Jump to content
[aKa]sEnZaTzIE

Factura unui an de criza

Recommended Posts

Guvernul Boc a imprumutat in intervalul mai 2009 - mai 2010 peste 33,3 miliarde de euro si a cheltuit pe investitii o suma de trei ori mai mica, de numai 9,4 mld.euro. Pe ce s-au dus banii imprumutati de la FMI, CE, Banca Mondiala si de la bancile locale? Analistii spun ca pe salarii, pensii si cheltuieli cu dedicatie, scrie DailyBusiness.ro.

In luna mai 2009, Romania incasa prima transa, de 4,9 miliarde de euro, din imprumutul de la FMI de 12,95 mld.euro. Guvernul anunta atunci ca banii vor merge la Banca Nationala si vor fi pastrati ca o ''centura de siguranta'' in vremuri de criza. La un an distanta, centura de siguranta s-a devenit de fapt o adevarata centura de salvare. Mai mult chiar, statul a mai avut nevoie de inca una, dovada ca pe langa banii de la FMI, Comisia Europeana, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala, a mai imprumutat inca 21 de miliarde de euro de la bancile romanesti.

Potrivit datelor oficiale, din luna mai 2009 si pana in prezent, in Romania au intrat 12,5 miliarde de euro din imprumuturile externe, din care 9,16 miliarde de euro de la FMI. Prima transa a ajuns in rezerva BNR. A fost prima si ultima. Restul transelor au fost impartite intre conturile Finantelor si Banca Nationala. Ministerul Finantelor a mai incasat, tot in acest interval, inca 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Pe fondul scaderii puternice a incasarilor din taxe si impozite si cresterii cheltuielilor, statul a mai imprumutat anul trecut de la bancile locale 64,7 miliarde de lei (aprox. 15,4 mld.euro). La aceasta suma s-au adaugat, in acest an, cel putin pana in prezent, alti 18,6 miliarde de lei, adica aproximativ 4,4 miliarde de euro. In plus, Finantele au lansat si o emisiune de eurobonduri de 1 miliard de euro.

Totalul? 33,3 miliarde de euro in 12 luni. Pe ce s-au dus banii? Potrivit datelor Ministerul Finantelor, statul a cheltuit anul trecut pe investitii 35,2 miliarde de lei, adica 7% din PIB. In primul trimestru din acest an, investitiile au fost de 4,3 mld.lei. Un calcul simplu arata ca Guvernul a alocat pentru investitii numai 39,5 miliarde de lei, adica 9,4 miliarde de euro.

Dincolo de discutiile privind calitatea investitiilor si efectul acestora in economie, ramane intrebarea ce a facut cu restul banilor, adica aproape 24 de miliarde de euro?

sursa : frontnews.ro

Link to comment

asta o poti numii stire ?

din `89 statul roman arunca si strica banii exagerat ..

cea mai buna afacere e ... sa faci afaceri cu statul (la stat poti vinde si un kkt cu 10 lei) la privat te scoate cu piciorul in fund afara din birou ... la stat tre sa ai omul potrivit in functia potrivita ... si iti prospera afacerea

Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...