Jump to content
[Convicted]Lance

A afectat criza mondiala ordinea "greilor" pe scena mondiala?

Recommended Posts

Deja, in mod oficial, ne aflam in al doilea an de crize. Cine crdeti ca a profitat cel mai bine de acest climat economic instabil dintre marile puteri? Cine vi se pare ca a stiut sa ia la timp cele mai bune masuri ( pe plan economic, social si politic) in asa fel incat sa-si consolideze pozitia de mare jucator?

Credeti ca, in urma dificultatilor financiare SUA a cedat locul Chinei sau altei tari care sa se afle momentan in rolul de putere economica number 1?

Discutie inceputa in urma unor polemici cu cativa amici :D

Link to comment
Share on other sites

China este si a fost pe locul 1 ca putere economica,poate nu a aratat asta indeajuns de mult ,dar se afla acolo de foarte mult timp.Cat despre tara care mi se pare mie ca a ocolit criza cel mai bine si a stiut sa se apere de ea ,este Polonia ,o tara care a avut un presedinte foarte foarte destept.

Link to comment
Share on other sites

G7 versus noile puteri emergente? Hmmm…Lucrurile par sa fie destul de delicate. Si financiar si politic.

Tendinta actuala sustine mai degraba ideea ca ne indreptam incetisor spre o lume post americana in care puternile emergente (in principiu statele BRIC) au in momentul de fata o evolutie accelerata fata de restul lumii. Criza a produs fara indoiala scaderea economiei globale dar estimativ, daca inainte de criza China crestea economic de 3 ori mai repede decat SUA, acum creste de 5 ori mai repede. Dar China este profund dependenta de pietele occidentale asa ca are un interes fundamental in mentinerea sistemului mondial care ii asigura bunastarea si fara de care isi risca propria sinucidere. China a fost incurajata sa creasca, sa nu gandim paranoic, nu cedeaza SUA suprematia economica atat de usor ...

Pe de alta parte, marile puteri clasice sunt oarecum in rahat, organismele financiare-politice internationale pe care le controleaza(FMI, OMC sau G7) sunt nitel depasite iar inventia lui G20 nu a aratat decat ca exista interesele reale de a coopta puterile emergente in sistemul de control mondial dictat de normele euro-atlantice. Ha!

SUA este inca cea mai importanta dintre marile puteri economice – e primus inter pares – si asta datorita influentei si a infrastructurii politice internationale consolidate. Insa puterile emergente rasufla greu in ceafa …

Si BRIC nu sunt inca o organizatie politica si economica legal afirmata si consolidata. Dar daca ar fi? …

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...