Jump to content
Dropkillerz

Legea anticomunişti, aproape de adoptare

Recommended Posts

Actul normativ care interzice accesul foştilor membri ai nomenclaturii comuniste la funcţii publice este foarte aproape de adoptare. El aşteaptă doar votul plenului Camerei Deputaţilor.

Ion Iliescu a catalogat legea drept ?stalinistă”Sursa: Octavian Cocoloş

La 20 de ani de la Revoluţie, România ar putea avea o lege a lustraţiei, după ce deputaţii din Comisia juridică au votat un astfel de proiect, actul normativ având nevoie doar de votul plenului Camerei Deputaţilor.

Noua lege va afecta masiv PSD, partid care, conform propriilor estimări, va pierde în jur de 30%-40% din consilierii locali. Potrivit Mediafax, liderii PSD au analizat efectele legii asupra dispozitivului de partid în şedinţa de luni a conducerii centrale.

Cine intră sub incidenţa legii

Legea votată de Comisia juridică include în categoria lustrabililor persoanele care au ocupat funcţii de conducere şi au fost remunerate pentru aceasta în structurile de partid, ale Securităţii sau ale sistemului judiciar comunist.

Cei vizaţi de actul normativ vor avea o interdicţie de cinci ani la funcţii publice numite şi alese, cum ar fi cea de preşedinte, premier, deputat sau senator, ori aleşi locali.

?Persoanele care se află în această situaţie şi care deţin orice funcţie aleasă vor avea posibilitatea să-şi ducă mandatul la bun sfârşit, urmând ca interdicţia să funcţioneze în următorii cinci ani. În ipoteza în care avem persoane numite, mandatul lor încetează în 90 de zile de la adoptarea legii“, a explicat ieri preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL).

Cine scapă

În schimb, foştii nomenclaturişti şi securişti pot ocupa funcţii în serviciile deconcentrate sau posturi de directori în ministere. PDL s-a opus lustrării candidaţilor la aceste poziţii.

PSD şi PNL i-au acuzat pe democrat-liberali că vor vrea săşi menajeze oamenii din deconcentrate, care finanţează partidul. În replică, PDL-iştii au spus că respectivele numiri nu au caracter politic.

?Adică un fost activist sau securist care a făcut victime nu poate fi consilier într-o comună, dar poate fi şeful unei deconcentrate?”, a atacat Aura Vasile (PSD). Ea a acuzat PDL că vrea să-şi protejeze directorii din ministere şi a dat exemplul fostului ofiţer DIE Silvian Ionescu.

REGLEMENTĂRI

Cine sunt lustrabilii

* persoanele care au ocupat funcţii de conducere remunerate în PMR, PCR, UTC, UASCR

* membrii Consiliului de Stat şi ai Consiliului de Miniştri

* deputaţii în Marea Adunare Naţională

* membrii consiliilor populare judeţene, municipale şi orăşeneşti

* persoanele din structurile Securităţii sau colaboratorii acesteia ca poliţie politică

* magistraţii cu funcţii de conducere în sistemul judiciar comunist

* comandanţii din Inspectoratul General de Miliţie

* conducătorii instituţiilor de presă sau de propagandă ai PCR

* persoanele din învăţământul de partid

* şefii misiunilor diplomatice şi consulare

INTERDICŢII

Ce funcţii nu pot ocupa cinci ani

* preşedinte al României

* membru al guvernului

* senator, deputat sau europarlamentar

* preşedinte al CJ; consilier judeţean sau local, primar sau viceprimar

* membru al Consiliului Superior al Magistraturii

* judecător al Curţii Constituţionale

* director, director adjunct în serviciile secrete

* membru în CA sau în conducerea executivă a Băncii Naţionale a României

* judecători sau procurori

* posturi de conducere în Inspectoratul General al Poliţiei

* posturi de conducere în Armată

TEST DE CONSTITUŢIONALITATE

La arbitrajul Curţii

Legea lustraţiei a fost iniţiată în 2005 de parlamentarii PNL, printre care şi Mona Muscă, declarată apoi colaborator al fostei Securităţi. În 2006, legea a fost adoptată de Senat, dar, ajunsă la Cameră, a fost blocată aproape patru ani.

Cum PDL, UDMR şi PNL au sprijinit proiectul de lege, şansele să fie votat de plen sunt destul de mari, dar mai are de trecut testul Curţii Constituţionale, care ar putea judeca o contestaţie a PSD.

?Această lege are foarte mult elemente de neconstituţionalitate. Dacă va fi votată ca lege organică, ne dă posibilitatea să o atacăm la Curtea Constituţională, a anunţat Florin Iordache (PSD). La şedinţa comisiei juridice au participat reprezentanţi ai Asociaţiei ?21 Decembrie”, Societăţii ?Timişoara” şi Asociaţiei ?15 Decembrie 1987” din Braşov.

sursa

Dupa 20 ani s-au trezit si ei 8-|

Link to comment

Ion Iliescu a catalogat legea drept ?stalinistă”Sursa: Octavian Cocoloş

HAHAHHAHAH nss? Hai iliescu, te asteapta mormantu sa te scuipe o tara intreaga pentru felul in care ai mutilat Romania. Meriti aceeasi soarta ca si ceausescu pentru crime impotriva tarii.

Noua lege va afecta masiv PSD, partid care, conform propriilor estimări, va pierde în jur de 30%-40% din consilierii locali. Potrivit Mediafax, liderii PSD au analizat efectele legii asupra dispozitivului de partid în şedinţa de luni a conducerii centrale.

De-abia astept sa scapam de javrele astea comuniste care sug cu toata forta din ce a mai ramas din romania. Foarte buna legea, sper sa se aprobe!

Link to comment

Un pic cam târzie (cu vreo 20 de ani) ca să mai facă vreo diferență în România. Legea asta trebuia adoptată exact după revoluție cu o interdicție de 10 ani, nu 5 și sigur făcea o diferență. Puțin probabil să mai servească acuma după 20 de ani vreunui scop legitim, ceea ce o face discriminatorie. Singurul scop urmărit e sa-și satisfacă PDL-ul interesele. Iar atâta timp cât sunt PSD și PNL-ul împotriva ei, nu va fi adoptată (dacă sunt uniți).

Link to comment

In opinia mea, comunismul a insemnat +++. Ce a urmat apoi... - - - - - - - - - - si iar - - - - -. Asa zisii sustinatori ai democratiei si poporului au sfaramat tara la propriu. De ce sa eliminam si orice urma de comunism? Din ce observ si in lume, mai peste tot e capitalism. Trebuie eliminat comunismul ca sa-si faca ei treaba mai usor? Sa fure mai bine? Eh, nu-i nimic, poate in vara o sa cumpere iar 30 de palmieri cu pretul de 10 milioane de euro si alte 20 de ceasuri cu 10 milioane de euro :).

Link to comment

In opinia mea, comunismul a insemnat +++. Ce a urmat apoi... - - - - - - - - - - si iar - - - - -. Asa zisii sustinatori ai democratiei si poporului au sfaramat tara la propriu. De ce sa eliminam si orice urma de comunism? Din ce observ si in lume mai peste tot e capitalism. Trebuie eliminat comunismul ca sa-si faca ei treaba mai usor? Sa fure mai bine? Eh, nu-i nimic, poate in vara o sa cumpere iar 30 de palmieri cu pretul de 10 milioane de euro si alte 20 de ceasuri cu 10 milioane de euro :).

Bro vezi ca palmierii aia sunt cumparati de primarie cu fonduri proprii. Cum a pus ala taxa pe intrarea in mamaia normal ca si-a permis sa-si cumpere ce vrea.

Si ca tot vorbim de Mazare, e PSD-ist, a fost baronul local pe timpul lui Iliescu si a iesit la parada cu uniforma nazista. Deci cu legea asta de oameni ca el am scapa.

Link to comment

Oricum, legea e numita cam prost. Din adevaratii comunisti n-a ramas decat unul, din pacate e prea nebun: Vadim. Cu ceva tratamente (mai multe), ar face treaba.

Bro vezi ca palmierii aia sunt cumparati de primarie cu fonduri proprii. Cum a pus ala taxa pe intrarea in mamaia normal ca si-a permis sa-si cumpere ce vrea.

Si ca tot vorbim de Mazare, e PSD-ist, a fost baronul local pe timpul lui Iliescu si a iesit la parada cu uniforma nazista. Deci cu legea asta de oameni ca el am scapa.

Sa fim seriosi, Mazare e doar o maimuta a mass-mediei. Nu sunt sigura dar tin minte ca palmierii cumparati inainte erau din fondurile alocate turismului.

Link to comment

My bad atunci. Cum sa nu fie, Mazare? E in relatii bune cu cineva de isi permite anumite atacuri si iesiri care ar da afara un alt demnitar nameless.

Un exemplu e Tiriac si "misterioasele legaturi". Oricat investea si oricate relatii isi facea, nu putea ca simplu tenismen.

Link to comment

edit; ce rost are sa aperi un comunist infect?

Intrebarea asta ti-o pui tu tie?

Sau intre timp te-ai lepadat de Basescu?

Ma astept la o demonstratie cum ca seful misiunii NAVROM la Anvers nu era trimisul partidului si securitatii acolo, ci un luptator pentru libertate in exil.

1. Legea si daca e adoptata maine, este mult prea tarziu. Asa cum este cazul tuturor sentintelor din zilele noastre. Unul din principiile dreptului penal, de exemplu este cel al celeritatii... degeaba pedepsesti un criminal dupa 20 de ani de la comiterea faptei... generatiile contemporane sentintei nu vor mai sti de fapt pentru ce a fost condamnat si efectul dispare. Pe cand o condamnare dupa 6 luni, cand inca faptele sunt "calde" in constiinta publicului are efectul scontat, acela justitiar.

2. In cadrul "nomenclaturii" au existat si oameni de mare valoare. Francezii au dat chix cu rahatul lor de lege a colaborationistilor. De ce am face si noi acelasi lucru?

Vrei sa iti dau exemple de elite romanesti condamnate pentru a fi fost legionare?

Pentru tine Tutea se remarca prin a fi fost un legionar infect? Dar Nae Ionescu? Noica, Eliade, Cioran, Gir, Bancila... si ei sunt tot niste infecti doar pentru ca un regim a condamnat ceva?

Stii care e problema Black... ca tu, ca si multi altii va tineti mintile ocupate cu niste rahaturi din trecut fara a va uita inainte. Ce rahat de pericol mai inseamna pentru tine in mod real Iliescu?

Hai sa presupunem altceva... maine Iliescu e condamnat, incarcerat, executat, sters din istorie... ce vrei tu. Spune-mi si mie cu ce ti se schimba tie personal viata?... cu ce se schimba nivelul de trai in general?

Vor scadea impozitele? Vom avea niste sosele decente? Vom avea niste spitale in care sa nu te duci cu apendicita si sa iesi in sicriu din cauza unor infectii? Vom avea de maine industrie? Va ajunge si tara asta sa exporte si altceva decat Loganuri, curve si cersetori?

Iti spun eu... nu... nimic din toate astea nu se va intampla. Pentru ca voi va ganditi la cai verzi pe pereti, inchistati intr-o istorie pe care nici macar nu ati trait-o dar nu puteti iesi din ea... pentru ca inca mai exista marota asta tembela cu minerii si comunistii.

Hai sa iti spun un secret Black... minerii nu mai vin... dintr-un motiv simplu... in Romania nu mai exista mineri.

Si ca sa inchei... citat din Basescu catre Adrian Nastase (citat aproximativ) : " Imi pare rau Adriane, ca tara trebuie sa aleaga dintre doi comunisti"

Este acelasi Basescu care condamna comunismul doi ani mai tarziu... timp de 30 de minute. Care cica e eveniment istoric.

Tu ce aperi Black?

Link to comment

Si ca sa inchei... citat din Basescu catre Adrian Nastase (citat aproximativ) : " Imi pare rau Adriane, ca tara trebuie sa aleaga dintre doi comunisti"

Macar a avut curajul sa o spuna, nu ca toti PSDistii care se lauda de 20 ani ca sunt curati ca lacrima. Si a recunoscut ca e comunist in pragul alegerilor cand putea sa il coste prezidentia. Mie mi se pare destul de OK gestul acela.

Tu ce aperi Black?

Eu imi apar interesele si viitorul.

Daca te referi daca apar pe cineva din clasa politica, nu.

Link to comment
Guest dnd, la munte cu doua minore

de parca o simpla lege o sa-i impiedice pe astia sa suga sangele poporului cu tot cu bani... ha !

Link to comment

In opinia mea, comunismul a insemnat +++. Ce a urmat apoi... - - - - - - - - - - si iar - - - - -. Asa zisii sustinatori ai democratiei si poporului au sfaramat tara la propriu. De ce sa eliminam si orice urma de comunism? Din ce observ si in lume, mai peste tot e capitalism. Trebuie eliminat comunismul ca sa-si faca ei treaba mai usor? Sa fure mai bine? Eh, nu-i nimic, poate in vara o sa cumpere iar 30 de palmieri cu pretul de 10 milioane de euro si alte 20 de ceasuri cu 10 milioane de euro :) .

Esti nascut/a in 88,dar ai trecut prin perioada comunista,ciudat.

Link to comment

Esti nascut/a in 88,dar ai trecut prin perioada comunista,ciudat.

Daca e sa o luam asa, nici de nasul tau n-ar fi subiectul "Comunism" (nu ar fi nici de al meu :D).

Cat despre comunisti, jos cu ei, am auzit ca ei isi mai baga nasul cand vor sa se organizeze concerte rock prin tara, iar ei fac ce fac si nu le acorda autorizatie.

Link to comment

Daca e sa o luam asa, nici de nasul tau n-ar fi subiectul "Comunism" (nu ar fi nici de al meu :D ).

Cat despre comunisti, jos cu ei, am auzit ca ei isi mai baga nasul cand vor sa se organizeze concerte rock prin tara, iar ei fac ce fac si nu le acorda autorizatie.

Tu chiar n-ai inteles ideea si nici nu ma mira faptul asta.

Poti vorbi de perioada prin care ai trecut nu de perioada prin care au trecut bunicii si alte nemuri sau cunoscuti.Adu-ti aminte ca Iliescu a fost la putere si ii un comunist mai mare ca raposatul,dar si mai inteligent,de asta a rezistat pana acum in politica.

Trebuie sa stii cum sa-ti joci cartile ca sa poti rezista.

Link to comment
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...