Jump to content
Random Hero

Cele mai populate 10 orase ale planetei

Recommended Posts

Imagine IPB

Oamenii de pretutindeni construiesc in fiecare saptamana echivalentul unui oras de marimea Vancouver-ului. Este doar o statistica dintr-un amplu studiu care sustine ca, pana in anul 2030, marile orase ale lumii vor ajunge sa aiba suprafete imense care sa cuprinda in totalitate un stat de mici dimensiuni. Tonul a fost deja dat... Este suficient sa aruncam o privire asupra datelor cu privire la populatia prezenta in megalopolisurile planetei, populatie care o depaseste uneori pe cea a unor state europene de marime medie. Nimeni nu stie unde, cand sau daca se va opri aceasta evolutie. Cercetatorii nu pot decat sa estimeze nivelul cresterii populatiei din acesti veritabili mamuti urbani dar, asa cum nu o data s-a intamplat, cifrele pot fi usor contrazise. In aceeasi ordine de idei, redactorii Descopera.ro va invita astazi la un periplu, bazat pe date actualizate in anul 2010, prin cele mai mari aglomerari urbane ale lumii...

1.Tokyo, Japonia - 34.000.000 locuitori

Capitala Japoniei este, de departe, cea mai mare aglomerare urbana al Terrei. Cu cei 34.000.000 de locuitori, incluzand aici populatia din prefecturile Yokohama, Kawasaki si Saitama, Tokyo depaseste cu aproape 10 milioane de suflete orasul situat pe locul 2 in acest top. Iar cifrele care sa descrie uriasul conglomerat urban nu se opresc aici. Tokyo se intinde pe o suprafata de 2,187 de kilometri patrati, de aproape 10 ori mai mult decat Bucurestiul, este considerat cel mai scump oras al lumii pentru expati si, totodata, este clasat intre primele trei orase ale lumii ca nivel de trai. In acelasi timp, Tokyo este unul dintre cele mai puternice centre economice ale lumii, cu o paritate a puterii de cumparare de 1,48 trilioane de dolari americani. Tot in capitala nipona se afla si sediul guvernului, Palatul Imperial si resedinta familiei imperiale japoneze.

Imagine IPB

2.Seul, Coreea de Sud - 24.400.000

Un gigantic furnicar, astfel poate fi caracterizat Seulul, orasul cu o densitate incredibila a populatiei, 17.288 de locuitori pe kilometru patrat. Considerat cel de al 6-lea centru economic al planetei, conform prestigioasei reviste Forbes; gazda a unor concerne uriase (Samsung, LG, Hyundai); cel mai scump oras al Asiei si cel de al treilea al lumii; Seul este si detinatorul unei populatii al carui numar depaseste, spre exemplu, totalul populatiei Romaniei, 24.400.000 de locuitori. Evident, si in cazul Seulului, au fost adaugati si locuitorii din districtele invecinate: Bucheon, Goyang, Incheon, Seongnam si Suweon.

Imagine IPB

3. Guangzhou (Canton), China - 24.200.000 locuitori

Oficial, Canton, numele europenizat de catre portughezi dupa cel al provinciei Guangdong, este cel mai mare oras din sudul Chinei si al treilea al acestei tari dupa Beijing si Shanghai. Cu toate acestea, daca adaugam si populatia din districtele Dongguan, Foshan, Jiangmen si Zhongshan, precum si pe cea din delta aflata in sudul orasului, numarul locuitorilor atinge o suma fabuloasa... peste 24 de milioane de locuitori, suficient cat sa propulseze Cantonul pe locul 3 in topul celor mai populate orase ale lumii. Datorita acestui fapt, Guangzhou (Orasul Floare) si fabulosul Stadion Olimpic din aceasta uriasa urbe ar fi trebuit sa fie propus pentru gazduirea Olimpiadei de Vara din anul 2008. Doar o decizie intarziata a guvernului chinez a facut ca Beijing sa fie orasul propus pentru candidatura in vederea organizarii Jocurilor Olimpice.

Imagine IPB

4. Mexico City, Mexic - 23.400.000 locuitori

Doar 3 milioane de locuitori numara Mexico City (Ciudad de Mexico) in anul 1950. Nimeni nu isi imagina atunci, probabil, ca peste numai 6 decenii, capitala Mexicului avea sa devina unul dintre cele mai populate centre urbane ale lumii. Practic, astazi, incluzand districtele Nezahualcoyotl, Ecatepec si Naucalpan, Ciudad de Mexico atinge uluitoarea cifra de 23.400.000 de locuitori. De ramarcat este si faptul ca Mexico City strange mai bine de o cincime din populatia totala de 111 milioane de locuitori a Mexicului. Este, cu siguranta, cel mai populat oras atat din America Centrala cat si din America de Sud si depaseste, ca putere economica, tari puternic industrializate, precum Taiwanul sau Iranul. Datele oferite de Forbes sustin faptul ca Mexico City se afla pe un meritoriu loc 8 intr-un top al celor mai bogate urbe din lume.

Imagine IPB

5. Delhi, India - 23.200.000 locuitori

Alaturi de districtele invecinate: Noida, Gurgaon, Greater Noida, Faridabad, New Delhi si Ghaziabad, Delhi a reusit sa surclaseze Mumbaiul cu aproape 400.000 de locuitori, si sa devina cel de al 5-lea oras din lume ca numar al locuitorilor. Aproximativ 23,2 milioane de persoane traiesc in Delhi, unul dintre cele mai mari centre culturale, politice si comerciale ale Indiei. Orasul gazduieste, printre altele, Parlamentul Indiei, iar districtul New Delhi a fost declarat capitala a tarii in anul 1947, odata cu dobandirea independentei Indiei fata de Marea Britanie.

Imagine IPB

6. Mumbai, India - 22.800.000 locuitori

Cu o populatie totala de 22,8 milioane de locuitori, dintre care 13, 8 milioane traiesc in zona urbana propriu zisa (restul regasindu-se in districtele Bhiwandi, Navi Mumbai, Kalyan, Thane si Ulhasnagar), Mumbaiul, capitala a statului indian Maharastra, a fost declarat cel mai bogat oras al Indiei. Nivelul ridicat de trai al acestui oras, nivel cu mult peste media generala a Indiei, atrage anual sute de mii de locuitori din toate colturile tarii, ceea ce face din Mumbai unul dintre orasele cu adevarat cosmopolite ale lumii. Tot la Mumbai, alaturi de institutii financiare de prestigiu (National Stock Exchange of India, Bombay Stock Exchange sau Reserve Bank of India) se gaseste si centrul industriei cinematografice indiene, Bollywood ...

Imagine IPB

7. New York, SUA - 22.200.000 locuitori

Aria metropolitana a New York-ului este, de departe, cea mai populata din Statele Unite ale Americii, depasind Los Angelesul cu aproape 5 milioane de locuitori. Casa a amerindienilor Lenape, apoi poarta a imigrantilor catre Lumea Noua, orasul numit pe vremuri New Amsterdam a ajuns astazi unul dintre cele mai mari centre urbane din lume, cu o populatie de 22.200.000 de locuitori, cifra la care se adauga o densitate incredibila de 17.400 de locuitori pe kilometru patrat. New York-ul este, totodata, un simbol al capitalismului de tip american, al libertatii si al democratiei nord-americane. Statuia Libertatii, Times Square, Broadway, Wall Street, Chinatown, podul Brooklyn, Mahatannul, sau prestigioasele universitati Columbia si New York sunt doar cateva dintre simbolurile megalopolisului american.

Imagine IPB

8. Sao Paolo, Brazilia - 20.900.000 locuitori

Cine oare nu a auzit de Sao Paolo, cel mai mare oras al Braziliei, cel mai bogat centru urban din emisfera sudica a planetei si cel de al 8-lea oras ca numar de locuitori din lume? Ei bine, Sao Paolo, uriasa urbe braziliana, strange in aria sa metropolitana nu mai putin de 20.900.000 de locuitori dintre cei 192.300.000 de cetateni ai Braziliei. Cunoscut pentru arhitectura sa unica, multimea de zgarie-nori, festivalurile, carnavalurile exotice anuale si dimensiunile uriase ale flotei sale de elicoptere, gigantul Sao Paolo are un motto care nu mai lasa loc de nicio interpretare: "Non ducor, duco!" - Nu sunt condus, eu conduc!

Imagine IPB

9. Manila, Filipine - 19.600.000 locuitori

Nu mai putin de 16 orase si municipalitati formeaza aria metropolitana a Manilei, capitala Filipinelor si cel mai aglomerat oras ale lumii. 43,079 de locuitori pe kilometru patrat, la un total al populatiei de 19.600.000 de locuitori, cifra la care se adauga cei peste 1 milion de turisti care viziteaza anual acest furnicar din sud-estul Asiei. Botezata Perla Orientului inca din perioada primilor colonisti europeni, Manila mai era numita si Far East, o parafrazare a Far West-ului nord american. Fortul medieval Santiago, Parcul Rizal, Centrul cultural, Palatul Malacanang si Catedrala Manila reprezinta unele dintre cele mai mari atractii turistice ale capitalei filipineze.

Imagine IPB

10. Shanghai, China - 19.400.000 de locuitori

Este, practic, cel mai mare oras, ca intindere, al Chinei si unul dintre cele mai populate ale lumii. Cu o populatie ce tinde spre 20 de milioane de locuitori, Shanghai-ul creste inca, din acest punct de vedere, cu o viteza ametitoare si ameninta pozitiile megalopolisurilor de pe primele locuri ale acestui top. Urbe destinata initial industriei piscicole si celei a tesaturilor, Shanghai a cunoscut un boom economic fara egal in istoria Chinei odata cu deschiderea sa, in anul 1842, catre comerciantii straini si datorita pozitiei favorabile a portului sau. Astazi, orasul este cel mai mare centru financiar din partea continentala a Chinei si una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din aceasta parte a lumii. Anual, peste 1 milion de oameni de afaceri din toata lumea suplinesc numarul locuitorilor chinezi, alaturi de cei aproape 5 milioane de chinezi din prefecturile invecinate: Anhui, Jiangsu si Zhejiang.

Imagine IPB

Facts:

Primul oras european intr-un top ale celor mai populate orase ale lumii este Moscova, cu o populatie estimata, la 01.01.2010, la 13.600.000 de locuitori. Chiar si asa, Moscova nu s-ar situa decat pe pozitia a 17-a.

Cel de al doilea oras european ca numar de locuitori, Istanbulul, nu ar ocupa decat pozitia 21 cu cei 12.800.000 de locuitori ai sai.

Bucurestiul ocupa locul 200 cu o populatie totala in aria metropolitana de circa 2.200.000 de locuitori.

Niciun alt oras romanesc nu se regaseste intr-un top 500 al celor mai populate orase ale lumii.

Populatia Romaniei insumeaza circa 21.500.000 de locuitori.

Datele au fost preluate din publicatia de profil CityPopulation si au fost actualizate la 1 ianuarie 2010.

sursa: descopera

______________

Un total de 234.100.000 locuitori. :D In prima imagine e cam intuneric pe la noi. :))

Link to comment

new yorkul (orasul) are 8 milioane de locuitori. acolo e vorba de regiunea (statul) new york care are 22 milioane.

sursa wikipedia.

asa putem sa zicem si noi ca pitesti are x populatie si punem populatia din tot judetul arges...

daca se referea la orasul new york, probabil ca spuneau New York City nu doar New York

Link to comment

impresionanta cifra populatiei din tokyo.

seul si canton nu ma asteptam sa le vad in top, in schimb ma asteptam la beijing si jakarta care nu apar. nu as vrea sa traiesc in nici unul dintre ele, prefer orasele mai mici si mai putin aglomerate ale europei :)

Link to comment

doamne cat imi doresc sa ma duc in Sao Paolo la un meci :X orice meci ...

interesanta stirea ... dar totusi cand este facut acest recensamant ? si ce sanse mai sunt sa mai faci un recensamant asa exact in asa metropole ... pana il faci dureaza 2 ani si mai creste populatia cu inca 100 - 300k :)))

Link to comment

interesanta stirea ... dar totusi cand este facut acest recensamant ? si ce sanse mai sunt sa mai faci un recensamant asa exact in asa metropole ... pana il faci dureaza 2 ani si mai creste populatia cu inca 100 - 300k :)))

Asta e singura data despre el:

Descopera.ro va invita astazi la un periplu, bazat pe date actualizate in anul 2010, prin cele mai mari aglomerari urbane ale lumii...

Este destul de recent. Nu cred ca ar dura 2 ani, de obicei sunt actiuni comune care implica foarte multi oameni.

Link to comment
Guest dnd, la munte cu doua minore

mda lwl tokyo am stat acolo 1 an si ceva chiar este f aglomerat mai ales in unele cartiere precum harajuku, roppongi.....ce sa mai zic de shibuya cand stateam la trecerea de pietoni cred k se strangeau pe putin 1000 pers.. km asa http://www.travel-earth.com/japan/shibuya-crossing.jpg in partea dreapta era statia de metrou in rest numai magazine....super tare...

trebuie sa fii "nebun" ca sa conduci pe strazile alea =)

Link to comment

trebuie sa fii "nebun" ca sa conduci pe strazile alea =)

chiar dak e asa aglomeratie se conduce f bine si frumos regulamentar acolo cat am stat dak am auzit ca au claxonat aia de 5 ori e bine......deci nu se compara cu ro delok f mare bun simt.... au strazi mari nu prea se fac coloane ca la noi......

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...