Jump to content
nwradu

Benzina ar putea ajunge 56.000 lei

Recommended Posts

Dezastrul produs de uraganul Katrina in Statele Unite, dar si criza prelungita de petrol din intreaga lume isi arata din ce in ce mai pregnant efectele si in Romania. Benzina se scumpeste, de azi, cu 700 lei vechi pe litru ca urmare a cotatiilor-record inregistrate de barilul de petrol pe pietele internationale. Analistii spun ca benzina ar putea ajunge chiar si la 2 dolari (56.000 de lei) pana la sfarsitul anului. Romanii resimt in buzunare problemele care zdruncina piata internationala de petrol si care au dus, de la inceputul anului, la cresterea cu mai bine de 30% a pretului titeiului. Petrom a majorat de astazi cu 7 bani (700 de lei vechi) pe litru pretul carburantilor la pompa, ca urmare a fluctuatiilor cotatiilor internationale ale produselor petroliere.

Record: titeiul a fost cotat la 71 dolari/baril

In contextul sistarii activitatii unor rafinarii din Statele Unite ca urmare a pagubelor produse in Golful Mexic, petrolul a atins saptamana trecuta pretul-record de 71 de dolari/baril. Chiar daca, la finele saptamanii, cotatia barilului revenise la 67,45 dolari, analistii estimeaza ca aceasta isi va relua in perioada imediat urmatoare trendul puternic ascendent. "Asa cum evolueaza piata internationala, la ritmul actual, barilul va depasi 80 de dolari pana la sfarsitul anului. in aceste conditii, benzina la pompa va urca la doi dolari pe litru", ne-a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari din Romania. Afirmatiile acestuia completeaza practic ciclul de avertismente lansat inca din prima jumatate a anului de Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. Omul de afaceri a spus in nenumarate ocazii ca pana la finele anului pretul international al titeiului se va situa undeva intre 80 si 100 de dolari. Benzinarii sustin ca Guvernul nu are nici o posibilitate de a stopa sau diminua cresterile explozive ale produselor petroliere in tara, majorarile fiind provocate de cotatiile internationale.

Barometrul preturilor la benzina, in lume

* Romania: 1,04 euro/litru

* Marea Britanie: 1,19 euro/litru

* Franta: 1,19 euro/litru

* Germania: 1,26 euro/litru

* Italia: 1,289 euro/litru

* Spania: 1,019 euro/litru

* SUA: 0,63 $/litru (0,50 euro/litru)

sursa: Libertatea

Link to comment

Scuza-ma dar eu sunt total ametit....ma bucur ca ai atins subiectul asta biggrin.gif.Romania cumpara benzina in euro sau dolari,caci chiar daca creste dolarul,chiar daca creste euro...se scumpeste pana la urma.Noi nu cumparam benzina de la rusi,sau doar gazele?!caci daca o luam de la tovarasi,nu ar trebui sa ne intereseze ce se intampla la americani.... Totusi daca pe viitor pretul barilului va scadea...se va ieftini din nou benzina in Romania?

Link to comment

Eu zic ca nu se va ieftini, cand citeam ma gandeam ca daca dupa acuma se scumpeste in halu asta benzina si toate cele la care se foloseste benzina pentru transportul lor ce naiba vom face cand se vor scumpi iar ca sa se ridice la preturile uniunii? BangHead.gif naspa si cu dezastrele astea... iti dai seama cat petrol se extrage din G Mexic daca afecteaza asa tare costurile. Va dati seama ca preturile cresc si salariile ba, naspa rau eusa_doh.gif

Noi sa fim sanatosi occasion14.gif

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...