Jump to content
Kabuky

Ernesto Che Guevara

Recommended Posts

Che Guevara ,un nume despre care se tot vorbeste de 2 ani in coace,un chip pe care toti graferii il fac pe peretii diferitor cladiri din orase ,dar,oare stie toata lumea cine a fost acest Che Guevara si ce a facut el?

M`am hotarat sa fac acest topic datorita unor iesiri ale prietenilor mei care nu`l considera pe Che Guevara nimic altceva decat un comunist care merita sa moara asa cum a murit.Eu pe de alta parte il respect foarte mult pentru ceea ce a facut si pentru curajul nebunesc pe care l`a avut.

Ce parere aveti despre el Comandante?

Link to comment
Share on other sites

Din punctul meu de vedere este singurul comunist care merita sa fie numit erou.Che a iubit foarte mult oamenii , si a dorit ca poporul cubanez sa o duce mai bine si dupa venirea la putere al lui Fidel putea linistit sa ramana in Cuba sa ocupe o functie in stat si sa se imbogateasca , dar a ales sa mearga in Bolivia sa le ofere si acestora ajutorul sau , chiar daca el de origine e argentinian.(sunt 2 filme acuma Che si Che:part two cu Benicio Del Toro in rolul lui Che , foarte bune filmele)

Link to comment
Share on other sites

(sunt 2 filme acuma Che si Che:part two cu Benicio Del Toro in rolul lui Che , foarte bune filmele)

Mersi mult pentru numele filmelor ,chiar cautam aceste filme.Acum 2 zile am prins finalul unuia dintre cele 2 filme pe HBO.

Link to comment
Share on other sites

M`am hotarat sa fac acest topic datorita unor iesiri ale prietenilor mei care nu`l considera pe Che Guevara nimic altceva decat un comunist care merita sa moara asa cum a murit.

Prietenii tai sunt superficiali si ultra-suficienti din punctul meu de vedere.

Altfel, reprezinta ei insisi produsul final al comunismului - Omul de tip nou, complet vegetativ. (presupun ca au undeva la vreo 20 de ani). Comunismul "istoric" a incercat din rasputeri sa nasca acea prima generatie lipsita de orice fel de atitudine de revolta. Nu a reusit. Comunismul de astazi, se pare ca este pe drumul cel bun. Naste prima generatie de pusti conservatori. Printr-o metoda perversa, dar eficienta. Discursul anti-sistem a fost monopolizat chiar de catre sistem.

In firea lucrurilor sta faptul ca omul se "naste" socialist, "traieste" liberal si "moare" conservator. Probabil ca ordinea lucrurilor se schimba... desi mie mi se pare impotriva naturii. Prin natura lor, tinerii ar trebui sa fie cei care sa fie revolutionari, nemultumiti si agresivi.

Spune-le prietenilor tai ca Che nu "a meritat sa moara"... el nu a primit executia, el si-a ales sa moara asa cum a murit. Daca te vei uita pe viata si deciziile sale vei observa ca lui ii curgea martiriul prin sange. Era oarecum inevitabil sa se transforme in mitul de astazi.

De ce nu au meritat sa moara la fel "colegii" sai - comunistii (socialistii) fracezi? Pentru ca francezii luptau prin cafenelele de pe malul Senei la o tigara si un pahar de vorba. Che a preferat sa lupte de-adevaratelea, in jungla cu arma in mana.

Link to comment
Share on other sites

hmm Eu il vad ca pe o personalitate istorica marcanta a secolului trecut ..A fost intr-adevar un idealist comunist..dar al comunismului nealterat de tot felul de influente grobiene. S-a sacrificat in primul rand pentru tara sa si pentru idealurile lui rosii...iar felul in care s-a luptat pentru ceea ce credea il face un erou

Link to comment
Share on other sites

un om care a avut curajul sa lupte la propriu pentru idealul sau.. a vrut sa faca o lume mai buna pentru semenii sai..

a aflat prea tarziu ca nu ai cu cine face treaba.. trebuia sa invete de la romani.. "pane et circum"

natura umana nu poate fi schimbata..

Link to comment
Share on other sites

Un ratat.

Guevara e utilizat evident ca o utopie, idealizat si romantat, ca un fel de produs marketing al marxismului.

Insa adevarul despre acest personaj e sordid si exista numeroase marturii despre apucaturile sale de sadic, despre tulburari psihice ce se manifestau mai ales la interogatorii.

De altfel, Fidel Castro l-a indepartat pe Guevara de la conducere cand si-a dat seama cu cine are de-a face, asa a ajuns individul sa vagabondeze prin America Latina.

Totul e doar minciuna si imagine, Guevara e echivalentul lui Obama ca produs "media-darling" care vinde bine:)) In rest, aceeasi lipsa de caracter onest si discursuri gaunoase care plac "maselor populare"!

Un comunist bun e un comunist mort!

Ce a oferit nebunu de che?

Razboi! si apoi? Apoi a ajuns ministru al economiei in Cuba, si in timp scurt a facut totul zob, de a fost nevoit pana si Fidel sa-l trimita sa faca revolutii pe la altii! N-ar strica sa fie prezentata adevarata istorie a acestui killer de profesie.

Link to comment
Share on other sites

Comunismul "istoric" a incercat din rasputeri sa nasca acea prima generatie lipsita de orice fel de atitudine de revolta. Nu a reusit. Comunismul de astazi, se pare ca este pe drumul cel bun. Naste prima generatie de pusti conservatori. Printr-o metoda perversa, dar eficienta. Discursul anti-sistem a fost monopolizat chiar de catre sistem.

In firea lucrurilor sta faptul ca omul se "naste" socialist, "traieste" liberal si "moare" conservator. Probabil ca ordinea lucrurilor se schimba... desi mie mi se pare impotriva naturii . Prin natura lor, tinerii ar trebui sa fie cei care sa fie revolutionari, nemultumiti si agresivi.

Eu nu vad nicio contradictie. Socialismul e revolutionar, agresiv si utopic. Toata perioada de efervescență europeana si de revolutii cuprinde in ea miscarea socialista. Suna cunoscut Lupta de clasa sau Materialism-dialectic ?. Pana si termenul de dialectica presupune opozitie clara intre termeni. Deci conflict.

Comunismul nu a presupus niciodata nasterea unei generatii vegetative si lipsita de revolta... din pacate cred ca asta e rezultatul inevitabil al capitalismului si al societatii de consum.

Revenind la Che, aceeasi societate de consum si lipsita de repere (vezi toate artefactele de tip tricouri, sepci, insigne) il iubeste la modul superficial si 'de trend' fara sa inteleaga cine a fost sau pentru ce a luptat.

Fara indoiala ca e un lider legendar, un om care a fost capabil sa lupte pana la capat pentru idealurile sale. Dar in aceeasi masura a facut-o la modul sangeros si cu accente de sadism. Greseala lui Che a fost - consider eu - faptul ca a incercat sa fie mai mult decat un perfect luptator de gherila. Ca om de stat nu a reusit decat sa distruga Cuba si sa o aserveasca Rusiei.

Sigur ca in jurul lui pluteste acum o aura ce se confunda intr-un mod poetico-nostalgic cu simbolurile impotriva nedreptatii si opresiunii.

Dar teoriei bazate pe ura ca instrument de lucru si razboi total, propuse de Che i se va opune mereu varianta lui Mahatma Gandhi. Sau miscarea flower-power. Pe care le prefer.

Link to comment
Share on other sites

A devenit aproape un laitmotiv ca Ernesto Che Guevara, celebrul revolutionar argentinian din secolul trecut, sa fie prezentat drept un om al contrastelor – un erou pentru cei oprimati sau un teorist si ucigas notoriu pentru cei impotriva carora a luptat. Poate ca imaginea care l-ar caracteriza cel mai bine ar fi mai degraba aceea a unui idealist, a unui om care a incercat sa transforme in realitate o utopie si care a sfarsit strivit de acelasi sistem pe care el singur il provocase la lupta. Dincolo de zbaterea si de moartea sa, de motivele care i-au determinat actiunile sau de pasiunile care l-au animat, Che Guevara ramane inca, la peste 40 de ani de la asasinarea sa, un om invaluit in mister.

Link to comment
Share on other sites



  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...