Jump to content
Tybork

Pata de petrol care ameninţă coastele statului Louisiana, decretată "catastrofă naţională"

Recommended Posts

Pata de petrol care ameninţă coastele statului Louisiana a fost decretată "catastrofă naţională", a anunţat joi secretarul american pentru Securitate Internă Janet Napolitano, în timp ce preşedintele Barack Obama a promis că va mobiliza "toate mijloacele disponibile", inclusiv armata.

Imagine IPB

Napolitano a insistat asupra faptului că grupul britanic BP, care exploata platforma petrolieră, este "responsabil" de pata provocată de scufundarea structurii în Golful Mexic, şi a cerut la rândul său "reacţia cea mai fermă posibilă".

"Aşa cum a semnalat clar preşedintele şi cum spune legea, BP este responsabil şi trebuie să finanţeze costul operaţiunilor de depoluare", a afirmat Napolitano, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă pe tema acestui incident.

"Vom folosi toate mijloacele disponibile, inclusiv, eventual, cele ale Departamentului Apărării", pentru a îndepărta consecinţele acestei catastrofe, a afirmat la rândul său, în aceeaşi conferinţă, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

Janet Napolitano a precizat că decizia de a decreta "catastrofă naţională" va permite utilizarea de mijloace suplimentare, mai ales de depoluare, din toată ţara.

Pata de petrol ar putea atinge delta Mississippi vineri seara, a declarat la rândul său o reprezentantă a Pazei de Coastă, Sally Brice O'Hara.

sursa: mediafax

Link to comment

Pata de petrol a atins coastele statului Louisiana

Pata de petrol provenind de la platforma care s-a scufundat la 22 aprilie în Golful Mexic a atins coastele statului Louisiana (sudul Statelor Unite), incidentul fiind declarat "catastrofă naţională" în Statele Unite, a anunţat un oficial local

n situaţia în care sunt deversaţi zilnic 800.000 de litri de petrol de la platformă, catastrofa este pe cale să depăşească amploarea celei din Exxon Valdez, cea mai gravă din istoria Statelor Unite, survenită în 1989.

Preşedintele comitatului Plaquemines, Billy Nungesser, a confirmat că pelicula a atins coasta, în apropiere de gurile de vărsare ale fluviului Mississippi.

Faptul că petrolul a atins coasta marchează începutul a ceea ce militanţii din domeniul mediului afirmă că ar putea deveni una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din ultimii ani, în Statele Unite.

Mlaştinile de pe coasta statului Louisiana constituie un sanctuar pentru faună, în special pentru păsările acvatice, iar celelalte state din regiune, Florida, Alabama şi mai ales Mississippi se tem că pata de petrol va acoperi plajele şi va polua fermele piscicole, extrem de importante în cadrul economiei locale.

De altfel, coasta de sud a Statelor Unite, în statul Louisiana, în Mississippi, Alabama şi Florida, este ameninţată de pata de petrol.

Preşedintele Barack Obama a promis joi că va mobiliza "toate resursele" ţării, eventual şi armata, pentru a face faţă acestui incident.

Deoarece compania British Petroleum (BP) nu este în măsură să oprească deversarea petrolului, Casa Albă încearcă să evite acelaşi tip de dezastru provocat de uraganul Katrina în aceeaşi regiune în 2005.

Administraţia americană a declarat joi pata de petrol "catastrofă naţională", care riscă să provoace un dezastru din punct de vedere economic şi ecologic în regiunile de coastă cu un ecosistem fragil.

Pata de petrol este "cel mai grav scenariu imaginabil pentru producătorii de creveţi, cultivatorii de stridii şi de crabi şi pentru pescari în general", a declarat joi Brent Roy, care închiriază vase de pescuit în localitatea Venice (statul Louisiana).

Platforma Deepwater Horizon, exploatată de BP, s-a scufundat la 22 aprilie, în urma unei explozii şi unui incendiu survenit cu două zile înainte. Platforma conţinea 2,6 milioane de litri de petrol şi extrăgea zilnic 1,27 milioane de litri. Unsprezece persoane sunt date dispărute.

În condiţiile în care guvernatorul statului Louisiana, Bobby Jindal, a declarat starea de urgenţă, serviciile de intervenţie s-au angajat într-o cursă contra timp faţă de pericolul iminent de apropiere a petelor de petrol brut.

Secretarul pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, a anunţat că pata de petrol a fost decretată "catastrofă naţională", măsură ce permite folosirea de mijloace de pe tot cuprinsul ţării.

Zona care este expusă unui risc înalt se află în sud-estul deltei fluviului Mississippi, unde există mlaştini şi braţe de mare.

Napolitano a reiterat că BP este "responsabilă" şi i-a cerut să acţioneze "cât mai ferm posibil'.

"Dacă BP este în cele din urmă responsabilă pentru costurile operaţiunilor de intervenţie şi de curăţare, autorităţile vor continua să folosească toate resursele pe care le au la dispoziţie, inclusiv, în caz de necesitate, cele ale Departamentului Apărării", a precizat ea.

Două plângeri au fost depuse deja împotriva BP.

Gărzile de coastă au anunţat miercuri descoperirea unei noi scurgeri, estimând că "peste 5.000 de barili pe zi" (800.000 de litri) de petrol sunt deversaţi în mare.

Baraje plutitoare au fost instalate la 20 de mile marine pentru a împiedica înaintarea petrolului. Dar, potrivit guvernatroului Jindal, această măsură este insuficientă.

Pentru a opri răspândirea petrolului, echipe de intervenţie au incendiat miercuri o parte a petei.

Ingineri sunt angajaţi în această operaţiune pentru a construi un capac submarin destinat opririi deversărilor.

De asemenea, compania BP a anunţat că vrea să aplice o nouă tehnică ce constă în injectarea de produse dispersante în instalaţiile petroliere pentru a încerca să diminueze cantitatea de petrol care iese la suprafaţă.

Mediafax

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...