Jump to content
popica

Isarescu:Nu iesim din recesiune pe datorie!V-am tinut o lectie, ma scuzati!

Recommended Posts

Cresterea economica pe baza de datorii nu este ceea ce trebuie sa faca Romania. Este mesajul clar dat de Guvernatorul BNR intr-un moment tensionat, cand dinspre Guvern vin zvonuri alarmante despre eventuale cresteri ale taxelor si impozitelor.

Indirect, Guvernatorul BNR si-a aratat opozitia ferma fata de orice majorare de taxe sau impozite in acest moment. “Ne-a luat mai mult de trei ani de zile ca sa aducem inflatia acolo unde trebuie”, a spus Mugur Isarescu, dand de inteles ca modificarea TVA sau a cotei unice va crea dezechilibre foarte mari intr-un moment cand avem nevoie de stabilitate economica.

Cu reprezentantii Fondului Monetar, Banca Nationala nu a discutat politicile fiscale, ci doar pe cele monetare sau despre stabilitatea financiara si a sistemului bancar. Mugur Isarescu a refuzat in repetate randuri sa comenteze subiectul majorarii taxelor in mod direct, motivand ca este inca in curs de discutie si ca nu s-a luat inca o decizie.

Insa seful BNR a facut referiri, mai mult decat clare, despre pozitia Bancii Centrale in aceasta problema. “ Din 2007, Romania tinde sa aiba 40% cheltuieli bugetare, iar veniturile sunt la 30%, asa nu putem sa continuam, e evident! ” ? a declarat oficialul, care a criticat politica de imprumuturi succesive de la banci, practicata de Guvern ? “daca iti atingi o tinta de deficit bugetar cu arierate ale statului, eu cred ca este varianta cea mai proasta”.

Suntem intr-o situatie proasta, din punct de vedere economic. Guvernatorul a evitat un termen atat de radical: “Situatia este controlabila, dar suntem la un punct de cotitura, deci trebuie sa luam o decizie!”, a subliniat acesta.

Momentul de optimism al lui Mugur Isarescu a fost in timpul prezentarii raportului pe inflatie ? acesta a remarcat ca, desi la preturile administrate (gaze, caldura, electricitate), exista risc de crestere, la celelalte preturi BNR mizeaza pe un echilibru. “Mai credem si in noroc", a zambit Isarescu, spunand ca se bazeaza pe agricultura romaneasca si pe faptul ca aceasta ar putea sa consemneze in continuare "trei ani biblici buni", pentru a avea legume, fructe si produse de panificatie mai ieftine.

Iata cele mai important declaratii ale Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu:

• Nu poti sustine situatia pensionarilor cand salariul mediu pe o familie care munceste este mai mic decat pensia medie. Asta este adevarul in Romania!

• Guvernele Romaniei trebuie sa fie politice. Nu cred intr-un guvern de tehnocrati. Deciziile trebuie asumate politic de catre oamenii care au mers in fata romanilor si au castigat voturile. Tehnocratii pot sa-si dea cu parerea, cel mult.

• Calitatea cheltuielor statului, este la fel de importanta ca si structura veniturilor. Sunt ingrijorat de calitatea dezbaterii publice. Nu stiu de ce continuam sa discutam pe non-teme.

Sunt mari incertitudini determinate atat de factori interni, cat si de factori externi. Uitati cat de greu este sa revii cu inflatia in interiorul tinte. Ne-a luat trei ani de zile.

• Nu se iese usor dintr-o politica prociclica. Iesirea cu politici anticiclice nu poate fi usoara. Bancile sunt prin excelenta prociclice, bineinteles ca daca au crescut salariile au dat credite de consum in nestire. Dar pentru ca statul este regulatorul economiei de piata, atunci politicile fiscale trebuie sa fie anticiclice. In perioade de crestere economica, statul trebuie sa-si opreasca implicarea.

• Nu am obsesia daca cresterea economica va fi cu plus sau cu minus. Imi pare rau ca va dezamagesc!

• Observam cu precarere din partea a doua a anului 2009, preturile la tutun si alcool au determinat si cea mai mare parte din majorarile de preturi. Daca am exclude produsele din tutun, ne-am apropia de rata inflatiei din Europa, asta ca sa vedeti de ce suntem relativ obsedati de fumat.

• Pe piata muncii, recesiunea si-a aratat nu numai coltii, ci si efectele de corectie. S-au temperat evident cresterile salariale. Oricum presiunile inflationiste venite de aici s-au atenuat sensibil, asa cum era de asteptat. Prognoza noastra nu este schimbata cu mult, fata de ce spuneam in ianuarie.

• Cursul a fost relativ stabil si ne ajuta! Volatilitatea scazuta in jurul unor niveluri pe care le consideram si acceptabile si sustenabile, are doua efecte benefice clare. Contribuie la recastigarea increderii. Si doi ne ajuta la anticiparea inflatiei.

• Vreau sa va explic nivelul inalt de incertitudine in care lucram inclusiv din cauza factorilor externi. In ultimele doua zile s-a dat cu pietre in bancile din Atena si am vazut cat de repede se schimba si cat de volatil este apetitul investitorilor straini. Leul nu a fost foarte afectat dar ati vazut ce s-a intamplat cu zlotul polonez, cu coroana ceha. Ce s-a intamplat si ce se intampla in Grecia nu este de dorit. Speram sa se redreseze rapid.

• Trebuie sa remarc un lucru, cat de repede se poate deteriora o situatie si riscul de contagiune. Noi ca tara suntem o economie in totalitate deschisa si miscarile de capitaluri pot sa deregleze o tara mai mare, dara-mi-te una mai mica, precum Romania. Situatia din Grecia ne ofera foarte multe invataminte.

sursa

acum nu stiu ce parere aveti voi, dau eu sincer m-am saturat sa platesc din salarul meu datoriile si prostia altora.

Link to comment

Nu inteleg de ce la politicieni nu se aplica malpraxis-ul. Ei au voie sa ... economia, invatamantul, turismul si afecteaza o gramada de oameni apoi scapa cu basma curata, pe cand doctorul daca greseste odata plateste enorm. Si TVA-ul de 25% din cate am citit, nu a fost decat o informatie aruncata aiurea in media sa creeze isterie, ca apoi sa vina falnic guvernul si sa declare ca au reusit sa aduca tva-ul la doar 21%, atata cat cere si fmi-ul.

Link to comment

Daca nici parerea lui Isarescu ( unul dintre cei mai capabili oameni din "conducerea" Romaniei ) nu este luata in considerare ne ducem la dracu`. Si asa economia e aproape in colaps, se pare ca politicienii astia idioti vor sa inceapa sa ii faca mormant. Inca mai sper ca taxele sa ramana asa ( sunt prea naiv ).

Link to comment

O sa ajungem mai rau ca in Grecia.Acum cum am vazut ca o sa scada salariile, pensiile si o sa se scumpeasca toate, n`o sa mai reziste lumea mult, in urmatoare perioada si asa s`au anuntat greve peste greve, intr`un final o sa fie iar vre`o revolutie?!

Link to comment

O sa ajungem mai rau ca in Grecia.Acum cum am vazut ca o sa scada salariile, pensiile si o sa se scumpeasca toate, n`o sa mai reziste lumea mult, in urmatoare perioada si asa s`au anuntat greve peste greve, intr`un final o sa fie iar vre`o revolutie?!

Probabil ca o sa iasa lumea in strada la fel ca in Grecia, din ce se vede acum situatia va ajunge mai rea decat acolo... Dar ce stim noi, prostimea? Si ce stie Mugur Isarescu?

Link to comment

O sa ajungem mai rau ca in Grecia.Acum cum am vazut ca o sa scada salariile, pensiile si o sa se scumpeasca toate, n`o sa mai reziste lumea mult, in urmatoare perioada si asa s`au anuntat greve peste greve, intr`un final o sa fie iar vre`o revolutie?!

ar fi cazul.dar daca stai sa te gandesti or sa se ia la bataie bugetarii cu cine? cu politia sau cu armata ?

Mai frica o sa-mi fie la medic decat in strada. Sper sa nu am nevoie.

Link to comment

O sa ramanem carpe si nu o sa se intample nimic. In ziua de azi lumea nu mai are in ochi "revolutionari" , ei vad pe strada "derbedei , vagabonzi , huligani si drogati " cine sa ii urmeze ??In 89' si-au scos copii dupa ei in strada , in 2010 pun tinerilor scoci pe gura.Pentru "inca o revolutie" avem inca nevoie de ajutorul generatiei vechi , nu o sa primim nimic.

Link to comment

de ce avem nevoie de generatia veche?ne e greu sa ne hotaram?

Zicem o data pe care sa o facem.Ne strangem zeci de mii de oameni si ne impartim - unii iau guvernul,altii presedintia,altii senatul.Ca sa-i si prindem pe toti hotii/bogatanii si pe ei si pe familiile lor.

Apoi inchidem tara - nimeni nu iese,nimeni nu intra.Apoi incep interogatorii cu torturi "a la inchizitie,sau a la SS" sa vomite tot.Si vom gasi destule probe sa acuzam maharii din UE si FMI pentru inselaciuni samd.

Daca stam asa,nu stam bine....

Link to comment

Isarescu are dreptate, daca am fi avut un premier precum el (sau chiar pe el) fara sa fie comandat de sus (Basescu) am fi iesit deja din grija.

Noi avem nevoie de un ministru economist nu de demagogi

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...