Jump to content
Sensini

Sfaturi si educatie sexuala

Recommended Posts

Aici se vor posta diverse articole serioase despre viata sexuala, articole cu rol informativ / educativ, adecvate pentru publicul larg. Topicul va fi inchis pt a evita spamul. Daca doriti postarea unui anumit articol, trimiteti linkul unui moderator Discutii Generale sau unui global.

Moderatori Discutii Generale: logs ; SouthBoy_Lucyo ; iNeverLie

Edited by iNeverLie
mic update
Link to comment
Share on other sites

Anhedonia sau neputinta de a simti placere

Potrivit psihoterapeutului Lena Rusti, nu putem sa consideram anhedonia o tulburare in sine, ci mai degraba o stare sau un simptom care se pot regasi in mai multe tulburari. "Anhedonia, asa cum ii spune si numele, se manifesta prin neputinta de a simti placere. Unele persoane o descriu ca o stare de apatie accentuata, lipsa de interes sau de motivatie in a face lucruri care in mod firesc aduceau placere sau satisfactie", ne explica psihoterapeutul.

Astfel, persoana care sufera de anhedonie se confrunta cu imposibilitatea de a simti placere in urma unor lucruri considerate placute in viata

de zi cu zi, cum ar fi: mancatul, sportul, interactiunea sociala sau sexuala, etc.

Din ce cauze poate sa apara acest simptom?

"Cauza este data de un dezechilibru la nivelul receptorilor dopaminergici", precizeaza psihoterapeutul care atrage atentia ca anhedonia poate sa apara corelata cu tulburari neurologice sau psihice, cum ar fi schizofrenia sau depresia clinica. De asemenea, o alta cauza este data de adictia sau consumul de amfetamine sau cocaina.

Insa, ea poate sa apara si la un organism

normal, pe fondul unei oboseli accentuate.

Ce este anhedonia sexuala sau ejaculatorie?

Anhedonia sexuala poate sa apara pe fondul unei dorinte sexuale inhibate, dar poate fi produsa si de hiperprolactinemie, un nivel scazut de testosteron, leziuni la maduva spinarii si utilizarea antidepresivelor. "Aceasta problema poate fi una generalizata, adica este modul in care persoana a fost obisnuita inca de la inceputul vietii sexuale sau poate sa apara pe parcurs. Desi se poate intalni si la femei, ea este cel mai adesea corelata cu lipsa placerii la barbati in momentul ejacularii", explica psihoterapeutul Lena Rusti.

De retinut! Rareori se intampla ca la baza anhedoniei sexuale sa fie o cauza organica. Daca in urma unor analize de sange sau un consult la medicul

urolog nu se constata probleme de natura organico - fiziologice, singura salvare consta in tratamentul

psihoterapeutic.

Cum putem trata anhedonia sexuala?

Ca orice problema sexuala, cauza poate fi gasita in persoana, dar si in relatie. De aceea, uneori vorbim despre un tratament individual, alteori despre un tratament de cuplu, in care ambii parteneri sa fie implicati si sa gaseasca cauzele psihologice ale problemei lor, cat si o modalitate de a le depasi.

Potrivit psihoterapeutului, tratamentul implica constientizarea inhibitiilor sexuale, a dezinhibitiei in plan sexual, uneori chiar educatie sexuala si de relatie, atunci cand persoana are asteptari si proiectii aberante privind o relatie sau o relatie sexuala. De asemenea, se poate insista pe ideea ca uneori inhibitiile pot veni din neasumarea identitatii sexuale sau din proiectii gresite asupra performantelor sexuale. "Fiecare cauza poate deveni una personala si fiecare in parte poate sa aleaga acceptarea cauzelor si vindecarea, cu limitele pe care le implica factorii personali si de mediu", concluzioneaza Lena Rusti.

Sursa: http://www.eva.ro/psihologie/sentimente-si...icol-25470.html

Propus de: a1urea

======================================================================

90% dintre tinere iau contraceptive "dupa ureche"

Totodata, studiul a scos la iveala ca numai 8% dintre tinerele din Romania consulta un medic de specialitate (medic ginecolog sau de planificare familiala) inainte de alegerea metodei contraceptive, in timp ce 55% au recunoscut ca "s-au sfatuit cu o prietena" iar 37% "s-au informat de la televizor/carti/internet".

Studiul a fost realizat de SensiBlu in parteneriat cu coolgirl.ro in perioada 17-30 noiembrie 2008, pe un esantion de 400 de respondente, femei, active sexual, cu varsta cuprinsa intre 15 si 20 de ani.

Luand in considerare nevoia de educatie a tinerilor in domeniul contraceptiei, in luna octombrie 2008, Sensiblu a derulat o campanie de informare in 12 farmacii din Brasov, Cluj, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti, Targu - Mures, Timisoara si Bucuresti.

Peste 700 de tineri au primit informatii si sfaturi pentru o viata

sexuala sanatoasa (brosuri, flyere, postere in farmacii), oferite chiar de medici specialisti in planificare familiala, prezenti in farmacii.

"Este foarte ingrijorator faptul ca in Romania secolului 21, fetele de pana in 20 de ani inca declara ca le este frica sau rusine sa mearga la medicul ginecolog si prefera sa se informeze despre contraceptie "dupa ureche". Credem ca este foarte important ca fetele sa practice un comportament responsabil modern in viata de cuplu. Frica de ginecolog reprezinta in Romania un fenomen la fel de ingrijorator ca raspandirea bolilor

cu transmitere sexuala sau numarul mare al intreruperilor de sarcina", a declarat Alice David, Senior Brand Manager Sensiblu.

Campania a fost realizata cu sprijinul Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) si face parte dintr-o serie de actiuni, reunite sub indemnul "Renaste-te", menite sa ii ajute pe pacienti sa adopte un stil de viata sanatos.

Sursa: http://www.eva.ro/sanatate/stiri/90-dintre...icol-23505.html

Propus de: a1urea

======================================================================

Sex in timpul menstruatiei. Da sau nu?

Unele femei nici nu vor sa auda de sex in zilele lor sensibile, in general din cauza durerilor mari pe care le indura. Dar altele? ei bine, altele pot deveni de-a dreptul de nestapanit. Si pana la urma, se pare ca nici nu au de ce sa se teama.

Doar daca vrei tu

In fiecare luna, femeia trebuie sa se ascunda intr-un adapost special pana trece “perioada dificila” si abia apoi se poate reintoarce la sarcinile ei obisnuite. Cel putin un miliard de persoane din lume, daca nu chiar mult mai mult, cred asta.

Dar precum cele mai multe lucruri legate de sexualitate, actul sexual in timpul menstruatiei este o decizie individuala. Confuzia hormonala poate da raspunsuri diferite pentru fiecare femeie.

Dincolo de pudoare

Cel mai mare obstacol pentru relatiile sexuale in perioada menstruatiei este jena si, bineinteles, igiena.

Oamenii isi percep, in general, secretiile organismului lor ca fiind respingatoare, in ciuda faptului ca ele nu sunt deloc “murdare”. Urina, saliva, sangele sau sperma nu sunt problematice in sinea lor, dar pot crea mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.

Multe femei ajung la orgasm chiar mai usor in timpul menstruatiei din pricina umiditatii vaginului, care creste nivelul de sensibilitate.

Si totusi, face parte din tine

Cea mai buna idee de a face sex in timpul menstruatiei este sub dus, desi s-ar putea sa nu te incante prea tare gama restransa de pozitii pe care le puteti adopta. Ideea e ca apa spala imediat totul, asa ca nu trebuie sa-ti mai faci griji in privinta sangelui.

Daca nu folositi prezervativ si mai ales daca el ejaculeaza inauntru, ar trebui sa fiti pregatiti pentru o priveliste cu adevarat? colorata. Unele persoane suporta asta destul de usor, putandu-se chiar amuza, dar altele abia isi retin senzatia de stomac intors pe dos. Se stie doar ca barbatii sunt sensibili la vederea sangelui!

Atentie la sarcinile nedorite!

De asemenea, exista si posibilitatea de aparitie a unei sarcini. Ciclul menstrual este un proces complex, implicand diferite modificari. Spre exemplu, pot aparea evenimente neasteptate precum blocarea unui ovul care poate fi astfel fertilizat. Probabilitatea este mica, insa nu trebuie exclusa, asadar actioneaza cu prudenta si in aceasta perioada: nu uita de metodele contraceptive!

Cu precautie

Asadar, sexul in timpul menstruatiei este binevenit daca iti doresti asta. Totusi, trebuie sa ai grija la igiena, iar daca nu iti cunosti partenerul trebuie sa folosesti un prezervativ pentru ca posibilitatea raspandirii unei infectii cu transmitere sexuala este chiar mai mare.

Si iti mai dam un pont: orgasmul in aceasta perioada atenueaza durerile menstruale.

Sursa: http://www.csid.ro/sex/sex-in-timpul-menst...sau-nu-3654622/

Propus de: a1urea

======================================================================

Contraceptia traditionala - cat esti dispusa sa risti?

In vremurile in care metodele de contraceptie nu existau sau erau interzise, asa cum s-a intamplat in tara noastra in perioada regimului comunist, singurele optiuni pentru cuplurile care nu isi doreau un (sau inca un) copil erau metodele traditionale (naturale) de contraceptie, precum metoda calendarului sau coitul intrerupt.

Desi in prezent putem alege dintr-o gama larga de mijloace de contraceptie foarte eficiente, numeroase femei inca mai aleg metodele traditionale, riscand aparitia unei sarcini nedorite.

Sansele de reusita ale metodelor traditionale sunt foarte mici, comparativ cu mijloacele moderne de contraceptie. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, femeile care folosesc metode contraceptive traditionale (metoda calendarului sau coitul intrerupt) prezinta un risc

crescut de a ramane insarcinate, comparativ cu cele care folosesc contraceptive moderne.

Aproximativ una din 3 femei ramane insarcinata in primele 12 luni de folosire a acestor metode, iar jumatate dintre ele raman insarcinate dupa doi sau trei ani de folosire a metodelor traditionale.

Cu toate acestea, in Romania, mijloacele traditionale de contraceptie reprezinta principala optiune pentru numeroase femei. Potrivit Studiului Sanatatii Reproducerii realizat in 2004 de Ministerul Sanatatii, 24% dintre femeile din Romania folosesc metode traditionale de contraceptie. 6% din femeile aflate in cuplu folosesc metoda calendarului, iar 25.5% se bazeaza pe metoda coitului intrerupt.

"Daca o femeie isi doreste o metoda cu adevarat eficienta, aceasta nu ar trebui sa fie o metoda traditionala. Din pacate, in Romania, metodele traditionale se transmit inca de la mama la fiica, desi vremurile s-au schimbat. Este timpul ca femeile din Romania sa fie mai informate si sa aleaga o metoda contraceptiva potrivita vremurilor moderne. Eficienta metodelor naturale se bazeaza pe lungi perioade de abstinenta, or abstinenta nu mai e demult la moda.", a declarat Borbala Koo, directorul Societatii de Educatiie Contraceptiva si Sexuala (SECS).

Metoda calendarului

Acest tip de contraceptie, folosita de 6% dintre romancele care au o relatie stabila, presupune calcularea zilelor in care are loc ovulatia si evitarea contactelor sexuale cu cateva zile inainte si dupa acest moment.

"Tehnica" de calcul este destul de complicata, iar factorul major care determina succesul sau esecul metodei este regularitatea ciclului menstrual. Pe langa aceasta, numararea si notarea zilnica pe calendar a stadiului ciclului menstrual poate fi destul de complicata.

Dincolo de faptul ca este o metoda nesigura, aceasta presupune perioade lungi de abstinenta (in jur de 12 zile). Un lucru la fel de important este faptul ca sexul "programat" ucide romantismul si spontaneitatea.

Metoda coitului intrerupt

Este cea mai utilizata metoda contraceptiva de femeile aflate in cuplu - aproximativ 25.5% dintre romance apeleaza la acest mijloc de contraceptie, potrivit Studiului Sanatatii Reproducerii realizat in 2004 de Ministerul Sanatatii.

Coitul intrerupt presupune ejacularea in afara vaginului in timpul actului sexual pentru a se evita fecundarea ovulului. In comparatie cu metodele moderne de contraceptie, metoda coitului intrerupt prezinta o eficienta mult mai redusa - intr-un an, una din zece femei care folosesc coitul intrerupt ramane insarcinata. Principala cauza a ineficientei sale este data de faptul ca lichidul seminal poate fi partial eliminat inaintea ejacularii propriu-zise.

Pe langa faptul ca este nesigura, contraceptia prin metoda coitului intrerupt este incomoda si riscanta. Un alt aspect deloc de neglijat este acela ca evitarea fecundarii este lasata exclusiv in grija partenerului.

Sursa: http://www.eva.ro/sanatate/contraceptie/co...2.html?pagina=1

Propus de: a1urea

======================================================================

Sexul fara obligatii

Oare sexul fara obligatii este "potrivit" numai barbatilor? Inca mai exista mentalitatea invechita potrivit careia daca o femeie face sex cu un barbat, fara a avea o relatie serioasa cu acesta, este o femeie usoara. In schimb, unui barbat care face sex fara obligatii nu ii este alterata cu nimic imaginea, ba chiar ii este "imbunatatita", fiind considerat un adevarat macho.

Exista multi masculi care isi doresc o partida (sau mai multe) de sex fara obligatii. Si mai cred ca exista destule femei care ar vrea sa aiba un barbat doar pentru o noapte. Singura diferenta este ca ele cugeta inainte mai mult decat ei, "cantaresc" situatia, iar acest proces le impiedica sa se arunce intr-o astfel de relatie pur sexuala si ajung sa catalogheze actul in sine ca fiind tabu. Din acest motiv, renunta mai usor la aceasta practica a sexului fara obligatii.

"Nu as putea face niciodata asta: sa agat in club un tip, sa ma culc cu el, doar asa, de distractie", spune Mara. "Este ceva ce ma opreste si cred ca este vorba de educatie, etica. M-ar cuprinde frustrarea cand m-as trezi in asternuturile unui om pe care abia l-am intalnit si mereu ma gandesc la ce ar putea crede despre mine. Recunosc, sunt de moda veche, dar nici nu vreau sa schimb asta. O astfel de experienta mi-ar afecta stima de sine si din acest motiv o elimin din start, oricat de mare ar fi dorinta", concluzioneaza Mara.

Si nu este singura care gandeste astfel... Multe femei "gandesc in viitor" si nu doresc doar o placere de moment, pentru ele siguranta, opinia acelui barbat, posibila suferinta cantaresc mai mult decat satisfactia fizica de moment.

"Decizia imi apartine in totalitate si spun 'Da' de cate ori am ocazia"

"De ce as spune 'Nu' sexului fara obligatii? Atat timp cat ma protejez, care este problema?", se intreaba retoric Claudia. "Sexul fara obligatii nu te face o femeie usoara, daca stii cu cine sa il faci si cat de mult il practici. Nu mi-am facut un obicei din asta, dar daca simt ca vreau sa fac sex cu tip si el este ok cu asta, de ce nu as profita de situatie? Nu am iubit, nu insel pe nimeni, fac numai ce cred ca este bine pentru mine si sunt multumita de decizia luata. Nu ma simt folosita, pentru ca asta imi doresc sa fac, nu ma obliga nimeni. Nu astept telefon de la el dupa partida de sex, nu vreau nimic serios si stiu exact ce imi doresc de la tipul respectiv inca de la preludiu: sex pur, fara implicatii, fara obligatii", spune Claudia.

Am cerut si o parere de barbat, iar Florin mi-a spus, cum era de asteptat, ca "sexul fara obligatii este visul oricarui barbat. Pacat ca este doar o idee, care greu poate fi pusa in aplicare. Pana la urma, cineva tot va dori ceva in schimb (vezi episodul din Seinfeld, cu Jerry si Elaine, in care incearca o astfel de relatie). Insa, exista si varianta fericita, cand o astfel de aventura se poate transforma in dragoste". Cum li s-a intamplat Alinei si lui Dragos. "Ne-am cunoscut, am facut sex in aceeasi zi, fara sa ma gandesc la faptul ca ar putea duce undeva aceasta partida de sex. Ne-am mutat impreuna imediat, ne-am casatorit dupa doua luni si anul acesta am sarbatorit doi ani de la fericitul eveniment. Sex fara obligatii transformat intr-o relatie adevarata... Asa a fost soarta", spune fericita Alina.

Cu totii avem porniri "animalice", dorinte nebune, fantezii sexuale secrete, important este cum vrei sa ti le indeplinesti. Nu cred ca sexul fara obligatii este o chestiune care apartine numai barbatilor si nu militez nici in favoarea femeilor care ar trebui sa practice sau practica acest gen de relatii. Fiecare face sex cum, cand si cu cine doreste. Important este sa stii ce vrei cu adevarat, sa fii constienta de consecinte pentru a nu suferi mai tarziu. Nu exista niciun ghid al sexului fara obligatii, exista doar un ghid al trairilor tale, pe care numai tu stii cum sa il utilizezi.

Sursa: http://www.eva.ro/dragoste/relatii/sexul-f...icol-30398.html

Propus de: a1urea

Link to comment
Share on other sites

Nicio femeie nu isi doreste sa ajunga vreodata in postura in care avortul sa fie o necesitate. Se spune ca un om devine cu adevarat implinit doar in momentul in care are un copil. Poate ca asa si este, insa nu trebuie sa uitam faptul ca uneori situatii neprevazute apar, avortul fiind sau parand a fi singura cale de urmat. Contacte sexuale neptrotejate, eventuale complicatii ale unei sarcini, un viol sau un incest, toate pot fi cauze ale unei sarcini neprevazute. Si atunci, avortul devine o optiune care se ia in calcul din ce in ce mai mult.

Lucru nu tocmai imbucurator tinand cont de faptul ca situatiile in care sarcina apare ca urmare a unor evenimente extreme sunt rare, cea mai intalnita cauza fiind contactul sexual neprotejat. Daca in alte tari europene exista un termen de gandire pentru femeie, timp in care apeleaza la un psiholog pentru a fi total constienta de consecintele avortului, la noi lucrurile stau aparent mai simplu. Odata ce ti-ai exprimat dorinta de a face un avort si esti pana in cea de-a 12-a saptamana de sarcina, orice medic ginecolog te va programa pentru o asemenea interventie.

Totusi, lucrurile nu sunt si nu ar trebui sa fie atat de simple pentru ca avortul nu este o simpla interventie medicala, existand riscul unor complicatii atat fizice, dar si psihice.

Ce este avortul si cum se poate realiza el?

Avortul reprezinta interventia prin care embrionul sau fetusul este extras din uter prin diverse proceduri. Este important de stiut faptul ca termenul de avort nu se aplica numai procedurii induse artificial, la cererea pacientei, ci poate fi si rezultatul unor alte afectiuni sau complicatii: avort spontan, sarcina extrauterina etc.

In functie de cat de inaintata este sarcina respectiva, si de dorinta exprimata de femeie, se poate opta pentru urmatoarele tipuri de interventii :

* Dilatarea si curetarea se realizeaza sub anestezie locala sau generala, la cererea pacientei. Internarea este necesara, intrucat aceasta metoda este una dintre cele mai periculoase. Procedura consta in dilatarea colului uterin, dupa care medicul foloseste o pensa si o cureta ascutita pentru a curata cavitatea uterului. La sfarsit medicul verifica daca procedura a fost corect aplicata, si daca s-a evacuat tot continutul uterului. Controlul periodic la medic dupa aceasta procedura este imperios necesar.

In cazul in care s-a optat pentru anestezie locala si nu au existat complicatii in timpul interventiei, femeia poate pleca acasa dupa aproximativ o ora. Anestezia generala necesita o perioada ceva mai lunga de supraveghere, femeia fiind externata dupa 2, 3 ore.

* Metoda dilatare si aspiratie: metoda cea mai moderna si cel mai des aplicata azi, consta in dilatarea colului uterin. Apoi se introduce in uter un tub flexibil din plastic cuplat la o pompa de vid. Dimensiunile acestui tub difera in functie de cat de avansata este sarcina. In cazul aspiratiei, curetajul final este necesar pentru curatarea uterului. Aceasta metoda se face cu anestezie locala sau generala.

* Avortul indus cu ajutorul diferitelor substante hormonale se poate face in primele 8-9 saptamani de sarcina. Aceste substante blocheaza avansarea sarcinii si provoaca contractii care au ca urmare embrionul. Se pare ca acest tip de intrerupere de sarcina nu ar trebui sa fie adoptat de femeile fumatoare, deoarece riscul aparitiei complicatiilor cardio-vasculare este mult mai mare.

De asemenea, avortul indus cu astfel de substante nu se face sub nicio forma fara supraveghere specializata, deoarece poate avea urmari foarte grave. Si in acest caz se poate opta la final pentru o chiuretare fie de siguranta, fie pentru ca situatia o impune.

Regulile de baza dupa avort

Chiar daca interventia prin care se realizeaza avortul nu are complicatii, corpul femeii are o perioada de sensibilitate si reface, timp in care anumite reguli se impun. Astfel, este necesara vizita la ginecolog periodic, evitarea contactului sexual si a spalaturilor vaginale timp de 2 saptamani dupa avort.

De asemenea, nu trebuie sa te ingrijorezi daca timp de o saptamana ai usoare sangerari si dureri abdominale. In schimb nu ignora reactii ca hemoragii sau secretii vaginale urat mirositoare, pentru ca acestea pot fi semne ale unei infectii.

Avortul si posibilele traume fizice si psihice

Chiar daca metodele de realizare ale avortului sunt din ce in ce mai sigure si, realizate corect, nu prezinta riscuri majore, trebuie sa stii ca pot apare complicatii ulterioare. Iata cateva dintre cele mai intalnite:

* Daca avortul nu a fost realizat corect, sau daca nu ai respectat regulile de dupa aceasta interventie, pot apare complicatii ca perforarea uterului, infectii, hemoragii, sterilitate, indepartarea incompleta a placentei, cresterea riscului sarcinilor extrauterine in viitor, leziunea colului uterin sau chiar decesul pacientei.

* Avand in vedere semnificatia emotionala a acestei interventii, pot aparea reactii ca ca depresie, tristete, insomnii, sentimente de invinovatire, probleme in cuplu, imposibilitatea de a salva relatia existenta sau de a mai lega una noua etc.

Avortul in legislatia romaneasca

Conform decretului lege din 26 decembrie 1989, avortul se poate realiza numai in unitati spitalicesti si numai sub coordonarea medicilor specialisti. Termenul maxim al unei sarcini ce poate fi intrerupta este 12 saptamani, cu posibilitate de extindere a acestui termen pana la 14 saptamani. Medicul specialist analizeaza situatia si, in cazul unei situatii speciale ( riscul transmiterii unei boli genetice, incest, viol etc) isi da acordul cu privire la realizarea avortului in cazul unei sarcini mai avansate. Adolescentele cu varsta sub 18 ani necesita acordul parintilor pentru avort.

Ca urmare a inregistrarii unui numar mare de avorturi ilegale a fost introdus articolul 185 din Codul Penal. Astfel, se vor pedepsi persoanele ( pacienti sau doctori) care consimt infaptuirea unor avorturi la sarcini ce depasesc 14 saptamani, sau a acelor cazuri care nu respecta procedura stat. In functie de situatie, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Link to comment
Share on other sites

Guest SouthBoy_Lucyo

BINE DE STIUT INAINTE DE A APELA LA O FORMA DE CONTRACEPTIE DE URGENTA!

* Contraceptia de urgenta nu este o metoda contraceptiva de lunga durata.

* Orice medicament care ne influenteaza direct sau indirect secretia hormonala trebuie folosit cu precautie si in cunostinta de cauza.

* Contraceptia de urgenta este o metoda care se aplica ocazional. Ce inseamna ocazional? Adica o data la 3-4 luni maxim!

* Ce ne-a fost util intr-o circumstanta, nu ne este neaparat util in orice situatie.

* Este utila, ca metoda, in cazul unui contact sexual neprotejat sau in cazul esecului unei alte metode contraceptive (ruperea prezervativului, diafragmei etc).

* Daca efectele secundare nu ies in evidenta imediat de la administrare, asta nu inseamna ca ele nu exista.

* Contraceptia de urgenta nu previne sarcina in orice situatie. Administrarea este recomandata pana in 72 de ore de la contactul neprotejat.

* Ce inseamna intr-un interval de 72 de ore? Asta inseamna ca eficienta metodei este garantata in maximum acest interval.

* Femeile care au o viata sexuala regulata nu sunt sfatuite sa apeleze in mod frecvent la aceasta metoda, ci sa aiba in vedere contraceptia hormonala de lunga durata sau orice alta forma de contraceptie.

* Chiar daca activitatea sexuala tine de viata noastra intima, este in interesul nostru sa fim in evidenta unui cabinet de planning familial. Medicul ginecolog sau sexologul sunt departe de a fi parintii nostri, “instante de numarat de cate ori facem dragoste si cu cine”; ei sunt unii dintre cei mai in masura specialisti care pot veni in intampinarea nevoilor noastre prin raspunsuri, sfaturi, alternative.

* Daca ati aflat ca sunteti insarcinata si vreti sa”scapati” de sarcina, contraceptia de urgenta nu va intrerupe sarcina.

* Medicamentul contraceptiv de urgenta, aplicat ca urmare a celui de-al doilea contact sexual neprotejat, se poate dovedi ineficient in prevenirea sarcinii.

* Utilizarea contraceptiei de urgenta nu inlocuieste precautiile necesare impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

* Dupa administrarea lor, ciclurile menstruale sunt de obicei normale si se instaleaza la datele prevazute. Exista totusi si cazuri in care pot aparea usoare sangerari pasagere la doua-trei zile de la administrare sau situatii in care, in perioada de 7 zile de pauza ce urmeaza contraceptiei hormonale regulate, sangerarea menstruala sa nu apara. (Daca sangerarea persista sau este abundenta, se recomanda control ginecologic; in acelasi timp, in cazul absentei sangerarii menstruale este obligatorie excluderea posibilitatii unei sarcini).

Oricat de multe am crede ca stim, este posibil sa ne scape ceva; deci putem cunoaste mai multe,(orice informatie undeva candva ne poate fi de folos si nu ne strica sa stim).

Material oferit de [kimmy]

Link to comment
Share on other sites

Material trimis de [kimmy]

Ce e virginitatea?

In dictionar exista multe explicatii si sinonime pentru cuvintele virgin si virgina. Acestea ajuta foarte mult la intelegerea corecta a termenului. Iata-le:

Virgin/a = individ care nu a avut niciodata relatii sexuale; cast; neprihanit; candid; inocent; necunoscut; neexperimentat; neexplorat; neatins; neinceput.

Virginitatea este deci starea de a nu fi trecut niciodata prin experienta sexuala cu o alta persoana iar aceasta inseamna atat contact sexual vaginal, cat si alte feluri de contact sexual, adica intalnire intre doua persoane cu scopul de a-si crea reciproc placere sexuala, implicand direct sau indirect organele genitale.

Contact sexual inseamna prin urmare, contactul sexual vaginal, oral, anal, heteromasturbarea (masturbarea de catre partener), pettingul. Toate acestea se incadreaza la experienta sexuala ce implica si o alta persoana.

Un act sexual de tipul masturbarii, fie ea si cu ajutorul unui obiect sau privind o imagine sau scena erotica filmata nu reprezinta contact sexual si nu implica efectiv o alta persoana.

Virginitatea este o stare care are atat aspecte fizice, acelea de a nu fi fost implicat/a cu o alta persoana intr-o activitate avand scopul obtinerii placerii sexuale, cat si psihice si emotionale. Din punct de vedere psihoemotional, a fi virgin/a inseamna sa nu fi avut aceasta experienta, sa fii, precum arata si explicatiile din dictionar, neatins, necunoscator, inocent, neinceput.

Va dati si voi seama ca o persoana care a avut contact sexual (de orice fel) nu mai poate spune ca e neatinsa, necunoscatoare, ca nu a trecut prin experienta sexuala. Ceva s-a schimbat in istoria acelei persoane, in experienta ei de viata. Din punct de vedere psihic, ea a trecut o granita, a intrat in contact cu un alt fel de a relationa cu o alta persoana.

Ruperea himenului si a atzei

Acestea pot avea loc prin contact sexual. La fete e necesara penetrarea vaginala dar uneori penetrarea anala poate tractiona tesuturile vecine ale himenului si le poate rupe. Penetrarea vaginala se poate petrece cu penisul, cu degetul partenerului sau de catre partener folosind un obiect. La baieti penetrarea cu penisul a unui orificiu (vaginal, anal sau uneori chiar bucal), sau masturbarea de catre partenera poate rupe atza (fraul preputului).

In situatiile descrise mai sus, ruperea himenului sau a atzei reprezinta intr-adevar pierderea virginitatii.

Daca nu a existat contact sexual iar ruperea himenului sau a atzei se petrece prin masturbare, accidental sau in urma unei manevre medicale, nu se pierde virginitatea.

Deflorarea chirurgicala

Sunt situatii in care himenul este neperforat (deci vaginul nu are orificiu) sau atza este atat de bine dezvoltata sau orificiul preputului e atat de stramt incat o erectie spontana devine dureroasa. La fete himenul neperforat genereaza boli ale aparatului genital intern deoarece seretiile vaginale si sangele menstrual nu pot fi eliminate la exterior. La nou nascutul de sex masculin neperforarea preputului (fimoza completa) face imposibil actul urinarii. In aceste cazuri copilul va fi supus interventiei chirurgicale pentru corectarea defectului.

Himenul si atza care sunt prea rigide nu se pot rupe la contactul sexual, acesta fiind foarte dureros si deci imposibil.

In aceste situatii exista de asemenea posibilitatea sectionarii lor printr-o proceduca chirurgicala foarte simpla: himenotomie la fete, frenotomie la baieti sau deflorare chirurgicala la modul general. Daca persoana care e supusa acestei interventii nu a avut contact sexual ramane virgina si dupa operatie. Daca a avut contact sexual, chiar daca himenul sau atza nu s-au rupt in cursul lui, ea nu mai este deja virgina in momentul operatiei, cu toate ca membranele sunt intacte.

Sursa http://www.clopotel.ro/educatie/educatie_sexuala/despre_sex/Intre_dezvirginare_si_ruperea_himenului_sau_a_atzei-174.html

Link to comment
Share on other sites

Update

Cand este benefic ca adolescentii sa isi inceapa viata sexuala si de ce.

Multi tineri aleg sa isi incepa viata sexuala prea devreme nestiind la ce riscuri se expun. Din curiozitate sau din alte motive, aleg sa faca acest pas fara sa se gandeasca la consecintele acestei decizii. Sunt insa cateva lucruri importante despre sex care trebuie stiute si care pot schimba viata/santatea persoanelor in cauza.

Varsta inceperii vietii sexuale

Varsta la care se incepe viata sexuala este importanta, fiindca organele genitale trebuie sa ajunga la maturitate inaintea inceperii vietii sexuale, iar varsta considerata safe este cea de peste 18 ani, mai ales pentru femei care sunt mai predispuse leziunilor celulare. Baietii care incep viata sexuala sub 16 ani risca sa aiba o secretie de testosteron prea mare pentru varsta lor, iar acest hormon inhiba hormonul hipofizar de crestere, astfel majoritatea barbatilor cu o viata sexuala inceputa prea devreme sunt de obicei mai scunzi. Desigur, influenta genetica este importanta, inaltimea copilului fiind in raport cu cea a parintilor.

Metoda coitusului interruptus

Metoda contraceptiva care nu implica folosirea anumitor produse din comert. Acesta metoda contraceptiva o folosesc cuplurile experimentate. Dar implica si anumite riscuri.

Coitusul interruptus reprezinta de fapt o metoda naturala de contraceptie folosita de foarte multe cupluri, insa care ofera o protectie scazuta impotriva unei sarcini nedorite. Aceasta metoda consta in iesirea barbatului din vagin inainte de a ejacula. Insa in timpul erectiei si sexului neprotejat barbatul mai poate elimina una sau mai multe picaturi de secretie si lubrefiere, picaturi pe care acesta nu le simte si care pot contine spermatozoizi, astfel riscul ca femeia sa ramana insarcinata este foarte mare. De asemenea aceasta metoda de contraceptie nu prezinta si protectie fata de bolile cu transmitere sexuala.

Nu va sugereaz sa o folositi.. :)

Igiena intima

Acesta este foarte importanta in protejarea partenerului/partenerei. Trebuie sa stim de ce si cum sa ne protejam.

Este recomandat, mai ales pentru barbati, sa incerce, pe cat posibil (caci si spontaneitatea actului sexual are importanta sa) sa isi curete penisul, in special in zona colului, dupa decalotare. Acolo, la nivelul colului (gatuli), exista glande care secreta substante locale, acestea acumulandu-se sin umplandu-se cu bacterii care pot duce la infectie locala, dar, mai mult, acestea infecteaza adesea femeia, producandu-i frecvente vaginite si candidoze. Vaginul femeii are inca capacitate de autocuratare, insa fata de propria sa flora. Flora vaginala a femeii interactioneaza prin atingere cu cea de la nivelul penisului (in timpul actului sexual), astfel incat cele doua flore trebuie sa devina compatibile pentru pastrarea sanatatii intime a ambilor parteneri.

De asemenea este recomandat femeilor ca la toaleta sa foloseasca hartia igienica din fata spre spate, ci nu invers, pentru a nu aduce bacteriile din zona anala in zona vaginala. Bacteriile din zona anala sunt deosebit de nocive pentru flora vaginala, putand duce la frecvente vaginite, unele chiar cu simptomatologie severa.

Link to comment
Share on other sites

O metodă de contracepţie des folosită în zilele noastre este steriletul.

 

Striletul este un dispozitiv de mici dimensiuni intre 2,5 şi 3,5 cm care se introduce în uter prin cervix.

Noile tipuri de sterilete au fire sau inele din metal pentru a putea fi controlate. Există mai multe tipuri de sterilete: clasice, cu hormoni, cu eliberare de cupru. În medie, un sterilet poate rămâne în uter de la 3 până la 5 ani dar dispozitivele intrauterine ce conţin cupru pot rămâne în uter până la zece ani.

Există două mari tipuri de sterilet (ambele au efect spermicid şi de inhibare a fertilizării dar metodele folosite sunt uşor diferite):

1. Paragard - are un fir subţire de cupru înfăşurat în jurul carcasei de plastic şi care are efect spermicid. Acest model este contraindicat femeilor care au o sensibilitate sau o alergie la acest metal.

2. Mirena - funcţionează pe bază de hormoni, astfel, steriletul conţine o cantitate de hormon progesteron pe care o eliberează treptat. Conţinutul de hormoni are ca rol şi diminuarea sângerărilor sau crampelor pe care unele femei le resimt după montarea dispozitivului intrauterin. Prin însăşi forma sa, steriletul determină o schimbare a circuitului ovulului şi a spermatozoizilor împiedicând fecundarea.

 

Avantajele folosirii steriletului:

~ Este un dispozitiv sigur şi eficient pentru aproape toate femeile, inclusiv cele care: au născut sau nu au născut, adolescente şi femei peste 40 de ani, au avut un avort (spontan sau solicitat), alăptează, efectuează muncă fizică grea.

~ Permite spontaneitatea sexuală, fără nici un fel de complicaţii legate de contracepţie

~ Nu cere o atenţie deosebită

~ Are efect imediat

~ Este eficient ani de zile

 

Dezavantajele (efecte secundare) folosirii steriletului:

~ Nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală

~ Montarea şi extragerea lui presupune o vizită la medic

~ Se poate pierde

~ Poate cauza pierderea fertilitatii (În cazul apariţiei perforaţiilor, absorbirii parţiale sau a infecţiilor pelviene, atât uterul cât şi trompele uterine pot avea probleme pierzându-şi parţial sau total funcţionalitatea.)

~ În cazurile de infecţie severă, este posibilă chiar efectuarea unei histerectomii (îndepărtarea uterului) ca ultima soluţie, ceea ce înseamnă că respectiva femeie nu va mai putea avea niciodată copii.

~ Cicluri menstruale prelungite şi mai dureroase decât în mod normal, mai ales în cazul steriletelor Paraguard. Pot apărea şi scurgeri uşoare cu sânge aparent fără nici o cauză.
~ Steriletul Mirena poate cauza chisturi ovariene, creşterea în greutate, dureri de cap, o creştere a presiunii sanguine, acnee, depresie şi o pierdere a apetitului sexual.

Mai multe detalii vă poate da medicul specialist.

Eu, sincer nu aş dori un corp străin în organism. În ciuda faptului că sunt multe femei care au adoptat această metodă de contracepţie, sunt nesigură în privinţa ei şi nu cred că o să apelez vreodată la această metodă.

 

 

 

 
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.


  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...