Random Hero Posted October 18, 2010 Posted October 18, 2010 Am o nedumerire si as avea nevoie de ajutor: este cineva care ar putea traduce si detalia urmatorul fragment? years - scale of an estimated Poincaré recurrence time for the quantum state of a hypothetical box containing a black hole with the estimated mass of the entire universe, observable or not, assuming a certain inflationary model with an inflaton whose mass is 10-6 Planck masses. Detalierea mi-ar fi de ajutor in special dupa "observable or not" pentru ca nu mai inteleg nimic. Daca nu aveti idee despre ce se discuta nu incercati sa faceti pe desteptii. @S-ar putea sa mai revin si cu alte intrebari si cred ca va merge subiectul la Dezbateri.
Shadow * ClimaCool Posted October 20, 2010 Posted October 20, 2010 Dupa cum sugereaza si titlul probabil aici se vorbeste despre gaura neagra. Nu ti-as putea spune o traducere mot-a-mot dar zice ceva de genul: deci 10 la a 10'a la a ... etc ani, scala estimativa al recurentei lui Poincare pentru starea cuantica al unei cutii ipotetice care continea o gaura neagra care avea masa intregului univers, observabil sau nu, asuma un anumit model de inflatie pentru un inflaton a carui masa este 10-6 Planck. Aici nu prea inteleg ce ii ala 10-6 Teorema de recurenta a lui Poincare cred ca vorbeste despre lucruri care isi conserva energia si dupa un anumit timp revin la starea initiala. De aici constanta lui Poincare (h) sau a lui Di... nu mai stiu cum il chema (Diric/Dirac), dar aici e vorba de timpul lui Poincare care este timpul masurat in transformarea sistemului din faza initiala pana cand acesta o sa revina iar la faza initiala. Planck de asemenea are o constanta care vorbeste despre energiile sistemelor. Inflaton este o particula necunoscuta despre care se zice ca e de la inceputurile universului (cred). Imi pare rau daca nu te-am ajutat, eu asta am inteles din textul ala.
Random Hero Posted October 20, 2010 Author Posted October 20, 2010 Dupa cum sugereaza si titlul probabil aici se vorbeste despre gaura neagra. Nu ti-as putea spune o traducere mot-a-mot dar zice ceva de genul: deci 10 la a 10'a la a ... etc ani, scala estimativa al recurentei lui Poincare pentru starea cuantica al unei cutii ipotetice care continea o gaura neagra care avea masa intregului univers, observabil sau nu, asuma un anumit model de inflatie pentru un inflaton a carui masa este 10-6 Planck. Aici nu prea inteleg ce ii ala 10-6 Teorema de recurenta a lui Poincare cred ca vorbeste despre lucruri care isi conserva energia si dupa un anumit timp revin la starea initiala. De aici constanta lui Poincare (h) sau a lui Di... nu mai stiu cum il chema (Diric/Dirac), dar aici e vorba de timpul lui Poincare care este timpul masurat in transformarea sistemului din faza initiala pana cand acesta o sa revina iar la faza initiala. Planck de asemenea are o constanta care vorbeste despre energiile sistemelor. Inflaton este o particula necunoscuta despre care se zice ca e de la inceputurile universului (cred). Imi pare rau daca nu te-am ajutat, eu asta am inteles din textul ala. Inflaton (era bine daca aveam si o traducere pentru asta, daca are vreuna) este un camp scalar neidentificat alaturi de particula asociata siesi, care face parte din expansiunea timpurie a Universului. Acest camp a fost prezent intre 10-35 si 10-34 secunde de la nasterea Universului si a furnizat mecanismul pentru expansiunea rapida a Universului din acel moment. Masa modelului de inflatie pentru acel inflaton, avand 10-6 Planck ar trebui sa aiba 0,00028 ug, tinand cont de faptul ca o masa Planck are ~28 ug. Si de aici, iar in ceata... Nu inteleg mecanismul prin care o gaura neagra ajunge la o stare initiala (starea initiala fiind data sau la intamplare?), poate doar prin radiatie Hawking.
Shadow * ClimaCool Posted October 20, 2010 Posted October 20, 2010 Aici e cam dubios. Nici eu nu inteleg cum o gaura neagra poate diferi de cealalta. In alta ordine de idei, se presupune ca Universul in starea initiala a fost o gaura neagra, deci ar fi probabil sa revina la starea initiala adica sa se formeze din nou o gaura neagra la sfarsitul timpurilor.
Random Hero Posted October 20, 2010 Author Posted October 20, 2010 Aici e cam dubios. Nici eu nu inteleg cum o gaura neagra poate diferi de cealalta. In alta ordine de idei, se presupune ca Universul in starea initiala a fost o gaura neagra, deci ar fi probabil sa revina la starea initiala adica sa se formeze din nou o gaura neagra la sfarsitul timpurilor. Stiu ca teoria asta suna altfel, dar nu mai am idee cum. Teoriile cu privire la sfarsitul Universului nu luau asta in calcul, cel putin cele pe care le-am gasit pe Wikipedia si de care am auzit in documentare.
Guest White. Posted October 20, 2010 Posted October 20, 2010 Actuala explicatie a originilor Universului se bazeaza pe presupuneri stangace si nu explica multe dintre particulele subatomice. Asa cum arata acum, explicatia pentru inceputurile Universului este construita in jurul teoriei relativitatii generale si observarea Universului antic. Combinate, aceste doua teorii dau nastere anumitor probleme, arata io9.com. De exemplu Universul este imposibil de mare acum avand in vedere rata actuala a expansiunii sale, asa ca astrofizicienii invoca ideea unei expansiuni foarte rapide, in primele secunde de dupa Big Bang. Relativitatea, insa, nu poate explica acest fenomen, asa ca este nevoie de o alta teorie care sa sustina ideea unei expansiuni de asemenea viteze. Chiar daca nu este nimic gresit pana aici, fizicienii ar prefera o explicatie generala. Si asta nu este singura problema cu explicatia actuala a formarii Universului - ea nu ia in calcul multe dintre proprietatile particulelor subatomice, atribuindu-le pur si simplu domeniului mecanicii cuantice. Nikodem Poplawski de la Universitatea din Indiana spune ca versiunea standard a relativitatii generale ignora total miscarea mecanica a particulelor subatomice, cum ar fi neutronii sau protonii, insa o versiune modificata a teoriei gravitatiei, cunoscuta drept teoria Einstein-Cartan-Kibble-Sciama, ar rezolva aceasta problema. Teoria sustine ca aceste particule se resping, creand cantitati mici de forta de torsiune. In mod normal, torsiunea nu produce efecte semnificative. In orice caz, daca densitatile cresc foarte mult, forta de torsiune are efecte puternice. Mai mult, torsiunea face imposibil ca gaurile negre sa formeze singularitate gravitationala. Si daca singularitatea este imposibila, atunci ce se afla in mijlocul gaurilor negre? Poplawski are o teorie extrem de indrazneata: sunt universuri intregi. Torsiunea permite unei cantitati mari de energie sa se dezvolte in marginea unei gauri negre, iar asta ar permite crearea unor noi particule in care materia si antimateria sunt prezente in cantitati egale. Astfel, nu e nevoie decat sa se formeze si cea mai mica diferenta intre particule si antiparticule ca sa se produca un Big Bang. Asfel, conform acestei teorii, gaurile negre din universul nostru sunt incubatoare pentru alte universuri. Altfel spus, anumite proprietati ale "universurilor mame" ar putea fi transmise catre "fiice" si, detectand acesti factori comuni, ar insemna verificarea teoriei, lucru pe care se bazeaza, de fapt, si Poplawski. Probabil la asta te refereai.
Random Hero Posted October 20, 2010 Author Posted October 20, 2010 Intrebare: daca o gaura neagra nu poate fi vazuta propriu-zis printr-un telescop, ignorand faptul ca poate fi ascunsa de numarul mare de stele din centrul unei galaxii, spre exemplu, aceasta poate fi vazuta cu ochiul liber, daca am fi in apropierea ei? Daca nu, ce putem vedea, cel putin distorsionarea luminii datorata gravitatiei?
Guest White. Posted October 20, 2010 Posted October 20, 2010 Gaurile negre nu pot fi vazute cu ochiul liber si nici folosind telescopul. Se detecteaza din cauza perturbarii gravitationale generate.
Mihnea Posted October 20, 2010 Posted October 20, 2010 Daca am fii langa una probabil am vedea doar ceva negru :dontknow: Foarte ciudate acceste gauri , e o intreaga "poveste" in care toti isi dau cu presupusul .
Random Hero Posted October 20, 2010 Author Posted October 20, 2010 Gaurile negre nu pot fi vazute cu ochiul liber si nici folosind telescopul. Se detecteaza din cauza perturbarii gravitationale generate. Thanks. Dar daca am fi in apropierea uneia am vedea macar distorsionarile provocate luminii? Daca am fii langa una probabil am vedea doar ceva negru :dontknow: Foarte ciudate acceste gauri , e o intreaga "poveste" in care toti isi dau cu presupusul . Numele e metaforic... Care e "povestea"?
Mihnea Posted October 20, 2010 Posted October 20, 2010 Descriere O gaur? neagr? este un obiect astronomic limitat de o suprafa?? în interiorul c?reia câmpul gravita?ional este atât de puternic, încât nimic nu poate sc?pa din interiorul aceastei suprafa?e, cunoscut? ?i sub denumirea de „orizontul evenimentului”. Nici m?car radia?ia electromagnetic? (de ex. lumina) nu poate sc?pa dintr-o gaur? neagr?, astfel încât interiorul unei g?uri negre nu este vizibil, de aici provenind ?i numele. Gaura neagr? are în centrul ei o regiune cunoscut? ?i drept „singularitate". La suprafa?a limit? gravita?ia este atât de mare, încât nicio raz? (particol?) de lumin? din interiorul g?urii nu are energie suficient? pentru a sc?pa în afar?. La aceast? suprafa?? limit? deplasarea gravita?ional? spre ro?u este infinit de mare. Viteza de sc?pare gravita?ional? este la suprafa?a limit? egal? cu viteza luminii, a?a încât raza suprafe?ei limit? este egal? cu raza traiectoriei circulare, numit? „raza Schwarzschild”. Proprietati fizice Cea mai simpl? gaur? neagr? are mas?, dar nu are moment cinetic. Aceste g?uri negre sunt adesea denumite g?uri negre Schwarzschild, dup? fizicianul german Karl Schwarzschild, care a descoperit solu?ia ecua?iilor de câmp ale lui Einstein din 1915.[1] Aceasta a fost prima solu?ie exact? în teoria relativit??ii generale din domeniul ecua?iilor lui Einstein care a fost descoperit?, ?i în conformitate cu teorema relativit??ii a lui Birkhoff numai solu?ia vacuum prezint? o simetrie sferic? a spa?iului-timp.[2] Acest lucru înseamn? c? nu exist? nicio diferen?? observabil? între câmpul gravita?ional al unei astfel de g?uri negre ?i oricare alt obiect sferic de mas? asem?n?toare. No?iunea popular? a unei g?uri neagre c? "atrage în ea tot " din ceea ce exist? în apropierea sa este, prin urmare corect? doar aproape de limita orizontului g?urii negre; mai departe, câmpul gravita?ional extern este identic cu al oric?rui alt corp cu mas? asem?n?toare.[3] În general solu?iile g?urilor negre au fost descoperite mai târziu, în secolul 20. Solu?ia Reissner-Nordström descrie o gaur? neagr? cu sarcin? electric?, în timp ce Kerr metrice randamentele o gaur? neagr? prin rota?ie. Mai mult în general, cunoscut sta?ionare solu?ie Black Hole, Kerr-Newman metrice, descrie atât de înc?rcare ?i, momentului cinetic.
Guest White. Posted October 20, 2010 Posted October 20, 2010 In gaurile negre, materia si lumina raman captive. Din cate stiu, gaurile negre mai pot fi identificate datorita interactiunii cu corpurile inconjuratoare.
Random Hero Posted October 20, 2010 Author Posted October 20, 2010 In gaurile negre, materia si lumina raman captive. Din cate stiu, gaurile negre mai pot fi identificate datorita interactiunii cu corpurile inconjuratoare. Facand abstractie de partea neagra nu putem observa restul imaginii?
Guest White. Posted October 20, 2010 Posted October 20, 2010 Restul imaginii fiind corpurile din jurul gaurii? Presupun ca da, putem observa corpurile si in functie de cum se comporta putem sa ne dam seama daca in portiunea aceea se afla o gaura neagra.
Random Hero Posted October 20, 2010 Author Posted October 20, 2010 Teoria larg raspandita spune ca in centrul gaurii negre se afla singularitatea, un punct infinit de mic, de dens si cu o gravitatie (aproape?) infinita. Alta teorie spune ca in gaurile negre (si banuiesc ca tot in centru) s-ar afla gauri de vierme. White. si altii, pe ce teorie mergeti?