuta publica de abia zilele trecute, cand profesorul Campbell le-a prezentat in cadrul unui discurs despre clonare tinut in fata Parlamentului European.

In ciuda controverselor starnite si a tehnologiei de clonare, care inca nu este 100 % sigura, in numeroase tari din lume, clonarea este deja folosita pe scara larga, in agricultura, in cazul celor mai performante animale.

sursa: Descopera

Posted

Prima clonare acum 14 ani , iar dupa 14 ani , o oaie (aceasi oaie) a fost clonata de 4 ori , foarte interesant. Si de asemenea foarte sweet cand ma gandesc , ca acum 2 zile am auzit pe Discovery ca efectul de clonare nu s-a descoperit inca si nici nu cred ei ca va fi descoperit curand. (innapoiati sclerozati)

Posted (edited)

Foarte interesant , oare cand se vor face asemenea experimente si cu trupul uman?

Cand tehnologia va deveni sigura. Bine, nu stim daca nu s-au facut experimente deja, vezi chiar cazul asta, cand rezultatele au fost facute publice dupa 3 ani si ceva.

@inov8boy - eu sunt doar o clona, originalul inca doarme. :D

Edited by R_SupeRstaR
Posted

Deci in 2013 , R_SupeRstaR va fi clonat de 3 ori de catre echipa de specialitate cu tehnologie maxima © LinkMania pentru intarirea staff-ului de moderatori din sectiunea Jocuri. Corect? :D

Posted

hehe ,pe cateaua mea tot Dolly o cheama...vreau o clona...o pun sa invete o zi si o noapte pt teze / teste , eu ma joc...si cand el da teza ,eu dooormm ...what a life!

Posted

sa ma cloneze pe mine ca nu am chef sa merg la scoala

:rofl1: te-ai gandit mult? :) mi se pare cea mai mare porcarie clonarea si chestiile de genu :) hai sa fim multumiti cum ne-a lasat Dumnezeu si sa ducem o viata linistita in pace si armonie. din pacate astea au cam disparut in ziua de azi. tehnologia si porcariile gen clonare vor aduce sfarsitu omenirii :) parerea mea.trebuia sa ne limitam ca tehnologie la un strict necesar asa incat sa nu ne afecteze . Ex. centrale nucleare.poluare.bombe atomice. si alte tampenii. :) ne-o facem cu mana noastra..

PS: iar referitor la clonare.imi vine sa vars. :) scarbos

Posted

tehnologia si porcariile gen clonare vor aduce sfarsitu omenirii

Sau nu, clonarea poate asigura evitarea extinctiilor vietuitoarelor, inclusiv a oamenilor. Se pot trimite nave spatiale cu clone ale unor oameni spre alte lumi.

parerea mea.trebuia sa ne limitam ca tehnologie la un strict necesar asa incat sa nu ne afecteze

Care e strictul necesar de tehnologie?

Ex. centrale nucleare.poluare.bombe atomice. si alte tampenii. :) ne-o facem cu mana noastra..

Centralele nucleare nu polueaza. Ce e rau in ele, ca altii beneficiaza din plin de ele si noi nu?

Ce ti se pare asa scarbos la oile din imagine? Parca sunt imagini din 2 girls 1 cup acolo...

Posted

mi se pare cea mai mare porcarie clonarea si chestiile de genu :) hai sa fim multumiti cum ne-a lasat Dumnezeu si sa ducem o viata linistita in pace si armonie. din pacate astea au cam disparut in ziua de azi. tehnologia si porcariile gen clonare vor aduce sfarsitu omenirii :) parerea mea.trebuia sa ne limitam ca tehnologie la un strict necesar asa incat sa nu ne afecteze . Ex. centrale nucleare.poluare.bombe atomice. si alte tampenii. :) ne-o facem cu mana noastra..

Care este "marea leg?tur?" dintre clonare ?i bomba atomic? ? La ce te gânde?ti când auzi / vezi cuvântul clonare ?

?tiai c? exist? câteva avantaje, chiar dac? ?ie ?i se pare "scârboas?" ?

Uite câteva :

-Organismele transgenetice pot fi folosite pentru cercet?rile medicale ?i farmaceutice . ( produse prin transfer de nucleu )

-Se pot salva ?i speciile pe cale de dispari?ie.

-Clonarea prin transferul de nucleu arat? un adevarat poten?ial in agricultur? prin imbun?t??irea fondului genetic ?i a produselor .

-Dac? sunt introduse gene umane în organismele lor, aceste animale transgenetice (oi sau porci ) pot produce proteine umane (în lapte ) sau insulin? pentru diabetici .

-Clonarea poate contribui ?i la tratamentul unor boli prin reprogramarea celulelor pieii (generand celule pancreatice pentru diabetici , respective neuroni pentru bolnavii de Parkinson ) si înlocuirea celulelor bolnave cu cele noi .

-Prin clonare, transplantarea de organe poate deveni o solu?ie de success . Chiar dac? transplantarea de organe este un lucru current la ora actual? , deseori este o criza de organe compatibile .

-Xenotransplantul (transplantarea de organe de la o specie la alta ) este o solutie a acestei crize desi poate duce deseori la o respingere a organului din cauza nerecunoasterii lui de catre organismul beneficiarului .

Posted

in curand vor fi clonati si oamenii, si apoi.... To Be Continued

la cat de smecheri sunt savanti lumii , vor clona si intregul sistem solar. *joke*

Posted

Centralele nucleare nu polueaza.

poftim ? :-?

Posted

poftim ? :-?

Nu ma refer la poluarea radioactiva, ce apare in cazul unor accidente. Poluarea rezultata in urma racirii uraniului este infima, apa fiind elementul principal. Sau ce, ai vazut cumva ca francezii o duc rau din cauza poluarii centrarelor nucleare?

Posted

Haideti toti sa ne clonam PC-urile =)) Mai ales casele =)) Glumesc,Din cate stiu si vaca alu' Milka a fost clonata ?:SDar sunt curios mai ales la oameni.Vreau 4 clone. Una sa invete pentru mine si sa dea testele/tezele

A doua sa doarma in locu' meu

A treia sa se duca dupa cumparaturi.

A patra sa ii ajute pe parinti la diferite treburi :<

Posted

Una sa invete pentru mine si sa dea testele/tezele

clonele iti copiaza atat infatisarea cat si caracterul ... si capacitatile mintale asa ca nu va fi cu mult mai destept sau mai silitor decat tine. degeaba.

Posted

Haideti toti sa ne clonam PC-urile =)) Mai ales casele =)) Glumesc,Din cate stiu si vaca alu' Milka a fost clonata ?:SDar sunt curios mai ales la oameni.Vreau 4 clone. Una sa invete pentru mine si sa dea testele/tezele

Prin absurd, ce te face sa crezi ca vor fi sclavi tai? Doar esti tu insuti si vei fi comandat sa faci o treaba pe cand altul sta degeaba, de ce sa fii tu acela care sta, crezi ca ceea ce va iesi din urma clonarii va fi o marioneta fara ratiune? Probabil la un moment dat nici nu stii daca tu esti originalul. :)) Clonarea la oameni ar trebui sa fie strict in servicii medicale, in caz ca esti bolnav (si probabil ai nevoie de un transplant), in caz ca ai murit si nu din cauze naturale, in caz ca esti vreun geniu si esti pe moarte, etc. Ce aiurea suna daca stai sa te gandesti. Oare ce se va intampla daca "proiectul" asta ajunge pe mana armatei. :-? Oh well, va interveni biserica probabil, un mic razboi intre stiinta si religie si iar ajungem de unde am plecat. xD

Posted

Haideti toti sa ne clonam PC-urile Mai ales casele Glumesc,Din cate stiu si vaca alu' Milka a fost clonata ?:SDar sunt curios mai ales la oameni.Vreau 4 clone. Una sa invete pentru mine si sa dea testele/tezele

a da am uitat , si eu ma uitam cand eram mic la desene in care personajele se clonau si originalul le ordona sa faca tot ce vrea el. deci ... stai calm ca nu-i asa.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...